FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 28 september 2019

Uitslag Fortuna Sittard - Sparta Rotterdam

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen Fortuna Sittard en Sparta Rotterdam. het werd een 0-0 gelijkspel waardoor Fortuna na acht duel nog altijd zonder overwinning is. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

Fortuna Sittard

0 - 0

Sparta Rotterdam

 
 Gele kaart: Smeets, Diemers, Ninaj, (Fortuna Sittard), Faye, Smeets, Dervisoglu, (Sparta Rotterdam)
 Rode kaart: , Auassar (82/2xg) (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: ?
Arbiter: Martens
 
Opstelling:   Opstelling:
Koselev
Cox
Ninaj
Harries (Raitanen/82)
Pinto (El Ablak/ 46)
Passlack
Tekie
Smeets
Ciss
Sambou
Diemers
  Coremans
Abels
Vriends
Mattheij
Faye
Harroui (Karami/53)
Auassar
Smeets
Rayhi (L.Duarte/76)
Dervisoglu
Ache (Veldwijk/63)

Coleman snelste man op aarde met wereldtitel op 100 meter

Christian Coleman heeft zich in het Qatarese Doha officieel laten kronen tot 's werelds snelste man. Op de 100 meter had de Amerikaan, die onlangs nog in de problemen kwam wegens drie gemiste dopingcontroles, slechts 9,76 seconden nodig, de beste wereldjaarprestatie.

Coleman maakte in de halve finales met 9,88 seconden al een bijzonder overtuigende indruk in een race waarin Taymir Burnet met een voor zijn doen keurige 10,18 seconden zesde werd. In de finale schoot Coleman, wereldrecordhouder op de 60 meter, uit de startblokken en ze zagen hem niet meer terug.

Achter Coleman ging het zilver naar een andere Amerikaan: Justin Gatlin, meervoudig dopingzondaar en olympisch kampioen van 2004, pakte op zijn oude dag met 9,89 weer eens een medaille. De Canadees Andre de Grasse liep in 9,90 naar het brons, voor de 9,93 van de Zuid-Afrikaan Akani Simbine en de 9,97 van de Jamaicaanse oud-wereldkampioen Yohan Blake.

Bij afwezigheid van de geblesseerde en doorgaans uiterst dominante Anita Wlodarczyk ging het goud bij het kogelslingeren naar de Amerikaanse DeAnna Price, die in haar derde poging tot 77,54 meter kwam. Ze verwees de Poolse Joanna Fidorow (76,35) naar het zilver, voor de 74,76 van de Chinese Wang Zheng.

Verspringer Tajay Gayle pakte verrassend het goud met een geweldige vierde sprong van 8,69 meter, waarmee hij zich gelijk de top-10 op de eeuwige wereldranglijst in wist te springen. De Amerikaan Jeff Henderson moest genoegen nemen met zilver met 8,39 meter, wat ook minder was dan Gayle's openingssprong van 8,46m. De jonge Cubaanse favoriet Juan Miguel Echevarria had 'het' net niet en kwam met 8,34 meter tot brons.

Halve finales
Karsten Warholm maakte weer eens indruk op de 400 meter horden. De Noorse wereldkampioen en op één na snelste man ooit liep zeer overtuigend naar een tijd van 48,28 seconden, goed voor winst in zijn halve finale. Voornaamste uitdagers Rai Benjamin (VS) en Abderrahman Samba (Qatar) hadden het met 48,52 en 48,72 minder makkelijk, maar plaatsten zich wel voor de finale. Kyron McMaster uit de Britse Maagdeneilanden kon het trio wellicht uitdagen, maar werd gediskwalificeerd.

Op de vrij nieuwe gemengde 4x400 meter liep een Amerikaans B-team naar een nieuw wereldrecord. Tyrell Richard, Jessica Beard, Jasmine Blocker en Obi Igbokwe snelden in 3:12,42 naar de winst en de snelste tijd ooit.

Kwalificaties en series
Voor polsstokhoogspringer Menno Vloon eindigde het WK in tranen. Tijdens de warm-up voor de kwalificaties blesseerde de Nederlander zich, waardoor hij niet van start kon gaan. Rutger Koppelaar bleef steken op 5,45 meter en kan ook weer naar huis.

Voormalig olympisch kampioen Renaud Lavillenie grijpt al jaren naast het WK-goud, hij won één keer zilver en vier keer brons, en ook nu gaat het niet lukken: de Fransman kwam verrassend genoeg niet over 5,70 meter en haalde de finale niet.

Het discuswerpen bij de mannen leverde in de kwalificaties een verrassing op: olympisch kampioen Christoph Harting kwam met 63,08 meter niet verder dan de veertiende plek en ligt eruit. Met 67,88 meter stak topfavoriet Daniel Ståhl uit Zweden ver boven de rest uit.

In de series van de 800 meter bij de mannen viel een van de topfavorieten al weg. Nijel Amos uit Botswana, dit jaar goed voor een van 's werelds snelste tijden ooit, moest met een achillespeesblessure afhaken.

Auto botst op A4 tegen vangrail na achtervolging

Zaterdagmiddag is tijdens een achtervolging op de A4 bij Woensdrecht een vluchtauto tegen een vangrail gebotst. De bestuurder raakte niet gewond, hij is aangehouden. In de auto vond de politie een ruime hoeveelheid hennep.

Rond 14: 45 uur wilde de politie de bestuurder van een auto controleren, maar deze stopte niet. Vervolgens ontstond een achtervolging met meerdere politie-eenheden. De bestuurder van de vluchtauto maakte vele verkeersovertredingen. Op de A4 richting Antwerpen vloog de auto met een snelheid van ongeveer 175 kilometer per uur uit de bocht. Hierdoor raakten, naast de auto, de vangrail en een verkeersbord beschadigd. De 28-jarige bestuurder uit het Noord-Franse Tourcoing werd aangehouden en voor verhoor naar het politiebureau gebracht.

Hennep
In de auto trof de politie een ruime hoeveelheid hennep aan. Na weging bleek dit te gaan om ruim zevenhonderd gram. Deze drugs zijn in beslag genomen. De auto is door een bergingsbedrijf weggetakeld. Het rijbewijs van de man is ingevorderd.

Foto: Politie
Foto: Politie

Advocaat Plasman strijdt voor hogere vergoedingen rechtsbijstand

Een snelgroeiend aantal strafrechtadvocaten sluit zich aan bij de staking die begin januari zal plaatsvinden. Uit onvrede over de lage vergoedingen voor gefinancierde rechtsbijstand, willen advocaten in de eerste twee weken geen piketdiensten aannemen. Advocaat Peter Plasman steunt de actie en vindt het onacceptabel dat er geen redelijke vergoeding is.

"Het is een etterende wond en op termijn draait het hele systeem in de soep." Strafrechtadvocaat Peter Plasman windt er geen doekjes om. Hij is de jarenlange strijd voor een hogere vergoeding voor gefinancierde rechtsbijstand méér dan zat. Nu minister Dekker van Rechtsbescherming keer op keer niet thuis geeft, ziet hij zich genoodzaakt om mee te doen aan de staking. Volgende week worden de piketroosters gemaakt en Plasman wil zich met zijn collega's voor de eerste twee weken van januari 2020 als 'verhinderd' opgeven voor de piketdienst. "En dan heeft minister Dekker een heel groot probleem"

'Netto hou je een tientje over'
De actie, bedacht door advocaat Robert Malewicz noemt hij 'geniaal'. "Als de advocaat wegvalt is er geen eerlijk proces. Geen rechter zal bereid zijn om iemand zonder rechtsbijstand op te sluiten en de politie mag ook niet verhoren. Heel vervelend, dit willen wij ook niet maar wij zien geen andere mogelijkheid meer om dit probleem echt zichtbaar te maken. De minister is stokdoof voor onze argumenten."

Als een verdachte wordt aangehouden, dan heeft hij recht op een advocaat die wordt betaald uit de gefinancierde rechtsbijstand. De piketdienst stuurt dan een advocaat naar het politiebureau. Die krijgt hiervoor 75 euro. Moet de verdachte langer vastzitten dan krijgt de raadsman voor een tweede bezoek nog eens 75 euro.

Tijdens verhoren in de eerste dagen is de vergoeding 150 euro, bij zware zaken is dat 300 euro. "Maar dat is het maximale bedrag, ongeacht het aantal uren dat je hiermee bezig bent", legt Plasman uit. "Soms duurt een verhoor in totaal wel 10 uur, en soms moet ik daarvoor ook nog verschillende keren naar het politiebureau, dan haal ik de 30 euro per uur niet eens. En daar moeten de kantoorkosten nog vanaf en de belasting, dan blijft er netto onder een tientje over."

Op de vraag of hij dat niet ruimschoots kan compenseren met voldoende goedbetalende cliënten, reageert Plasman verontwaardigd. "Als u mij kunt aanwijzen waar die forsbetalende cliënten staan, dan hoor ik het graag. Ik draai zo'n 70 a 80 procent op basis van de gefinancierde rechtsbijstand. En dat geldt voor alle advocaten die in het commune strafrecht werken en dan heb ik het over moord- drugs- en zedenzaken, of mensenhandel."

Tachtig procent
Dat de meeste strafzaken worden betaald uit de gesubsidieerde rechtsbijstand komt omdat iedereen daar recht op heeft. Plasman: "Er zijn cliënten die best een advocaat kunnen betalen, maar 'op papier' geen geld hebben. Daarnaast is Justitie is ons meestal vóór en die legt beslag op alles. Als cliënten ergens wél geld hebben, dan mogen we niet meer dan 5000 euro aannemen. Daar heb ik geen kritiek op, maar daarom draait dus 80 procent op gefinancierde rechtsbijstand."

Plasman vindt dat minister Dekker snel over de brug moet komen. 1 oktober worden namelijk de piketroosters gemaakt voor januari. "Een vergoeding van zo'n 100 euro per uur is het minimum. Als we dat zouden gaan halen, dan zou dat een behoorlijk succes zijn en dan kunnen we in ieder geval verder."


Uitslag Ajax - FC Groningen

Ajax overnacht alleen op de koppositie in de Eredivisie. De regerend kampioen kende zaterdagavond een moeizame wedstrijd tegen FC Groningen, maar maakte het verschil in het laatste kwartier. Kort na een opmerkelijke rode kaart voor Django Warmerdam, die zijn tweede geel ontving wegens tijdrekken, brak Lisandro Martínez de ban en besliste Klaas-Jan Huntelaar het duel: 2-0. Ajax heeft drie punten voorsprong op PSV, dat zondag in actie komt tegen PEC Zwolle. Voor de Amsterdammers wacht woensdag een Champions League-duel met Valencia.

Met Sergio Padt, Azor Matusiwa, Deyovaisio Zeefuik en Warmerdam stonden er vier voormalig Ajacieden op het veld bij Groningen; Kaj Sierhuis zat op de bank. Andersom hebben Dusan Tadic en Daley Blind, basisklanten van Ajax, een verleden in Groningen. De Serviër stond in de punt van de aanval, geflankeerd door Hakim Ziyech en David Neres. Woensdag ontbrak Ziyech vanwege fysieke klachten nog tegen Fortuna Sittard (5-0), maar hij was fit genoeg om aan de aftrap te verschijnen. Quincy Promes nam plek achter de aanval en daardoor opereerde Donny van de Beek, samen met Martínez, in een meer controlerende positie dan hij gewend is.

Groningen, dat woensdag al met 3-1 had verloren van PSV, slaagde erin om voor rust geen schade op te lopen. Ajax had weliswaar de overhand, maar sprong te gemakzuchtig om met de kansen die het kreeg. De beste mogelijkheid was zeven minuten voor de rust voor Van de Beek. Toen Padt al was gezien, schoot de middenvelder na voorbereidend werk van Tadic aan tegen de knie van Bart van Hintum, Ook Promes stuitte op de knie van de verdediger. Overigens lieten de bezoekers zich zeker niet onbetuigd. Warmerdam dook na twintig minuten op voor André Onana, maar schoot oog in oog met de doelman wild over.

Vijf minuten voor rust bereidde Warmerdam een goede mogelijkheid voor Deyovaisio Zeefuik voor: bij de tweede paal schoot Zeefuik recht op Onana af. Zodoende bleef het voor rust bij 0-0. Na de pauze kwam Groningen niet onder de druk van Ajax uit. Toch ontbrak het bij Ajax, net als voor de rust, soms aan scherpte. Uitgespeelde kansen waren spaarzaam; Ziyech testte van afstand de vuisten van Padt en Blind had geen mazzel toen de bal na een scrimmage voor zijn voeten terechtkwam. Tussendoor werd Huntelaar overigens binnen de lijnen gebracht door Erik ten Hag als vervanger van Neres.

Het bleek voor Ajax moeilijk om een opening te vinden, maar de opdracht werd een stuk gemakkelijker toen Groningen verder moest zonder Warmerdam. De ex-Ajacied kreeg vanwege tijdrekken bij een ingooi zijn tweede gele kaart. Niet veel later brak Martínez de ban met een fraai, geplaatst schot van afstand in de linkerhoek: 1-0. Niet veel later beslist Ajax de wedstrijd definitief. Ziyech wipte de bal naar Van de Beek, die het leer uit de lucht nam en Huntelaar bereikte bij de tweede paal. De invaller maakte vervolgens zijn vierde doelpunt van het seizoen.

Huntelaar in duel met Te Wierik. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)
Huntelaar in duel met Te Wierik. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

AFC Ajax

2 - 0

FC Groningen

 76' Martínez
 79' Huntelaar
   
 
 Gele kaart: Tagliafico, (AFC Ajax), Te Wierik, (FC Groningen)
 Rode kaart: , Warmerdam (73/2xg) (FC Groningen)
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 53.228
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Mazraoui (Dest/67)
Veltman
Blind
Tagliafico
v.d.Beek
Promes
Martínez
Neres (Huntelaar/58)
Tadic (S.de Jong/82)
Ziyech
  Padt
Zeefuik
Te Wierik
Itakura
v.Hintum
Matusiwa
Lundqvist (El Hankouri/64)
El Messaoudi
Hrustic (Gudmundsson/70)
Benschop (Absalem/83)
Warmerdam

Hassan wereldkampioene tien kilometer

Atlete Sifan Hassan heeft zich gekroond tot wereldkampioene op de tien kilometer. In het Qatarese Doha stond er geen maat op de Nederlandse, die een verschroeiende eindsprint op de baan legde.

Al vrij snel ontstond een kopgroep met Hassan, de Keniaanse dames Hellen Obiri, Agnes Tirop en Rosemary Wanjiru en het Ethiophische duo Senbere Teferi en Letesenbet Gidey. Laatstgenoemde opende in de slotfase volle bak de aanval en sloeg een gat, maar Hassan wist dat met nog een ruime ronde te gaan te dichten en ging gelijk in de tegenaanval.

Op Hassan stond vanaf het moment van haar versnelling geen enkele maat en in een beste wereldjaarprestatie van 30:17,62 minuten snelde ze naar de winst. Gidey pakte in 30:21,23 nog wel het zilver, brons ging in 30:25,20 naar Tirop. Susan Krumins werd in 31:05,40 knap zevende.

Hassan pakte twee jaar geleden in Londen met brons op de 5000 meter als eerste Nederlandse al een WK-medaille op de lange afstanden, ze is nu dus de eerste wereldkampioene op een dergelijke afstand.

Hassan wereldkampioene tien kilometer (Pro Shots / Action Images)
Hassan wereldkampioene tien kilometer (Pro Shots / Action Images)

Uitslag VVV-Venlo - sc Heerenveen

Het duel tussen VVV-Venlo en sc Heerenveen is zaterdagavond in een zege voor de bezoekers geëindigd. De einstand in De Koel was 0-3.

Heerenveen begon goed aan de wedstrijd. Binnen het kwartier was het 0-2 dankzij doelpunten van Ejuke. Tien minuten later kreeg VVV een strafschop maar doelman Hahn stopte het schot van Wright.

In de tweede helft kreeg de thuisclub enkele goede kansen via Röseler en Linthorst. Vlak voor het eindsignaal was een schot van Odgaard in de verre hoek raak: 0-3.

VVV-Venlo

0 - 3

sc Heerenveen

     8' Ejuke
 13' Ejuke
 87' Odgaard
 
 Gele kaart: Pachonik, R. Janssen, (VVV-Venlo), Floranus, (sc Heerenveen)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 5.944
Arbiter: Gözübüyük
Bijzonderheden: Wright mist strafschop (25)
 
Opstelling:   Opstelling:
Kirschbaum
Pachonik
Röseler
Kum (Soriano/46)
R. Janssen
Neudecker (Sinclair/46)
Post
Linthorst
Cattermole
Yeboah
Wright
  Hahn
Floranus (v. Rhijn/82)
Dresevic
Botman
Woudenberg
Kongolo
Faik
J. Veerman (Bruijn/68)
v. Bergen
Odgaard
Ejuke (Halilovic/90 1)

Bayern nieuwe koploper in Bundesliga na nederlaag van RB Leipzig

Bayern München is de nieuwe koploper in de Bundesliga. De Zuid-Duitsers wonnen met 2-3 bij Paderborn. Concurrent RB Leipzig verloor met 1-3 van Schalke 04. Bayer Leverkusen onder leiding van Peter Bosz won met 0-3 van FC Augsburg. Zijn landgenoot Alfred Schreuder verloor met TSG Hoffenheim van Borussia Mönchengladbach: 0-3.

Overige uitslagen Bundesliga zaterdag
1899 Hoffenheim - Borussia Mönchengladbach 0-3
FC Augsburg - Bayer Leverkusen 0-3
FSV Mainz 05 - VfL Wolfsburg 0-1
Paderborn - Bayern München 2-3
RB Leipzig - Schalke 04 1-3
Borussia Dortmund - Werder Bremen 2-2

Magere overwinning van Liverpool op Sheffield United

Liverpool heeft zaterdag uit bij promovendus Sheffield United een magere 1-0 overwinning geboekt. Matchwinnaar was Georginio Wijnaldum met een afstandschot waarbij de Sheffield-doelman mis greep. Door de winst is Liverpool na zeven wedstrijden nog altijd zonder puntverlies.

Overige uitslagen Premier League zaterdag
Sheffield United - Liverpool 0-1
AFC Bournemouth - West Ham United 2-2
Aston Villa - Burnley 2-2
Chelsea - Brighton & Hove Albion 2-0
Crystal Palace - Norwich City 2-0
Tottenham Hotspur - Southampton 2-1
Wolverhampton Wanderers - Watford 2-0
Everton - Manchester City 1-3

WK windsurfen: Badloe pakt goud voor Van Rijsselberghe; De Geus brons bij de vrouwen

Kiran Badloe heeft op het Gardameer in Italië de wereldtitel veroverd in de RS:X-klasse. De 25-jarige windsurfer won voor zijn land- en trainingsgenoot Dorian van Rijsselberghe en de Fransman Pierre le Coq.

Badloe had in de medalrace aan een vijfde plaats meer dan genoeg om na de Europese titel ook de wereldtitel te pakken. De winst in de medalrace ging naar tweevoudig olympisch en wereldkampioen Van Rijsselberghe, waarmee hij de nog wel het zilver pakte op het WK.

Vorig jaar bij de WK in Aarhus waren de rollen omgedraaid. In Denemarken was de wereldtitel voor Van Rijsselberghe en ging het zilver naar Badloe. Slechts één van hen mag volgend jaar meedoen aan de Olympische Spelen in Tokio en die beslissing zal volgen op het volgende WK in Auckland.

Lilian de Geus
Bij de vrouwen behaalde Lilian de Geus op het Gardameer brons. De Chinese Lu Yunxiu had in de medalrace aan de vijfde plek genoeg voor haar eerste wereldtitel.

Voor De Geus ging lang aan kop in het klassement, maar op vrijdag moest ze haar leiderspositie afstaan aan de Chinese. Ook het zilver zat er niet in voor de windsurfster nadat ze zesde werd in de medalrace. Het zilver ging naar de Israëlische Katy Spychakov, die derde werd in de medalrace.

Van Vleuten bekroont indrukwekkende solo van 105 kilometer met wereldtitel

Annemiek van Vleuten heeft de wereldtitel op de weg te pakken. De Nederlandse trok met nog 105 kilometer te gaan ten aanval op de zwaarste beklimming van de dag en zag niemand meer terugkeren. Van Vleuten won met meer dan twee minuten voorsprong op haar landgenote en titelverdedigster Anna van der Breggen. Amanda Spratt pakte het brons.

Nederland was vooraf de topfavoriet met in de ploeg Marianne Vos, Anna Van der Breggen en Annemiek van Vleuten en in het begin van de wedstrijd hield Oranje meteen de controle. Op de eerste klim van de dag na negentien kilometer zorgde ze voor het strakke tempo. Er bleef een groep van een dertig rensters over.

Op weg naar de tweede klim van de dag, was er weer wat controle. Op die tweede klim, de zwaarste van de dag, reed Van Vleuten iedereen uit het wiel. Na drie kilometer klimmen had ze al een kleine minuut voorsprong op de negen achtervolgsters, met daarbij uittredend wereldkampioene Van der Breggen.

Het peloton lag al op meer dan drie minuten achterstand en was kansloos en ook de achtervolgsters zouden niet in de buurt komen van Van Vleuten. De 36-jarige Nederlandse bouwde haar voorsprong uit na meer dan twee minuten.

De zege van Vleuten kwam ook nooit in gevaar, al probeerde Chloe Dygert daar wel iets aan te doen. Met nog dertig kilometer zette de wereldkampioene in het tijdrijden de achtervolging in en kwam even dichterbij, maar uiteindelijk viel de Amerikaanse ook weer stil. Ze werd weer bijgehaald door Van der Breggen en Amanda Spratt en Dygert moest het tweetal snel laten gaan.

Het stond vast wie de medailles zou pakken bij de dames, maar op de laatste klim werd duidelijk het goud en zilver werd voor de Nederlandse ploeg, nadat Van der Breggen op slotklim Spratt uit het wiel reed.

Vos, de andere Nederlandse topfavoriet, kwam nooit in het wedstrijdbeeld voor, maar ze werd nog wel zesde nadat ze met overtuiging de sprint won van het peloton. Dat was wel op meer dan vijf minuten van Van Vleuten.

Van Vleuten wereldkampioen na solo van 105 kilometer (Pro Shots / George Deswijzen)
Van Vleuten wereldkampioen na solo van 105 kilometer (Pro Shots / George Deswijzen)

40-jarig jubileum brengt Libanon-veteranen bij elkaar

Precies 40 jaar geleden startte de missie en waren de mannen van 44 Pantserinfanteriebataljon op elkaar aangewezen in Zuid-Libanon. Vandaag kwamen de UNIFIL-veteranen weer bij elkaar voor de reünie vanwege dit jubileum. 

In totaal zond Nederland meer dan 9.000, voornamelijk dienstplichtige, militairen uit. Het was de 1e grootschalige Nederlandse deelname aan een VN-operatie. Het is ook 1 van de langstlopende VN-missies, waar Nederland nog steeds in vertegenwoordigd is. Momenteel is 1 militair als genderadviseur uitgezonden naar Libanon.

“Wat u daar meemaakte, heeft u veranderd. Overal zand en stof, de hete zon, mensen met andere huizen en gewoonten, kinderen die nieuwsgierig een kijkje kwamen nemen, de mierzoete thee, zee en buikkrampen van de diarree. Bij u bekend als ‘het bruine monster’”, sprak staatssecretaris Barbara Visser de oudgedienden toe. “Van de geuren van de omringende plantages en het vleugje parfum van uw geliefde op een handgeschreven brief, tot de lucht van smeer, olie en kruit. Dat laatste is iets wat men thuis veelal niet doorhad, maar wel in uw herinnering en in opgetekende verhalen is opgeslagen. Er werd bij vlagen volop geschoten. Het bunkeralarm was u niet vreemd.”

Herdenken tijdens reünie Libanon-veteranen. (Foto: Defensie)
Herdenken tijdens reünie Libanon-veteranen. (Foto: Defensie)

Missie verbroedert
Het waren ervaringen die de veteranen mee naar huis namen. Visser: “Om in uw veel gehoorde eigen bewoordingen te spreken: ‘U ging als jongen, maar kwam terug als man’.” Ze kwamen terug met herinneringen en sommigen met beschadigingen. Maar hoe ze ook terugkwamen, het gevoel van ultieme kameraadschap bleef. Visser: “De missie verbroedert. U deelt iets samen. Die periode in uw diensttijd, op de goede én slechte momenten. Waaronder het gemis van 9 omgekomen kameraden, die niet veilig naar Nederland mochten terugkeren. Zij die sneuvelden in de strijd.”

Na afloop een selfie maken met de staatssecretaris. (Foto: Defensie)
Na afloop een selfie maken met de staatssecretaris. (Foto: Defensie)

Nooit vergeten
De toen 21-jarige dienstplichtig sergeant Philip de Koning was 1 van hen. Hij raakte dodelijk gewond toen de 3-tonner waarin hij zat op een verstopte antitankmijn reed. Vorige maand kregen zijn nabestaanden postuum een militaire onderscheiding uit handen van de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht op landgoed de Zwaluwenberg. Onder de aanwezigen waren zijn broer, schoonzus en moeder. Visser: “Uw zoon gaf, samen met 8 andere Nederlandse militairen, zijn leven in Libanon. Voor de vrijheid van anderen. Wij zullen hen nooit vergeten.”

F1: Leclerc grijpt poleposition, Verstappen vierde

Charles Leclerc heeft de poleposition gepakt voor de Grand Prix van Rusland. De Formule 1-coureur uit Monaco ging in Sochi met de Ferrari rond in een tijd van 1.31,628 waarmee hij zijn vierde poleposition op rij pakte. Lewis Hamilton reed naar de tweede tijd, voor Sebastian Vettel en Max Verstappen.

Voorafgaand aan de kwalificatie sleutelde Toro Rosso flink aan de bolide van thuisrijder Daniil Kvyat om de motoronderdelen opnieuw te vervangen. Dit slaagde niet, waardoor de Rus geen tijd neer kon zetten. De Williams-coureurs Robert Kubica en George Russell behoorden ook tot de afvallers, net als Alexander Albon. De coureur van Red Bull ging bij bocht dertien in de fout en parkeerde de auto achterwaarts in de banden. Dit zorgde ervoor dat Vettel een tweede run moest maken. De strijd om niet op plek zestien te geraken was heftig met Kimi Räikkönen als verliezer. De Fin worstelde net iets te veel met de Alfa Romeo en werd door teamgenoot Antonio Giovinazzi eruit getikt.

In Q2 ging Mercedes voor de alternatieve strategie door op de mediums naar buiten te gaan, terwijl de rest van de coureurs het zachte rubber koos. Achter de top vijf was een ferme strijd om bij de beste tien te horen. Bij het vallen van de vlag verbeterde de ene na de andere coureur zijn tijd en waren Pierre Gasly, Sergio Perez, Antonio Giovinazzi, Lance Stroll en Kevin Magnussen die aan de verkeerde kant van de streep stonden.

Leclerc opende het laatste deel van de kwalificatie met een tijd van 1.31,801 waarmee hij de concurrentie direct flink onder druk zette. Vettel volgde op plek twee, voor Hamilton, Valtteri Bottas en Verstappen. De tweede run moest de beslissing brengen. Leclerc ging nogmaals onder zijn tijd door, terwijl ook Vettel een tijdverbetering noteerde, maar zijn plek verloor aan Hamilton. Verstappen pakte Bottas nog, maar de Nederlander zal morgen vanaf plek negen starten door een gridstraf. Best of the rest was Carlos Sainz, voor Nico Hülkenberg, Lando Norris, Romain Grosjean en Daniel Ricciardo.

Uitslag

# Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 C. Leclerc Ferrari 1:33.613 1:32.434 1:31.628 17
2 L. Hamilton Mercedes 1:33.230 1:33.134 1:32.030 18
3 S. Vettel Ferrari 1:33.032 1:32.536 1:32.053 21
4 M. Verstappen Red Bull 1:33.368 1:32.634 1:32.310 15
5 V. Bottas Mercedes 1:33.413 1:33.281 1:32.632 18
6 C. Sainz Jr. McLaren 1:34.184 1:33.807 1:33.222 20
7 N. Hulkenberg Renault 1:34.236 1:33.898 1:33.289 15
8 L. Norris McLaren 1:34.201 1:33.725 1:33.301 20
9 R. Grosjean Haas 1:34.283 1:33.643 1:33.517 19
10 D. Ricciardo Renault 1:34.138 1:33.862 1:33.661 18
11 P. Gasly Toro Rosso 1:34.456 1:33.950   13
12 S. Pérez Racing Point 1:34.336 1:33.958   14
13 A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:34.755 1:34.037   14
14 K. Magnussen Haas 1:33.889 1:34.082   13
15 L. Stroll Racing Point 1:34.287 1:34.233   14
16 K. Räikkönen Alfa Romeo 1:34.840     8
17 G. Russell Williams 1:35.356     8
18 R. Kubica Williams 1:36.474     8
19 A. Albon Red Bull 1:39.197     4
NC D. Kvyat Toro Rosso geen tijd     0

Schippers naar halve finales van de 100 meter, Van Hunenstijn en Smidt uitgeschakeld

Dafne Schippers heeft zich op het WK atletiek in Doha geplaatst voor de halve finales van de 100 meter. In haar serie kwam de 27-jarige atlete in een tijd van 11,17 als eerste over de finish.

Schippers ging slecht van start maar slaagde er toch in haar serie te winnen. Haar tijd van 11,17 was goed voor de zevende tijd algemeen. De snelste tijd was voor Shelly-Ann Fraser-Pryce: 10,80. Marije van Hunenstijn werd in de series uitgeschakeld. De 24-jarige sprintster werd met 11,48 zesde in haar serie.

Op de 400 meter horden is Nick Smidt uitgeschakeld. De winnaar van zilver op het EK voor atleten onder 23 jaar liep in zijn serie een vijfde tijd en viel daarmee net buiten directe plaatsing voor de halve finales. Met zijn tijd van 50.54 kwam hij 0,20 te kort om als een van de vier snelste verliezers naar de halve finales te mogen.

PVV-Senator onder vuur na verspreiden nepnieuws

PVV-senator Marjolein Faber ligt flink onder vuur na haar tweet over de steekpartij op het terras in Groningen. Faber beweerde in het bericht dat de dader ‘volgens betrouwbare bron’ een Noord-Afrikaans uiterlijk en een hekel aan bier had, maar dat de media dat bewust niet wilden melden.

Volgens een artikel van het Algemeen Dagblad gaat het echter niet om een Noord-Afrikaanse, maar juist een blanke man. Faber vindt het echter niet nodig haar bewering in te trekken.

McLaren vanaf 2021 opnieuw met Mercedes-motoren

Het McLaren Formule 1-team rijdt vanaf 2021 opnieuw met Mercedes-motoren. Het Britse team reed van 1995 tot en met 2014 ook al met motoren van de Duitse autofabrikant.

In 2015 ging McLaren de samenwerking aan met Honda. De drie seizoenen met de Japanse fabrikant waren geen succes. Na de overstap naar Renault heeft het team de weg naar boven weer gevonden, maar na twee seizoenen wordt deze relatie al beëindigd.

"Deze overeenkomst vormt een belangrijke stap in ons meerjarenplan om weer succesvol te worden in de Formule 1", vertelt Zak Brown, algemeen directeur van McLaren Racing. "Mercedes is het referentiepunt in deze sport als het gaat om team en motor, dus het was vanzelfsprekend dat we een samenwerking met dit bedrijf nastreefden voor de volgende fase van ons avontuur. Deze aankondiging geeft het vertrouwen weer van onze aandeelhouders en is een belangrijke boodschap naar onze investeerders, partners en fans dat we erop gebrand zijn om McLaren terug naar de voorkant van het veld te brengen."

Busje met grondstoffen voor synthetische drugs aangetroffen

De politie hield vrijdag 27 september twee mannen (45 en 26 jaar) uit Kaatsheuvel aan. Zij reden in een busje over de Daniëlsweg in Dongen met daarin twee grote vaten met grondstoffen voor de productie van synthetische drugs.

De surveillerende agenten reden rond 17.45 uur over de eerdergenoemde weg. Toen zij het voertuig controleerden, roken zij een sterke lucht die vaker wordt waargenomen bij de productie van synthetische drugs. Hierop openden zij de achterklep van het voertuig en troffen daar twee grote vaten met grondstoffen aan. De bestuurder en zijn bijrijder werden hierop direct aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Doorzoeking
Tijdens het onderzoek deed de politie een doorzoeking bij een woning aan de Daniëlsweg. Hier werden meerdere attributen aangetroffen die gebruikt worden bij het opzetten van een drugslab. De attributen zijn in beslag genomen. De aanwezige bewoner is aangehouden en zit vast voor verder onderzoek. In een woning in Kaatsheuvel is eveneens gezocht naar goederen die gerelateerd zijn aan de Opiumwet. Mogelijke bewijslast voor het onderzoek werd hier in beslag genomen.

Handgranaat gevonden bij discotheek in Amsterdam

Bij discotheek The Box aan de Mekongweg bij Amsterdam Sloterdijk is vannacht een handgranaat gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft het explosief onschadelijk gemaakt.

Direct nadat de handgranaat ontdekt werd, besloot de politie om een ruim gebied af te zetten. De EOD heeft het explosief opgeruimd en onschadelijk gemaakt.

In de discotheek waren afgelopen nacht geen feesten gepland. Voor vandaag staan er wel twee evenementen op de agenda. Vanmiddag treden onder andere Boef en Najib Amhali op tijdens Hanni & Friends. Volgens The Box kan dit gewoon doorgaan.

Showtime Bordum meets Marrakech
Het is nog onduidelijk of het feest 'Showtime: Bodrum meets Marrakech' vanavond door kan gaan. Hier gaat de gemeente later een besluit over nemen. In een eerste verklaring schreef The Box dat de granaat gericht zou zijn tegen de organisatie van het feest. Nog geen uur later trok The Box de verklaring in. Ze kwamen later met een nieuwe verklaring. Hierin staat dat zij vermoeden dat de dreiging niet aan The Box gericht was, en dat nog onderzocht wordt voor wie de granaat bedoeld was.

De politie is op zoek naar getuigen.

Politie houdt verdachte aan na gewelddadige beroving

De politie hield op zaterdag 28 september in de Voorstraat in Zwolle een 22-jarige man uit de gemeente Hardenberg aan. Hij wordt ervan verdacht dat hij eerder in de nacht in het centrum een 21-jarige vrouw uit Leusden op gewelddadige wijze beroofde. De politie hoopt dat er getuigen zijn die de beroving hebben gezien.

Omstreeks 5.30 uur kreeg de politie de melding dat er en beroving had plaatsgevonden in de Voorstraat. De vrouw verklaarde dat ze in haar auto zat toen een onbekende man het portier opentrok en haar tas greep. De vrouw hield de tas vast, waarna ze op straat viel. Daarbij sloeg en schopte de verdachte haar. Nadat de vrouw de tas losliet, rende de verdachte er vandoor. De vrouw moest zich in het ziekenhuis aan haar verwondingen laten behandelen. De politie startte een onderzoek. Na korte tijd werd op camerabeelden een man gezien die voldeed aan het signalement. Hij werd rond 6.30 uur in het centrum aanhouden. De man is ingesloten voor onderzoek.

Guardiola blijft puzzelen: "In januari kunnen we niemand kopen"

Manchester City zal zich in januari niet roeren op de transfermarkt. Manager Josep Guardiola bevestigt tegenover Sky Sports dat zijn werkgever de komende transferperiode niet in staat is om nieuwe spelers aan te trekken. Dat Guardiola het seizoen moet afmaken met de huidige selectie is een tegenvaller, daar de coach met name in verdedigend opzicht kampt met veel blessureleed.

Vincent Kompany heeft Manchester City verlaten voor Anderlecht, waarna Aymeric Laporte en John Stones geblesseerd raakten. Noodgedwongen kiest Guardiola momenteel voor middenvelder Fernandinho in het centrum naast Nicolás Otamendi.

Met oog op de komende transferperiode tempert de Spanjaard de verwachtingen. "Het is niet aan mij, maar in januari kunnen we niemand kopen. We hebben niet het geld om grote bedragen neer te leggen. Dat lukte niet in de zomer, dus ook niet in de winter."

Manchester City maakt het seizoen af met de huidige selectie. "We gaan het doen met de spelers die we hebben. Met Taylor Harwood-Bellis, Eric Garcia en de nieuwe spelers in de jeugdopleiding. We hebben jonge getalenteerde spelers op wie we kunnen rekenen", aldus Guardiola.

De coach had echter graag nog de beschikking had gehad over Kompany. "Vinny had een geweldige persoonlijkheid en hij was enorm behulpzaam voor mij en de hele club. Maar hij heeft besloten om naar Anderlecht te gaan en wij moeten door."

Ondanks de personele problemen is Manchester City op stoom. Shakhtar Donetsk werd met 0-3 verslagen in de Champions League, waarna Watford met 8-0 opzij werd gezet in de Premier League.

Afgelopen dinsdag werd de vierde ronde van de EFL Cup bereikt na een 0-3 overwinning op Preston North End. Zaterdagavond om 18.30 uur wacht het uitduel met Everton.

Volleybalsters verliezen in vijf sets van Dominicaanse Republiek

De Nederlandse volleybalsters hebben tijdens de wereldbeker in het Japanse Osaka in vijf sets verloren van de Dominicaanse Republiek: 23-25, 22-25, 27-25, 25-18 en 4-15.

De Dominicaanse vrouwen kwamen op een 2-0 voorsprong, maar Nederland gaf zich niet gewonnen. Dankzij twee punten van Celeste Plak werd een matchpoint van de tegenstander weggewerkt. Met set drie en vier voor Oranje moest de vijfde set de beslissing brengen.

In de vijfde set kwam Nederland direct op een 6-0 achterstand. De vrouwen van bondscoach Jamie Morrison konden dit keer de wedstrijd niet keren.

Met nog één wedstrijd te gaan tegen gastland Japan is Nederland momenteel zesde van de twaalf deelnemende landen.

Sensatie op WK rugby: Japan verslaat favoriet Ierland

De Japanse rugbyers hebben op het wereldkampioenschap in eigen land voor een enorme sensatie gezorgd door Ierland te verslaan met 19-12. Ierland is een van de topfavorieten op dit WK in Japan.

Halfweg de eerste helft leek er weinig aan de hand voor Ierland. Dankzij twee try's stonden de Ierse rugbyers met 3-12 voor tegen Japan. Via twee penaltykicks van Yu Tamura was de ruststand 9-12 in het voordeel van de Ierse ploeg.

Na rust drukte de Japanse ploeg door. Via een try van Kenki Fukuoka kwam de Japanse ploeg met 14-12 voor, waarna de conversie benut werd door opnieuw Tamura. In de laatste tien minuten vergrootte Japan de voorsprong door opnieuw Tamura en wonnen ze uiteindelijk met 19-12 tegen Ierland, de nummer twee van de wereld. Japan is zelf de nummer de nummer negen op de wereldranglijst.

Hoogtepunten Japan - Ierland (bron: Youtube.com)

Zuid-Afrika - Nambië
Een andere favoriet voor de eindzege, Zuid-Afrika, boekte zaterdag een ruime een zege op Namibië. Het Afrikaanse onderonsje eindigde in 57-3. Daarmee herstelden de 'Springboks' zich van de nederlaag in het openingsduel met Nieuw-Zeeland van vorige week. Zuid-Afrika maakte deze wedstrijd negen try's.

Argentinië - Tonga
Eerder op zaterdag won Argentinië met 28-12 van Tonga. Na 27 minuten stond Argentinië al met 28-0 voor en een grote uitslag leek in de maak, maar daarna wist de Argentijnse ploeg niet meer tot scoren te komen. Tonga kwam nog terug tot 28-12. In deze poule zijn Frankrijk en Engeland de favoriet om de kwartfinales te bereiken, zeker nadat Frankrijk in de openingswedstrijd in deze poule had gewonnen van Argentinië.

Hoogtepunten Zuid-Afrika - Tonga (bron: Youtube.com)

Leclerc snelste in laatste training

Charles Leclerc heeft in de derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van Rusland de snelste tijd gereden. De Monegask kwam in Sochi met de Ferrari tot een tijd van 1.32,733 waarmee hij Ferrari-teamgenoot Sebastian Vettel en de Mercedes van Valtteri Bottas te snel af was. Max Verstappen kwam tot plek vijf.

De training begon rustig en halverwege had Verstappen op mediums de tweede tijd laten noteren, achter Leclerc. Tegen het einde gingen de zachte banden erop en ging het een flink stuk harder met Leclerc als snelste. Verstappen verbeterde zijn tijd niet omdat hij er in bocht twee afschoot. De Red Bull vloog over de kerbstones, waarbij de vloer beschadigde. Dit resulteerde later in de ronde nog in een spin. Thuisrijder Daniil Kvyat kent tot nu toe een rampzalig weekend, want de Rus heeft al een gridstraf te pakken en een nieuwe volgt omdat Honda na problemen alle motoronderdelen opnieuw laat wisselen. Het kost hem mogelijk zelfs de kwalificatie.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 C. Leclerc Ferrari 1:32.733 14
2 S. Vettel Ferrari 1:33.049 15
3 L. Hamilton Mercedes 1:33.129 19
4 V. Bottas Mercedes 1:33.354 18
5 M. Verstappen Red Bull 1:34.227 12
6 R. Grosjean Haas 1:34.308 17
7 A. Albon Red Bull 1:34.371 21
8 N. Hulkenberg Renault 1:34.421 13
9 L. Norris McLaren 1:34.527 15
10 K. Magnussen Haas 1:34.546 15
11 P. Gasly Toro Rosso 1:34.564 16
12 D. Ricciardo Renault 1:34.586 14
13 C. Sainz Jr. McLaren 1:34.607 18
14 A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:34.766 15
15 S. Pérez Racing Point 1:34.860 7
16 L. Stroll Racing Point 1:34.898 16
17 K. Räikkönen Alfa Romeo 1:35.714 19
18 G. Russell Williams 1:36.011 18
19 D. Kvyat Toro Rosso 1:36.081 4
20 R. Kubica Williams 1:36.942 19

'Liverpool moet vrezen voor uitsluiting EFL Cup na zege op MK Dons'

Liverpool moet vrezen voor uitsluiting van deelname aan de EFL Cup, zo schrijft The Athletic zaterdag. De ploeg van manager Jürgen Klopp plaatste zich eerder deze week ten koste van MK Dons voor de vierde ronde van het Engelse bekertoernooi. In de volgende ronde zijn the Reds gekoppeld aan Arsenal, maar mogelijk wordt dat duel niet gespeeld.

Bij Liverpool zou namelijk een niet speelgerechtigde speler op het veld hebben gestaan. De EFL is een onderzoek gestart naar het al dan niet laten spelen van een speler die niet in actie had mogen komen, zo meldt de website.

Om welke speler het gaat is vooralsnog niet bekend. Volgende maand staat de wedstrijd tegen Arsenal op het programma, maar de kans bestaat dat the Gunners deze ronde overleven zonder in actie te komen.

"De club is zich bewust van een mogelijk administratief probleem met betrekking tot een van onze spelers", reageert een woordvoerder van Liverpool tegenover de website. "We werken samen met de betrokken autoriteiten om de feiten op een rij te zetten. Tot dit proces is voltooid doen we geen verdere uitspraken."

Wanneer bewezen wordt dat Liverpool fout zit, kan de club bestraft worden met een boete of uitsluiting van verdere deelname. Liverpool won de wedstrijd met 0-2. James Milner en het Nederlandse talent Ki-Jana Hoever waren de doelpuntenmakers.

Laatstgenoemde stond in de basis en kopte in de tweede helft raak op aangeven van Milner. Vlak voor tijd haalde Klopp de ex-jeugdspeler van Ajax naar de kant en gunde hij met Sepp van den Berg een andere Nederlander zijn officiële Liverpool-debuut.

Bertens naar tweede ronde Beijing

Kiki Bertens heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het WTA-toernooi van Beijing. De als achtste geplaatste Nederlandse had haar handen vol aan de Kroatische Donna Vekic, maar uiteindelijk won in drie sets: 3-6, 6-1 en 7-6 (3).

In de eerste set keek Bertens al vroeg tegen een breakachterstand aan. De nummer acht van de wereld kreeg enkele kansen om terug te breaken, maar slaagde daar niet, waarna de eerste set naar Vekic ging.

Waar het in de eerste set niet lukte om de service van de nummer 23 van de wereld breaken slaagde Bertens daar wel in de tweede set. De Nederlandse liep al snel uit naar een 3-0 voorsprong en zou uiteindelijk de tweede set makkelijk met 6-1 winnen.

In de derde set gingen de kansen over en weer. Vekic brak als eerste de service van Bertens, waarna de Nederlandse terug kwam. De nummer acht van de wereled kwam vervolgens een break voor en mocht op 5-4 op eigen service de wedstrijd uitserveren, maar daarin slaagde ze niet. Ze verloor haar service en bij een 5-6 stand moest ze nu serveren om in de wedstrijd te blijven. Daarin slaagde waarna de tiebreak de beslissing moest brengen.

In de tiebreak serveerde Bertens zeer sterk, terwijl de service van de Kroatische haperde. Uiteindelijk won de Nederlandse de tiebreak met 7-3 en staat ze in de tweede ronde van het China Open.

Efteling opent 30e sprookje in sprookjesbos

Deze ochtend beleefden de allereerste Efteling-bezoekers het 30e sprookje in het Sprookjesbos. Tussen Sneeuwwitje en Assepoester zijn De zes Zwanen neergestreken. De scène naar het Grimm-sprookje over het dappere meisje Elisa dat haar broers moet redden van een betovering, deed de eerste bezoekers verwonderen. “Sprookjes vormen sinds 1952 de oorsprong van de Efteling. Daarom blijven we het Sprookjesbos verrijken met nieuwe verhalen. Dit relatief onbekende sprookje is een klassieker, een prachtige én interactieve toevoeging, die onze rol als hoeder van het sprookje onderstreept”, vertelt Fons Jurgens, Algemeen directeur van de Efteling. De zes Zwanen, in het kloppende hart van het attractiepark is op twee unieke manieren te beleven: op de rug van een zwaan of binnenin het slot vanaf de kant.

Twinkelende asters
Bezoekers zijn echt verwonderd wanneer zij het slot binnen gaan en Elisa ontmoeten. Haar zes broers zijn veranderd in zwanen door hun jaloerse stiefmoeder. Om de betovering te verbreken, mag zij zes jaar niet spreken of lachen en moet zij zes hemden breien van bosasters. Binnenin het slot wordt Elisa omringd door 606 twinkelende asters – 101 asters per broer - die extra oplichten wanneer de zwanen voorbij komen. Buiten rondom het verborgen slot staan nog eens duizenden asters, die een belangrijke rol spelen in het sprookje.

Varen of staren
De zes Zwanen is het eerste sprookje in het Sprookjesbos dat op twee manieren te beleven is, varend of starend. Bezoekers kunnen plaatsnemen op de rug van een bijna 3 meter lange zwaan of het slot binnenwandelen en Elisa vanaf de kant bekijken. Dit geeft een extra dimensie en zorgt voor een unieke beleving voor jong en oud.

Het 30e sprookje in het Sprookjesbos
Ter ere van het 30e sprookje in het Sprookjesbos is er een nieuw sprookjesboek verschenen; En ze leven nog lang en gelukkig, waarin het volledige sprookje van De zes Zwanen te lezen is. Daarnaast is de wisseltentoonstelling in het Efteling Museum volledig in het thema van de 30 sprookjes in het Sprookjesbos. Het sprookjesboek is vanaf vandaag verkrijgbaar in de winkels in de Efteling.

Politie zoekt getuigen van gewapende overval op avondwinkel

De politie is op zoek naar getuigen van een gewapende overval op een avondwinkel aan de Baanstraat in Beverwijk.  In de nacht van vrijdag op zaterdag, omstreeks 02.50 uur kwam een man de avondwinkel binnen. Hij viel op omdat hij een capuchon droeg en een sjaal voor zijn gezicht had. Toen de man daarop werd aangesproken, kwamen er nog twee mannen de winkel binnen. Een van hen bedreigde het personeel met een wapen.

De overvallers maakten onder anderen geld buit. Zij zijn na de overval in onbekende richting weggevlucht. Bij de overval raakte niemand gewond. De politie stelde een onderzoek in in de omgeving. Ook werd een Burgernetmelding verstuurd. Er werden echter geen verdachten aangetroffen.

Van de daders is het volgende signalement vrijgegeven: Dader 1 heeft een slank postuur, ongeveer 175 centimeter lang, leeftijd tussen de 16 - 23 jaar, getint uiterlijk, hij droeg een donkerkleurig hoodie/vest met capuchon, een zwart/wit geblokte sjaal en een donkerkleurige broek. Dader 2 heeft een donkere huidskleur, ongeveer 170 - 175 centimeter lang, stevig postuur, hij droeg een donkere hoodie met capuchon en een sjaal. Dader 3 heeft een slank postuur, getint uiterlijk, ongeveer 175 centimeter lang en tussen de 16 en 23 jaar oud, hij droeg een donkere hoodie met capuchon en een sjaal.

De politie is op zoek naar getuigen. Zij worden verzocht contact op te nemen via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Internetdate loopt af in zware mishandeling

Een 35-jarige man uit Eindhoven werd vrijdagavond 27 september rond 21.30 uur flink mishandeld tijdens een afspraak via een datingapp. In het park nabij de Laagveen in Dongen werd hij door twee mannen opgewacht en flink toegetakeld. De politie zoekt getuigen.

Het slachtoffer had via een datingapp contact met een andere man. Op die vrijdagavond stuurde zijn date een locatie door waar zij vervolgens afspraken. Bij het afgesproken park in Dongen zag de 35-jarige man niet diegene met wie hij had afgesproken. Ineens werd de man toch aangesproken door een langslopende man. Toen hij duidelijk maakte dat hij met iemand een afspraak had, kwam er ineens een tweede man bij. Direct werd hij door deze tweede man meerdere malen flink geslagen met een stok.

Hiernaast werd hij beroofd van meerdere spullen, waaronder zijn autosleutels en telefoon. Nadat zij de man flink hadden mishandeld, gingen ze er even later vandoor. Het slachtoffer zocht  hulp bij een van de omwonenden. Hier werd de politie gebeld. Vervolgens werd de man door het ambulancepersoneel nagekeken en nam de politie een aangifte op. Mogelijk is het motief homo-gerelateerd. Dit heeft de politie in onderzoek. De spullen van het slachtoffer, met uitzondering van de telefoon, werden later teruggevonden in het park.

De politie heeft een summier signalement vrijgegeven. Het gaat om twee mannen van rond de 20-jaar oud. De ene was rond de 1.85m lang, de ander iets kleiner. Een van hen droeg een blauwe trui met capuchon, de man met de stok droeg een zwarte jas met capuchon. Mogelijk zat de capuchon aan een trui onder de jas. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of via WhatsApp.

Jongen probeert ruzie te sussen en wordt beroofd

Een 16-jarige jongen werd vrijdagavond beroofd van zijn bromfiets toen hij op de Karnemelkstraat in Breda een ruzie probeerde te sussen. De politie doet onderzoek naar de verdachten.

De jongen reed die avond rond 22.30 uur stapvoets door de Karnemelkstraat. Een 16-jarige vriend liep ernaast. Ter hoogte van de Markendaalseweg kreeg die vriend onenigheid met een groepje jongens en kreeg hierbij meerdere klappen in zijn gezicht en trappen tegen zijn lichaam.

De bestuurder van de bromfiets probeerde de ruzie te sussen, maar voelde ineens pijn en kreeg een schok in zijn nek. Mogelijk werd door een van de ruziemakers een taser gebruikt. De jongen rende snel weg en liet zijn bromfiets achter. Niet veel later bleek zijn bromfiets te zijn meegenomen. Beide slachtoffers deden aangifte.

De politie is op zoek naar getuigen. Zij kunnen contact opnemen met de politie via 090008844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of via WhatsApp. 

Verstappen verrast over eerste trainingen Rusland

Max Verstappen reageerde na afloop van de tweede vrije training voor de Grand Prix van Rusland verrast op de snelle tijden van de Red Bull. De Nederlander eindigde in de eerste sessie als tweede en voegde daar in Sochi in de middag met een 1.33,162 een snelste tijd aan toe. Slechts Charles Leclerc kon in zijn buurt blijven.

Verstappen: "Ja, helemaal na het moeizame weekend in Singapore. We hebben hard gewerkt om erachter te komen wat er daar verkeerd is gegaan. Tot dusver verloopt dit weekend redelijk positief. Het was een beetje een vreemd weekend in Singapore. Vervolgens komen we hier en werkt de auto heel erg goed. Met name in de laatste sector zijn we heel erg sterk, maar ook in het eerste deel, waar je een lang recht stuk hebt. De derde bocht is volgas en is dus in feite ook een recht eind. Niettemin zijn we zeer competitief in dat gedeelte van het circuit. Het was dus een positieve dag. We hebben behoorlijk wat dingen geprobeerd met de auto en die lijken goed te hebben gewerkt."

De Nederlander weet echter wel dat hij zondag voor de race een gridstraf van vijf plaatsen te pakken heeft na een motorwissel. Ook teamgenoot Alexander Albon en de Toro Rosso's krijgen met gridstraffen te maken na een motorwissel door Honda. Hetzelfde geldt voor de Williams van Robert Kubica waar een nieuwe Mercedes-krachtbron in gelepeld is.

Uitslag eerste vrije training

# Coureur Team Tijd Ronden
1 C. Leclerc Ferrari 1:34.462 20
2 M. Verstappen Red Bull 1:34.544 25
3 S. Vettel Ferrari 1:35.005 20
4 V. Bottas Mercedes 1:35.198 28
5 L. Hamilton Mercedes 1:35.411 22
6 A. Albon Red Bull 1:35.484 22
7 N. Hulkenberg Renault 1:35.740 21
8 D. Ricciardo Renault 1:36.287 20
9 S. Pérez Racing Point 1:36.321 27
10 R. Grosjean Haas 1:36.516 23
11 C. Sainz Jr. McLaren 1:36.523 28
12 P. Gasly Toro Rosso 1:36.538 25
13 K. Magnussen Haas 1:36.596 21
14 L. Stroll Racing Point 1:36.714 26
15 K. Räikkönen Alfa Romeo 1:36.770 22
16 L. Norris McLaren 1:36.844 30
17 A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:37.328 18
18 G. Russell Williams 1:38.520 27
19 D. Kvyat Toro Rosso 1:38.550 5
20 R. Kubica Williams 1:38.670 29


Uitslag tweede vrije training

# Coureur Team Tijd Ronden
1 M. Verstappen Red Bull 1:33.162 29
2 C. Leclerc Ferrari 1:33.497 33
3 V. Bottas Mercedes 1:33.808 22
4 L. Hamilton Mercedes 1:33.960 32
5 S. Vettel Ferrari 1:34.201 32
6 P. Gasly Toro Rosso 1:34.971 26
7 S. Pérez Racing Point 1:34.998 31
8 N. Hulkenberg Renault 1:35.026 33
9 L. Stroll Racing Point 1:35.176 31
10 A. Albon Red Bull 1:35.216 18
11 L. Norris McLaren 1:35.223 33
12 D. Kvyat Toro Rosso 1:35.337 38
13 K. Magnussen Haas 1:35.351 26
14 D. Ricciardo Renault 1:35.370 28
15 K. Räikkönen Alfa Romeo 1:35.374 34
16 R. Grosjean Haas 1:35.593 31
17 C. Sainz Jr. McLaren 1:35.635 29
18 A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:36.004 29
19 G. Russell Williams 1:36.785 38
20 R. Kubica Williams 1:37.838 36

Agent niet vervolgd voor dodelijk schietincident Delft

Het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) heeft besloten een politieambtenaar van de eenheid Den Haag niet te vervolgen voor zijn betrokkenheid bij een schietincident dat in de vroege ochtend van 8 oktober 2018 plaatsvond in de Breestraat in Delft.

Tijdens dit incident is door de politieambtenaar geschoten in de richting van een bestuurder en bijrijder van een scooter. De bijrijder, een 18-jarige man, is kort erna in het ziekenhuis overleden. De Rijksrecherche heeft daarna, in opdracht van het OM, een onderzoek ingesteld naar het vuurwapengebruik door de politieambtenaar. Op basis van dit onderzoek heeft het OM geconcludeerd dat het schieten enerzijds gerechtvaardigd was omdat de politieambtenaar dacht dat de bijrijder zijn doorgeladen vuurwapen op hem richtte met de bedoeling hem te beschieten, anderzijds was het geoorloofd ter aanhouding van vuurwapengevaarlijke verdachten die zich onttrokken aan hun aanhouding. Er is naar het oordeel van het OM geen grond om de politieambtenaar te vervolgen. Deze conclusie komt overeen met de bevindingen van de Adviescommissie Politieel Vuurwapengebruik.

Bij de beoordeling van het vuurwapengebruik is gekeken naar de Ambtsinstructie voor Politie en de Politiewet. Ook is het beroep op noodweer beoordeeld, op basis waarvan de politieambtenaar in zijn verhoor tegenover de Rijksrecherche zegt in eerste instantie te hebben gehandeld.

Toedracht
In de vroege ochtend van 8 oktober komt een scooter met daarop twee mannen de Breestraat in gereden. Een beveiliger van de daar gevestigde coffeeshop houdt toezicht. Op dat moment is ook een politieambtenaar aanwezig, hij heeft nachtdienst en is net tijdens zijn controleronde in gesprek gegaan met de beveiliger. De politieambtenaar en de beveiliger zien de scooter stoppen voor de coffeeshop. De bijrijder stapt af en heeft een vuurwapen in zijn hand. In de beleving van de politieambtenaar lijkt het op een automatisch vuurwapen dat wordt doorgeladen.

Wanneer de bijrijder het wapen richt op het pand van de coffeeshop, roept de politieambtenaar luidkeels ‘Politie’ in de richting van de mannen. Recente beschietingen met automatische wapens, o.a. op deze coffeeshop, liggen nog vers in het geheugen bij de politieambtenaar. De bijrijder draait, met het wapen in zijn hand, in de richting van de politieambtenaar en de beveiliger naast hem. De politieambtenaar vreest voor zijn leven en dat van de beveiliger en is bang dat er een vuursalvo op hen afgevuurd zal worden. Er is geen tijd voor een waarschuwingsschot en de dreiging is te groot. De politieambtenaar schiet vijf maal in een tijdsbestek van drie seconden.

De personen op de scooter vluchten. Kort erna overlijdt de bijrijder in het ziekenhuis. Hij is geraakt door een op de straatstenen afgeketste politiekogel. De politieambtenaar verklaart dat de eerste vier schoten in een noodweersituatie zijn afgevuurd. Het vijfde schot is aanhoudingsvuur, gericht op de aanhouding van de mannen.

Geen noodweer, wel putatief noodweer
Allereerst is het beroep op noodweer beoordeeld. De politie heeft, net als iedere burger, op grond van artikel 41 van het Wetboek van Strafrecht het recht zichzelf te verdedigen, en daarbij (indien nodig) gepast geweld te gebruiken. Er is sprake van noodweer als noodzakelijk geweld wordt gebruikt ter afwending van een onmiddellijk dreigend gevaar voor jezelf of een ander.

Uit het dossier blijkt dat sprake is geweest van een zeer bedreigende, beangstigende en explosieve situatie, die zich in een kort tijdsbestek heeft afgespeeld. De politieambtenaar en de beveiliger werden geconfronteerd met twee mannen op een scooter, waarvan er één gewapend was, op een plek waar vaker geweldsincidenten hebben plaatsgevonden waarbij daadwerkelijk is geschoten. Toch is naar het oordeel van het OM niet voldaan aan de vereisten van noodweer: de draaiende beweging van de bijrijder in de richting van de politieambtenaar en de beveiliger lijkt op basis van de camerabeelden meer op een verschrikt opzij kijken, dan op het bewust op hen richten van het wapen. Wel vindt het OM dat sprake is van putatief noodweer, een vorm van noodweer waarbij de persoon die geweld gebruikt dénkt dat hij wordt aangevallen en zich verweert, maar later blijkt dat hij zich te goeder trouw in de feitelijke situatie heeft vergist.

Het OM concludeert dat de politieambtenaar de draai die de bijrijder, met het vuurwapen in zijn hand, in zijn richting maakte, heeft geïnterpreteerd als het bewust richten op hem, waarna op hem zou worden geschoten. Hij beoordeelde de situatie in een split second als levensbedreigend voor hemzelf en de beveiliger die naast hem stond. In de beleving van de politieambtenaar is de bijrijder ook niet meteen weggerend, maar enige tijd in zijn richting kijkend blijven staan met het vuurwapen op hem gericht. Uit het beeldmateriaal blijkt dit niet. In de beleving van de situatie hebben de eerdere geweldsincidenten, waarbij met automatische vuurwapens is geschoten, voor de politieambtenaar een belangrijke rol gespeeld.

Het OM is gelet op alle feiten en omstandigheden van oordeel dat sprake is van een verschoonbare dwaling ten aanzien van de feiten. Nu er bovendien geen alternatief was om op dit incident te reageren en schieten in dit geval als proportioneel aan te merken is, is het handelen van de politieambtenaar naar het oordeel van het OM gerechtvaardigd op grond van putatief noodweer.

Geoorloofd schieten ter aanhouding
Voorts is beoordeeld of schieten ter aanhouding eveneens geoorloofd was. Politieambtenaren mogen op grond van artikel 7 van de Ambtsinstructie hun vuurwapen gebruiken om een persoon aan te houden van wie mag worden aangenomen dat hij een vuurwapen bij zich heeft en dit ook zal gebruiken. Dit mag ook als iemand zich aan zijn aanhouding onttrekt terwijl hij wordt verdacht van een misdrijf waarop vier jaar of meer is gesteld.

Het OM vindt dat allebei de situaties hier aan de hand zijn: uit camerabeelden blijkt dat beide mannen vrijwel meteen op de vlucht slaan. Ze onttrekken zich aan hun aanhouding, terwijl ze verdacht worden van wapenbezit, en de politieambtenaar redelijkerwijs mocht aannemen dat dit wapen tegen hem en de beveiliger naast hem zou worden gebruikt.

Naar het oordeel van het OM is het gebruikte geweld door de politieambtenaar ter aanhouding ook proportioneel. Evenmin was een andere reactie mogelijk. De bijrijder had een wapen dat hij aan het doorladen was, met de bedoeling op de coffeeshop te gaan schieten. Een pand dat al eerder was beschoten met een automatisch wapen en bestookt met een handgranaat, in een periode dat in Delft al meerdere soortgelijke geweldsincidenten hadden plaatsvonden, allemaal onopgelost. De politieambtenaar wordt voor zijn ogen geconfronteerd met een nieuw geweldsincident. Dat moest gestopt worden, dat is de taak van politieambtenaren. Uitstel van aanhouding zou een onaanvaardbaar gevaar voor de rechtsorde met zich meebrengen. De politieambtenaar handelt vervolgens in een zeer kort tijdsbestek zoals van hem verwacht wordt en zoals hij heeft geleerd tijdens zijn opleiding en in trainingen. Hij is de situatie niet uit de weg gegaan, hij heeft opgetreden en heeft daarbij zijn dienstwapen gebruikt, met fatale gevolgen.

Het OM concludeert op basis van bovenstaande dat het gebruik van het vuurwapen door de politieambtenaar op basis van de Ambtsinstructie en de Politiewet geoorloofd was ter aanhouding van de mannen op de scooter.

MLB: Tampa Bay Rays als laatste ploeg zeker van play-offs

Met nog een weekend te honkballen in de MLB zijn alle plaatsen in de play-offs bezet. Tampa Bay Rays was de laatste ploeg die daarin slaagde na de winst tegen de Toronto Blue Jays. Het is voor het eerst sinds 2013 dat het team daarin is geslaagd.

Het leuk een spannend duel te worden tussen de Tampa Bay Rays en de Cleveland Indians in de strijd om de laatste wildcard-ticket, maar nadat de Cleveland Indians drie wedstrijden op rij verloren, terwijl de Tampa Bay Rays de laatste vier wedstrijden op rij wonnen. Daardoor is het al voor het weekend beslist in de American League. Ook is bekend dat de Houston Astros het in de play-offs in de eerste ronde opneemt tegen de winnaar van het duel Tampa Bay Rays - Oakland Athletics. New York Yankees speelt tegen Minnesota Twins.

In de National League zijn de ploegen ook bekend die zich mogen opmaken voor de play-offs, maar wie tegen wie speelt is nog niet bekend. Want St. Louis Cardinals is nog altijd in strijd met de Milwaukee Brewers voor divisiewinst in de NL central. De winnaar van de divisie speelt tegen de Atlanta Braves, terwijl de nummer twee in één wedstrijd tegen de Washington Nationals moet strijden voor duel tegen de Los Angeles Dodgers.

Uitslagen MLB vrijdag:
Washington Nationals - Cleveland Indians 8-2
Pittsburgh Pirates - Cincinnati Reds 6-5
Philadelphia Phillies - Miami Marlins 5-4 (vijftien innings)
Toronto Blue Jays - Tampa Bay Rays 2-6
Boston Red Sox - Baltimore Orioles 1-4
New York Mets - Atlanta Braves 4-2
Texas Rangers - New York Yankees 7-14
Colorado Rockies - Milwaukee Brewers 11-7
Kansas City Royals - Minnesota Twins 2-6 (zeven innings)
St. Louis Cardinals - Chicago Cubs 2-8
Arizona Diamondbacks - San Diego Padres 6-3
Los Angeles Angels - Houston Astros 0-4
Seatlle Mariners - Oakland Athletics 4-3
San Francisco Giants - Los Angeles Angels 2-9

80 procent Nederlanders wil iets doen tegen eenzaamheid

Maar liefst 80 procent van de Nederlandse bevolking wil een bijdrage leveren om eenzaamheid terug te dringen. Het meest genoemd worden samen een activiteit ondernemen, een kop koffie drinken of helpen bij vervoer. Dit blijkt uit een recente peiling, geïnitieerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, onder ruim 1.000 Nederlanders.

Gevoelens van eenzaamheid kunnen iedereen overkomen, jong én oud. Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. 80 procent van de Nederlanders beschouwt dit als een redelijk groot tot zeer groot probleem. Van 1 oktober tot en met 8 oktober is de tiende editie van de Week tegen Eenzaamheid. Door het hele land is er dan extra aandacht voor het thema eenzaamheid. Het motto is: Kom erbij! Iedereen kan iets doen tegen eenzaamheid, bijvoorbeeld door het bezoeken of organiseren van een activiteit.

Het initiatief om een activiteit te ondernemen ligt zowel bij omstanders als mensen die zich eenzaam voelen. Uit de peiling blijkt dat de kans klein is dat een omstander de uitnodiging afslaat. Maar liefst 86 procent van de Nederlanders geeft aan mee te willen doen aan een activiteit als hij of zij wordt uitgenodigd.

Minister Hugo de Jonge over de Week tegen Eenzaamheid: “We kunnen er samen voor zorgen dat mensen zich minder eenzaam voelen. Dat ze vaker betekenisvol contact hebben. Er zijn heel veel mensen die zich de eenzaamheid van een ander aantrekken en graag een helpende hand bieden. De Week tegen Eenzaamheid wil mensen activeren om de daad bij het woord te voegen. Met succes, er zijn honderden activiteiten gestart om gevoelens van eenzaamheid terug te dringen. Het is aan ons om door te pakken en de samenwerking op te zoeken. Want dé eenzaamheid oplossen, dat kan niemand alleen. Maar iemands eenzaamheid oplossen, kunnen we allemaal.”

Over de week
De Week tegen Eenzaamheid 2019 wordt georganiseerd in het kader van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Minister Hugo de Jonge geeft 1 oktober het startsein aan de week tijdens het openingscongres Week tegen Eenzaamheid 2019. Tijdens deze week vinden honderden activiteiten plaats waar mensen elkaar ontmoeten en nieuwe contacten kunnen leggen. Zowel organisaties, sociaal werk, zorginstellingen als vrijwilligers organiseren deze activiteiten.

Op de website www.eentegeneenzaamheid.nl staat een greep uit de waardevolle initiatieven tegen eenzaamheid. Daarnaast vindt men hier ook informatie, inspiratie en benodigdheden om zelf iets te doen aan het verminderen van eenzaamheid. Onder de vlag van Eén tegen Eenzaamheid ontstaat een landelijke beweging die laat zien dat niemand alleen staat, ook niet in de strijd tegen eenzaamheid.

De Week tegen Eenzaamheid draagt bij aan het doorbreken van het taboe op eenzaamheid. Uit de peiling is gebleken dat Nederlanders verschillend tegen het taboe op dit onderwerp aankijken. Voor 26 procent berust er geen taboe op eenzaamheid. 24 procent vindt eenzaamheid steeds minder een taboe-onderwerp tegenover 23 procent van de Nederlanders die het juist steeds meer een taboe-onderwerp vindt. Voor 27 procent is dit onveranderd.

Politie onderzoekt overval slijterij Barendrecht

Twee mannen overvielen vrijdagavond een slijterij aan de Dorpsstraat in Barendrecht. Ze maakten een onbekend geldbedrag buit en vluchtten richting het gemeentehuis. De politie spreekt graag met getuigen.

Om 20:50 uur liepen twee getinte mannen, met hoodies en bedekt gezicht de Slijterij binnen. Met een mes en een alarmpistool bedreigden ze het aanwezige personeel, eisten geld en vertrokken. Ze vluchtten via de Binnenlandse Baan richting het gemeentehuis. Niemand raakte gewond. Toegesnelde agenten starten direct een onderzoek, waarbij ook de politieheli meezocht. Er is nog niemand aangehouden.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Code Vein launchtrailer toont vampiers in actie

Code Vein van uitgever Bandai Namco is sinds gisteren verkijgbaar voor PS4, Xbox One en pc. De onderstaande launchtrailer toont de anime-game nog een laatste keer. Vooralsnog krijgt de game matige scores van de pers, dus of het is twijfelachtig dat het een groot succes wordt.

In de Souls-achtige Code Vein speel je een Revenant, een mens dat een soort vampier is geworden. Je krijgt een raar visioen waarin een vrouw je uitlegt dat jij de uitverkorene bent. De wereld is ondertussen een gevaarlijke plek geworden door de Lost, dat zijn Revenants die te veel bloed gedronken hebben en compleet doorgedraaid zijn. Tijd om moed en bloed te verzamelen en achter de waarheid van de wereld en jouw rol daarin te komen.

12,6 miljoen voor 'Wunderline'

Nederland krijgt dit jaar 18,5 miljoen euro subsidie uit Brussel voor internationale spoorverbindingen. 12,6 miljoen hiervan gaat naar de snelle directe verbinding tussen Groningen en Bremen, de zogeheten Wunderline. Nog eens 5,9 miljoen wordt uitgetrokken voor de spoorgoederenverbinding tussen Venlo en Kaldenkirchen. Daarnaast gaat er nog eens 19,5 miljoen euro Europees subsidiegeld naar het stiller maken van goederentreinen uit de landen om ons heen. Hier heeft Nederland ook belang bij, omdat internationale treinen meer dan 90 procent uitmaken van het spoorgoederenvervoer over ons spoor.

Het binnenhalen van de Europese subsidies is een welkome steun in de rug voor staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat), die werkt aan betere en snellere spoorverbindingen met de landen om ons heen. De komende jaren wil zij twee miljoen reizigers extra verleiden de trein te kiezen op korte afstanden binnen Europa. Als de nieuwe Europese Commissie straks geïnstalleerd is, zal Van Veldhoven zich in Brussel hard maken voor goede en snelle internationale spoorverbindingen.

Het formele besluit voor de komst van de snelle Wunderline tussen Groningen en Bremen werd eerder dit jaar genomen. Met de trein die hier gaat rijden, zijn reizigers straks in zo’n twee uur van de ene- in de andere stad. Het kabinet investeert hier 17 miljoen euro in. Spoorbeheerder ProRail en de Duitse collega starten uiterlijk in 2021 met de benodigde werkzaamheden om de verbinding tot stand te brengen.

Voor Venlo - Kaldenkirchen wordt het subsidiegeld besteed aan het oplossen van knelpunten die er nu nog zijn op het grensoverschrijdende traject. De verbeterde verbinding moet straks bijdragen aan een betere internationale bereikbaarheid van Venlo en de omliggende regio. Concreet gaat het onder meer om de uitbreiding van sporen en emplacementen die geschikt gemaakt moeten worden voor langere goederentreinen.

TEN-T netwerk
In totaal is dit jaar 97,5 miljoen euro Europees subsidiegeld uitgekend. Het Nederlandse aandeel van 16 procent hierin is daarmee hoog. De subsidies komen uit het Europese programma voor het Trans-Europese Vervoersnetwerk (TEN-T). Dit programma heeft als doel om binnen de Europese Unie tot één grensoverschrijdend netwerk voor het vervoer over land, water en door de lucht te komen. Elk jaar worden door het ministerie van Infrastructuur en Milieu projecten voorgedragen. Vandaag gingen de Europese lidstaten akkoord met het voorgenomen besluit rondom de subsidieverdeling van de Europese Commissie.

'Illegale arbeiders werkten maandenlang onder slechte omstandigheden in AMC'

In de kruipruimtes van het Amsterdamse AMC (nu UMC-ziekenhuis) hebben meerdere illegale arbeiders maandenlang onder slechte omstandigheden gewerkt. Het ziekenhuis zegt niet op de hoogte te zijn geweest van de ongezonde werkomstandigheden en heeft de samenwerking met het verantwoordelijke schoonmaakbedrijf TS Almere stopgezet.

De illegale arbeiders hebben maandenlang zonder beschermende kleding en mondkapjes in de kruipruimtes van het ziekenhuis gewerkt. Het ingehuurde personeel werd in de smalle ruimtes blootgesteld aan opgehoopt stof dat er al jarenlang lag, meldt het AD vandaag.

De arbeiders van het schoonmaakbedrijf zouden werken onder omstandigheden die tegen de veiligheidsregels van het ziekenhuis zouden zijn. Ook waren de werknemers niet verzekerd voor ongevallen.

'Verschrikkelijk voor betrokkenen'
Het UMC-ziekenhuis laat aan de krant weten dat ze de situatie 'verschrikkelijk vinden voor alle betrokkenen'. Volgens een woordvoerder is het UMC misleid door TS Almere. 'Het schoonmaakbedrijf heeft ons actief misleid door met niet aangemelde medewerkers te werken en dat is helaas gelukt.'

De ongezonde en illegale werkomstandigheden zijn onthuld door de 58-jarige Saïd. Hij vertelt aan het AD hoe hij eind 2018 en begin 2019 maandenlang met andere illegale arbeiders in het UMC werkte. De medewerkers zouden de besloten ruimtes binnen zijn gekomen via de toegangspas van hun baas. Daarnaast mochten ze met niemand in het ziekenhuis praten.

Saïd vertelt aan de krant hoe hij en zijn collega's in kruipruimtes van 80 centimeter hoog moest werken. Op sommige plekken in de kruipruimtes zou al 25 jaar niemand zijn geweest. 'Er lag een dikke laag stof dat overal op je lijf en in je haar bleef plakken'.

De illegale arbeiders moesten met verschillende stofzuigers de zogenoemde technische ruimtes schoonmaken. Omdat Saïd geen beschermende kleding droeg en geen mondkapje gebruikte, kreeg hij last van zijn longen.

Reactie inspectie
De Inspectie SZW zegt tegen het AD zegt niet op de hoogte te zijn geweest van de illegale arbeid in het UMC-ziekenhuis. Om die reden kan de inspectie niet vaststellen of er regels zijn overtreden. In vergelijkbare zaken zijn boetes uitgedeeld van 8000 euro per werknemer aan zowel het schoonmaakbedrijf als de opdrachtgever.

Volgens de inspectie nemen oneerlijke praktijken zoals uitbuiting en werken onder schijnconstructies toe door krapte op de arbeidsmarkt. Het afgelopen jaar kwamen er tot nu toe 1817 klachten binnen over illegale arbeid.

Het SZW laat verder weten dat met name in de schoonmaakbranche sprake is van structurele misstanden op het gebied van eerlijke en veilige arbeidsomstandigheden. Zo komt onder meer onderbetaling, belastingfraude, schijnconstructies en de overschrijding van arbeidstijden voor. Volgens de inspectie is uitbuiting ook makkelijk omdat de laaggeschoolde arbeiders vaak de Nederlandse taal niet goed spreken.

Schoonmaakbedrijf TS Almere laat via een advocaat aan de krant weten dat ze zich niet herkennen in de beschuldigingen.

Trifox

Gamescom is de plaats waar niet alleen de laatste AAA-games met veel bombarie hun opwachting maken, maar ook waar de indie-ontwikkelaars van over de hele wereld proberen op te vallen met hun games. Puddington ging op bezoek bij de stand van onze zuiderburen en maakte daar kennis met Trifox, een game van Glowfish Interactive die geinspreerd is door de platformers van vroeger.

FOK! Wat een weer: herfstbuien: lekker hoor!

Hallo!

De herfst is deze week begonnen en het weer doet daar goed aan mee. Er zijn plaatselijk al best wel grote hoeveelheden regen gevallen en de komende dagen is dat niet veel anders. Al lijkt het erop dat de meeste neerslag in het noordwesten valt, en dat het in het zuidoosten allemaal wat minder is. 

Gisteren zagen we ook een aantal buien boven het land. Deze waren overdag, maar in de avond veranderde dat, de buien werden actief en om sommige plaatsen viel veel regen.

Vanochtend valt er slechts een enkele bui. De zon schijnt geregeld, en dan ziet het er toch wel wat vriendelijker uit dan de afgelopen dagen, In de middag passeert er een occlussie en daardoor trekt er in de middag een gebied met buien van west naar oost over ons land. Mogelijk met een klap onweer erbij. Het waait hard uit het zuidwesten. In de loop van de middag klaart het dan weer een beetje op. De maxima liggen rond de 18 graden.

Zondag lijkt een dag te worden met veel wind en regen. Vanavond meer daarover!

Ik hou hier wel van van dit wisselende weer! 

Fijn weekend!  


Meer weer op FOK!

Regenboog in Bergen Op Zoom (Foto: Maily)
maily zag vanmorgen deze fraaie regenboog in Bergen Op Zoom. (Foto: maily)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

NFL: Eagles en Packers strijden tot laatste seconden

In de NFL hebben de Philadelphia Eagles op bezoek bij de Green Bay Packers de eerste nederlaag toegediend aan Aaron Rodgers en co. Vanaf Lambeau Field gingen de Eagles met een 27-34 zege naar huis.

Een touchdown van Aaron Jones bracht de Packers aanvankelijk wel op voorsprong, maar via Alshon Jeffery en Dallas Goedert, beiden op een pass van quarterback Carson Wentz, sloegen de Eagles terug. Jordan Howard vergrootte de voorsprong, Geronimo Allison hielp de Packers weer binnen één punt: 20-21.

In het derde kwart waren beide ploegen goed voor een touchdown: Wentz bereikte Jordan Howard en Rodgers bezorgde de bal bij Jimmy Graham. Howard tekende in het vierde kwart voor nog een touchdown en 27-34, waarna een late interception van Nigel Bradham op een pass van Rodgers richting de endzone definitief de deur op slot gooide.

Packers - Eagles (Bron: YouTube)

Chepngetich wereldkampioene na slopende marathon

Atlete Ruth Chepngetich heeft zich in Doha gekroond tot wereldkampioene op de marathon. In de bloedverzengend hete en smerig vochtige Qatarese hoofdstad begon de marathon pas op middernacht, maar dat maakte het nog steeds niet makkelijk.

Al vrij snel viel de één na de ander af en een kopgroep van vijf dames bleef over: Chepngetich en haar landgenotes Edna Kiplagat en Visiline Jepkesho, de voor Bahrein uitkomende Rose Chelimo en de Namibische Helalia Johannes. Jepkesho moest het stel na zo'n 25 kilometer laten gaan en de vier koploopsters werden achtervolgd door de Israëlische Lonah Salpeter.

Salpeter viel na ruim dertig kilometer af: ze lag ineens op de grond, kreeg medische verzorging, maar kon blijkbaar toch weer verder, met grote achterstand. Chepngetich had vroeg in de marathon de aanval al geopend en werd bijgehaald door haar uiteindelijke medekoploopsters, maar met een handvol kilometers te gaan ging ze er weer vandoor.

Chelimo probeerde te volgen, maar het mocht niet baten en na een slopende strijd kwam Chepngetich na 2:32.43 uur als eerste over de finish. Chelimo pakte het zilver in 2:33.46 en brons ging naar Johannes in 2:34.15 uur, de eerste vrouwelijke WK-medaille ooit voor Namibië.

Chepngetich won eerder dit jaar al de marathon van Dubai in de derde tijd ooit en schreef ook de halve marathons van Istanbul, Gifu en Bogota op haar naam.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.