FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 12 september 2018

Uploadfilter en 'linkbelasting' goedgekeurd door Europarlement

Het Europees Parlement heeft woensdag twee omstreden onderdelen goedgekeurd voor nieuwe copyrightregelgeving, meldt de Volkskrant. Het gaat om Artikel 13 dat internetbedrijven verplicht om met filters te zorgen dat er geen auteursrechtelijk beschermd materiaal wordt geupload. Daarnaast gaven de parlementariërs hun fiat aan Artikel 11, dat een vergoeding regels voor het gebruik van 'kleine' stukken tekst uit het werk van anderen. De wetgeving, waarover de lidstaten nu moeten onderhandelen, is bedoeld voor grote bedrijven en ontziet 'kleine' spelers, maar in beide gevallen is nog onduidelijk wat er uiteindelijk precies met 'klein' zal worden bedoeld.

De voorstellen werden met 438 tegenover 226 stemmen aangenomen. Artiesten waaronder Paul McCartney en David Guetta spraken zich eerder voor Artikel 13 uit, maar Wyclef Jean lobbyde er juist tegen. Internetplatforms zoals YouTube bieden volgens hem juist kansen en de muziekindustrie zou ze niet als bedreiging moeten zien. Bits Of Freedom is bang dat er voor de zekerheid teveel content zal worden tegengehouden, waardoor ook parodieën en wellicht tevens memes eraan gaan.

Artikel 11 is in de volksmond linkbelasting gaan heten, maar dat is het eigenlijk niet: het gaat naast zo'n link om het tonen van stukken tekst op platforms als Google News of Facebook, die door Persgroep-topman Christian Van Thillo 'internetdieven' worden genoemd. Het betalen hiervoor zou journalisten beter in staat stellen hun werk te doen, wat volgens Van Thillo goed is voor de bestrijding van nepnieuws. Maar copyrightactivist Cory Doctorow zegt dat internetters juist zullen worden beperkt in hun toegang tot betrouwbare informatie.

De lidstaten zijn nu aan zet, en moeten samen gaan onderhandelen over de precieze invulling van de voorstellen en de uiteindelijke tekst. Die moet vervolgens weer worden goedgekeurd door het Europees Parlement. De Europese Commissie hoopt dat een en ander nog dit jaar is afgerond.

Hoe Nederland zich hierin gaat opstellen zal moeten blijken. Regeringspartij D66 is niet blij met de uitkomst van de stemming, maar coalitiepartner CDA liet weten tevreden te zijn.

10 miljoen kankerdoden in 2018

Aan het eind van dit jaar zullen ongeveer 10 miljoen mensen gestorven zijn aan de gevolgen van de ziekte kanker. De onderzoeksafdeling van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) heeft deze cijfers woensdag gepubliceerd.

Van alle in 2018 gestorven mannen stierf één op de acht aan kanker en bij de vrouwen is één op de elf doden het gevolg van kanker. In 2018 zullen in totaal achttien miljoen nieuwe kankerpatiënten gediagnosticeerd worden. Bij de laatste meting, in 2012, lag dit aantal op ruim veertien miljoen met ruim acht miljoen doden dat jaar.


Geliefd burgemeester van der Laan droeg ook bij aan de statistieken nadat hij stierf aan longkanker (Foto: gettyimages)

De opmerkelijke groei in het aantal doden en aantal nieuwe patiënten kan worden toegeschreven aan een aantal factoren, waaronder verbeterde  sociaaleconomische omstandigheden en de daardoor steeds hoger wordende leeftijd die mensen tegenwoordig bereiken. In landen met een opkomende economie zie je vooral dat kankers veroorzaakt door bijvoorbeeld infecties afnemen en in aantal worden voorbijgestreefd door kankers die veroorzaakt worden door een bepaalde manier van leven en voedsel.

Longkanker, vooral veroorzaakt door roken, levert nog steeds de grootste bijdrage aan de beperking van de bevolkingsgroei. Dit jaar worden 1,8 miljoen doden ten gevolge van de slopende ziekte longkanker verwacht. Darmkanker staat nog steeds stabiel op nummer twee in de kankerranglijst, op de voet gevolgd door lever- en maagkanker met elk ruim 780.000 doden in 2018.

Een woordvoerder van de WHO stelt dat er nog meer nadruk moet worden gelegd op het voorkomen van kanker. Er is al veel succes behaald na het invoeren van 'stoppen met roken'-acties, regelmatige bevolkingsonderzoeken en de vaccinaties tegen het Humaan Papilloma Virus, het virus dat verantwoordelijk is voor, onder andere, baarmoederhalskanker. 

Longkanker bij vrouwen is aan een opmars bezig in vooral Nederland en Hongarije, aldus de WHO.

Wereldwijd gezien zullen meer dan de helft van alle kankerdoden voorkomen in Azië, wat ook enigszins logisch is, aangezien dit deel van de wereld ongeveer zestig procent van de mensheid huisvest. Europa draagt met twintig procent flink bij aan het aantal doden, vooral als je beseft dat de bevolking hiervan slechts negen procent van de wereldbevolking omvat. Noord- en Zuid-Amerika draagt met veertien procent relatief bescheiden bij aan de hoeveelheid kankerdoden.

Er zijn geen cijfers vrijgegeven over kanker bij kinderen.


Koningin Máxima opent het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht (Foto: gettyimages)

FOK! sportfoto-onderschrift week 37

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is Patriarch met het volgende onderschrift: "Novak Handukic"

De opgave van deze week:

Luuk de Jong en Daley Blind lopen er nogal opvallend bij na de interland tegen Frankrijk, wat is hier gaande? (Pro Shots / Stanley Gontha)
Luuk de Jong en Daley Blind lopen er nogal opvallend bij na de interland tegen Frankrijk, wat is hier gaande? (Pro Shots / Stanley Gontha)

Apple kondigt iPhone XR aan

Apple heeft vandaag iPhone XR aangekondigd, een nieuw toestel waarbij technologieën van de net aangekondigde iPhone XS zijn geïntegreerd. iPhone XR is verkrijgbaar in zes nieuwe uitvoeringen: wit, zwart, blauw, geel, koraal en rood.

Dit nieuwe design is spat- en waterbestendig volgens de IP67-norm, voor bescherming tegen alledaagse ongelukjes met bijvoorbeeld koffie, thee en frisdrank. Het nieuwe model heeft een glazen achterkant dat draadloos opladen ondersteunt. Volgens Apple is de gebruiksduur van iPhone XR tot anderhalf uur langer dan die van iPhone 8 Plus. Dual-sim is later door een software-update beschikbaar. Hiermee kun je bereikbaar zijn op twee telefoonnummers, bijvoorbeeld werk en prive of een dataplan in het buitenland en je eigen Nederlands nummer. Dit gebeurt door middel van een nanosim en digitale eSim. Deze techniek wordt in Nederland nog niet ondersteunt.

iPhone XR heeft een 12-megapixel groothoeklens met diafragma van f/1.8. De geheel vernieuwde sensor zorgt voor snellere autofocus, terwijl de verbeterde pixeltechnologie de nauwkeurigheid van het beeld en de foto- en videoperformance bij weinig licht optimaliseert. Verbeteringen van de ISP, Neural Engine en software-algoritmen zorgen voor portretfoto’s met een schitterend bokeh-effect. Slimme HDR verbetert de lichtere elementen en schaduwdetails op foto’s. Dankzij de nieuwe Diepteregeling kunnen gebruikers de velddiepte aanpassen, zowel bij de voorvertoning in real time als achteraf. Dit zorgt voor portretten met een in te stellen bokeh-effect.

De iPhone Xr is verkrijgbaar in 64-GB, 128-GB en 256-GB modellen in het wit, zwart, blauw, geel, koraal en rood vanaf €859. Klanten kunnen vanaf vrijdag 19 oktober bestellen. Het toestel is vanaf vrijdag 26 oktober verkrijgbaar.

Apple kondigt iPhone XS en XS Max aan

Apple heeft vandaag de iPhone XS en iPhone XS Max aangekondigd. De 5,8-inch iPhone XS en 6,5-inch iPhone XS Max hebben een Super Retina-display, een sneller en beter dual-camerasysteem met nieuwe foto- en videofeatures, snellere Face ID, breder stereogeluid en de toestellen introduceren dual-sim voor iPhone.

De 5,8-inch en 6,5-inch Super Retina-displays zijn gemaakt in een speciaal ontwikkelde OLED-uitvoering en bieden ondersteuning voor Dolby Vision en HDR10. De krasbestendigheid is verbeterd en door de glazen achterkant gaat draadloos opladen sneller. De spat- en waterbestendigheid van iPhone XS en iPhone XS Max is getest op een score van IP68, dat wil zeggen maximaal 30 minuten tot een diepte van 2 meter.

Ook iPhone Xs biedt weer innovaties op fotografiegebied. Er is geavanceerde dieptesegmentering met behulp van de nieuwe chip, Smart HDR voor het nemen van gedetailleerde foto’s met een hoog dynamisch bereik, geavanceerde bokeh-kwaliteit in portretfoto’s en een dynamische scherptediepte die de gebruiker achteraf kan aanpassen in de Foto’s-app.

Dual-sim is later door een software-update beschikbaar. Hiermee kun je bereikbaar zijn op twee telefoonnummers, bijvoorbeeld werk en prive of een dataplan in het buitenland en je eigen Nederlands nummer. Dit gebeurt door middel van een nanosim en digitale eSim.

iPhone XS en iPhone XS Max zijn verkrijgbaar in een spacegrijze, zilverkleurige en de nieuwe goudkleurige uitvoering met een capaciteit van 64 GB, 256 GB en 512 GB. De prijzen beginnen bij respectievelijk €1159 en €1259. iPhone XS en iPhone XS Max bestellen kan vanaf vrijdag 14 september, de levering zal vanaf vrijdag 21 september zijn.

'Energierekening gaat fors omhoog'

In 2019 zijn huishoudens naar verwachting flink meer kwijt aan gas en elektra. Dat blijkt uit de Energiemonitor van ABN Amro, meldt het AD.

De prijs van elektriciteit is sinds februari gestegen van 37 naar 63 euro per megawattuur. Maar een verdrievoudiging van CO2-emissierechten sinds het begin van het jaar drijft daarnaast ook de gasprijs op.

Volgens de Vereniging Eigen Huis is dat niet alles, want ook de energiebelasting stijgt. Huiseigenaren zouden hier volgend jaar gemiddeld 150 euro meer aan kwijt zijn, een stijging van een kwart ten opzichte van dit jaar. Ook huurders zijn volgens de Woonbond de klos, want huurwoningen zouden doorgaans minder zuinig zijn.

Van Hanegem: "Triest dat Van Persie dat zegt"

Willem van Hanegem vindt dat Robin van Persie in de media veel te positief is over het spel van Feyenoord dit seizoen.

Volgens de Kromme mag de routinier van de Rotterdammers best wat objectiever zijn. "Hij moet niet zeggen dat het geweldig gaat als het niet zo is. Dat hoort niet", sprak Van Hanegem bij Recht uit Rotterdam. "Als ik daar naar luister, denk ik: hé, weet je wat een grote speler je was? En dan ga je dit zeggen... Terwijl het van geen kant loopt. Het is triest dat hij dat zegt."

De clublegende van Feyenoord stelt ook dat Van Persie zich harder mag opstellen tegenover zijn teamgenoten. "Hij is er ook om spelers op hun plaats te zetten, op hun flikker te geven als het nodig is. Daar word je beter van. Je wordt niet beter van ouwe-jongens-krentenbrood. Je zit bij één van de grootste clubs van Nederland."

Feyenoord won vorige maand de Johan Cruijff Schaal, maar vervolgens blameerde de ploeg zich in de voorrondes van de Europa League tegen AS Trencin en ging de eerste competitiewedstrijd verloren tegen De Graafschap. Daarna herpakte de ploeg zich met drie zeges op rij.

Geplande helikopterkaping was 'kwajongensstreek'

Volgens advocaat Jan-Hein Kuijpers was de verijdelde bevrijding van topcrimineel Benaouf A. allesbehalve professioneel opgezet. Dat zei hij op de tweede dag van het proces tegen de in totaal negen verdachten. Kuijpers is advocaat van Rachid el M., die door justitie als een van de hoofdverdachten wordt gezien.

'Jonge jongens'
'Het zegt dat jonge jongens zich voor zo'n zaak wellicht hebben laten lenen en de gevolgen daarvan hebben ze niet overzien', stelt Kuijpers. 'En dat klopt ook wel met wetenschappelijke onderzoeken. Hersens zijn pas uitontwikkeld rond het 25-ste of 26-ste levensjaar. Dit zijn echt jonge jongens.'

Volgens Kuijpers zien jongeren vaker dan volwassenen oorzaak en gevolg niet. 'Ze hebben gedacht: we gaan ons vriendje eruit halen. Op een manier die niet door de beugel kan, maar die absoluut juridisch niets te maken heeft met een strafbare poging.'

Overleggen
De advocaat ziet El M., anders dan het OM, niet als een van de leiders van de groep. 'U heeft de tapgesprekken gehoord op de zitting. Het is tot op de laatste minuut overleggen en vragen wat er moet gebeuren. Niemand weet wat precies wat er waar en wanneer plaats moet vinden. Dus de professionaliteit is ver te zoeken.'

Voor de helikopterkaping werden gehuurde auto's gebruikt, die voorzien waren van een track en trace-systeem. 'Je kunt dan precies herleiden waar die auto's zijn geweest, dat weet iedere vermeende crimineel. Dus dat is ook een teken aan de wand dat het eigenlijk meer een soort van, ik wil het niet bagatelliseren, forse kwajongensstreek is geweest dan een goed geregelde ontsnappingsactie.'

Grof geweld
De officier van justitie denkt daar anders over. 'Uit het aantreffen van automatische vuurwapens blijkt dat verdachten hadden voorbereid de bevrijding desnoods met grof geweld af te dwingen. (...) Het baart ons grote zorgen dat zulke jonge adolescenten schijnbaar uit het niets kennelijk bereid en in staat zijn om mee te werken aan de uitvoering van een levensgevaarlijk en ernstig misdrijf.'

Morgen en maandag houden de advocaten van andere verdachten hun pleidooi. De uitspraak van de rechter is op 12 november.

Kruijswijk realistisch na tijdsverlies

Steven Kruijswijk verloor woensdag in de zeventiende etappe van de Vuelta een minuut op zijn naaste concurrenten. Door het verlies zakte de renner van LottoNL-Jumbo in het algemene klassement van de derde naar de vijfde plaats.

''Elke dag is anders. De ene dag win je tijd, de andere dag verlies je tijd. Vandaag was ik het die tijd verloor'', vertelt Kruijswijk. ''Het was een erg zware slotklim. Het tempo lag zeer hoog en op het laatste kon ik niet volgen. Het was erg steil, dus het was meer kruipen dan fietsen. Het is nu vooral zaak om te blijven knokken tot het einde en dan zien we wel waar we eindigen. Het is nog niet gedaan.''

Advocaat nieuwe hoofdtrainer FC Utrecht

Dick Advocaat is de nieuwe hoofdtrainer van FC Utrecht, zo meldt de club via de officiële kanalen. Zeljko Petrovic gaat Advocaat assisteren.

FC Utrecht meldt dat het een mondeling akkoord heeft bereikt met de zeventigjarige trainer en komende maandag wordt het contract ondertekent. Advocaat wordt hiermee de opvolger van Jean-Paul de Jong, die onlangs na vier wedstrijden in de Eredivisie op straat werd gezet.

Advocaat was voor het laatst werkzaam bij Sparta Rotterdam, waarmee hij uit de Eredivisie degradeerde. Eerder was hij actief voor Haarlem, SVV, PSV, Rangers, Borussia Mönchengladbach, Zenit Sint-Petersburg, AZ, Sunderland en Fenerbahçe. Hij was bondscoach van het Nederlands elftal, de Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Korea, België, Rusland en Servië.

Petrovic is clubloos na zijn ontslag bij ADO Den Haag in februari 2017. Hij en Advocaat werkten eerder samen bij de nationale ploeg van Servië en Sunderland. Marinus Dijkhuizen en Rick Kruys blijven werkzaam als assistent in de technische staf van FC Utrecht.

Apple Watch 4 maakt hartfilmjes

Apple kondigde vandaag nieuwe Apple Watch-modellen aan tijdens hun september event. De Apple Watch Series 4 is verkrijgbaar in de maten 40 en 44 mm en wordt geleverd met een aantal nieuwe hartdetectiefuncties, waaronder een functie om hartritmefilmpjes te maken.

De nieuwe modellen hebben schermen die 30 procent groter zijn dan de vorige versies. In combinatie met een nieuwe gebruikersinterface kan er meer data op je wijzerplaatscherm. De Digital Crown is opnieuw ontwikkeld en bevat haptische feedback, terwijl de ingebouwde luidspreker 50 procent luider is om het gebruik van Siri-verzoeken te ondersteunen.

De nieuwe hartdetectiefuncties worden mogelijk gemaakt door een nieuwe sensor. Hiermee kan de horloge niet alleen elektrocardiogram-metingen uitvoeren, maar ook een laag hartritme, atriale fibrillatie en lage bloedstroom detecteren. 

Door het traject van de pols en de impactversnelling te analyseren, geeft Apple Watch de gebruiker een waarschuwing na een val, die kan worden genegeerd of gebruikt om de hulpdiensten te bellen. Als Apple Watch gedurende 60 seconden na de melding bewegingloosheid bespeurt, worden de hulpdiensten automatisch gebeld en wordt er een bericht met de locatie verstuurd aan contactpersonen voor noodgevallen.

Zoals gewoonlijk is de optie om ook met je horloge te bellen en bijvoorbeeld muziek te streamen zonder je iPhone op zak te hebben niet beschikbaar in Nederland. Met dank aan onze innoverende mobiele providers die het lastig vinden eSim te ondersteunen. Het 'voordeel' is dan wel dat we geen 529 maar 429 euro kwijt zijn aan de Aple Watch 4. Vanaf vrijdag 14 september is Apple Watch Series 4 (GPS) te bestellen. Het model ligt vanaf vrijdag 21 september in de winkel.

Apple Watch 4

Apple Watch 4 (Foto: Apple)

Oranje begint WK volleybal met kansloze nederlaag tegen Canada

De Nederlandse volleyballers hebben hun eerste wedstrijd op het WK kansloos verloren. In het Bulgaarse Roese had Oranje in het eerste pouleduel niks in te brengen tegen Canada: 25-15, 25-23, 25-18.

Oranje,dat voor het eerst sinds 2002 op een WK actief is, begon te afwachtend en verloor de eerste set kansloos tegen de nummer zes van de wereld. Nederland, de nummer 25 van de wereld, kwam in de tweede set met 18-16 voor, maar Canada wist die achterstand om te buigen en won de set met 25-23. In de derde set was Nederland opnieuw kansloos tegen de Canadezen.

Nederland speelt vrijdag tegen China. Daarna spelen ze nog tegen Brazilië (zaterdag), Frankrijk (zondag) en Egypte (maandag) in poule B. De eerste vier landen van de groep plaatsen zich voor de volgende ronde. De nummers vijf en zes kunnen naar huis. 

Stuyven de beste in GP van WalloniŽ

Jasper Stuyven heeft de Grote Prijs Wallonië gewonnen. De 26-jarige Belg van Trek-Segafredo was op de Citadel van Namen de sterkste voor zijn landgenoot Dimitri Claeys en de Fransman Warren Barguil.

Op de beklimming van Ermeton, op veertig kilometer van de streep, werden de vroege vluchters teruggepakt door het peloton. Verschillende aanvallen, maar pas op de beklimming van de Côte de Lustin op 25 km reed er een nieuwe kopgroep weg van vijftien renners, met daarbij de favorieten voor de zege.

De kopgroep zou dan ook vooruit blijven. Op de Citadel van Namen, waar de finish lag, versnelde Barguil en kreeg Stuyven op zijn wiel. De rest van de kopgroep kon nog terugkomen, maar in de sprint was de Belg de snelste van allemaal. Claeys sprintte naar een tweede plaats voor Barguil. Huub Duijn was met een zesde plaats de beste Nederlander in de Waalse eendagswedstrijd.

Gasly kijkt uit naar mooie gevechten met Verstappen

Pierre Gasly rijdt in het nieuwe seizoen voor Red Bull en wordt daarmee teamgenoot van Max Verstappen. In het nieuwe seizoen zullen zij dus veel onderlinge duels gaan uitvechten, iets waar de Fransman naar uitkijkt. Dat liet hij tijdens een evenement van Scuderia Toro Rosso-sponsor Casio in Singapore weten.

"De relatie tussen ons is op dit moment fantastisch", aldus Gasly. "We hebben heel veel respect voor elkaar en kennen elkaar al sinds 2010. Dat jaar reden we tegen elkaar in de karting. We hebben vele gevechten met elkaar gevoerd. Soms liep dat goed af en soms slecht, maar dat hoort allemaal bij het racen. Het belangrijkste is dat we veel respect voor elkaar hebben. We zijn allebei heel competitief, wat voor een positieve sfeer zal zorgen in het team."

Bovendien heeft Gasly veel waardering voor Verstappen. "Max is een van de meest getalenteerde jongens op de grid en ik ben blij dat ik naast iemand kan rijden die zo snel is. Als coureur wil je het altijd tegen de besten kunnen opnemen", aldus de Franse coureur, die halverwege 2017 instapte in de koningsklasse van de autosport. Aanvankelijk zou hij Daniil Kvyat enkele races vervangen, maar hij bleef tot het einde van het seizoen zitten.

"Het wordt pas mijn tweede jaar in de Formule 1, dus ik zal ook nog wat meer ervaring moeten opdoen. Dat zal ik zo snel mogelijk proberen te doen", liet Gasly optekenen. "Maar zolang we wat er op de baan en naast de baan gebeurt gescheiden houden, zal de onderlinge band goed blijven."

KNVB vreest duels af te moeten gelasten door politiestaking

Een aantal Eredivisiewedstrijden kan komend weekeinde mogelijk geen doorgang vinden. Dat heeft alles te maken met de ontevredenheid bij de politie.

Indien de geplande stakingen van de politie doorgaan, bestaat volgens de KNVB de mogelijkheid dat enkele duels uit veiligheidsoverwegingen moeten worden afgelast. Volgens de voetbalbond wordt er momenteel ‘keihard gewerkt’ om alternatieven te vinden.

De politievakbond heeft agenten opgeroepen om vanaf vrijdagavond 18.00 uur tot en met zondag het werk neer te leggen. Alleen in noodgevallen zou de politie wel in actie komen, maar daar vallen evenementen als festivals en voetbalwedstrijden niet onder. Indien er geen politie aanwezig is, kunnen burgemeesters het uit veiligheidsoverwegingen niet verstandig achten om wedstrijden door te laten gaan.

“De afgelopen week verschenen er berichten in de media over een op handen zijnde politiestaking. Als dit doorgaat, is er een mogelijkheid dat komende speelronde (14, 15 en 16 september) vanuit veiligheidsoverwegingen niet alle geplande wedstrijden in het betaald voetbal (Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie) door kunnen gaan”, laat de KNVB weten op de website.

“Hierover onderhouden we nauw contact met de clubs en gemeentes”, stelt de voetbalbond. "Zij werken momenteel al keihard aan alternatieven om dit weekend zoveel mogelijk wedstrijden te kunnen laten spelen, mocht de staking doorgaan en mochten de betreffende burgemeesters het doorgaan van de duels verantwoord vinden. Zodra er meer bekend is, laten wij dat direct weten.”

Update 19:20 uur

Inmiddels heeft de KNVB via de officiële website laten weten, dat vier duels uit het betaald zeker door zullen gaan. Het gaat om de duels tussen FC Dordrecht en FC Twente, De Graafschap en VVV-Venlo, Willem II en Excelsior én NAC Breda tegen Fortuna Sittard.

Maher keert terug bij AZ

Adam Maher keert terug bij AZ en heeft zich woensdag tot het einde van het seizoen aan de Alkmaarse club verbonden, waar hij al een tijdje meetrainde. In het verleden was de middenvelder ook al elf jaar actief voor de formatie, waar trainer John van den Brom aan het roer staat.

"Het gevoel was vanaf dag één eigenlijk al goed", aldus Maher op de officiële website van AZ. "Ik ben blij dat ik weer terug ben. Ik wil de concurrentiestrijd aangaan. Daarmee maak je elkaar sterker."

Ook Max Huiberts, directeur voetbalzaken bij de Alkmaarder formatie, is blij met de terugkeer van Maher. "Adam is een speler die we allemaal erg goed kennen. Hij heeft bij ons meegetraind en laten zien dat hij nog steeds erg goed kan voetballen. Uiteindelijk was er van beide kanten de wens om toch weer met elkaar in zee te gaan. Dat is gelukkig gelukt."

Maher vertrok in 2013 bij AZ en ging voor PSV spelen. In Eindhovense dienst kwam hij tot twee landstitels, waarna hij in het seizoen 2016/2017 aan het Turkse Osmalispor werd verhuurd. Vervolgens koos hij afgelopen winter voor een avontuur bij FC Twente, waarmee hij uiteindelijk degradeerde.

Henry Cavill is niet langer Superman

Wat Warner Bros. ook van plan is met de toekomst van hun Worlds of DC films, Superman zal nooit meer hetzelfde zijn. De acteur die de Kryptioniaan sinds 2013 speelt (in de films, althans), Henry Cavill, keert niet meer terug in de rol.

Na het falen van Justice League, Warners tegenhanger van The Avengers, lijkt de studio niet meer te weten wat nu de volgende stappen zijn. Topmensen bij DC Films werden vervangen, massa's ideeën en plannen voor nieuwe films werden bekend gemaakt en... daar kwam vervolgens niet veel van. Op dit moment zijn er drie/vier concrete DC films op komst: Aquaman, Shazam! en Wonder Woman: 1984. Een vervolg op Man of Steel, Suicide Squad, solofilms voor Joker en/of Harley Quinn? Kan allemaal nog, maar hoe zeker we ervan zijn hangt van je bron af (hoewel de origin film over de Joker naar verluidt over dertien maanden uitkomt). Een 'Man of Steel 2' met Cavill zullen we echter niet meer zien.

Cavill en Warner Bros. hebben recentelijk ook niet zo'n succes gehad met de Superman-rol. Bij reshoots voor Justice League 'mocht' de acteur zijn snor, die hij had voor zijn rol in de meest recente Mission: Impossible, niet afscheren. De scènes uit die reshoots waren vervolgens bijzonder goed te herkennen in Justice League door de onnatuurlijke manier waarop de digitale artiesten zijn bovenlip hebben onthaard. En Cavill was dankzij Mission niet beschikbaar voor een cameo in Shazam!, wat het verder moeilijk schijnt te hebben gemaakt tussen de partijen.

Het is niet duidelijk wat Warner Bros. nu precies met Superman gaat doen. Er waren geruchten dat de studio van plan zou zijn geweest op Michael B. Jordan te strikken voor de rol, maar waarschijnlijker is dat de focus wordt verschoven naar Supergirl, het nichtje van Superman die momenteel een eigen tv-serie heeft (waarin een andere Superman ook af en toe te zien is).

Henry Cavill, intussen, hoeft niet stil te zitten; hij speelt de rol van Geralt of Rivia in Netflix' The Witcher.

Justice League: Superman

Trailer: The Romanoffs

Na een aantal teasers heeft Amazon voor hun nieuwe tv-serie The Romanoffs de eerste echte trailer vrijgegeven. Deze toont nog steeds niet veel van de uiteindelijke verhalen, maar zet wel de toon en laat veel van de castleden zien.

The Romanoffs is een 'antologieserie', wat zoveel betekent als 'het zijn allemaal losse verhalen'. In dit geval is het een verhaal per aflevering, maar de verbindende factor is dat ze allemaal vertellen over nakomelingen van de Russische koninklijke familie Romanov. Of althans: personen die beweren nakomelingen zijn, vergelijkbaar met hoe de in de Eerste Wereldoorlog vermoorde familie nog leek te leven dankzij bedriegers die beweerden verloren familieleden te zijn.

De serie kent een grote cast met bekende namen, waaronder Isabelle Huppert, Christina Hendricks, John Slattery, Jack Huston, Amanda Peet, Aaron Eckhart, Corey Stoll en vele anderen. The Romanoffs is bedacht door Matthew Weiner, die bekendheid verkreeg als bedenker van Mad Men. De serie is vanaf over precies een maand, 12 oktober, te zien bij Amazon Prime Video.

Billenknijpende Amsterdammer meldt zich

De man die wordt verdacht van betrokkenheid van meerdere betastingen in een winkel in Amsterdam-Noord, heeft zich gemeld bij de politie. De politie deelde vorige week in het opsporingsprogramma Bureau 020 van AT5 camerabeelden waarop te zien was hoe de man op vrijdag 8 juni meerdere vrouwen betastte. De man werd niet volledig herkenbaar in beeld gebracht omdat hij van de Officier van Justitie twee weken de tijd kreeg om zich te melden.

De man herkende zichzelf op de beelden, waarna hij zich op woensdag 12 september bij de politie heeft gemeld. Hij is aangehouden en verhoord. Na het verhoor is hij heengezonden, wat betekent dat hij in vrijheid de beslissing van het Openbaar Ministerie mag afwachten of hij strafrechtelijk vervolgd zal worden. De beelden van de betastingen zijn offline gehaald.

6-jarige in kritieke toestand na ongeval met grasmaaier

Een 6-jarig kind is vanmorgen in kritieke toestand naar het ziekenhuis vervoerd nadat het gewond was geraakt bij een ongeval met een grasmaaier in Kampen. Het ongeval gebeurde rond 10.30 uur op een groenstrook aan de Bouwkamp in de wijk Onderdijks, vlakbij een basisschool. De bestuurder van de grasmaaier, een 29-jarige inwoner van Kampen, is aangehouden.

De man die werkzaam was voor de gemeente, is ingesloten en zal worden verhoord over de toedracht van het ongeval. De grasmaaier werd in beslag genomen en zal worden onderzocht. Op het moment van het ongeval speelden er meerdere kinderen in de omgeving. Voor hen werd opvang en slachtofferhulp geregeld. Naar de toedracht van het ongeval wordt een onderzoek ingesteld.

Woods wint in Ronde van Spanje, Kruijswijk zakt naar vijfde plaats in klassement

Michael Woods heeft de zeventiende etappe in de Ronde van Spanje met aankomst op Balcón de Bizkaia gewonnen. De renner van Education First-Drapac maakte deel uit van de vroege vlucht en was in de slotkilometer te sterk voor Dylan Teuns en David De la Cruz. In het algemeen klassement blijft Simon Yates aan de leiding staan, maar de Brit verloor wel tijd op Alejandro Valverde, de nummer twee in de stand. Steven Kruijswijk moest in de slotfase lossen in de favorietengroep en zakte naar de vijfde plaats in het algemeen klassement.

Vandaag in de Ronde van Spanje stond er een rit door het Baskenland op het programma. Met zes beklimmingen, die meetellen voor het bergklassement, moesten de renners heel wat hoogtemeters afwerken in een rit van 166 kilometer.

Vanaf de start werd er meteen volop aangevallen. Uiteindelijk reden er meer dan twintig renners weg uit het peloton, met daarbij de Nederlander Bauke Mollema. De kopgroep kreeg de ruimte van het peloton en uiteindelijk liep de voorsprong op naar meer dan zeven minuten.

Het was dan ook duidelijk dat de winnaar van de zeventiende etappe in de kopgroep zat. De finish lag op de Alto del Balcon de Bizkaia, een klim van 7,3 kilometer met een stijgingspercentage van 9,8%. Vooral naar het einde werd de klim steeds steiler, met een uitschieter naar bijna 24 procent.

Michael Woods, Dylan Teuns, Rafal Majka en David De La Cruz waren de sterkste vooraan in de kopgroep. In de laatste kilometer versnelde Teuns, maar werd simpel achterhaald door Woods. De Canadees ging direct eroverheen en boekte zijn eerste ritzege in deze Vuelta. Teuns moest opnieuw genoegen nemen met een ereplaats.

In de groep der favorieten moest Nairo Quintana als eerste lossen van de favorieten voor de eindzege. De Colombiaan kwam op gepaste binnen van de andere favorieten. Daarna moest ook Kruijswijk de andere renners laten gaan die strijden voor de eindzege in deze Vuelta. De Nederlander van LottoNL-Jumbo verloor één minuut op de anderen. Valverde deed de beste zaken van de klassementsrenners. De 38-jarige Spanjaard kwam als eerste van de klassementsrenners boven en heeft nu een achterstand van 25 seconden op Yates, die acht seconden verloor op de renner van Movistar.

Cel geŽist voor jarenlang misbruik

Bijna vijf jaar lang werd een 22-jarige Goudse door haar stiefvader misbruikt. Vrijwel elke zondag was het raak. Nu stond de man voor de rechter. Hij bekent nagenoeg alles. Het Openbaar Ministerie eiste 48 maanden cel, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 5 jaar.

Het misbruik begon toen het meisje 13 jaar was en duurde tot ongeveer haar 18e levensjaar. Op zondag, tussen de ochtend- en avonddienst in de kerk, riep verdachte haar thuis naar boven. Daar moest ze zich uitkleden, speciale lingerie aantrekken, en raakte hij haar aan. Een enkele keer werd ze vastgebonden, of gebruikte hij dildo's en vibrators.

Verdachte heeft alles bekend, maar zegt dat er geen sprake was van dwang. Want toen hij een keer met zijn penis naar binnen wilde, sputterde ze tegen. Ze gaf haar grenzen aan en daar heeft hij zich aangehouden, redeneert verdachte. Maar volgens het OM was duidelijk sprake van een overwicht van de stiefvader. Het slachtoffer zegt dat ook in haar aangifte, dat ze bang was wat er zou gebeuren als ze niet zou meedoen.

Het verhaal kwam boven toen het slachtoffer er op latere leeftijd last van kreeg. Ze heeft toen de familie bij elkaar geroepen en het verteld. In de jaren dat het misbruik plaatsvond, waren haar broers altijd gewoon thuis. Ze hadden wel gemerkt dat terwijl zij beneden op de bank zaten, hun vader altijd boven was met hun zusje.

Tijdens het familiegesprek heeft de schoonzus aangegeven dat haar vroeger hetzelfde is overkomen. Dat speelde 33 jaar geleden en is inmiddels verjaard. Het OM heeft daarom eerder al aangegeven niet-ontvankelijk te zijn in die zaak.

Verdachte heeft alle feiten bekend. De politie heeft na het verhoor bij verdachte navraag gedaan naar de lingerie. Het merendeel lag nog in zijn kelder en deze heeft hij aan de politie overhandigd. Het slachtoffer herkende sommige kledingstukken als lingerie die ze door de jaren heen had moeten dragen. Ook de ceintuur van de badjas waarmee zij zegt vastgebonden te zijn.

Verdachte heeft in de loop van de jaren ook een aantal fotoseries van het slachtoffer gemaakt, waarop zij naakt te zien was en seksuele handelingen verrichte. Die zijn nooit aangetroffen, de verdachte zou de usb-sticks hebben vernietigd toen hij verhuisde. Maar omdat zowel hij als het slachtoffer erover verklaren, vindt de officier van justitie toch bewezen dat verdachte zich ook schuldig heeft gemaakt aan het maken van kinderporno.

Chievo krijgt mogelijk vijftien punten aftrek

Chievo zit diep in de problemen. De aanklager van de Italiaanse voetbalbond eist dat de hekkensluiter van de Serie A vijftien punten aftrek krijgt.

Volgens de aanklager heeft Chievo tussen 2014 en 2017 fraude gepleegd, onder meer door het verkopen van spelers aan Cesena. Die club is inmiddels failliet. Chievo zou met de transferbedragen hebben geknoeid en de club claimt zelf dat de winst 25 miljoen euro was. Naar verluidt was die winst op papier echter groter, zodat Chievo z'n licentie voor de Serie A zou behouden.

De ploeg uit Verona leek eerder al te worden bestraft met degradatie, maar door een procedurefout werd de eis van vijftien punten aftrek vorig seizoen niet ingewilligd. Nu hangt Chievo dus alsnog zo'n straf boven het hoofd. De aanklager eiste overigens ook drie jaar schorsing tegen voorzitter Luca Campedelli.

Mocht Chievo inderdaad vijftien punten kwijtraken, dan heeft de ploeg een wonder nodig om niet naar de Serie B te degraderen. Vorig seizoen eindigde het elftal vijf punten boven de gevarenzone en ook in de jaren daarvoor haalde Chievo nooit vijftien punten meer dan de nummer achttien van de ranglijst.

Hendrix nog lang niet klaar bij 'tweede thuis' PSV

Jorrit Hendrix is aan zijn zesde seizoen bij PSV bezig, maar de middenvelder ziet nog geen reden om naar het buitenland te vertrekken.

"Ik heb nog geen enkele keer het gevoel gehad dat ik klaar ben met PSV", vertelt Hendrix in een interview met Voetbal International. De 23-jarige speler wil wel ooit nog naar het buitenland. "Als voetballer en als mens word je er rijker van. Ik weet niet waar ik goed zou passen. Italië of Duitsland, wordt weleens gezegd. Ik vind het allebei goede competities."

Hendrix is dankbaar dat hij voor PSV mag voetballen. "Het hoeft niet geforceerd, het moet wel allemaal kloppen", zegt hij over een eventuele transfer. "En als het niet komt, ook goed. Als ik bij PSV om me heen kijk, mag ik nog elke keer mijn handjes dichtknijpen dat ik bij zo'n mooie club in zo’n mooie omgeving mijn werk mag doen."

Ondanks zijn relatief jonge leeftijd noemt de Limburger zichzelf toch al een ervaren speler. "Tegenwoordig gebeurt alles ook veel eerder in de Eredivisie. Jongens komen met zeventien jaar al bij de selectie. Ik heb het geluk gehad dat ik al veel wedstrijden heb gespeeld."

Kipchoge doet nieuwe aanval op wereldrecord in marathon van Berlijn

Komende zondag doet Eliud Kipchoge in de marathon van Berlijn een aanval op het wereldrecord. De Keniaan wil het record van 2.02.57 verbeteren.

Het huidige record staan op naam van Dennis Kimetto. De landgenoot van Kipchoge liep het in 2014 tijdens de Berlijnse marathon. Nu heeft de 33-jarige Kipchoge dezelfde wedstrijd gekozen voor een nieuwe poging. Eerder dit jaar mislukte zijn aanval in London. De marathon in Berlijn wordt gezien als de wedstrijd met het snelste parcours.

Het persoonlijk record van Kipchoge uit 2016 staat op 2.03.05. De Keniaan is geen vreemde in de Duitse hoofdstad, hij won de edities van 2015 en 2017.

De keerzijde van deeltijdwerk

Een sterkere positie voor vrouwen op de arbeidsmarkt biedt kansen en voordelen voor individuen, bedrijven, sectoren en de algehele economie. Veel Nederlandse vrouwen zijn financieel niet zelfstandig en werken vaak in kleine deeltijdbanen. Hun talent blijft hierdoor onbenut, kansen op ontwikkeling worden beperkt en het is ook een groot gemis voor de Nederlandse economie, zeker in tijden van grote krapte op de arbeidsmarkt.

Dit zijn de belangrijkste conclusies uit het rapport Het potentieel pakken, een studie van McKinsey Global Institute dat vandaag door minister Van Engelshoven (emancipatie) en minister Koolmees (sociale zaken en werkgelegenheid) aan de Tweede Kamer is gestuurd. Met dit rapport voegt McKinsey een nieuwe dimensie toe aan het debat over deeltijd werken en financiële zelfstandigheid. De onderzoekers hebben gekeken naar de economische voordelen van gendergelijkheid op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Nederland scoort in het onderzoek op belangrijke indicatoren het laagst van West-Europa. Zo maken Nederlandse vrouwen het minste aantal betaalde arbeidsuren, is het gemiddelde maandinkomen het laagst, zijn vrouwen heel erg ondervertegenwoordigd in managementposities en kiezen er nergens in de omliggende landen zo weinig meisjes voor beta-opleidingen. Het onderzoek toont ook aan dat er 230.000 vrouwen financieel zelfstandig kunnen worden als ze gemiddeld tussen de twee en de vijf uur per week meer zouden werken. En meer gelijkheid op de arbeidsmarkt kan zorgen voor een substantiële toename van het bbp van Nederland, McKinsey berekent dat op meer dan €100 miljard.

Minister van Engelshoven bepleitte bij de in ontvangstname voor een nieuwe stap in de emancipatie: “De hoge arbeidsparticipatie onder Nederlandse vrouwen is een mooi gegeven, sinds de jaren ’70 is dit flink toegenomen. Alleen lijkt het erop dat we blijven hangen in het model van toen. Zorg en werk worden nog altijd ongelijk verdeeld. En zo lijken vrouwen te vaak voor een kleine deeltijdbaan te kiezen. Belangrijk daarbij is dat we de vraag stellen of dit wel een vrije keuze is.”

Om te zorgen voor een gelijkere verdeling en grotere deeltijdbanen heeft dit kabinet een aantal maatregelen genomen. Zo wordt het met het nieuwe belastingstelsel financieel aantrekkelijker om meer uren te gaan werken, wordt er €248 miljoen geïnvesteerd in de kinderopvangtoeslag en wordt het geboorteverlof uitgebreid naar zes weken. “Nederland is kampioen deeltijdwerken. Ik wil weten hoe het komt dat Nederland hier zo in verschilt met de omliggende landen en welke maatregelen dit kunnen doorbreken. Daarom gaat het kabinet dit preciezer onderzoeken. Dit onderzoek moet laten zien hoe het anders zou kunnen. Het enige wat dan verandering in de weg kan staan, is de wil om te veranderen,” aldus de emancipatieminister.

Naast de maatregelen die het kabinet neemt om te streven naar een gelijkwaardige arbeidsmarkt ligt hier ook een opgave voor de werkgevers. Van Engelshoven: “Vooral de werkgevers in sectoren waar ze staan te springen om mensen, zoals zorg, onderwijs en techniek, moeten zich dit rapport aantrekken. Ga in gesprek met de werknemers en kijk samen hoe je het aantrekkelijk maakt om het aantal werkuren uit te breiden. In de techniek werken nog steeds erg weinig vrouwen, wat doe je daar als sector aan? Kun je wat flexibeler worden in werktijden en omstandigheden zodat een keuze voor de technieksector eerder wordt gemaakt?”

Nintendo Switch Online lanceert 19 september

Nintendo Switch Online, de betaalde onlineservice voor Nintendo Switch, lanceert op 19 september. Eerder maakte Nintendo al bekend dat de dienst in de tweede helft van september beschikbaar zou komen. Tijdens de Nintendo Direct van vrijdagnacht komt meer informatie over de dienst beschikbaar.

De dienst kost twintig euro per jaar, of minder indien je kiest voor een familieabonnement, en biedt abonees onder andere toegang tot klassieke NES-games, cloud saves en exclusieve kortingen. Meer details over wat voor aanbiedingen, of er ook andere platforms komen en wat de twintig games zijn volgen ongetwijfeld tijdens de Nintendo Direct.

Via de Nintendo eShop wordt het mogelijk om de dienst een week gratis uit te proberen. 

Nintendo Direct verplaatst naar vrijdagnacht

Nintendo heeft bekendgemaakt dat de Nintendo Direct die vorige week dankzij de aardbeving in Japan werd uitgestel een nieuwe datum heeft. De Direct wordt precies een week later uitgezonden dan gepland, vrijdagnacht om 00:00 uur Nederlandse tijd.

Nintendo gaat het in de Nintendo Direct hebben over aankomende Nintendo 3DS- en Nintendo Switch-games. De Direct duurt zo'n 35 minuten, dezelfde tijd als vorige week. Dit doet vermoeden dat er geen content is geknipt of gewijzigd. We gaan het vrijdagnacht meemaken.

473 kilo cocaÔne in verborgen ruimte bestelbus

De politie heeft dinsdag 11 september in Amsterdam een 30-jarige inwoner uit Breda aangehouden die in een verborgen ruimte van zijn bestelbus 473 kilo cocaïne vervoerde.

Tijdens een verkeerscontrole op de A2 bij Amsterdam controleerden medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid een bestelbus. De laadruimte van het busje was leeg maar de agenten kregen het vermoeden dat die laadruimte van binnen kleiner was dan je op basis van de lengte van de bus zou vermoeden.

Bij nadere inspectie van de laadruimte bleek voor het eindschot een dubbele wand te zitten en na opening van deze ruimte kwamen 473 kilopakketten tevoorschijn. De inhoud bleek na testen cocaïne te zijn. De straatwaarde van de cocaïne is ongeveer 19 miljoen euro. De verdachte uit Breda is aangehouden wordt vrijdag voorgeleid bij de rechter-commissaris.

473 kilo cocaïne in verborgen ruimte bestelbus (Foto: Politie.nl)
473 kilo cocaïne in verborgen ruimte bestelbus (Foto: Politie.nl)

3 nieuwe onderwaterdrones voor Mijnendienst

Een grote stap voorwaarts voor de Mijnendienst van de Koninklijke Marine. Sinds vandaag beschikken ze over 3 Remus 100 Next Generation-systemen. Dat zijn onderwaterdrones met naast zich kijkende sonar en een camera.

Daarmee kunnen de bedienaars van de Remus onder water delen van de bodem in kaart brengen en objecten bekijken. Dat kunnen niet alleen mijnen, explosieven of andere voorwerpen zijn maar ook een vermist persoon.

Deze allernieuwste onderwaterdrone kan vooraf geprogrammeerde missies zelfstandig uitvoeren. De REMUS heeft zogenoemde Seebyte Neptune-software waardoor het zelf beslissingen neemt tijdens een missie. Ook kan de nieuwste versie samenwerken met andere Remus'en in een team. Door de vernieuwde onderwaterdrone hoeft de mijnenjager het mijnengevaarlijk gebied niet meer in. Voor het huidige mijnendienstpersoneel vormt het de eerste kennismaking met nieuwe technologie. Die is onderdeel van de uitbreiding van de huidige mijnenbestrijdingscapaciteit.

Geautoriseerd service center
De Defensie Materieel Organisatie neemt het onderhoud van de Remus voor haar rekening. Daarmee is het wereldwijd het enige marine onderhoudsbedrijf dat dit mag doen, als Authorized Service Center van producent Hydroid. De Duik- en Demonteer Groep werkt al vele jaren met een eerdere versie van de Remus.

3 nieuwe onderwaterdrones voor Mijnendienst (Foto: Defensie)
3 nieuwe onderwaterdrones voor Mijnendienst (Foto: Defensie)

Seizoen voor Fortuna-spits Vlijter al voorbij

Gavin Vlijter komt dit seizoen niet meer in actie bij Fortuna Sittard. De pechvogel heeft opnieuw een zware knieblessure opgelopen.

Tijdens een oefenwedstrijd tegen Standard Luik verdraaide Vlijter zijn rechterknie, waardoor de voorste kruisband volledig is afgescheurd. Het herstel gaat minstens negen maanden duren. "Een ruptuur van de voorste kruisband is een nachtmerrie voor elke voetballer", reageert fysiotherapeut Jeroen Dieteren, hoofd van de medische staf van Fortuna Sittard, op de officiële website van de club.

De blessure bij Vlijter is extra tragisch, omdat hij in augustus 2017 al een soortgelijke blessure opliep aan zijn andere knie. Daarvan was de 21-jarige aanvaller net twee maanden hersteld. Vlijter ondergaat zo snel mogelijk een reconstructie-operatie en daarna kan de revalidatie beginnen.

Gavin Vlijter kwam dit seizoen in drie van de eerste vier competitieduels van Fortuna Sittard in actie. De jonge speler maakte vanuit de jeugdopleiding van de Limburgers in het voorjaar van 2015 zijn debuut in het eerste elftal.

Bouwvakker haalt buit straatroof terug

Een 73-jarige man werd dinsdagochtend in Cuijk met geweld beroofd van zijn tas. Dankzij snel optreden van een bouwvakker werd die tas teruggehaald. En in de avond was er nog meer goed nieuws voor het slachtoffer: de dader meldde zich zelf op het bureau.

Tegen het middaguur liep de oudere man uit het Limburgse Beek samen met zijn vrouw over de Kerkstraat in Cuijk. Vlak voordat hij wilde oversteken trok een passerende fietser uit het niets met een harde ruk aan de schoudertas van de man, die daardoor op de grond viel. In een reflex pakte hij de fiets van zijn belager vast en werd daardoor enkele meters meegesleurd. De dader viel van zijn fiets en ging er te voet met de tas vandoor, terwijl de man met onder meer een wond aan zijn hoofd achterbleef.

Een bouwvakker die in de buurt aan het werk was zag het gebeuren, sprong op de achtergebleven fiets van de dader en ging achter hem aan. Het lukte hem om de tas van het slachtoffer terug te halen. De dief wist te ontkomen en werd ook na een uitgebreide zoektocht in de wijk niet meer gevonden.

“Ik heb het gedaan”
Later op de avond kwam er op de Meldkamer van de politie een telefoontje binnen van een 39-jarige man uit Cuijk. Hij bekende dat hij de man had beroofd en gaf aan onderweg te zijn naar het politiebureau in Cuijk. Daar werd de man rond 22.30 uur ontvangen door agenten, die hem direct in de cel stopten. Hij zit nog altijd vast en wordt verhoord.

Slachtoffer opgelucht
Het 73-jarige slachtoffer werd woensdag op de hoogte gebracht van de arrestatie: “Het gaat gelukkig al een stuk beter met mij, ondanks de verwondingen die ik heb opgelopen. Ik ben blij om te horen dat er iemand is opgepakt en dat ik dankzij de hulp van de bouwvakker zo snel mijn spullen heb teruggekregen”, zo laat de man weten.

Doos gebak
Wijkagent Jos van Lijssel was zo blij met het optreden van de bouwvakker dat hij woensdag met een doos gebak op bezoek ging bij de bouwplaats, waar de man met zijn collega’s aan het werk was: “Mede dankzij zijn optreden is de zaak zo snel opgelost en dat is een groot compliment en een doos met gebak waard”, zegt de wijkagent.

Bouwvakker haalt buit straatroof terug (Foto: Politie.nl)
Bouwvakker haalt buit straatroof terug (Foto: Politie.nl)

Modric woest na veegpartij in Spanje

Luka Modric heeft geen goed woord over voor het spel van de Kroatische nationale ploeg, die dinsdag een pak slaag kreeg van Spanje (6-0).

De aanvoerder stelde na afloop in de Kroatische media dat 'iedereen voor zichzelf speelde'. "Tegen een ploeg als Spanje is dat dodelijk. Het was heel slecht. De eerste twintig minuten waren goed, maar daarna leken we al op te zijn. Het is het begin van het seizoen en we zijn daardoor niet in onze beste vorm, maar het is onaanvaardbaar dat we onze reputatie op het spel zetten."

Spanje nam in Elche na 24 minuten de leiding en vanaf dat moment ging het snel. Bij rust stond het al 3-0 en ook in de tweede helft was La Roja driemaal trefzeker. Een zeer verrassende uitslag, aangezien Kroatië op het WK nog de finale haalde. "Als we een wedstrijd niet zo aanpakken als we op het WK deden, dan hebben we het heel moeilijk. Vooral tegen de toplanden", aldus Modric.

Ook bondscoach Zlatko Dalic wist niet wat hij meemaakte. "Het was alsof we het veld na twintig minuten hadden verlaten. We kwamen niet in de duels, speelden niet agressief en niets lukte. De felicitaties zijn voor Spanje en wij moeten hiervan leren. We kwamen er niet aan te pas en waren een schim van onszelf. Het is duidelijk dat we een probleem hebben."

13-jarige knul opgepakt voor straatroof

In zijn woning in Eindhoven is dinsdagochtend rond 7.00 uur een 13-jarige jongen aangehouden. Hij zou eerder dit jaar een meisje van haar telefoon hebben beroofd en haar hebben bedreigd met een vuurwapen.

Het meisje van 13 werd op zaterdag 24 maart rond 19.00 uur vlakbij de fietsenstalling op het 18 Septemberplein in Eindhoven door een jongen beroofd van haar telefoon. Ze rende achter hem aan en achterhaalde hem een stukje verderop op de Vestdijk. Daar zou de jongen haar bedreigd hebben met een vuurwapen om er vervolgens opnieuw vandoor te gaan. Het meisje was behoorlijk ontdaan door wat haar was overkomen en kwam nog diezelfde avond aangifte doen op het bureau.

In het onderzoek naar de brutale straatroof werden onder meer camerabeelden bekeken en werd met enkele jonge getuigen gesproken, die mogelijk meer wisten over de dader. Onder meer aan de hand van gesprekken met deze getuigen wist de recherche de identiteit van de verdachte te achterhalen. Hij werd dinsdagochtend in alle vroegte van zijn bed gelicht in de wijk Tongelre. Hij zit vast en wordt verhoord.

Verwarde man valt agenten aan

Agenten hebben dinsdagavond 11 september op de Haagdijk in Breda een 19-jarige man uit die plaats aangehouden. De verwarde man viel agenten aan. De politie was afgekomen op een melding van een onwelwording. Ter plaatse spraken ze in een woning de verdachte aan. De man voelde zich volgens eigen zeggen niet lekker. Agenten bleven bij de man in afwachting van de ambulance. De man werd op een zeker moment onrustig en begon vanuit het niets te schreeuwen en slaande bewegingen naar de agenten te maken.

Vervolgens viel hij de dienders aan. Ze besloten pepperspray te gebruiken om de man tot bedaren te brengen. De man was echter niet te stoppen.De agenten gingen naar buiten en trokken de voordeur achter zich dicht. De verdachte wist zich toch naar buiten te werken, daarbij sneuvelde een ruit en raakte de verdachte gewond. De man is uiteindelijk aangehouden en onder politiebegeleiding naar het ziekenhuis gebracht voor behandeling aan zijn verwondingen. Na behandeling is hij ingesloten in een politiecel.

Defensie moderniseert Apache vloot

Op 14 september tekent staatssecretaris Barbara Visser samen met mevrouw Michèle Hizon, uitvoerend directeur voor militaire samenwerking, een contract om de Nederlandse Apache vloot te moderniseren. De ondertekening is het officiële startschot voor de modernisering van de 28 Apache gevechtshelikopters van de Koninklijke Luchtmacht. De ondertekening vindt plaats op vliegbasis Gilze-Rijen en zal gepaard gaan met een korte ceremonie. Media zijn van harte uitgenodigd om bij de ceremonie aanwezig te zijn.

Sinds de instroom van Apaches zijn ze bijna doorlopend ingezet bij de grote operaties waar de Nederlandse krijgsmacht aan heeft deelgenomen. De Apaches kunnen onder meer worden ingezet om grondtroepen te beschermen, konvooien te escorteren en om verkenningsmissies uit te voeren. De gevechtshelikopters zijn ingedeeld bij het Defensie Helikopter Commando van de Koninklijke Luchtmacht.

Visser: ‘‘Het versterken van de krijgsmacht is in volle gang. Deze contractondertekening is hier een mooi voorbeeld van. Onze operaties in Afghanistan, Irak en Mali hebben het belang van Apaches aangetoond. Met deze modernisering blijven onze Apaches de veelzijdige gevechtshelikopters die onze krijgsmacht nodig heeft.”

Modernisering
De huidige Apaches raken na ongeveer 20 jaar dienst technisch en operationeel verouderd. Daarom is besloten om de huidige vloot te moderniseren. Met de modernisering worden de 28 Apaches herbouwd en gereviseerd. Ook krijgen ze nieuwe rompen, transmissies en rotorbladen. Daarnaast wordt het vermogen van de motoren vergroot en zijn ze beter in staat om in slechte weercondities te vliegen.

Ook andere landen die de Apache gebruiken voeren deze modernisering uit, wat de internationale samenwerking makkelijker maakt. De eerste toestellen worden vanaf begin 2021 gemoderniseerd en vanaf medio 2022 worden de eerste gemoderniseerde Apaches weer aan de vloot toegevoegd.

Huis bekende Twitch-streamer 'DrDisrespect' beschoten

De live-stream van de bekende Twitch-persoonlijkheid DrDisrespect werd gister tijdens een potje Black Ops 4 bruut onderbroken toen zijn huis werd beschoten. Volgens de streamer zelf had de dag daarvoor al een soortgelijk incident plaatsgevonden.

"Jongens ik moet stoppen met de uitzending, iemand heeft zojuist ons huis beschoten. Ze hebben een fucking raam vernield boven. Dit is al de tweede keer dat ons huis wordt beschoten!" aldus DrDisrespect, die in het echt door het leven gaat als Guy Beahm. Navraag van gamesite Polygon aan de autoriteiten van Zuid-Californië leert dat er inderdaad iemand met de beschrijving van Beahm tweemaal melding heeft gedaan van rondvliegende kogels. Bekijk de bewuste beelden van de stream hieronder.

Inmiddels heeft Beahm via Twitter laten weten dat niemand gewond is geraakt en dat de situatie 'op gepaste wijze' wordt aangepakt. Volgers van zijn stream kunnen gewoon rekenen op zijn uitzending op de bekende tijden. 

'The Doc' is niet de meest succesvolle streamer ter wereld maar waarschijnlijk wel de meest herkenbare vanwege zijn 'personage' met opvallende snor en zonnebril. Hij is vooral bekend geworden door het streamen van Battle Royale-games zoals H1Z1 en PUBG

NAC Breda kan Rat Verlegh Stadion in eigen beheer krijgen

NAC Breda en de gemeente Breda zijn tot een akkoord gekomen over een koopoptie voor het Rat Verlegh Stadion, zo maakt de club woensdag bekend.

NAC krijgt tot 31 mei 2019 het exclusieve recht om het stadion te kopen en gaat in die periode onderzoeken of het de deal voor die tijd rond kan krijgen, valt te lezen via de officiële clubkanalen. Volgens BN DeStem gaat het hierbij om een optie van 5,5 miljoen euro.

De gemeente Breda wil het stadion al langer van de hand doen en deed eerder verschillende pogingen om een verkoop van de grond te krijgen. Twee binnengekomen aanbiedingen werden echter als te laag beoordeeld, waardoor NAC nu de kans krijgt het stadion in eigen beheer te krijgen. Voor de club zou de koop van het stadion betekenen dat de vaste lasten omlaag kunnen.

“Wij zien het in eigen beheer nemen van het stadion nog steeds als een enorme kans om onze huisvestingslasten te verlagen en daarmee een volgende stap te zetten in de financiële continuïteit van NAC. Daarom zijn we ondanks het teleurstellende resultaat van de verkoopprocedure met de gemeente Breda in gesprek gebleven om de mogelijkheden te bespreken”, legt algemeen directeur Justin Goetzee uit.

“We zijn tevreden met de uitkomst van deze gesprekken, mede door de open en positieve houding van de gemeente ten opzichte van NAC. De optie tot koop geeft ons de rust en tijd om tot een gedegen financieringsmodel te komen. We gaan de komende maanden aan de slag in de hoop dat we aan de finish weer baas in eigen huis worden. Dat zou een enorme impuls betekenen voor de koers die we hebben ingezet met deze club.”

NAC heeft zelf geen mededelingen gedaan over de hoogte van de optie, al laat de club wel weten dat de prijs omlaag is gegaan doordat de club een aantal ruimten die niet primair door de club worden gebruikt buiten de deal heeft gelaten.

MLB: Red Sox na late comeback als eerste naar play-offs

De honkballers van de Boston Red Sox hebben zich als eerste ploeg in de MLB dit jaar geplaatst voor de play-offs. De ploeg boekte thuis tegen de Toronto Blue Jays de 99e overwinning van het seizoen en kan het postseason niet meer mislopen.

Twee runs in de zesde inning openden de score namens de Blue Jays, maar in de zevende inning sloegen de Red Sox toe. Onder meer dankzij een 3-run homerun van Brock Holt scoorde de thuisploeg vier runs, gevolgd door nog eens drie runs in de achtste inning, wat een 7-2 zege opleverde.

Uitslagen MLB dinsdag
Philadelphia Phillies - Washington Nationals 1-3
Cincinnati Reds - Los Angeles Dodgers 3-1
Detroit Tigers - Houston Astros 4-5
Baltimore Orioles - Oakland Athletics 2-3
Boston Red Sox - Toronto Blue Jays 7-2
New York Mets - Miami Marlins 3-5
Tampa Bay Rays - Cleveland Indians 0-2
Chicago Cubs - Milwaukee Brewers 3-0
Minnesota Twins - New York Yankees 10-5
Kansas City Royals - Chicago White Sox 6-3
St.Louis Cardinals - Pittsburgh Pirates 11-5
Colorado Rockies - Arizona Diamondbacks 3-6
Los Angeles Angels - Texas Rangers 1-0
Seattle Mariners - San Diego Padres 1-2
San Francisco Giants - Atlanta Braves 1-4

Red Sox - Blue Jays (Bron: YouTube)

Demo Forza Horizon 4 vandaag beschikbaar op Xbox One en pc

In de Microsoft Store is enigszins onverwachts een demo opgedoken van Forza Horizon 4 met vandaag als releasedatum. Op dit moment is de demo nog niet te downloaden maar als de informatie klopt moet de demo later vandaag beschikbaar worden.

De open-wereld racetitel van Microsoft en Playground Games speelt zich af in een fictieve voorstelling van het Verenigd Koninkrijk. Verder bevat de game meer dan 450 fantastische bolides en kunnen spelers met de route creator weer hun eigen races samenstellen. Behalve een dynamisch weersysteem is er in Forza Horizon 4 ook rekening gehouden met de seizoenen: zo zullen meren bijvoorbeeld bevriezen in de winter waardoor nieuwe terreinen verkend kunnen worden die eerder nog niet benaderbaar waren. Forza Horizon 4 komt op 2 oktober uit voor Xbox One en pc.

Om de demo in de gaten te houden kun je op de betreffende pagina kijken in de Microsoft Store.

Volleyballers Oranje van start op WK

Woensdag beginnen de Nederlandse volleyballers aan het wereldkampioenschap. Het is voor het eerst sinds 2002 dat Oranje zich gekwalificeerd heeft voor het WK.

Het Nederlandse team van bondscoach Gido Vermeulen is ingedeeld in poule B in het Bulgaarse Ruse. De poule bestaat uit 6 landen. De tegenstanders van Nederland zijn Brazilië, Canada, China, Egypte en Frankrijk. De top 4 plaatst zich voor de volgende ronde, de nummers 5 en 6 vallen af.

Speelschema Nederland
Woensdag 12-09 16.00 uur Nederland - Canada
Vrijdag 14-09 16.00 uur Nederland - China
Zaterdag 15-09 19.30 uur Nederland - Brazilië
Zondag 16-09 19.30 uur Nederland - Frankrijk
Maandag 17-09 16.00 uur Nederland - Egypte

Alle wedstrijden van Nederland worden live uitgezonden op Ziggo Sport. Van donderdag 13 t/m maandag 17 september zijn alle sportkanalen van Ziggo gratis beschikbaar bij de meeste kabelproviders.

'GutiŤrrez kan zaterdag debuteren bij PSV'

Fans van PSV hoeven niet lang meer te wachten op het debuut van zomeraanwinst Erick Gutièrrez. Mogelijk maakt hij zaterdag al zijn opwachting bij de Eindhovenaren.

De Mexicaanse middenvelder werd tegelijk met het bereiken van de Champions League aangekondigd en inmiddels is hij volgens het Eindhovens Dagblad dinsdag gearriveerd op De Herdgang. Daar traint hij vanaf donderdag mee bij zijn nieuwe werkgever, waardoor een plek in de wedstrijdselectie voor het duel met ADO Den Haag tot de mogelijkheden behoort.

Gutiérrez sloot zich op twaalfjarige leeftijd aan bij de jeugdopleiding van Pachuca en bij die club groeide hij met Hirving Lozano uit tot boezemvrienden. Waar Lozano vorig jaar zomer al naar PSV trok, moest Gutiérrez nog een jaar wachten. De 23-jarige linkspoot maakte in 2013 zijn debuut in de hoofdmacht van de club en was tot 170 wedstrijden en kwam daarin tot 23 doelpunten en 26 assists. Nu maakt hij voor zo'n zes miljoen euro de oversteek naar de Eredivisie.

"Een topdeal. Wat mooi dat zo'n speler hier komt voetballen", stelde meesterscout Piet de Visser vorige week in gesprek met het Eindhovens Dagblad. “Gutiérrez is een technische linkspoot, een begenadigd talent. Bij Mexico Onder-17 en Mexico Onder-19 liet hij al regelmatig zien de top te kunnen halen. Hij beweegt goed en is altijd aanspeelbaar.”

Het enige wat een debuut nog in de weg staat is zijn werkvergunning. Dit hoopt PSV zo snel mogelijk te regelen nu hij vrijaf kreeg van de Mexicaanse bond. De wedstrijd tegen de Verenigde Staten mag hij laten schieten om in zijn thuisland nog wat stempels op te halen. Daarna begint zijn avontuur bij PSV echt en wellicht laat hij tegen ADO voor het eerst zien waarom sterspeler Hirving Lozano zo enthousiast is over zijn komst.

'Advocaat op hoofdlijnen akkoord met FC Utrecht'

Het lijkt een kwestie van tijd voordat Dick Advocaat wordt gepresenteerd als de nieuwe trainer van FC Utrecht. Zijn naam zingt rond in De Galgenwaard.

De Telegraaf meldt woensdagochtend namelijk dat de Kleine Generaal op hoofdlijnen akkoord is met de Domstedelingen en waarschijnlijk na het weekend gepresenteerd zal worden als de opvolger van Jean-Paul de Jong.

De wedstrijd tegen FC Emmen van zondag komt daardoor nog te vroeg voor de ervaren trainer en Marinus Dijkhuizen en Rick Kruys zullen tijdens dat duel de touwtjes in handen hebben. De twee krijgen na het weekend in de Galgenwaard waarschijnlijk gezelschap van Zeljko Petrovic, die als assistent van Advocaat mee lijkt te verhuizen naar Utrecht.

De zeventigjarige oefenmeester werkte bij de nationale ploeg van Servië al samen met de Montenegrijn, terwijl de twee ook bij Sunderland actief waren. Petrovic’ laatste werkgever was ADO Den Haag, waar hij begin vorig jaar vanwege de tegenvallende resultaten werd ontslagen als hoofdtrainer. De voormalige speler van onder meer RKC Waalwijk en PSV werd daarvoor op voorspraak van Advocaat, destijds technisch adviseur in Den Haag, aangesteld bij ADO.

Het duo zal in Utrecht een contract tot het einde van het seizoen ondertekenen, zodat de club op zoek kan naar een trainer voor de langere termijn die er zal staan voor de start van het seizoen 2018/19. Die optie was op dit moment niet haalbaar doordat de andere kandidaten nog vastliggen of geen trek hadden in een overstap. Eerder genoemde namen als Ruud Brood en Jaap Stam hebben volgens Voetbal Internationaloverigens geen telefoontje gehad.

Spanje overklast KroatiŽ in Nations League, BelgiŽ rap klaar met IJsland

Spanje heeft in groep 4 van divisie A in de Nations League keihard uitgehaald tegen Kroatië. De thuisploeg scoorde zes keer en Marco Asensio was de gevierde man.

De Spanjaarden startten de Nations League afgelopen weekend al met een overwinning op Wembley, waar het 1-2 werd tegen Engeland. Voor de Kroaten was het duel van dinsdag in Elche de eerste officiële wedstrijd sinds de verloren WK-finale in Rusland. Het elftal van coach Zlatko Dalic oefende donderdag tegen Portugal (1-1).

Kroatië kon in de openingsfase nog wel meekomen en via Ivan Rakitic en Ivan Santini werden wat kansjes gecreëerd. Na 24 minuten opende Spanje echter de score en vanaf dat moment ging het snel. Saúl Ñíguez kopte raak uit een voorzet van Dani Carvajal en Marco Asensio verdubbelde de score met een raak schot van buiten het strafschopgebied.

Een paar minuten na die goal van Asensio stond de 3-0 ruststand op het scorebord. De aanvaller van Real Madrid trok naar binnen en haalde met links uit, waarna de bal via de lat en doelman Lovre Kalinic in het doel belandde. In de tweede helft ging La Roja vrolijk door, want op aangeven van Asensio pikte ook Rodrigo een doelpunt mee.

Binnen het uur was ook Sergio Ramos trefzeker; hij kopte raak uit een hoekschop van Asensio. Isco bepaalde met rechts de eindstand op maar liefst 6-0 en weer kwam de assist van Asensio. Spanje komt daardoor op zes punten en het team van de nieuwe bondscoach Luis Enrique is dus uitstekend begonnen in de strijd om poulewinnaar te worden in groep 4 van League A.

België rap klaar met IJsland
België heeft z'n eerste wedstrijd in de Nations League (divisie A, groep 2) gewonnen van IJsland. Romelu Lukaku was in Reykjavik twee keer trefzeker.

Afgelopen weekend wonnen de Rode Duivels al met 0-4 in een oefenduel van Schotland, terwijl IJsland toen de Nations League aftrapte met een kansloze nederlaag in Zwitserland (6-0). Ook tegen de Belgen konden de IJslanders geen potten breken. Hoewel de gastheer nog wel aardig begon, kon België de score na een half uur openen.

Sverrir Ingi Ingason maakte in het strafschopgebied een overtreding op Lukaku, waarna Eden Hazard van elf meter geen fout maakte. Amper twee minuten later was het al 0-2 toen Lukaku zelf wist te scoren uit een hoekschop. Ook in de tweede helft creëerde België kansen en was het wachten op een derde treffer.

Nadat Thomas Meunier de paal had geraakt en Toby Alderweireld gevaarlijk werd met een kopbal, maakte Lukaku in de slotfase zijn tweede goal van de avond. De spits van Manchester United rondde met links een voorzet van Dries Mertens af. België komt daarmee op drie punten in groep 2 van divisie A, evenveel als Zwitserland. Beide teams treffen elkaar over een maand in Brussel.

Uitslagen Nations League dinsdag
A2: IJsland - België 0-3
A4: Spanje - Kroatië 4-0
B3: Bosnië & Herzegovina - Oostenrijk 1-0
C2: Finland - Estland 1-0
C2: Griekenland - Hongarije 2-1
D2: Moldavië - Wit-Rusland 0-0
D2: San Marino - Luxemburg 0-3

Heroprichting 306 squadron

Vrijdag 14 september wordt, vooruitlopend op de komst van de onbemande MQ-9 Reaper vliegtuigen, het 306 squadron heropgericht op vliegbasis Leeuwarden. Op die dag is het precies 65 jaar geleden dat het squadron voor het eerst werd opgericht. Tijdens een korte ceremonie overhandigt de Commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Luyt, via de Commandant Vliegbasis Leeuwarden, kolonel Stallmann, het squadronvaandel aan de Commandant 306 squadron, luitenant-kolonel Roddenhof.

Voorafgaande aan deze heroprichting leveren beeldanalisten en inlichtingenspecialisten van het 306 squadron met de zogeheten PED-capaciteit (processing, exploitation and dissemination) al sinds december 2016 een belangrijke bijdrage aan de internationale missie Operation Inherent Resolve.

Honderden inlichtingenproducten sinds eind 2016
In de PED-Cel worden analyses gemaakt, die worden gebruikt om doelen te selecteren voor de vliegtuigen van de anti-IS coalitie. Dit gebeurt zo zorgvuldig mogelijk om burgerslachtoffers en nevenschade te voorkomen. Inmiddels hebben de inlichtingenspecialisten in bijna twee jaar tijd al vele duizenden uren videomateriaal verwerkt en hebben ze al vele honderden inlichtingenproducten gemaakt voor coalitiepartners.

500 uur videoanalyse vanaf vliegbasis Leeuwarden
Sinds juni van dit jaar werken de specialisten van het 306 squadron op vliegbasis Leeuwarden. Begin deze week behaalde het squadron vanaf deze locatie hun eerste mijlpaal doordat zij door de magische 500-urengrens van video-analyse zijn gegaan.

Medio 2020 worden de 4 onbemande MQ-9 Reaper toestellen verwacht waarmee het squadron zal gaan opereren. Het is nog niet bekend waar deze worden gestationeerd. Daarnaast zal het squadron inlichtingenproducten blijven maken voor coalitiepartners.

Blunderende Bijlow trekt boetekleed aan bij Jong Oranje

Jong Oranje verloor dinsdag met 1-2 van de Schotse leeftijdsgenoten en ziet daardoor deelname aan het EK van volgend jaar uit het zicht verdwijnen.

De Nederlandse talenten moeten hun laatste wedstrijden van Letland en Oekraïne zien te winnen om nog kans te maken op deelname aan het toernooi van volgend jaar in Italië en San Marino en zijn daarnaast afhankelijk van de resultaten van Jong Schotland en de nummers twee in de overige poules. Een schier onmogelijke prestatie, waar vooraf niet of nauwelijks rekening mee werd gehouden.

Jong Oranje kwam dinsdag in Doetinchem op achterstand na een fout van Justin Bijlow, die de bal in voeten schoot Fraser Hornby en daarna een doelpunt moest incasseren. De doelman van Feyenoord toonde zich na afloop van het duel schuldbewust: “Natuurlijk wijt ik dit aan mezelf. Het begon vandaag bij mijn fout. Daardoor kwamen we in een moeilijke situatie. Ik heb in de kleedkamer ook sorry gezegd tegen de jongens”, reageerde hij na de wedstrijd bij FOX Sports.

Bijlow spreekt van een ‘twijfelmoment’ tussen hemzelf en Pablo Rosario: “Ik had eerder kunnen komen. Uiteindelijk wilde ik de bal met mijn binnenkant wegspelen, maar ik raakte hem verkeerd en de bal belandde in de voeten van de spits, die van veraf raak schoot”, vervolgde hij zijn verhaal. De jonge keeper nam na het duel even een moment om van de teleurstelling te bekomen: “Voor de rest heb ik vandaag weinig te doen gehad, maar dat is ook het moeilijke aan keepen.”

Vuelta: Etappe 17 - Feest in het Baskenland

De tijdrit in de Vuelta a España zit erop, Steven Kruijswijk is gestegen naar de derde plek in het klassement en Simon Yates is nog altijd de leider. Vandaag wordt het weer knallen, met aankomst bergop in, jawel, het Baskenland!

Zeker vandaag verwijzen we graag naar de uitgebreide voorbeschouwing van FOK!ker Rellende_Rotscholier, ongeveer de grootste Basken-fan die er is. We komen weer langs talloze mooie plaatsen en ook door Gernika, wat door de Duitsers platgebombardeerd werd en waar Pablo Picasso een schilderij van maakte.

Na een kleine 150 kilometer volgt de slotbeklimming op de Monte Oiz, waar in 1985 een vliegtuig neerstortte, met 148 doden als gevolg. Vandaag is het een stuk feestelijker: de beklimming staat vol met ongetwijfeld schreeuwende en feestende Basken, wellicht dat het voor een mooie Baskische winnaar kan zorgen.

Om 13.26 uur gaat de rit van start, maar vanaf één uur is Eurosport er al live bij met de neutralisatie (en reclames). De Belgen moeten uiteraard het nieuws eerst nog uitzenden, want het nieuws gaat bij onze buren voor álles, maar rond half twee zijn ook zij van de partij. Dat zal een uurtje of vier duren, de finish wordt grofweg tussen half zes en zes verwacht.

De route van vandaag (Bron: La Vuelta)
De route van vandaag (Bron: La Vuelta)

Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)
Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)

One Piece World Seeker uitgesteld naar 2019

Bandai Namco heeft besloten om de releasedatum van One Piece World Seeker te verschuiven naar 2019 om de game voor de lancering verder te optimaliseren.

"One Piece World Seeker is de meest ambitieuze One Piece-game ooit. We zijn ons bewust van de grote potentie van de game en we willen zeker zijn dat we de verwachtingen van de fans waarmaken", aldus Koji Nakajima, Chief Producer bij Bandai Namco Entertainment Inc. "Om deze reden hebben we de moeilijke beslissing genomen de releasedatum op te schuiven en gebruik te maken van de extra ontwikkelingstijd om de game te optimaliseren."

In One Piece World Seeker gaat Luffy alleen op avontuur op een onbekend eiland. Op het eiland zijn flink wat bekende tegenstanders van Luffy te vinden en wat doet dat zwaar bewaakte gebouw er in het midden van het eiland eigenlijk? De fans van de serie vragen vooral om meerdere speelbare personages, zoals de andere Strawhat Pirates. Of de ontwikkelaar daar nog aan wat gaat doen is onbekend.

One Piece World Seeker verschijnt nu dus in 2019 voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

One Piece: World Seeker - Lucci (Foto: Bandai Namco)

Blu-ray: Game Night

Wat nou als een spel ineens realiteit wordt? Dit is precies wat zich afspeelt in de geslaagde komedie Game Night. De film heeft een fijne genremix van actie, komedie en romantiek met een leuk plot en met een goede chemie tussen de hoofdrolspelers. Maar hoewel het tempo van de film hoog ligt, verliest Game Night af en toe de focus door een beetje af te dwalen in te veel zijsporen. Desondanks is het een erg leuke komedie om op een weekendavondje te bekijken!

MXGP-coureur Herlings: 'Wereldkampioen in Assen worden is godsgeschenk'

Als motocrosscoureur Jeffrey Herlings zondag het kampioenschap wil winnen heeft hij genoeg aan de zestiende plaats in de eerste manche op Assen. De Brabander schrijft dan geschiedenis als eerste Nederlandse MXGP-wereldkampioen ooit. Toch belooft de 24-jarige racer 'volle bak' te gaan voor zijn thuispubliek.

Ondanks het feit dat de Nederlander wegens blessures een GP moest missen, is de voorsprong op huidig kampioen Tony Cairoli inmiddels opgelopen tot 95 punten. Van de tot nu toe verreden 17 GP's heeft de crosser er 15 gewonnen en tweemaal het zilver binnengesleept. "Dit had ik nooit kunnen dromen, zeker niet in een veld met Romain Febvre, Tim Gajser en Antonio Cairoli, de wereldkampioenen van de laatste drie jaren", aldus Herlings maandagavond in het sportprogramma Peptalk"Ze hebben het hele jaar redelijk pijnvrij kunnen rijden en zijn niet geblesseerd geweest." De topcoureurs zijn volgens Herlings 'over het algemeen bij alle GP's geweest': "Dus ik denk wel dat ik kan zeggen, als ik de titel pak, dat ik de beste ben geweest en geen geluk heb gehad."

Kampioen op Assen
Dat de woensdag jarige Brabander de titel bijna binnen handbereik heeft, betekent niet dat hij rustig aan gaat doen: "Dan zit je in een heel andere zone en rij je tussen coureurs waar je normaal gesproken niet tussen rijdt. Dus ik ga gewoon volle bak," gaf hij aan. "Natuurlijk gaat het wel met iets meer beleid. Normaal ga je zeker voor de zege, maar nu hoeft dat niet echt. Tweede of derde worden kan ook." Toch zit behoudend rijden ook niet in het karakter van de racer: "Zeker niet voor mijn thuispubliek. Met die omstandigheden wil ik voor een supergoed resultaat gaan."

Wereldkampioen worden voor eigen publiek op Nederlandse grond beschouwt Herlings als enorm bijzonder: "Het is iets dat bijna onmogelijk is. Volgend jaar hebben we nog maar één GP in eigen land. Dit seizoen zijn het er nog twee, van de twintig races. De kans is dus één op tien dat je kampioen in eigen land wordt, als je het al wordt. Daarbij wordt het vaak ook beslist in de laatste wedstrijd, in die richting. Dus om het nu in Assen te kunnen doen is een godsgeschenk." Eerder liet de bijna-wereldkampioen al weten dat hij vastbesloten is de titel op zijn naam te schrijven: "Het is een geweldig seizoen en dat wil ik graag afmaken. Ik slaap al weken slecht. Ik heb hier zo hard voor gewerkt en nu wil ik het ook afmaken."

De Harde Leerschool

Acht weken lang en drie dagen per week zijn ze op het veld van De Haagsche Rugbyclub te vinden: zo’n 20 Haagse jongeren die allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben: een beter toekomstperspectief. De jongeren maken deel uit van De Haagse Harde Leerschool. Een project dat bestaat uit een bivak, inspirerende gastsprekers, verschillende workshops en trainingen, maar vooral veel rugby. Na succesvolle projecten in onder andere Rotterdam, Breda en Groningen, is Den Haag de 4e stad waar De Harde Leerschool kansarme jongeren begeleid naar werk of een opleiding.

De Harde Leerschool
De Harde Leerschool is gericht op gemotiveerde jongeren tussen de 18 en 27 jaar. Het doel is om deze jongeren, met een afstand tot de arbeidsmarkt, middels een uitgebalanceerd programma een beter toekomstperspectief te bieden. Deelnemers worden getraind op het gebied van rugby, sollicitatie- en levensvaardigheden om uiteindelijk door te stromen naar een baan of opleiding.

De ervaren coaches en trainers van De Harde Leerschool zijn experts en ondersteunen de deelnemers gedurende de cursus. Intensief aandacht wordt besteed aan samenwerken, op tijd komen, verhogen weerbaarheid en presentatietechnieken om succesvol te solliciteren op elke baan in de sector waar zij graag willen werken.

Den Haag 2018
Al maanden wordt er achter de schermen hard gewerkt om het project in Den Haag vorm te geven. Iets wat een stuk makkelijker werd gemaakt door het enthousiasme en de grote betrokkenheid van onder andere De Haagsche Rugbyclub.

Al in juni werden de eerste inschrijvingen ontvangen en het aantal betrokken werkgevers en organisaties neemt nog steeds gestaag toe. Programmamanager Ed Oskam: ‘Het enthousiasme en de betrokkenheid van velen neemt toe. Zo groeit het bewustzijn dat wij door bundeling van krachten gezamenlijk een deel van de doelgroep naar passend werk of opleiding kunnen begeleiden. Dit is uiteindelijk ook waar we heen willen en het geeft ons veel plezier en hoop op een geslaagd project hier in Den Haag.’

De harde leerschool (Foto: De Harde Leerschool - Kees van de Veen)
De harde leerschool (Foto: De Harde Leerschool - Kees van de Veen)

Win Middle Earth: Shadow of War Definitive Edition

De Middle-earth: Shadow of War Definitive Edition bevat de originele videogame, waarin spelers een nieuwe ring smeden, vestingen veroveren in grootschalige gevechten en Mordor overheersen met hun eigen persoonlijke orkleger. Ook inbegrepen is de Expansion Pass, met daarin:

  • Slaughter Tribe
  • Outlaw Tribe
  • Blade of Galadriel
  • Desolation of Mordor

Deze uitbreidingen geven je aanvullende verhaalcampagnes, missies, speelbare personages, orkstammen, wapens, vaardigheden, vijanden, een nieuwe regio en nog veel meer.

We mogen in samenwerking met Warner Bros. Interactive Entertainment twee PlayStation 4-versies en een Xbox One-versie van Middle-earth: Shadow of War Definitive Edition vergeven. Wat moet je daarvoor doen? Heel simpel, antwoord geven op de volgende vraag: hoe heet het ingame-systeem dat zorgt dat je tegenstanders unieke rollen en voortgang kennen tijdens het verhaal mede door toedoen door jou als speler? Vul je antwoord voor 17 september in op de prijsvraagpagina. Geef ook aan voor welk systeem je kans wil maken.

Nieuwe aanpak ongewenste zwangerschappen

In de komende jaren investeert staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) 53 miljoen euro in een nieuwe aanpak voor het voorkomen van en begeleiden bij onbedoelde (tiener)zwangerschappen. Op scholen wordt de komende jaren meer aandacht besteed aan gezond seksueel gedrag en anticonceptie. Er komt een landelijke campagne over bewust anticonceptiegebruik en de consequenties van onbedoelde zwangerschap. Kennisinstellingen gaan extra onderzoek doen naar wat in de praktijk het beste werkt om onbedoelde zwangerschappen te voorkomen. Voor zogenaamde keuzehulpgesprekken voor mensen die onbedoeld zwanger zijn geraakt, wordt de financiering duurzaam en meerjarig, op basis van landelijke kwaliteitscriteria.

Veel werk te verzetten
Blokhuis: “In vergelijking met andere landen heeft Nederland lage cijfers als je kijkt naar tienermoeders en abortussen. Maar daar staat tegenover dat 1 op de 5 vrouwen in ons land ooit onbedoeld zwanger is geweest. Er valt dus ook nog veel extra werk te verzetten. We gaan er voor zorgen dat bijvoorbeeld jonge mensen, migranten en laag opgeleiden beter de weg weten te vinden weten naar goede informatie over anticonceptie. En voor iedereen die toch onbedoeld zwanger wordt, verbeteren we de kwaliteit en beschikbaarheid van goede kennis, informatie en keuzehulpgesprekken. Zodat iedereen die dit overkomt voor zichzelf de best afgewogen beslissing kan maken en daarbij vervolgens op de juiste steun en begeleiding kan rekenen.”

Gezamenlijk plan van betrokken organisaties
Staatssecretaris Blokhuis werkt bij deze nieuwe aanpak nauw samen met alle partijen die in Nederland actief zijn op dit terrein, zoals scholen en gemeenten maar ook huisartsen, abortusklinieken en hulp- en kennisinstellingen. Fiom, GGD GHOR Nederland, JOOZ, Rutgers en Siriz hebben samen met het ministerie van VWS de handen ineengeslagen met een gezamenlijk zevenpunten plan. Dat plan vormt de basis van de aanpak die de staatssecretaris vandaag aanbiedt aan de Tweede Kamer.

FOK! Wat een weer: bewolkt

Het is met uitzondering van het zuidoosten bewolkt. De bewolking breidt zich traag uit over het gehele land. In de noordwestelijke helft van het land regent het. De regen breidt zich eveneens langzaam zuidoostwaarts uit. Onder de bewolking wordt het niet warmer dan een graad of 16 à 17. In het zuidoosten schijnt de zon aanvankelijk nog en wordt het 21°C. Van het noordwesten uit draait de zwakke tot matige wind geleidelijk naar een noordwestelijke richting.

Vanavond en komende nacht klaart het van het noorden uit langzaam op en wordt het droog. In het zuidoosten blijft het echter nog de gehele nacht bewolkt en in Limburg kan het nog af en toe regenen. Tijdens opklaringen kunnen enkele mistbanken ontstaan. De minimumtemperatuur ligt tussen 4 en 7°C, maar in het zuidoosten koelt het onder de bewolking niet verder af dan omstreeks 12°C. De noordwestelijke wind is zwak, in het noorden van het land is de wind variabel.

Donderdag begint de dag in het noorden en midden met zonnige perioden, eventueel aanwezige mistbanken lossen in de eerste helft van de ochtend op. In de middag ontstaan er stapelwolken. In het zuidoosten is het aanvankelijk nog steeds bewolkt en lokaal valt er nog lichte regen, in de loop van de middag breekt ook daar de bewolking en wordt het droog. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 18°C. De zwakke noordelijke wind draait in de loop van de dag naar het westen. (Bron: KNMI)

Zonkracht  

Nederland

Het nieuwe raadhuis van München (Foto: bazbo)
Het nieuwe raadhuis van München (Foto: bazbo)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Kabinet investeert in eerste 1000 dagen kind

Van kinderwens tot 2-jarige peuter: de ontwikkeling die we in de eerste 1000 dagen als kind meemaken is cruciaal voor zowel een gezonde groei als de ontplooiing en kansen op latere leeftijd. Verreweg de meeste kinderen in Nederland groeien veilig en gezond op. Toch heeft ongeveer 14% van de kinderen in Nederland een ‘valse’ start door vroeggeboorte, een te laag geboortegewicht of een combinatie van beide.

Minister Hugo de Jonge (VWS), gemeenten, partijen uit de geboortezorg en de jeugdgezondheidszorg (JGZ) slaan daarom in het actieprogramma Kansrijke Start de handen ineen om de kinderen van vandaag en de volwassenen van morgen een betere kans te bieden. De Jonge kondigt daarbij een wetswijziging aan waardoor de jeugdgezondheidszorg al vóór de geboorte van het kind ondersteuning en begeleiding aan kwetsbare ouders kan bieden. Voor het actieprogramma – dat vandaag in Tilburg wordt gepresenteerd – is 41 miljoen euro beschikbaar. Dat schrijft de bewindspersoon vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

De verschillen in gezondheid van baby’s bij de geboorte tussen gemeenten en wijken zijn soms erg groot. Stress tijdens de zwangerschap en de eerste kinderjaren – bijvoorbeeld door psychosociale problemen binnen een gezin, huisvesting, armoede en schulden – spelen daarbij een belangrijke rol. Kinderen hebben daardoor grotere kans op groei- en psychische problemen, suikerziekte, hart- en vaatziekten en overgewicht. Ook komen ze veel vaker in aanraking met jeugdhulp.

Een juiste inzet en mix van hulp vanuit het medische en sociaal domein rondom de zwangerschap en de kinderwens kan voorkomen dat kinderen op latere leeftijd gezondheidsproblemen krijgen of zelfs uit huis worden geplaatst. Maar lang niet alle kwetsbare ouders en kinderen krijgen op dit moment de hulp die ze nodig hebben om hun kind een goede start te geven. Met het actieprogramma Kansrijke Start willen de partijen hier verandering in brengen.

De bedoeling is dat overal in het land lokale coalities rondom de eerste 1000 dagen worden opgericht. Deze coalities bestaan bij voorkeur uit gemeenten, zorgverzekeraars, JGZ, wijkteams, huisartsen, verloskundigen, medewerkers uit de kraamzorg en gynaecologen. Zij maken met elkaar afspraken over het inzetten van effectieve maatregelen rondom de zwangerschap, bijvoorbeeld over het verbeteren van de voorlichting over anticonceptie en een gezonde zwangerschap bij (kwetsbare) ouders. In onder andere Tilburg, Den Haag, Heerlen, Hoogeveen en Rotterdam zijn de eerste coalities al gevormd.

De minister wil daarnaast de Wet publieke gezondheid aanpassen zodat kwetsbare ouders al voor de geboorte ondersteuning en begeleiding krijgen via de JGZ. Nu is het wettelijk zo geregeld dat de jeugdgezondheidszorg pas wordt ingezet vanaf de geboorte. Via de JGZ kan dan ook hulp op andere domeinen worden geboden.

Onbedoelde zwangerschappen zijn een probleem bij kwetsbare vrouwen die dak- en thuisloos, verstandelijk beperkt, verslaafd of sociaal geïsoleerd zijn. Nu Niet Zwanger – een succesvol project dat in Tilburg ontwikkeld is – voorkomt kwetsbaar ouderschap bij deze specifieke doelgroep via een kortdurende, intensieve begeleiding op maat rond het bespreken van seksualiteit, de kinderwens en door voorlichting over passend anticonceptiegebruik. Via het actieprogramma Kansrijke Start komt deze aanpak landelijk beschikbaar.

DierenPark Amersfoort geeft bezoekers dinomasker voor privacy

DierenPark Amersfoort start deze week een pilot om de privacy van bezoekers te waarborgen. “Wij merken dat de vraag speelt bij bezoekers voor extra mogelijkheden om niet gefotografeerd of gefilmd te worden tijdens hun dagje uit”, vertelt woordvoerder Marije Allemekinders. “Wij vinden dit een belangrijk thema en op een speelse manier willen we deze behoefte serieus nemen.” Bezoekers die niet herkenbaar in beeld willen komen, kunnen een dinomasker opzetten tijdens hun dierentuinbezoek.

Bezoekers kunnen vanaf deze week een masker opzetten met een dinoprint erop. Het dierenpark is een aangewezen plek om foto’s of filmpjes te maken en dat doen parkbezoekers dan ook volop. De beelden worden vaak gedeeld met vrienden en familie. “Soms krijgen wij echter de vraag van bezoekers die niet in beeld willen komen op foto’s van anderen, of er een oplossing is waarbij de persoon zelf kan zorgen dat hij of zij niet wordt vastgelegd”, vertelt Marije. “Wij denken graag met onze bezoekers mee en hopen met het verstrekken van de dinomaskers een passende oplossing te bieden.”

DierenPark Amersfoort is de eerste dierentuin die dit idee doorvoert. “De stoere dinoprints passen leuk binnen onze dierentuin en we hebben de eerste bezoekers met een masker op al gespot, zowel volwassenen als kinderen”, aldus Marije. “Er lopen in ons park binnenkort dus wellicht steeds meer dino’s rond.” Bezoekers kunnen een dinomasker halen bij de entree van DierenPark Amersfoort en het masker na afloop van hun bezoek weer inleveren. Het park wil met deze pilot kijken hoe bezoekers reageren op de dinomaskers en of dit vanaf de herfstvakantie ingevoerd kan worden.

1/5e obesitassers blij met gewicht

Bijna de helft van alle volwassenen heeft matig of ernstig overgewicht. Twee op de vijf mensen met ernstig overgewicht (obesitas) gaven in de periode 2015–2017 aan ontevreden te zijn over hun gewicht. Een op vijf zegt daar tevreden mee te zijn. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Van 2015 tot en met 2017 was 65 procent van de Nederlanders van 18 jaar en ouder tevreden met hun gewicht, zo gaven ze desgevraagd aan. Meer dan de helft van de mensen met matig overgewicht zei tevreden te zijn over hun gewicht, terwijl 14 procent ontevreden was. Van de mensen met een normaal gewicht was 4 procent ontevreden.

De mate van overgewicht wordt gemeten met de body mass index (BMI), het gewicht in kilo’s gedeeld door het kwadraat van de lengte in meters. Bij een volwassene is sprake van matig overgewicht bij een BMI van 25 tot 30. Bij een BMI van 30 of hoger spreekt men van ernstig overgewicht, of obesitas.

Ernstig overgewicht komt steeds vaker voor
In 2017 had 49 procent van de volwassenen overgewicht. Dat was in 1981 nog 32 procent. Het percentage mensen met ernstig overgewicht is in die periode bijna verdrievoudigd van 5 procent naar 14 procent.

Van de volwassen mannen had 52 procent in 2017 overgewicht, tegen 45 procent van de vrouwen. Bij vrouwen komt obesitas wel vaker voor dan bij mannen. In 2017 had 15 procent van de vrouwen en 13 procent van de mannen ernstig overgewicht.

Mannen vaker tevreden met hun gewicht
Van alle volwassen mannen zijn zeven op de tien tevreden met hun gewicht, tegen zes op de tien vrouwen. Zes op de tien mannen met matig overgewicht zijn tevreden met hun gewicht. Vier op de tien vrouwen in deze gewichtsklasse geven dit aan.

Van de mannen met obesitas is 27 procent tevreden met hun gewicht. Onder vrouwen met obesitas is dat lager, ongeveer 18 procent.

Laatste reviews en specials
review
CD: Possessed - Revelations Of Oblivion
special
Blood Red Shoes: 'Mensen kunnen wel wat gekte gebruiken'
preview
Paranoia: Happiness is Mandatory
preview
Overpass
review
Life is Strange 2 - Wastelands
preview
Code Vein
©FOK.nl e.a.