Hockeysters onderuit tegen Argentinië in Pro League

Aan de imponerende reeks van het Nederlands hockeyelftal, van 26 ongeslagen interlands op rij, is in Buenos Aires, tijdens de eerste ontmoeting met Argentinië, een einde gekomen. Zonder captain Eva de Goede speelde Nederland over de hele wedstrijd gezien te zwak om voor de winst in aanmerking te komen. De eerste serieuze test in de Pro League-campagne eindigde daardoor in een 2-0 winst voor Las Leonas.

Nederland begon wel sterk aan de wedstrijd, met al snel een kans voor Frédérique Matla, die door keepster Belen Succi knap met haar stick naast getikt werd. In het begin domineerde Oranje en leek een nederlaag niet in de maak. Maar naarmate de eerste helft vorderde, kreeg Oranje het moeilijker. Het waren de Argentijnen die beter werden en een aantal keer opdoken voor het doel van keepster Anne Veenendaal, die de hele wedstrijd keepte. Met een buikschuiver van een meter of vijf deed Delfina Merino een uiterste krachtsinspanning om de bal te tippen. Het was het spectaculairste moment van de eerste helft, maar de voormalig Wereldspeelster van het Jaar kwam net te laat.

Even leek de wedstrijd voorbij te zijn voor middenvelder Xan de Waard, voor wie het duel een feestelijke aangelegenheid had moeten worden. Ze speelde haar 150ste interland (voor Margot van Geffen was het haar 200ste). Op de rand van de Argentijnse cirkel verstapte De Waard zich in de eerste helft en greep ze naar haar enkel. Door de teamarts en de fysiotherapeut van Oranje werd ze vervolgens van het veld gedragen. Na rust stond De Waard toch weer binnen de lijnen om het middenveld van Nederland van de nodige power te voorzien. Daar was vanaf het begin van de wedstrijd ook een plekje ingeruimd voor Pien Sanders, die normaal gesproken in de verdediging speelt.

Steenharde sleeppush in de kruising: 1-0 voor Argentinië
Voor het oog van een paar duizend Argentijnen op het bijna uitverkochte complex Cenard in Buenos Aires voltrok zich een interessant gevecht, waarin Nederland echt aan de bak moest. Vooral in de duels had Oranje soms het nakijken. Halverwege het tweede kwart ontstond er een opstootje. Lidewij Welten werd onderuit gehaald door Silvina d’Elia, die bij haar verhaal ging halen. Vervolgens deelde de Argentijnse een duwtje uit en werd er over en weer wat geroepen. De arbitrage hield de kaarten op zoek, maar het toonde aan dat de Argentijnen bereid waren alles in de strijd te gooien.

Het was uiteindelijk de Argentijnse Augstina Gorzelany die met een harde sleeppush vanaf de kopcirkel de bal vol in de rechterkruising jaste en Argentinië op een 1-0 voorsprong zette. Nederland was het toen even kwijt. Verdediger Ireen van den Assem werd bijvoorbeeld vlak voor de achterlijn prachtig uitgespeeld door routinier Carla Rebecchi, die haar het nakijken gaf. Even was het galleryplay voor de Argentijnen, die bloed roken.

Zonder keeper in het doel werd het 2-0
Vlak voor het einde van het derde kwart leek Nederland zich te gaan herpakken toen het voor de tweede keer een strafcorner versierde. De lage push van Matla werd door keepster Succi gered. Nederland haalde aan het begin van het laatste kwart ook twee corners kort achter elkaar. Het samenspel op de kopcirkel was echter onvoldoende, waardoor Caia van Maasakker niet kon slepen en Lauren Stam niet kon flatsen. Allebei moesten ze slaan, wat geen doelpunt opleverde.

De laatste minuten zette Nederland steeds meer aan om toch nog een goal te maken. Vier minuten voor tijd probeerde bondscoach Alyson Annan iets in gang te zetten door keepster Veenendaal naar de kant te halen voor een extra veldspeelster. Doordat het doel in de slotfase dus leeg was, kon Delfina Merino in een snelle counter glijdend de 2-0 binnenschuiven. Vijf maanden voor de Olympische Spelen in Tokio is die uitslag een waarschuwing voor het Nederlands elftal.