EF Pro Cycling heerst in Ronde van Colombia: Higuita pakt eindzege, MartŪnez slotrit

Sergio Higuita heeft de Ronde van Colombia op zijn naam geschreven. De 22-jarige renner van EF Pro Cycling kwam in de bergrit als tweede over de streep achter zijn ploeggenoot Daniel Felipe Martínez en dat voldoende voor de eindwinst in zijn thuisronde. Martínez legde in het eindklassement beslag op de tweede plaats, voor Jonathan Klever Caicedo, waardoor het voledige podium bestond uit EF Pro Cycling-renners.

De laatste etappe in de Ronde van Colombia was eindelijk een bergop aankomst. Voordat de renners aan de slotbeklimming begonnen reed er lange tijd een kopgroep van veertien renners vooruit, met daarin de Nederlander Etienne van Empel.

De kopgroep kreeg enkele minuten cadeau van het peloton, waarna EF Pro Cycling besloot om de achtervolging in te zetten op de kopgroep. Het zorgde ervoor dat het verschil snel terugliep en zeker nadat ook team Ineos zich op kop had gezet. Het zorgde ervoor dat de kopgroep werd ingerekend nog voordat de slotklim zou beginnen.

Ondanks het hoge tempo in het peloton was het oudgediende Robinson Chalapud die ten aanval trok. Hij kreeg Walter Pedraza met zich mee. Op de laatste klim van de dag moest laatstgenoemde passen en stond Chalapud er alleen voor. De 35-jarige renner had een mooie voorsprong genomen, maar nadat Giro d'Italia winnaar Richard Carapez zich op had gezet ging de voorsprong snel naar beneden.

Het was wachten op een aanval van Egan Bernal. De winnaar van de Tour de France bleef maar wachten en het was Miguel Eduardo Florez die verrassend vandoor en zou als eerste bij Chalapud komen, waarna eindelijk Bernal versnelde op drie kilometer van de meet. Het was al snel duidelijk dat de kopman van team Ineos nog niet in de beste vorm is en in zijn wiel had hij nog steeds drie renners van EF Pro Cycling.

Bernal reed samen met Higuita, Martínez en Caicedo naar Florez toe. Caicedo moest in de slotkilometer passen en moest een sprint de beslissing brengen in de slotetappe van de Ronde van Colombia. Martínez beschikte over de beste benen en won de sprint vrij gemakkelijk. Higuita finishte in zijn wiel en mag zich eindwinnaar noemen van de Ronde van Colombia. Martínez werd tweede in het eindklassement. Caicedo verloor niet te veel tijd en mag samen met zijn twee ploeggenoten mee op het podium. Bernal moest net zoals vorig jaar genoegen nemen met een vierde plaats in het eindklassement.