Biatleet Loginov verslaat topfavorieten en is wereldkampioen

Op het wereldkampioenschap biatlon in het Italiaanse Antholz heeft Alexander Loginov zich laten kronen tot wereldkampioen op de sprint. De ogen waren allemaal gericht op de strijd tussen de Noor Johannes Thingnes Bø en de Fransman Martin Fourcade, maar de Rus ging er mee aan de haal.

Bø vertrok als een dolle, maar schoot in liggende positie wel één keer mis. Bij het staand schieten trof hij alle vijf schijven, maar in de slotronde ging het lichtje langzaam maar zeker uit bij de zo snelle Noor. Langzaam werd duidelijk dat Quentin Fillon Maillet, die liggend ook één keer gemist had, zijn race een stuk verstandiger indeelde en in de slotronde verpulverde de Fransman Bø's tijd met bijna twintig seconden.

Fourcade viel de tijd van Fillon Maillet aan, maar ondanks tien treffers was hij simpelweg niet snel genoeg om zijn landgenoot te pakken: hij kwam dertien seconden tekort. Johannes Thingnes' oudere broer Tarjei Bø schoot ook alles raak en leek voor een medaille te gaan: hij noteerde achter Fourcade de derde tijd, anderhalve seconde sneller dan zijn broer en daarmee leken de medailles mogelijk al wel verdeeld te zijn.

Loginov dacht daar volledig anders over en met tien treffers dook hij met een prima voorsprong van zeven seconden de slotronde in. Die voorsprong wist hij keurig intact te houden en aan de finish was hij 6,5 seconden sneller dan Fillon Maillet. Diens landgenoot Emilien Jacquelin deed nog even een gooi naar de medailles, maar een misser bij het staand schieten nekte hem: hij werd zesde, achter Johannes Thingnes Bø.

De Belg Florent Claude plaatste zich met één misser en een 34e plek ruim voor de achtervolging van zondag. Thierry Langer schoot drie keer mis en werd 75e, Tom Lahaye-Goffart eindigde met zijn drie missers als 92e.

Loginov verslaat de topfavorieten (Pro Shots/Zuma Press)
Loginov verslaat de topfavorieten (Pro Shots/Zuma Press)