BobsleeŽr Kibermanis zet Sigulda in vuur en vlam, toppers crashen

Bobsleeër Oskars Kibermanis heeft eindelijk zijn eerste World Cup-zege in de tweemansbobs te pakken, nadat hij in de grote viermansbobs in St Moritz drie jaar geleden eens won. Uitgerekend voor het uitzinnige thuispubliek in Sigulda was de Let de beste tijdens de voorlaatste wedstrijd van het World Cup-seizoen.

Voor de zoveelste keer stond de Duitser Francesco Friedrich na de eerste run bovenaan de tijdenlijst, dit keer samen met remmer Martin Grothkopp. De voorsprong op thuisfavoriet Kibermanis en diens remmer Matiss Miknis was echter maar één honderdste van een seconde, terwijl de bijzonder verrassende Zwitser Simon Friedli met remmer Gregory Jones op 0,15 seconden op plek drie stond. De Zuid-Koreaan Won Yun-jong (+0,23), de Canadees Justin Kripps (+0,24) en de Russen Rostislav Gaitiukevich (+0,28) en Alexander Stulnev (+0,30) deden ook nog keurig mee, net als de Tsjech Dominik Dvorak (+0,31).

In run twee viel Dvorak terug tot achter de Brit Brad Hall, met wie hij dit seizoen van slee ruilde, terwijl Stulnev zelfs achter Dvorak eindigde. Gaitiukevich verdedigde zijn plek wel door Dvorak met drie honderdsten te kloppen, maar Kripps ging daar dan ook weer drie honderdsten onderdoor. Won verloor gedurende zijn run al wat tijd op Kripps, maar crashte onderin ook nog eens en dus won Won zeker niet. Friedli kon vervolgens zijn eerste podiumplek verzilveren, maar dat gebeurde niet: ook de Zwitser crashte en dat ging met het nodige geweld gepaard, hoewel beide heren gelukkig relatief in orde waren.

Ondanks het oponthoud hielden Kibermanis en Miknis het hoofd weer eens ijzig koel: ze openden met een nieuw startrecord en doken 0,33 seconden onder de leidende tijd van Kripps door. Friedrich en Grothkopp leverden bij de start wat in, wat ze normaal wel goed kunnen maken. Dat lukte Friedrich echter niet: hij kende een slordige run en eindigde 0,07 achter Kibermanis, waardoor Sigulda weer ontplofte voor de thuisheld. Friedrich kon overigens ook wel juichen, want zijn tweede plek was genoeg om na de viermansbobs ook het World Cup-klassement in de tweemansbobs te pakken, met zondag nog één wedstrijd te gaan.

Ivo de Bruin en Dennis Veenker eindigden overigens als zestiende.

Kibermanis wint