Van Vleuten bekroont indrukwekkende solo van 105 kilometer met wereldtitel

Annemiek van Vleuten heeft de wereldtitel op de weg te pakken. De Nederlandse trok met nog 105 kilometer te gaan ten aanval op de zwaarste beklimming van de dag en zag niemand meer terugkeren. Van Vleuten won met meer dan twee minuten voorsprong op haar landgenote en titelverdedigster Anna van der Breggen. Amanda Spratt pakte het brons.

Nederland was vooraf de topfavoriet met in de ploeg Marianne Vos, Anna Van der Breggen en Annemiek van Vleuten en in het begin van de wedstrijd hield Oranje meteen de controle. Op de eerste klim van de dag na negentien kilometer zorgde ze voor het strakke tempo. Er bleef een groep van een dertig rensters over.

Op weg naar de tweede klim van de dag, was er weer wat controle. Op die tweede klim, de zwaarste van de dag, reed Van Vleuten iedereen uit het wiel. Na drie kilometer klimmen had ze al een kleine minuut voorsprong op de negen achtervolgsters, met daarbij uittredend wereldkampioene Van der Breggen.

Het peloton lag al op meer dan drie minuten achterstand en was kansloos en ook de achtervolgsters zouden niet in de buurt komen van Van Vleuten. De 36-jarige Nederlandse bouwde haar voorsprong uit na meer dan twee minuten.

De zege van Vleuten kwam ook nooit in gevaar, al probeerde Chloe Dygert daar wel iets aan te doen. Met nog dertig kilometer zette de wereldkampioene in het tijdrijden de achtervolging in en kwam even dichterbij, maar uiteindelijk viel de Amerikaanse ook weer stil. Ze werd weer bijgehaald door Van der Breggen en Amanda Spratt en Dygert moest het tweetal snel laten gaan.

Het stond vast wie de medailles zou pakken bij de dames, maar op de laatste klim werd duidelijk het goud en zilver werd voor de Nederlandse ploeg, nadat Van der Breggen op slotklim Spratt uit het wiel reed.

Vos, de andere Nederlandse topfavoriet, kwam nooit in het wedstrijdbeeld voor, maar ze werd nog wel zesde nadat ze met overtuiging de sprint won van het peloton. Dat was wel op meer dan vijf minuten van Van Vleuten.

Van Vleuten wereldkampioen na solo van 105 kilometer (Pro Shots / George Deswijzen)
Van Vleuten wereldkampioen na solo van 105 kilometer (Pro Shots / George Deswijzen)