Biatlete Wierer wereldkampioen voor eigen publiek

Op het wereldkampioenschap biatlon in het Italiaanse Antholz heeft het thuispubliek flink kunnen juichen. Dé social media-lieveling van het biatlon, Dorothea Wierer, ging na haar zevende plek op de sprint met het goud op de achtervolging aan de haal.

De eerste schietbeurt leverde een misser op voor Marte Olsbu Røiseland, die na haar wereldtitel op de sprint als eerste mocht starten. Susan Dunklee begon met vijf treffers en nam de leiding, Røiseland voegde in op tien seconden, vlak voor de Italiaanse Wierer. De verrassende nummer drie van de sprint, Lucie Charvatova uit Tsjechië, viel met drie missers gelijk al ver terug.

Wierer en Røiseland sloten vlak voor de tweede schietbeurt aan bij Dunklee en ook Denise Herrmann, die meer dan twintig seconden goedmaakte, zat er al bijna weer bij. Wierer schoot weer snel én goed, Røiseland trof ook alles en ging een paar seconden na de Italiaanse de ronde in, tien tellen voor Herrmann. Dunklee miste één keer en verloor een halve minuut, waardoor ze op plek vijf lag, achter de Zweedse Hanna Öberg.

De twee voorin kwamen weer gezamenlijk bij de schietbaan aan voor de eerste staande schietbeurt, Herrmann zat er weer vlak achter. Røiseland en Wierer schoten razendsnel en troffen alles, Herrmann moest weer een strafrondje draaien en Öberg zelfs twee. Dunklee en de Oostenrijkse Lisa Theresa Hauser hadden zo een kans om terug richting plek drie te komen en met vijf treffers pakten ze die allebei.

Røiseland en Wierer schoten vervolgens om het goud, zo leek het. Wierer wachtte lang op haar laatste schot en hield het bij één misser, Røiseland ging twee keer de mist in en dus had de wel wat instabiel schietende Herrmann een kans om met vijf treffers ineens zelfs volop om het goud te vechten. Ze nam volle bak risico, maar het allerlaatste schot ging ernaast, waardoor ze bij het betreden van de strafronde zag hoe Wierer als leidster de slotronde in dook.

Wierer kon op weg naar het goud, Røiseland en Herrmann - twee begenadigd langlaufsters - streden op dik twintig seconden om het zilver, terwijl de Duitse Vanessa Hinz daar weer bijna twintig tellen achter zat. Wierer kwam niet in gevaar en pakte goud, Herrmann schudde Røiseland op het laatste klimmetje van zich af en ging op weg naar het zilver, voor de Noorse.