WŁst wereldkampioene 1500 meter

Schaatsster Ireen Wüst heeft zich voor de vijfde keer in haar indrukwekkende carrière laten kronen tot wereldkampioene op de 1500 meter. In Salt Lake City werd overal gehoopt op een wereldrecord, maar dat zat er niet echt in.

De ogen waren voor dat record vooral gericht op Miho Takagi, de houdster van de snelste tijd ooit. Ze begon echter niet snel genoeg en kon het in de slotfase ook niet bolwerken, waardoor ze eindigde in 1:51,58 minuten, bijna twee seconden boven haar wereldrecord.

Twee ritten later reed Wüst tegen Evgeniia Lalenkova en daarin ging het beduidend harder. De Nederlandse en Russische wisten elkaar tot grote hoogten te stuwen en het was Wüst die de beste bleek in 1:50,93 minuten, voor de 1:51,14 van Lalenkova.

Yekaterina Shikhova en Brittany Bowe kwamen niet aan die tijden en dus was er nog één rit over. Elizaveta Kazelina en Melissa Wijfje waren lang onderweg om te stunten, maar dat lukte niet helemaal. Toch ging het brons naar de Russische, die finishte in 1:51,42 minuten, terwijl Wijfje met 1:51,78 als vijfde eindigde.

Joy Beune reed in de eerste rit en kwam daarin tot 1:53,11 minuten, geen persoonlijk record en goed voor de tiende plek.

Ireen Wust voor de vijfde maal de beste op de schaatsmijl. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Ireen Wust voor de vijfde maal de beste op de schaatsmijl. (PRO SHOTS/Erik Pasman)