Van Ruijven zegeviert in Dordrecht op de 1000 meter; Zilver Van Kerkhof

Lara van Ruijven en Yara van Kerkhof hebben bij de wereldbekerfinale shorttrack in Dordrecht de 500 meter gedomineerd. Van Ruijven won soeverein het goud en Van Kerkhof pakte het zilver in de finale. Het is voor Van Ruijven, regerend wereldkampioene op de korte afstand, de tweede gouden wereldbekermedaille op de 500 meter. Vorig seizoen was ze ook de beste in Calgary. Van Kerkhof pakte op deze afstand haar derde zilveren plak van dit wereldbekerseizoen.

De finale kende twee herstarts, omdat er tweemaal een valpartij was in de eerste bocht, waarvan de tweede er een van Van Ruijven was. Bij een valpartij in de eerste bocht na de start luidt de regel dat de race opnieuw moet beginnen. Na voor de derde keer te zijn afgeschoten pakte het Nederlandse duo direct de eerste plaatsen, met Van Ruijven als nummer één.

Itzhak de Laat wist bij de mannen geen medaille te halen op de 500 meter. De Nederlander eindigde in de finale als vierde achter de Zuid-Koreaan Lee June-seo (goud), de Belg Stijn Desmet (zilver) en de Kazak Abzal Azhgaliyev (brons). De Laat had zaterdag nog brons veroverd op de 1000 meter.

Suzanne Schulting liep op de 1000 meter een finaleplaats mis na een valpartij. De regerend olympisch, wereld- en Europees kampioene kwam in de knel met twee Zuid-Koreaanse rijdsters, duikelde voorover en schoof de kussens in. In de B-finale treft Schulting teamgenote Rianne de Vries. Zij werd vierde in de andere halve finale van de 1000 meter. Sjinkie Knegt en Daan Breeuwsma liepen bij de mannen allebei tegen een penalty aan.

Goud en zilver voor Oranje. (PRO SHOTS/Toon Dompeling)
Goud en zilver voor Oranje. (PRO SHOTS/Toon Dompeling)