Advocaat Plasman strijdt voor hogere vergoedingen rechtsbijstand

Anakha

Een snelgroeiend aantal strafrechtadvocaten sluit zich aan bij de staking die begin januari zal plaatsvinden. Uit onvrede over de lage vergoedingen voor gefinancierde rechtsbijstand, willen advocaten in de eerste twee weken geen piketdiensten aannemen. Advocaat Peter Plasman steunt de actie en vindt het onacceptabel dat er geen redelijke vergoeding is.

"Het is een etterende wond en op termijn draait het hele systeem in de soep." Strafrechtadvocaat Peter Plasman windt er geen doekjes om. Hij is de jarenlange strijd voor een hogere vergoeding voor gefinancierde rechtsbijstand méér dan zat. Nu minister Dekker van Rechtsbescherming keer op keer niet thuis geeft, ziet hij zich genoodzaakt om mee te doen aan de staking. Volgende week worden de piketroosters gemaakt en Plasman wil zich met zijn collega's voor de eerste twee weken van januari 2020 als 'verhinderd' opgeven voor de piketdienst. "En dan heeft minister Dekker een heel groot probleem"

'Netto hou je een tientje over'
De actie, bedacht door advocaat Robert Malewicz noemt hij 'geniaal'. "Als de advocaat wegvalt is er geen eerlijk proces. Geen rechter zal bereid zijn om iemand zonder rechtsbijstand op te sluiten en de politie mag ook niet verhoren. Heel vervelend, dit willen wij ook niet maar wij zien geen andere mogelijkheid meer om dit probleem echt zichtbaar te maken. De minister is stokdoof voor onze argumenten."

Als een verdachte wordt aangehouden, dan heeft hij recht op een advocaat die wordt betaald uit de gefinancierde rechtsbijstand. De piketdienst stuurt dan een advocaat naar het politiebureau. Die krijgt hiervoor 75 euro. Moet de verdachte langer vastzitten dan krijgt de raadsman voor een tweede bezoek nog eens 75 euro.

Tijdens verhoren in de eerste dagen is de vergoeding 150 euro, bij zware zaken is dat 300 euro. "Maar dat is het maximale bedrag, ongeacht het aantal uren dat je hiermee bezig bent", legt Plasman uit. "Soms duurt een verhoor in totaal wel 10 uur, en soms moet ik daarvoor ook nog verschillende keren naar het politiebureau, dan haal ik de 30 euro per uur niet eens. En daar moeten de kantoorkosten nog vanaf en de belasting, dan blijft er netto onder een tientje over."

Op de vraag of hij dat niet ruimschoots kan compenseren met voldoende goedbetalende cliënten, reageert Plasman verontwaardigd. "Als u mij kunt aanwijzen waar die forsbetalende cliënten staan, dan hoor ik het graag. Ik draai zo'n 70 a 80 procent op basis van de gefinancierde rechtsbijstand. En dat geldt voor alle advocaten die in het commune strafrecht werken en dan heb ik het over moord- drugs- en zedenzaken, of mensenhandel."

Tachtig procent
Dat de meeste strafzaken worden betaald uit de gesubsidieerde rechtsbijstand komt omdat iedereen daar recht op heeft. Plasman: "Er zijn cliënten die best een advocaat kunnen betalen, maar 'op papier' geen geld hebben. Daarnaast is Justitie is ons meestal vóór en die legt beslag op alles. Als cliënten ergens wél geld hebben, dan mogen we niet meer dan 5000 euro aannemen. Daar heb ik geen kritiek op, maar daarom draait dus 80 procent op gefinancierde rechtsbijstand."

Plasman vindt dat minister Dekker snel over de brug moet komen. 1 oktober worden namelijk de piketroosters gemaakt voor januari. "Een vergoeding van zo'n 100 euro per uur is het minimum. Als we dat zouden gaan halen, dan zou dat een behoorlijk succes zijn en dan kunnen we in ieder geval verder."