Duitsers verpesten Russische rodelgoudjacht op WK, Katnikova stunt met dubbel goud

De tweede dag van het wereldkampioenschap rodelen in het Russische Sochi heeft een einde gemaakt aan de Russische hoop om op alle zeven onderdelen het goud te winnen. Na drie gouden medailles in de sprints op vrijdag stonden zaterdag de reguliere wedstrijden bij de dubbels en de vrouwen op het programma.

Dubbels
De Russen hadden het in de eerste run niet helemaal: kersvers sprintkampioenen Aleksandr Denisev en Vladislav Antonov noteerden de derde tijd op 0,155 seconden van de Duitsers Toni Eggert en Sascha Benecken. Hun Duitse rivalen Tobias Wendl en Tobias Arlt zetten op 0,120 seconden de tweede tijd neer, achter Denisev/Antonov stond het tweede Russische team - de toch ietwat verrassende Vsevolod Kashkin en Konstantin Korshunov - op 0,206 seconden. Ook Emanuel Rieder/Simon Kainzwaldner uit Italië (+0,274) en thuisrodelaars Vladislav Yuzhakov/Iurii Prokhorov (+0,307) hadden nog een medaillekansje.

In run twee hielden Yuzhakov en Prokhorov in elk geval stand met een uitstekende run, maar dat deden Rieder en Kainzwaldner daarna ook. Kashkin en Korshunov doken daar dan weer onder en pakten de leiding, met nog drie teams bovenaan de baan. Denisev en Antonov verloren onderin een beetje tijd op hun leidende landgenoten, maar de Russen hielden genoeg over voor de leiding en dus minstens een medaille, met nog twee Duitse teams te gaan.

Wendl en Arlt maakten het bijzonder spannend, maar het lukte ze niet om Denisev en Antonov te kloppen: de Duitsers kwamen 0,038 seconden tekort. Eggert en Benecken gaven hun voorsprong bíjna weg met een flinke glijpartij onderin, maar ze hielden stand en wonnen het goud met 0,104 seconden voorsprong op de Russen.

Eggert en Benecken op weg naar goud (Pro Shots/SIPA USA)
Eggert en Benecken op weg naar goud (Pro Shots/SIPA USA)

Vrouwen
Kersvers sprintkampioene Ekaterina Katnikova kent de week van haar leven en in run één zette ze dat op indrukwekkende wijze voort: de Russin noteerde de snelste tijd en was 0,073 seconden sneller dan landgenote Viktoriia Demchenko. De Russische favoriete Tatyana Ivanova ging flink de fout in en stond na één run pas dertiende. Achter het leidende duo stond de Letse Eliza Cauce (+0,086) verrassend op plek drie, voor de jonge Duitse dames Julia Taubitz (+0,136) en Anna Berreiter (+0,165), die het stokje overnemen van de door zwangerschap afwezige Natalie Geisenberger en Dajana Eitberger. Met 0,200 seconden achterstand deed ook de Letse Kendija Aparjode nog keurig mee, achter haar werden de verschillen vrij groot.

Ivanova kende zoals men al had gehoopt een dijk van een tweede run en met Aparjode aan de start stond de Russische nog altijd op plek één...tot de Letse finishte en met haar tijd niet alleen Ivanova voor bleef, maar ook Berreiter passeerde na een fout van de Duitse. Taubitz knalde er vervolgens nog eens een baanrecord uit en deed daarmee gelijk een serieuze gooi naar het podium. Voor Cauce ging het na de allereerste bocht al fout: de Letse ging bijna volledig dwars en kon niks anders doen dan de schade een beetje beperken, hoewel ze alsnog elf plekken verloor.

Demchenko haalde het vervolgens net niet: de Russische kwam 0,045 seconden tekort om Taubitz van de eerste plek te stoten en dus lag de druk volledig op Katnikova. De 25-jarige Russische hield stand en completeerde een vrij onwaarschijnlijke dubbel, waardoor ze zich zonder enig World Cup-podium wél wereldkampioene mag noemen. Constant was ze overigens wel: ze is één van slechts twee dames die dit seizoen in elke race in de top-10 eindigde.