Skeletonsters sluiten World Cup-seizoen af, Bos maakt indruk

In het Letse Sigulda is ook voor de skeletonsters het World Cup-seizoen alweer afgesloten. Na de laatste wedstrijd wacht alleen nog het WK. Op zondag moest er nog wel het nodige beslist worden: de eindzege lag nog voor het oprapen en de wedstrijd deed tevens dienst als EK.

De Russische startraket Elena Nikitina probeerde alles om de laatste kans op het verdedigen van haar World Cup-titel aan te grijpen en in run één was ze in elk geval ruim de snelste. Janine Flock uit Oostenrijk volgde op 0,44 seconden, met de Duitse Tina Hermann op 0,47 seconden. Wat betreft het podium ging het ogenschijnlijk verder nog tussen de Zwitserse Marina Gilardoni (+0,51) en het Russische duo Yulia Kanakina (+0,60) en Renata Khuzina (+0,65), die lieten zien dat Sigulda toch meer hun thuisbaan is dan die in het Russische Sochi.

World Cup-leidster Jacqueline Lölling stond na één run slechts negende en met Hermann op podiumkoers moest dat beter. De Duitse was in run twee de eerste die sneller ging dan Kimberley Bos en daarmee bleek hoeveel indruk de het hele seizoen al met een blessure kampende Nederlandse maakte: ze stond negentiende na één run, maar zag maar liefst tien dames achter haar eindigen na een uitermate strakke tweede afdaling. Met Lölling op plek negen moest Hermann minstens tweede worden om de World Cup te winnen, terwijl Flock zelfs de wedstrijd moest winnen.

Khuzina kwam na haar tweede run achter de Belgische leidster Kim Meylemans terecht, die achtste stond na één manche, waarna Kanakina de eerste plek overpakte. Gilardoni behield haar vierde plek met de nodige moeite, waarna Hermann aan de beurt was. Zij bezweek echter onder de druk, kon een flinke crash nog maar net voorkomen en kwam terecht achter onder meer Bos, die daardoor zelfs als negende eindigde. De World Cup-titel was daarmee ook zo goed als beslist, die kon alleen met een bizarre situatie nog uit handen van Lölling bleven, waardoor Flock en Nikitina nog streden om de dagwinst.

Met een nieuw startrecord gooide Nikitina zich weer het ijs op, waar ze wel het nodige verloor op Gilardoni, maar niet genoeg om de winst uit haar handen te laten glippen. Nikitina pakte zo de winst én de Europese titel, voor Gilardoni en Flock, met Bos op de negende plek. Lölling verzekerde zich van de eindzege in de World Cup.

Nikitina haalde uit