Woods wint in Ronde van Spanje, Kruijswijk zakt naar vijfde plaats in klassement

Michael Woods heeft de zeventiende etappe in de Ronde van Spanje met aankomst op Balcón de Bizkaia gewonnen. De renner van Education First-Drapac maakte deel uit van de vroege vlucht en was in de slotkilometer te sterk voor Dylan Teuns en David De la Cruz. In het algemeen klassement blijft Simon Yates aan de leiding staan, maar de Brit verloor wel tijd op Alejandro Valverde, de nummer twee in de stand. Steven Kruijswijk moest in de slotfase lossen in de favorietengroep en zakte naar de vijfde plaats in het algemeen klassement.

Vandaag in de Ronde van Spanje stond er een rit door het Baskenland op het programma. Met zes beklimmingen, die meetellen voor het bergklassement, moesten de renners heel wat hoogtemeters afwerken in een rit van 166 kilometer.

Vanaf de start werd er meteen volop aangevallen. Uiteindelijk reden er meer dan twintig renners weg uit het peloton, met daarbij de Nederlander Bauke Mollema. De kopgroep kreeg de ruimte van het peloton en uiteindelijk liep de voorsprong op naar meer dan zeven minuten.

Het was dan ook duidelijk dat de winnaar van de zeventiende etappe in de kopgroep zat. De finish lag op de Alto del Balcon de Bizkaia, een klim van 7,3 kilometer met een stijgingspercentage van 9,8%. Vooral naar het einde werd de klim steeds steiler, met een uitschieter naar bijna 24 procent.

Michael Woods, Dylan Teuns, Rafal Majka en David De La Cruz waren de sterkste vooraan in de kopgroep. In de laatste kilometer versnelde Teuns, maar werd simpel achterhaald door Woods. De Canadees ging direct eroverheen en boekte zijn eerste ritzege in deze Vuelta. Teuns moest opnieuw genoegen nemen met een ereplaats.

In de groep der favorieten moest Nairo Quintana als eerste lossen van de favorieten voor de eindzege. De Colombiaan kwam op gepaste binnen van de andere favorieten. Daarna moest ook Kruijswijk de andere renners laten gaan die strijden voor de eindzege in deze Vuelta. De Nederlander van LottoNL-Jumbo verloor één minuut op de anderen. Valverde deed de beste zaken van de klassementsrenners. De 38-jarige Spanjaard kwam als eerste van de klassementsrenners boven en heeft nu een achterstand van 25 seconden op Yates, die acht seconden verloor op de renner van Movistar.