Shorttrackdames veroveren goud en pakken eindzege; heren met Knegt zilver

Dubbel succes voor de Nederlandse ploeg bij de wereldbekerfinale in Dordrecht. De dames sleepten met overmacht de gouden medaille in de wacht, de mannen veroverden onder leiding van een ontketende Sjinkie Knegt de zilveren plak. De dames pakten hierdoor ook de eindzege in de wereldbekerklassement.

De vrouwelijke trein, bestaande uit Suzanne Schulting, Lara van Ruijven, Yara van Kerkhof en Rianne de Vries, pakte vanaf de start de koppositie en gaf die niet meer uit handen. Acht ronden voor het einde werd het nog even spannend, toen Van Ruijven bij de wissel op Schulting onderuit ging. De kopvrouw van de Nederlandse ploeg kon echter door en reed als eerste over de finish.

Het is na de wereldbekerwedstrijd in Dresden de tweede gouden medaille voor Nederland op de relay bij de vrouwen en de veertiende internationale zege in totaal voor de equipe van bondscoach Jeroen Otter, die drie weken geleden nog Europees kampioen werd. De eindzege is nu ook veiliggesteld. 

De eindstrijd bij de heren was een zeer spannende. Nederland reed lang op de laatste plaats, maar profiteerde van een valpartij van het altijd sterke Zuid-Korea. Vanaf de tweede plaats toonde Knegt vervolgens, tien ronden voor het einde, zijn klasse. De dertigjarige shorttracker, die dit weekend zijn rentree maakte in het wedstrijdcircuit, passeerde Canada met een mooie manoeuvre en bracht Nederland naar plaats één.

De strijd om goud ging tussen Nederland en Canada. Sven Roes, de minst ervaren kracht, moest de koppositie afstaan, waarna opnieuw Knegt - onder luid gejuich van het uitzinnige publiek in de uitverkochte Sportboulevard - Oranje op plaats één terugbracht. Breeuwsma kon daarop de ervaren Canadees Charles Hamelin echter niet achter zich laten, waardoor Nederland genoegen moest nemen met zilver.

Het is de beste prestatie van de relaymannen van dit wereldbekerseizoen. Eerder werd Oranje, dat op het EK ook zilver pakte, derde bij de vorige week in Dresden. Overall zijn de heren vijfde geworden in het eindklassement.