Noorse langlaufers halen hard uit in Zweden bij opening Ski Tour

In het Zweedse Östersund is de eerste editie van de Ski Tour geopend, de nieuwe Zweeds-Noorse tegenhanger van de Tour de Ski. De eerste etappe bestond uit een wedstrijd met een intervalstart in de vrije stijl: tien kilometer voor de vrouwen, vijftien voor de mannen.

Vrouwen
Niet geheel verrassend was Therese Johaug al vanaf het begin de snelste. De Noorse bleef haar voorsprong gestaag uitbreiden en pas in de slotronde werd het verschil niet echt veel groter meer, maar de winst was al lang binnen. Ze dook aan de finish 45 seconden onder de tijd van landgenote Heidi Weng, die nipt sneller was dan de derde Noorse op het podium, Ingvild Flugstad Østberg. De Zweedse Ebba Andersson streed als enige de hele weg mee met het Noorse geweld, maar werd op 53 seconden vierde, wel voor Ragnhild Haga en Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Therese Johaug wint weer eens (Pro Shots/Action Images)
Therese Johaug wint weer eens (Pro Shots/Action Images)

Mannen
Vooraf leek de vraag vooral of Alexander Bolshunov de Noren aan zou kunnen, maar dat zat er net niet echt in. De Rus ging de hele weg prima mee, maar moest zich gewonnen geven tegenover vier Noren en eindigde op 22 seconden als vijfde. De winst ging naar Sjur Røthe, die zijn race perfect indeelde: landgenoot Simen Hegstad Krüger was halverwege nog 20 seconden sneller, maar vooral in de laatste vier kilometer bleek Røthe veel sneller te zijn geweest. Krüger leverde zijn voorsprong beetje bij beetje in en kwam aan de finish 1,7 seconden tekort. Met Finn Hågen Krogh stond op 16 seconden ook een derde Noor op het podium, vlak voor landgenoot Martin Johnsrud Sundby.

Zondag wacht een achtervolging in klassieke stijl over dezelfde afstanden. De mannen starten om 14.00 uur, de vrouwen volgen twee uur later.