Great Indoor Balls

Column door Arno

Ooit zag ik zijn, ik dacht, zus op televisie. Ergens op het platteland had ze een drive-in supermarkt. Wij vinden drive-in hamburgerketens al maf. En drive-in bioscopen zie je hier niet. Maar aan de andere kant van de oceaan is alles drive-in, dus ook de supermarkt. En clubje potentiële onrustzaaiers reed de winkel binnen en met veel 'fucking' pakt mevrouw een jachtgeweer. Het scheelde niet veel of er mocht bloed gedweild worden.

Mevrouw is de zus van Jerry Lee Lewis. De zus van de man met de grote ballen van vuur. En die man komt naar Nederland. Naar Eindhoven. De pionier van rock 'n roll achter de piano geeft een optreden in het Indoor Sportcentrum. Je weet wel, die sporthal vlakbij het peperdure privé-zwembad van Pieter van den Hoogenband. Die hal met dat oude pandje ervoor. Dat pandje dat nog nieuwbouw was in Jerry's jeugd. Of all places, het Indoor Sportcentrum. Niet Ahoy, niet de 013, niet de Effenaar of Dynamo, niet de Kuip, het Indoor Sportcentrum. Goede keuze, Jerry. Lekker sfeervol, met die gele stoelen en die tl-verlichting...

Jerry Lee Lewis is, of misschien beter, was een eersteklas mafkees. Hij begon zijn carrière in de tijd dat hele regeringen moord en brand schreeuwden als er ook maar iets aanstootgevends te zien was: de jaren vijftig. Nog voordat Elvis op z'n donder kreeg dat hij teveel met zijn heupen schudde. Elvis draait zich om in zijn graf of zijn bed (de geruchten zijn nog steeds hardnekkig) als hij ziet hoe er nu met heupen en tieten geschud wordt in videoclips. Jerry Lee zat achter een piano en speelde rock 'n roll en a 'whole lotta shaking' was 'going on'. De vrouwen gingen helemaal los. Sommigen schreeuwden en af en toe gingen de handjes zelfs de lucht in.

En Jerry Lee leeft, misschien leefde, rock 'n roll. Hij was 23 jaar jong en was al aan zijn derde vrouw toe. Hij trouwde zijn tweede vrouw overigens nog voordat hij officieel gescheiden was van zijn eerste vrouw. Zijn derde vrouw was zijn tien jaar jongere nichtje. Zij was dus dertien. Hoeveel vrouwen hij na 1958 nog getrouwd heeft? Geen idee. Zijn zoons kunnen het me niet vertellen. De één is omgekomen bij een auto-ongeluk. De ander is verdronken.

Jerry Lee heeft ondanks zijn rook en rol leven Elvis, een aanzienlijk deel van de Beatles, Queen, Guns 'n' Roses en als je Keith Richards ziet ook een Rolling Stone overleefd. Jerry Lee komt naar Eindhoven Rockcity. Naar het Indoor Sportcentrum. Ik zou de dameskleedkamers maar op slot doen. Jerry is dan wel 71, maar wie weet heeft hij nog great balls of fire. Jerry Lee Lewis heeft drugs, kanker en een handvol huwelijken overleefd. Dan lukt het Indoor Sportcentrum ook nog wel.