MXGP-coureur Herlings: 'Wereldkampioen in Assen worden is godsgeschenk'

Als motocrosscoureur Jeffrey Herlings zondag het kampioenschap wil winnen heeft hij genoeg aan de zestiende plaats in de eerste manche op Assen. De Brabander schrijft dan geschiedenis als eerste Nederlandse MXGP-wereldkampioen ooit. Toch belooft de 24-jarige racer 'volle bak' te gaan voor zijn thuispubliek.

Ondanks het feit dat de Nederlander wegens blessures een GP moest missen, is de voorsprong op huidig kampioen Tony Cairoli inmiddels opgelopen tot 95 punten. Van de tot nu toe verreden 17 GP's heeft de crosser er 15 gewonnen en tweemaal het zilver binnengesleept. "Dit had ik nooit kunnen dromen, zeker niet in een veld met Romain Febvre, Tim Gajser en Antonio Cairoli, de wereldkampioenen van de laatste drie jaren", aldus Herlings maandagavond in het sportprogramma Peptalk"Ze hebben het hele jaar redelijk pijnvrij kunnen rijden en zijn niet geblesseerd geweest." De topcoureurs zijn volgens Herlings 'over het algemeen bij alle GP's geweest': "Dus ik denk wel dat ik kan zeggen, als ik de titel pak, dat ik de beste ben geweest en geen geluk heb gehad."

Kampioen op Assen
Dat de woensdag jarige Brabander de titel bijna binnen handbereik heeft, betekent niet dat hij rustig aan gaat doen: "Dan zit je in een heel andere zone en rij je tussen coureurs waar je normaal gesproken niet tussen rijdt. Dus ik ga gewoon volle bak," gaf hij aan. "Natuurlijk gaat het wel met iets meer beleid. Normaal ga je zeker voor de zege, maar nu hoeft dat niet echt. Tweede of derde worden kan ook." Toch zit behoudend rijden ook niet in het karakter van de racer: "Zeker niet voor mijn thuispubliek. Met die omstandigheden wil ik voor een supergoed resultaat gaan."

Wereldkampioen worden voor eigen publiek op Nederlandse grond beschouwt Herlings als enorm bijzonder: "Het is iets dat bijna onmogelijk is. Volgend jaar hebben we nog maar één GP in eigen land. Dit seizoen zijn het er nog twee, van de twintig races. De kans is dus één op tien dat je kampioen in eigen land wordt, als je het al wordt. Daarbij wordt het vaak ook beslist in de laatste wedstrijd, in die richting. Dus om het nu in Assen te kunnen doen is een godsgeschenk." Eerder liet de bijna-wereldkampioen al weten dat hij vastbesloten is de titel op zijn naam te schrijven: "Het is een geweldig seizoen en dat wil ik graag afmaken. Ik slaap al weken slecht. Ik heb hier zo hard voor gewerkt en nu wil ik het ook afmaken."