40-jarig jubileum brengt Libanon-veteranen bij elkaar

Precies 40 jaar geleden startte de missie en waren de mannen van 44 Pantserinfanteriebataljon op elkaar aangewezen in Zuid-Libanon. Vandaag kwamen de UNIFIL-veteranen weer bij elkaar voor de reünie vanwege dit jubileum. 

In totaal zond Nederland meer dan 9.000, voornamelijk dienstplichtige, militairen uit. Het was de 1e grootschalige Nederlandse deelname aan een VN-operatie. Het is ook 1 van de langstlopende VN-missies, waar Nederland nog steeds in vertegenwoordigd is. Momenteel is 1 militair als genderadviseur uitgezonden naar Libanon.

“Wat u daar meemaakte, heeft u veranderd. Overal zand en stof, de hete zon, mensen met andere huizen en gewoonten, kinderen die nieuwsgierig een kijkje kwamen nemen, de mierzoete thee, zee en buikkrampen van de diarree. Bij u bekend als ‘het bruine monster’”, sprak staatssecretaris Barbara Visser de oudgedienden toe. “Van de geuren van de omringende plantages en het vleugje parfum van uw geliefde op een handgeschreven brief, tot de lucht van smeer, olie en kruit. Dat laatste is iets wat men thuis veelal niet doorhad, maar wel in uw herinnering en in opgetekende verhalen is opgeslagen. Er werd bij vlagen volop geschoten. Het bunkeralarm was u niet vreemd.”

Herdenken tijdens reünie Libanon-veteranen. (Foto: Defensie)
Herdenken tijdens reünie Libanon-veteranen. (Foto: Defensie)

Missie verbroedert
Het waren ervaringen die de veteranen mee naar huis namen. Visser: “Om in uw veel gehoorde eigen bewoordingen te spreken: ‘U ging als jongen, maar kwam terug als man’.” Ze kwamen terug met herinneringen en sommigen met beschadigingen. Maar hoe ze ook terugkwamen, het gevoel van ultieme kameraadschap bleef. Visser: “De missie verbroedert. U deelt iets samen. Die periode in uw diensttijd, op de goede én slechte momenten. Waaronder het gemis van 9 omgekomen kameraden, die niet veilig naar Nederland mochten terugkeren. Zij die sneuvelden in de strijd.”

Na afloop een selfie maken met de staatssecretaris. (Foto: Defensie)
Na afloop een selfie maken met de staatssecretaris. (Foto: Defensie)

Nooit vergeten
De toen 21-jarige dienstplichtig sergeant Philip de Koning was 1 van hen. Hij raakte dodelijk gewond toen de 3-tonner waarin hij zat op een verstopte antitankmijn reed. Vorige maand kregen zijn nabestaanden postuum een militaire onderscheiding uit handen van de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht op landgoed de Zwaluwenberg. Onder de aanwezigen waren zijn broer, schoonzus en moeder. Visser: “Uw zoon gaf, samen met 8 andere Nederlandse militairen, zijn leven in Libanon. Voor de vrijheid van anderen. Wij zullen hen nooit vergeten.”