Hassan wereldkampioene tien kilometer

Atlete Sifan Hassan heeft zich gekroond tot wereldkampioene op de tien kilometer. In het Qatarese Doha stond er geen maat op de Nederlandse, die een verschroeiende eindsprint op de baan legde.

Al vrij snel ontstond een kopgroep met Hassan, de Keniaanse dames Hellen Obiri, Agnes Tirop en Rosemary Wanjiru en het Ethiophische duo Senbere Teferi en Letesenbet Gidey. Laatstgenoemde opende in de slotfase volle bak de aanval en sloeg een gat, maar Hassan wist dat met nog een ruime ronde te gaan te dichten en ging gelijk in de tegenaanval.

Op Hassan stond vanaf het moment van haar versnelling geen enkele maat en in een beste wereldjaarprestatie van 30:17,62 minuten snelde ze naar de winst. Gidey pakte in 30:21,23 nog wel het zilver, brons ging in 30:25,20 naar Tirop. Susan Krumins werd in 31:05,40 knap zevende.

Hassan pakte twee jaar geleden in Londen met brons op de 5000 meter als eerste Nederlandse al een WK-medaille op de lange afstanden, ze is nu dus de eerste wereldkampioene op een dergelijke afstand.

Hassan wereldkampioene tien kilometer (Pro Shots / Action Images)
Hassan wereldkampioene tien kilometer (Pro Shots / Action Images)