Bergsma sprint naar wereldtitel massastart, Schouten pakt brons

In het Amerikaanse Salt Lake City is het wereldkampioenschap afstanden afgesloten. Na de 1500 meter bij de vrouwen en mannen werd de boel zondag afgesloten met de massastarts, waar voor Nederland nog wel wat te halen viel.

Vrouwen
Melissa Wijfje ging namens Nederland mee met een vroege aanval, die echter weinig succesvol was en snel terug werd gepakt. De boel bleef verder gewoon bij elkaar en zoals standaard het geval is ging men op weg naar de massasprint, waar Irene Schouten het moest doen.

Dat lukte echter niet: ze werd alle kanten op gedrukt, kon zich niet staande houden en moest toezien hoe de Canadese Ivanie Blondin met overmacht won. De Zuid-Koreaanse Kim Bo-reum pakte het zilver, Schouten hield de Japanse Nana Takagi nog wel net van het brons af.

Mannen
De Let Haralds Silovs zorgde voor een vroege aanval met onder meer ook de Canadees Antoine Gélinas-Beaulieu, waarna Jorrit Bergsma probeerde in zijn eentje de oversteek te maken - met succes. Het peloton kwam er niet meer bij en dus ging er gesprint worden om goud.

Bergsma kwam op het juiste moment achter de rug van de rest vandaan en sprintte op indrukwekkende wijze naar het goud. De Canadees Jordan Belchos kon met zilver eveneens juichen, net als de bronzen Gélinas-Beaulieu, die nota bene de slopende 1500 meter nog in de benen had.