Nuis wereldkampioen 1500 meter, Krol pakt zilver

Schaatser Kjeld Nuis heeft voor de tweede keer de wereldtitel gepakt op de 1500 meter. De Nederlandse wereldrecordhouder hield landgenoot Thomas Krol in Salt Lake City nét van het lijf.

De Amerikaan Joey Mantia was de eerste die een echt scherpe tijd liet noteren met 1:42,16 minuten, waarna de Russische drievoudig wereldkampioen Denis Yuskov 'het' inderdaad niet bleek te hebben: 1:42,35 minuten, nadat vooral zijn doorgaans zo sterke slot niet echt boven kwam drijven.

De Canadees Antoine Gélinas-Beaulieu leek even op weg om Mantia's tijd te pakken, maar hij kwam tekort en noteerde de vierde tijd. Vervolgens mocht Roest nog één keer laten zien dat hij toch nog iets van vorm te pakken had...maar een val van Takuro Oda gooide roet in het eten, hoewel Roest met drie opeenvolgende rondjes in de 26 nog wel een indrukwekkende race neerzette.

Krol was de volgende en hij kon Mantia wél aan: met 1:41,73 benaderde hij zijn persoonlijk record niet, dat was gezien de staat van het ijs niet al te verrassend, hij verzekerde zich wel van een podiumplek met alleen Nuis en Ning Zhongyan nog te gaan.

Nuis begon niet geweldig, maar zette een dijk van een tussenronde neer en hield precies genoeg over om Krol te pakken: met 1:41,66 ging de wereldtitel naar Nuis, terwijl Ning genoegen moest nemen met de vierde plek, achter de bronzen Mantia. Roest eindigde met zijn 1:43,63 als tiende.