Coleman snelste man op aarde met wereldtitel op 100 meter

Christian Coleman heeft zich in het Qatarese Doha officieel laten kronen tot 's werelds snelste man. Op de 100 meter had de Amerikaan, die onlangs nog in de problemen kwam wegens drie gemiste dopingcontroles, slechts 9,76 seconden nodig, de beste wereldjaarprestatie.

Coleman maakte in de halve finales met 9,88 seconden al een bijzonder overtuigende indruk in een race waarin Taymir Burnet met een voor zijn doen keurige 10,18 seconden zesde werd. In de finale schoot Coleman, wereldrecordhouder op de 60 meter, uit de startblokken en ze zagen hem niet meer terug.

Achter Coleman ging het zilver naar een andere Amerikaan: Justin Gatlin, meervoudig dopingzondaar en olympisch kampioen van 2004, pakte op zijn oude dag met 9,89 weer eens een medaille. De Canadees Andre de Grasse liep in 9,90 naar het brons, voor de 9,93 van de Zuid-Afrikaan Akani Simbine en de 9,97 van de Jamaicaanse oud-wereldkampioen Yohan Blake.

Bij afwezigheid van de geblesseerde en doorgaans uiterst dominante Anita Wlodarczyk ging het goud bij het kogelslingeren naar de Amerikaanse DeAnna Price, die in haar derde poging tot 77,54 meter kwam. Ze verwees de Poolse Joanna Fidorow (76,35) naar het zilver, voor de 74,76 van de Chinese Wang Zheng.

Verspringer Tajay Gayle pakte verrassend het goud met een geweldige vierde sprong van 8,69 meter, waarmee hij zich gelijk de top-10 op de eeuwige wereldranglijst in wist te springen. De Amerikaan Jeff Henderson moest genoegen nemen met zilver met 8,39 meter, wat ook minder was dan Gayle's openingssprong van 8,46m. De jonge Cubaanse favoriet Juan Miguel Echevarria had 'het' net niet en kwam met 8,34 meter tot brons.

Halve finales
Karsten Warholm maakte weer eens indruk op de 400 meter horden. De Noorse wereldkampioen en op één na snelste man ooit liep zeer overtuigend naar een tijd van 48,28 seconden, goed voor winst in zijn halve finale. Voornaamste uitdagers Rai Benjamin (VS) en Abderrahman Samba (Qatar) hadden het met 48,52 en 48,72 minder makkelijk, maar plaatsten zich wel voor de finale. Kyron McMaster uit de Britse Maagdeneilanden kon het trio wellicht uitdagen, maar werd gediskwalificeerd.

Op de vrij nieuwe gemengde 4x400 meter liep een Amerikaans B-team naar een nieuw wereldrecord. Tyrell Richard, Jessica Beard, Jasmine Blocker en Obi Igbokwe snelden in 3:12,42 naar de winst en de snelste tijd ooit.

Kwalificaties en series
Voor polsstokhoogspringer Menno Vloon eindigde het WK in tranen. Tijdens de warm-up voor de kwalificaties blesseerde de Nederlander zich, waardoor hij niet van start kon gaan. Rutger Koppelaar bleef steken op 5,45 meter en kan ook weer naar huis.

Voormalig olympisch kampioen Renaud Lavillenie grijpt al jaren naast het WK-goud, hij won één keer zilver en vier keer brons, en ook nu gaat het niet lukken: de Fransman kwam verrassend genoeg niet over 5,70 meter en haalde de finale niet.

Het discuswerpen bij de mannen leverde in de kwalificaties een verrassing op: olympisch kampioen Christoph Harting kwam met 63,08 meter niet verder dan de veertiende plek en ligt eruit. Met 67,88 meter stak topfavoriet Daniel Ståhl uit Zweden ver boven de rest uit.

In de series van de 800 meter bij de mannen viel een van de topfavorieten al weg. Nijel Amos uit Botswana, dit jaar goed voor een van 's werelds snelste tijden ooit, moest met een achillespeesblessure afhaken.