FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 8 januari 2025

Zuckerberg probeert om in de EU ook meer 'vrijheid van meningsuiting' toe te laten

Techgigant Meta heeft gisteren ook in de EU de eerste stap gezet om het modereren van berichten te versoepelen. Dit melden bronnen binnen de Europese Commissie aan de NOS. Gisteren maakte topman Mark Zuckerberg van Meta bekend dat het bedrijf in de Verenigde Staten stopt met het factchecken van de posts en zijn moderatieregels gaat aanpassen.

Het bedrijf zegt in Politico voorlopig niet van plan te zijn om ook in de EU te stoppen met factcheckers. Tevens bekijkt het eerst de verplichtingen die het heeft op het gebied van moderatie in de EU, voordat het eventuele wijzigingen doorvoert.

Toch blijkt dat Meta gisteren een initiële stap heeft gezet om ook in Europa deze verandering door te voeren. Voordat techgiganten in de EU ingrijpende aanpassingen op hun platforms kunnen maken, moeten zij een risicoanalyse naar de Europese Commissie zenden. Op basis daarvan kan de Europese Commissie bepalen of de nieuwe systemen voldoen aan de Europese wetgeving. Meta heeft die risicoanalyse gisteren naar de Commissie gestuurd.

NGO's hebben gisteren hun bezorgdheid geuit over de aankondiging van het bedrijf om zijn factcheckers in de VS te vervangen door een nieuw "community notes" systeem, vergelijkbaar met het platform X van Elon Musk. Terwijl Zuckerberg, CEO van Meta, zei dat de stap bedoeld was om terug te keren naar wat volgens hem de "wortels van het bedrijf rond vrije meningsuiting" zijn, zei de maatschappelijke organisatie ARTICLE 19 dat dit "een schaamteloze poging is om tegemoet te komen aan specifieke politieke belangen".

"De aanpak die Mark Zuckerberg schetst, lijkt nauw aan te sluiten bij de praatprogramma's van conservatieve media in de VS, die Meta's content moderatiepraktijken al lange tijd bekritiseren als liberaal vooringenomen met weinig oog voor de werkelijke uitdagingen op het gebied van mensenrechten en vrijheid van meningsuiting op haar platformen", aldus de verklaring.

Onder de Europese digitale wetgeving, die vorig jaar van kracht werd, worden grote techbedrijven verantwoordelijk gehouden voor het bestrijden van desinformatie, de aanpak van haatzaaiende berichten en het mogelijk laten beïnvloeden van verkiezingen. Tot nu toe deed Meta dit met professionele factcheckers. In de Verenigde Staten zal het bedrijf binnenkort een systeem implementeren waarbij andere gebruikers feedback kunnen geven op mogelijk misleidende inhoud. Dit lijkt op de zogenaamde Community Notes die al op X worden gebruikt.

Met het indienen van de risicoanalyse bereidt Meta zich voor op soortgelijke aanpassingen in Europa. De Europese Commissie bestudeert momenteel de risicoanalyse. Hoe lang het zal duren voordat er een beslissing wordt genomen, is nog onduidelijk.

Mocht blijken dat onder het nieuwe systeem wezenlijke risico's, zoals het verspreiden van desinformatie, niet worden weggenomen, kan de Europese Commissie een procedure tegen Meta starten. Momenteel zijn er al twee procedures tegen het bedrijf aanhangig, één over de bescherming van kinderen en een tweede over de zichtbaarheid van politiek getinte berichten. Ook andere bedrijven, zoals X en TikTok, worden met soortgelijke procedures geconfronteerd.

Als een groot techbedrijf weigert te voldoen aan de Europese digitale regelgeving, kan de Europese Commissie in het uiterste geval een boete opleggen van 6 procent van de wereldwijde jaaromzet.

Meta was vanmiddag nog niet beschikbaar voor commentaar.

Jager veroordeeld voor schietincident in Lunteren

De rechtbank veroordeelt een 41-jarige man uit Ede tot een taakstraf van 120 uur voor een schietongeluk waarbij twee slachtoffers ernstig gewond raakten. Daarbij moet de man een schadevergoeding van in totaal ruim 24 duizend euro betalen aan de slachtoffers.

De man wilde een wild zwijn schieten in Lunteren en schoot in maart 2023 één kogel af met zijn geweer. Deze kogel raakte niet het zwijn maar ging (rechtstreeks) in een brommobiel die honderden meters verderop stilstond. Hierin zaten de twee slachtoffers. Zij liepen zware verwondingen op als gevolg van de kogel en de metaalstukjes, -splinters en gruis die hun lichaam raakten en zelfs op enkele plekken doorboorden. Deze moesten operatief worden verwijderd, voor zover dat mogelijk was.

Volgens de rechtbank handelde de man niet volgens de grote zorgvuldigheid die van hem mag worden verwacht als drager en gebruiker van een jachtgeweer. De man schoot bovendien vanaf een plek waarop het voor hem niet was toegestaan om een dier te doden en een geweer te dragen.

Schuld
Volgens de rechtbank is bewezen dat de man aanmerkelijk onvoorzichtig, onachtzaam en/of nalatig handelde. Anderzijds houdt de rechtbank er rekening mee dat het gaat om een tragisch incident en de man de gevolgen van het schot, die hij absoluut niet heeft gewild, met zich moet meedragen. De rechtbank komt tot een lagere straf dan door de officier van justitie is geëist, omdat zij niet bewezen vindt dat de man als jager handelde 'in uitoefening van een ambt of beroep'.

Schadevergoeding
Het incident heeft voor de twee slachtoffers zeer ernstige gevolgen gehad, zowel lichamelijk als psychisch. De man moet opgeteld ruim 24 duizend euro aan schadevergoeding aan hen betalen.

Waarom wil Trump Groenland bij de VS inlijven en gaat het lukken?

Donald Trump heeft opnieuw aangegeven dat hij Groenland bij de Verenigde Staten wil inlijven en sluit niet uit dat hij militaire of economische macht gebruikt om Denemarken zover te krijgen dat het het mineraalrijke en strategisch belangrijke eiland overdraagt.

"Groenland is een ongelooflijke plek en de mensen zullen er enorm van profiteren als, en wanneer, het deel wordt van onze natie," zei Trump maandag in een Truth Social post. "Dit is een deal die moet gebeuren," zei Trump dinsdag toen zijn zoon Donald Trump Jr. een privébezoek bracht aan Groenland.

Trump toonde voor het eerst interesse in 2019 voor het kopen van het grotendeels met ijs bedekte eiland met slechts 57.000 inwoners van Denemarken, maar werd toen afgewezen.

Waarom heeft Trump zijn zinnen gezet op Groenland?
Groenland, dat deel uitmaakt van de NAVO door het lidmaatschap van Denemarken, is van strategisch belang voor het Amerikaanse leger en voor het waarschuwingssysteem voor ballistische raketten, omdat de kortste route van Europa naar Noord-Amerika via het Arctische eiland loopt. 

Het Amerikaanse leger is permanent aanwezig op de luchtmachtbasis Pituffik in het noordwesten van Groenland en heeft interesse voor het uitbreiden van hun militaire aanwezigheid. Waaronder het plaatsen van radars om de wateren tussen het eiland, IJsland en Groot-Brittannië te bewaken, die een toegangspoort vormen voor Russische marineschepen en nucleaire onderzeeërs. Groenland maakt geografisch gezien deel uit van het Noord-Amerikaanse continent en het is voor de Verenigde Staten van vitaal belang om te voorkomen dat andere grootmachten voet aan wal zetten op het eiland, volgens Ulrik Pram Gad, senior onderzoeker en deskundige op het gebied van Groenland aan het Deense Instituut voor Internationale Studies.

Het eiland, waarvan de hoofdstad Nuuk qua afstand dichter bij New York ligt dan bij de Deense hoofdstad Kopenhagen, is rijk aan mineralen, olie en aardgas, maar daar wordt niet veel mee gedaan. Uit een onderzoek uit 2023 bleek dat 25 van de 34 mineralen die door de Europese Commissie als "kritieke grondstoffen" worden beschouwd, in Groenland aanwezig zijn. Hieronder bevinden zich aanzienlijke hoeveelheden materialen die worden gebruikt in batterijen, zoals grafiet en lithium, en ook andere zeldzame aardelementen die worden gebruikt in elektrische voertuigen en windturbines. Groenland heeft de winning van olie en aardgas om milieuredenen verboden en de ontwikkeling van de mijnbouwsector is verstrikt geraakt in bureaucratische rompslomp en door het verzet van de inheemse bevolking. Hierdoor is de Groenlandse economie afhankelijk gebleven van de visserij, die goed is voor meer dan 95% van de totale export, en van jaarlijkse subsidies van Denemarken, die ruwweg de helft van de overheidsbegroting dekken. In totaal geeft Denemarken elk jaar iets minder dan 1 miljard dollar uit aan Groenland.

Wie bezit Groenland en kan Trump het daadwerkelijk overnemen?
Groenland maakt al meer dan 600 jaar deel uit van Denemarken, maar regelt nu de meeste van zijn eigen binnenlandse aangelegenheden als een semi-soeverein gebied onder de vlag van het Deense koninkrijk. Het werd in 1953 officieel van Denemarken en valt onder de Deense grondwet, wat betekent dat elke verandering in zijn wettelijke status een grondwetswijziging vereist. In 2009 kreeg het eiland een ruime mate van autonomie, waaronder het recht om zich via een referendum onafhankelijk te verklaren van Denemarken.

De Groenlandse premier Mute Egede, die zelf onafhankelijkheid na streeft, heeft herhaaldelijk gezegd dat het eiland niet te koop is en dat het aan de inwoners zelf is om over hun toekomst te beslissen. Egede heeft vandaag in Kopenhagen besprekingen met koning Frederik die waarschijnlijk in het teken zullen staan van de laatste opmerkingen van Trump.

In 2019 verwierpen zowel Groenland als Denemarken het aanbod van Trump om het eiland te kopen. Toen Groenland nog een kolonie was, probeerde de VS onder toenmalig president Harry Truman het eiland te kopen als strategisch bezit tijdens de Koude Oorlog voor 100 miljoen dollar in goud, maar Kopenhagen weigerde te verkopen.

Wat gebeurt er als Groenland kiest voor onafhankelijkheid?
Als Groenland onafhankelijk wordt, kan het ervoor kiezen om zich aan te sluiten bij de Verenigde Staten. Hoewel de meerderheid van de Groenlanders onafhankelijkheid wil, zien maar weinigen volledige onafhankelijkheid als haalbaar gezien hun economische afhankelijkheid van Denemarken, dat deel uitmaakt van de welvarende Europese Unie.

Een optie zou kunnen zijn om een zogenaamde "vrije associatie"-overeenkomst te sluiten met de Verenigde Staten, vergelijkbaar met de status van de eilandstaten in de Stille Oceaan, de Marshalleilanden, Micronesië en Palau. "Groenland heeft het erover om onafhankelijk te worden van Denemarken, maar geen enkele Groenlander wil zomaar overstappen naar een nieuwe koloniale baas," zegt Ulrik Pram Gad, een senior onderzoeker en deskundige op het gebied van Groenland. Hij acht het onwaarschijnlijk dat Groenland voor onafhankelijkheid zal stemmen zonder het welzijn van de bevolking te garanderen.

Wat wil Groenland zelf?
Een meerderheid van de Groenlandse inwoners zijn voor onafhankelijkheid, maar is verdeeld over de timing en de mogelijke gevolgen voor de levensstandaard. Groenlandse politici hebben sinds 2019 herhaaldelijk gezegd dat ze geïnteresseerd zijn in versterking van de samenwerking en handel met de Verenigde Staten. Aaja Chemnitz, een Groenlands lid van het Deense parlement, zei echter dat het idee van een Amerikaanse overname resoluut van de hand moet worden gewezen. "Ik wil geen pion zijn in de geile dromen van Trump om zijn rijk uit te breiden met ons land," schreef ze.

Wat zegt denemarken?
De hernieuwde belangstelling van Trump komt op een moment waarop er spanningen zijn ontstaan tussen Groenland en Denemarken, dit na onthullingen over historisch wangedrag door de voormalige koloniale overheerser.

Trumps aanbod uit 2019 om het eiland te kopen werd resoluut afgewezen door Denemarken, een nauwe NAVO-bondgenoot van de Verenigde Staten, en als "absurd" bestempeld door de Deense premier Mette Frederiksen. Toen Frederiksen dinsdag werd gevraagd naar de hernieuwde belangstelling van Trump, zei ze: "We moeten heel nauw samenwerken met de Amerikanen, aan de andere kant wil ik iedereen aanmoedigen om te respecteren dat de Groenlanders een volk zijn, het is hun land, en alleen Groenland kan de toekomst van Groenland bepalen en definiëren."

GM: mannelijke muggen doden vrouwtjes met hun sperma

Muggen kunnen ziektes overdragen en worden daardoor beschouwd als een van de grootste problemen waarmee de mensheid wordt geconfronteerd. Twee onderzoekers uit Australië hebben mannetjesmuggen nu genetisch gemanipuleerd, zodat hun sperma giftig is en de vrouwtjes tijdens de paring wordt gedood. 

Het duo wil de verspreiding van ziekten als malaria en dengue tegengaan. Deze ziekten worden doorgegeven door vrouwtjesmuggen omdat zij de enigen zijn die het bloed van mensen en andere levende wezens opzuigen en zo de ziekteverwekkers overbrengen.

Vanuit het standpunt van de wetenschappers is het een groot voordeel dat er bij deze nieuwe methode dat geen insecticiden nodig zijn. Tegenargumenten zijn dat slechts enkele soorten muggen ziektes overbrengen en dat de dieren in de natuur een belangrijke rol spelen bij het bestuiven van planten.

Mug ( @ Freepik)
Mug ( @ Freepik) 


Marine ziet meer verdachte Russische schepen op de Noordzee

De Nederlandse marine heeft vorig jaar bijna twee keer zo vaak een verdacht Russisch schip op de Noordzee aangetroffen. Dit meldt de NOS op basis van informatie van het ministerie van Defensie. In 2023 zou dit elf keer zijn voorgekomen, terwijl er in 2024 20 Russische schepen zijn begeleid.

Russische schepen op de Noordzee worden meer in de gaten gehouden dan voorheen en dat is volgens Defensie te wijten aan het veranderde veiligheidsbeeld. Gisteren werd bekend dat een Russisch schip in november 2023 verdachte bewegingen vertoonde boven een communicatiekabel tussen Europa en Amerika, wat mogelijk hetzelfde schip is dat eind vorig jaar een zeekabel tussen Finland en Estland beschadigde.

In de meeste gevallen betreft het marineschepen, maar ook Russische onderzoeksschepen worden nauwlettend in de gaten gehouden. Analisten beweren dat Rusland deze onderzoeksschepen inzet om cruciale infrastructuur op zee in kaart te brengen.

Op de Noordzee omvat deze infrastructuur voornamelijk gasleidingen en stroom- en datakabels. De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) heeft eerder al gewaarschuwd dat Russische schepen de mogelijkheden voor spionage en sabotage van deze infrastructuur onderzoeken.

Naast onderzoeksschepen en marineschepen houdt de Nederlandse marine ook civiele Russische schepen in de gaten. Volgens de Russische wetgeving mogen deze schepen ook voor militaire doeleinden worden ingezet.

Amsterdam is langzaamste verkeersstad van Nederland: 23 minuten voor 10 kilometer

Dat het verkeer vaak vast staat in Amsterdam hoef je automobilisten niet te vertellen, maar nu blijkt dat men landelijk gezien in Amsterdam ook het langst doet over 10 kilometer. Om die afstand af te leggen in een auto doet men er gemiddeld gezien 23 minuten over. Dat is ruim 6 procent langzamer dan het jaar daarvoor. Zo meldt AT5.

Dat blijkt uit cijfers van TomTom.  Verkeersdrukte en wegwerkzaamheden, waar Amsterdam er ook veel van heeft, zijn een belangrijke factor voor het langzaam rijdende verkeer. Maar volgens het navigatiebedrijf is de belangrijkste factor voor de stijging van 6 procent de aanpassing van de maximumsnelheid in de stad naar 30 kilometer per uur. 

Automobilisten die twee keer per week tijdens de spits door de stad moesten rijden verloren daardoor gemiddeld 61 uur over het hele jaar. Tijdens de spits deden automobilisten er tussen de 22 en 27 minuten over om 10 kilometer af te leggen. 

Traagste dag van het jaar
In vergelijking met de stad waar je het snelst doorheen kan rijden, Amersfoort, scheelt het 13 minuten om de 10 kilometer af te leggen. Dat is omgerekend 35 kilometer per uur sneller dan hier. 

Ook de traagste dag van het jaar was in de stad. Wie toen 10 kilometer met de auto moest afleggen deed er op 6 september maar liefst 29 minuten over. De vakantieperiode was net voorbij, er waren nog altijd veel werkzaamheden in en rond de stad, waaronder aan de Zeeburgerbruggen op de A10-Oost. 

Verkeerswethouder Melanie van der Horst noemt het 'hard nodig' dat de snelheid in het verkeer in de stad omlaaggaat. "De stad wordt steeds drukker en voller. Ik ben erg bezorgd over de verkeersveiligheid en het grote aantal slachtoffers dat elk jaar weer bij een ongeluk betrokken raakt. Het is in veel gevallen ook echt sneller om de fiets of het openbaar vervoer te pakken. Hoe meer mensen dat doen, hoe meer er ruimte blijft voor de mensen die echt afhankelijk zijn van de auto."

Internationaal gezien valt het mee
Waar de files in de stad tot ergernis leidt bij automobilisten, valt de reistijd internationaal gezien nog wel mee. Op de wereldranglijst staat de stad op een 136e plaats, en zelfs op de ranglijst van Europese steden is Amsterdam 'pas' terug te vinden op de plek 62. 

De ranglijst voor Europa wordt aangevoerd door Londen, waar je 33 minuten doet over 10 kilometer. In totaal doe je in zes Europese steden meer dan een halfuur over die afstand. Bovenaan de wereldranglijst staat het Colombiaanse Barranquilla, waar je gemiddeld 36 minuten deed over een afstand van 10 kilometer. 

Danny's AI Music: Skin Peel - Unlive

In deze items zal ik regelmatig met AI gemaakte songs van mezelf plaatsen. Soms een nieuwe, soms een van mijn oudere. Vind je er geen zak aan? Prima, ik hoor graag tips om het beter te maken 

Standaard gewoon een hekel aan alles wat AI is?  Ook prima, dan is dit waarschijnlijk niet voor jou, en dat is oké

De lyrics zijn altijd van mezelf, de muziek en zang/rap etc zijn op basis van mijn eigen prompts gegenereerd door - in dit geval - Suno.  Wil je nieuwe nummers eerder horen dan hier, dan kun je je eventueel ook subben op m'n YouTubekanaal. Likes, comments en natuurlijk delen op je eigen socials van de songs wordt zeker gewaardeerd

En natuurlijk hoor ik graag wat je ervan vindt. Eigen creaties zijn welkom in de comments hieronder, in de comments op YouTube of in ons AI forum in het topic voor eigengemaakte AI Songs.

Vandaag mijn virtuele punkrockband Skin Peel met Unlive. Is al wat ouder dus wellicht ben je 'm op het forum of YouTube al tegengekomen.

Beschuldigingen van mishandeling tegen acteur Tygo Gernandt

Acteur Tygo Gernandt wordt beschuldigd van fysiek geweld door twee ex-partners. Actrice Dianne van den Eng beweert dat ze aangifte tegen hem heeft gedaan wegens mishandeling. Ze vertelt dat ze op aandringen van Gernandt probeerde de aangifte in te trekken, wat niet mogelijk was.

Een andere ex-vriendin beschuldigt Gernandt eveneens van mishandeling. Ze beweert dat hij haar fysiek heeft aangevallen. Daarnaast zijn er meldingen van ongepast gedrag op de set van 'Flikken Maastricht'. Gernandt zou zich schuldig hebben gemaakt aan intimidatie en ongewenst fysiek contact, wat leidde tot zijn ontslag.

Gernandt erkent zijn verleden met drugsgebruik, maar ontkent alle beschuldigingen. Hij stelt dat hij alleen slaapmedicatie gebruikt en wil niet in een welles-nietes-discussie belanden.

Brit krijgt 'eigen' tunnel van ruim ¤ 7 miljoen

Brian Garlick krijgt een snelweg pal voor z'n woning in Engeland. Het bod dat de National Highways had gedaan op zijn huis is weer ingetrokken, waardoor de man zijn woning niet meer kan verkopen. Omdat zijn huis nagenoeg onbereikbaar wordt na de aanleg van de snelweg, wordt er nu een tunnel gebouwd die omgerekend ruim €7 miljoen gaat kosten.

Brian's huis staat langs het laatst te bouwen stuk van de snelweg A417. Het stukje weg komt te liggen tussen Cirencester en Gloucester, nabij de grens met Wales. "Ik zou oorspronkelijk worden uitgekocht door National Highways”, zegt Garlick tegen Britse media. "Ze besloten dat ze me een bod zouden doen om het pand te kopen en ons eruit te krijgen. En natuurlijk zijn ze eruit gestapt. Ze zeiden toen dat ze opnieuw een aanbod zouden doen."

Het nieuwe bod bleef echter uit, omdat het huis buiten het gebied ligt waar de instantie huizen mag aankopen. Omdat Garlick's huis na voltooiing van de weg niet meer bereikbaar is, moet er een tunnel worden aangelegd. Het prijskaartje: tussen de 4,5 en 7,2 miljoen euro. Deze tunnel komt voor rekening van de belastingbetaler. National Highways stelt dat de tunnel niet alleen voor bereikbaarheid van het huis wordt aangelegd, maar ook voor toegang tot 2 telefoonmasten, en tenslotte voor afwatering. Deze aanpassingen zouden al eerder zijn ingepland.

Garlick woont nu tijdelijk op een camping tot de werkzaamheden bij zijn woning in 2027 klaar zijn, maar draait ondertussen wel zelf op voor alle doorlopende kosten zoals gemeentelijke belastingen en energievoorziening.

Belgische GP blijft tot 2031, maar niet elk jaar op de kalender

De Grand Prix van België op het circuit van Spa-Francorchamps blijft tot 2031 deel uitmaken van de Formule 1-kalender. In deze periode zal de race echter niet elk jaar plaatsvinden. Volgens het nieuwe contract wordt de Belgische GP verreden in 2026, 2027, 2029 en 2031, maar ontbreekt deze in 2028 en 2030.

Deze wijziging maakt deel uit van een rotatiesysteem binnen een 24-raceschema, waarbij bepaalde Europese circuits afwisselend worden opgenomen. De vervangende locaties voor de jaren dat Spa-Francorchamps niet op de kalender staat, zijn nog niet bevestigd. Er wordt gespeculeerd over mogelijke terugkeer van circuits in Frankrijk en Duitsland, evenals uitbreiding naar nieuwe locaties in Europa en daarbuiten.

Het circuit van Spa-Francorchamps, bekend om zijn uitdagende lay-out en iconische bochten zoals Eau Rouge en Raidillon, heeft recentelijk aanzienlijke renovaties ondergaan om de ervaring voor fans te verbeteren. Tijdens het afgelopen raceweekend trok het circuit maar liefst 380.000 toeschouwers, wat de populariteit van deze historische locatie onderstreept.

Formule 1-CEO Stefano Domenicali prees het circuit en verklaarde: "Spa-Francorchamps wordt terecht geprezen door zowel coureurs als fans als een van de mooiste racecircuits ter wereld en heeft in de loop der jaren enkele ongelooflijke momenten in de Formule 1 gehost." De recente verbeteringen en de blijvende steun van de Waalse overheid hebben bijgedragen aan de verlenging van het contract.

Hoewel de Belgische Grand Prix niet elk jaar zal plaatsvinden, blijft het circuit een belangrijke rol spelen in de Formule 1. Fans kunnen zich verheugen op spannende races op deze legendarische locatie in de jaren dat de Grand Prix wel op de kalender staat.

PostNL bespaart miljoenen door brievenbussen overdag te legen

PostNL gaat vanaf februari de meeste brievenbussen al overdag legen, in plaats van na 17.00 uur. Het postbedrijf verwacht hiermee miljoenen euro's te besparen. Chauffeurs die overdag pakketten bezorgen, kunnen dan ook brieven en kaarten ophalen, wat efficiënter en duurzamer is (maar dat is natuurlijk niet de echte reden, want voor PostNL is het natuurlijk louter een manier om meer geld in de knip te houden).

Van de circa 10.000 brievenbussen in Nederland zal ongeveer 75 procent overdag worden geleegd. Brievenbussen op drukke locaties, zoals winkelcentra en stations, blijven na 17.00 uur geleegd worden. Voor brievenbussen bestemd voor rouwpost en medische post verandert er niets; deze behouden hun huidige leegtijden.

PostNL kampt al geruime tijd met financiële uitdagingen door de afname van het aantal verstuurde brieven en stijgende arbeidskosten. Eerder dit jaar vroeg het bedrijf de overheid om financiële steun om de postbezorging betaalbaar te houden. Daarnaast overweegt PostNL de postzegelprijzen verder te verhogen om de kosten te dekken.

Het bedrijf heeft ook moeite om voldoende bezorgers te vinden, wat leidt tot vertragingen in de postbezorging. PostNL wilde de wettelijke bezorgtermijn verlengen van 24 naar 48 uur, maar dit voorstel is door de minister van Economische Zaken uitgesteld vanwege vragen in de Tweede Kamer. Daarom neemt PostNL nu maatregelen die binnen de huidige wetgeving mogelijk zijn, zoals het eerder op de dag legen van brievenbussen.

In 2023 behaalde PostNL een omzet van €3,165 miljoen, een stijging van 1% ten opzichte van 2022. Het genormaliseerde bedrijfsresultaat (EBIT) bedroeg €92 miljoen, een toename van 10% vergeleken met het voorgaande jaar. De nettowinst voor het jaar kwam uit op €56 miljoen, een aanzienlijke verbetering ten opzichte van een verlies van €993 miljoen in 2022.

Voor 2024 heeft PostNL zijn financiële verwachtingen bijgesteld vanwege aanhoudende economische volatiliteit. Het bedrijf voorziet nu een genormaliseerde EBIT van circa €80 miljoen, aan de onderkant van de eerder aangegeven bandbreedte van €80 miljoen tot €110 miljoen. Daarnaast wordt een vrije kasstroom rond break-even verwacht, eveneens aan de onderkant van de eerdere schatting van break-even tot €40 miljoen positief.

In het derde kwartaal van 2024 rapporteerde PostNL een genormaliseerd bedrijfsverlies van €18 miljoen, wat de noodzaak benadrukt voor aanpassingen in het bedrijfsmodel, met name binnen Mail in Nederland. Ondanks deze uitdagingen stegen de pakketvolumes met 7,4% in hetzelfde kwartaal, mede dankzij groei in de binnenlandse markt.

Klæbo en Johaug domineren en winnen Tour de Ski voor de vierde keer

Voor de liefhebber van een goede partij langlaufen keren we nog even een paar dagen terug. De Tour de Ski stond op het programma in Italië, waar men nog twee etappes afwerkten in Toblach, om vervolgens naar het - volgend jaar - olympische Val di Fiemme te trekken voor de laatste drie etappes en de ontknoping.

Mannen
Het veld werd na twee etappes aangevoerd door Johannes Høsflot Klæbo, de Noorse topfavoriet. Etappe drie, een wedstrijd in tijdritformat over 20 kilometer in de vrije stijl, werd vervolgens gewonnen door Klæbo's voornaamste uitdager: landgenoot Harald Østberg Amundsen, die 21 seconden sneller was dan landgenoot Simen Hegstad Krüger - de Brit Andrew Musgrave werd op 28 seconden derde, Klæbo leverde 46 seconden in met plek vijf. Amundsen schoof zo op naar plek twee in het klassement, op 16 seconden van Klæbo.

De verschillen van etappe drie werden gebruikt als startvolgorde voor etappe vier, een 15 kilometer lange achtervolging in de klassieke stijl. Daarin pakte Amundsen na een lange solo nog nét de winst, maar de Zweed Edvin Anger en Klæbo maakten bijna hun hele achterstand goed en waren op de dag zelf dus sneller. Klæbo vergrootte zo zijn voorsprong in het klassement naar 36 seconden op Anger, die over Amundsen (+0:57) heen wipte. Op plek vier stond ondertussen Mika Vermeulen, de Nederlandse Oostenrijker die een uitstekende Tour afwerkte.

Klæbo verstevigde zijn leiding nadat men naar Val di Fiemme trok: op het olympische parcours van volgend jaar stond etappe vijf op het programma, een sprint in de klassieke stijl. De klassementsleider pakte er de winst in de kwalificatie en de finale, terwijl Anger na een stokbreuk op plek 21 bleef steken - de Zweed stond zo op 1:35 in het klassement. Amundsen startte überhaupt niet, hij was ziek geworden, waardoor landgenoot Erik Valnes opschoof naar plek drie, voor Vermeulen.

Dan etappe zes, een 20 kilometer lange skiatlon - eerst klassiek, daarna vrije stijl. Klæbo pakte er wéér de overwinning, dit keer nadat hij de beste was in de sprint van een kopgroep. Daarbij kende Anger een matige dag, de Zweed verloor meer dan anderhalve minuut, waardoor Valnes en landgenoot Håvard Moseby opschoven naar twee en drie - Vermeulen stond op 2:29 nog altijd op plek vier.

In de slotetappe, met de monsterlijke klim op de Alpe Cermis, was Krüger de beste, maar Vermeulen wist de Noor prima te volgen en werd zeer knap tweede, voor de Duitser Friedrich Moch en Hugo Lapalus uit Frankrijk. Klæbo worstelde zich als achttiende naar boven, maar dat was ruim voldoende voor zijn vierde eindzege. Vermeulen's sterke optreden zorgde voor historie: de Nederlandse Oostenrijker klom naar plek twee in het eindklassement, ook Lapalus ging voorbij Valnes en Moseby en de Fransman werd zo derde.

Vrouwen
Na twee etappes stond de Amerikaanse Jessie Diggins bovenaan in het klassement, gevolgd door de Finse Kerttu Niskanen. In etappe drie werd die positie bedreigd: Astrid Øyre Slind pakte er de winst, vlak voor haar Noorse landgenote Therese Johaug, terwijl Niskanen derde werd en Diggins het moest doen met plek zes - de Amerikaanse behield nog wel de leiding in het klassement.

Die leiding verdween een dag later: op Nieuwjaarsdag verloor Diggins veel tijd op de klassieke achtervolging, met name het duo Slind/Johaug brommerde stevig door. Slind won, Johaug werd tweede en zij waren ook de nieuwe nummers één en twee in het Tour de Ski-klassement, voor Niskanen en Diggins.

In Val di Fiemme was de Zwitserse Nadine Fähndrich de beste in de vijfde etappe, de klassieke sprint, voor de Zweedse Linn Svahn en de Noorse Heidi Weng, doorgaans geen sprintster. Slind behield haar leiding in het klassement en werd gevolgd door Johaug (+0:08) en Niskanen (+0:29).

Dan etappe zes, de skiatlon, en de plek waar Johaug toe zou slaan. De teruggekeerde grootheid ging in de aanval, won en pakte een halve minuut op Slind, die een millimetersprint om plek twee verloor van de Oostenrijkse Teresa Stadlober. Zo ging Johaug met 22 seconden voorsprong de haar op het lijf geschreven slotetappe in, met Slind op twee en Diggins, die Niskanen ruimschoots was gepasseerd, op plek drie.

In de monsterlijke slotetappe stond er weer geen maat op klimgeit Johaug: ze ging er vandoor en won met 25 seconden voorsprong op Slind, die zo wel plek twee in het eindklassement consolideerde, ruim achter haar landgenote, die haar vierde eindzege pakte. De derde plek ging naar Weng, Diggins bolde als zesde over de meet en hield Niskanen zo keurig achter zich in het eindklassement.

Lesauto vol cannabis: instructeur en leerlingen aangehouden

In Alkmaar heeft de politie maandagmiddag een rijinstructeur en twee leerlingen aangehouden die onder invloed van cannabis waren. De aanhoudingen vonden plaats tijdens een verkeerscontrole bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

De rijinstructeur en een van zijn leerlingen testten positief op cannabisgebruik terwijl ze samen in de lesauto zaten. Een andere leerling, afkomstig uit een andere lesauto, werd eveneens positief getest op het gebruik van de drug.

Het CBR heeft laten weten dat het rijden onder invloed van drugs tijdens rijlessen en examens onacceptabel is en ernstige gevolgen kan hebben voor de verkeersveiligheid. De organisatie benadrukt dat zowel instructeurs als leerlingen verantwoordelijk zijn voor het waarborgen van een veilige leeromgeving op de weg.

Hoewel het rijden onder invloed van cannabis ernstige risico's met zich meebrengt, zijn er bij deze incidenten geen ongevallen of gewonden gemeld. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt en de betrokkenen zullen zich mogelijk voor de rechter moeten verantwoorden.

Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)
Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)

Dertien honden dood na kauwen op gevaarlijke botten

In Nederland zijn dertien honden overleden na het kauwen op botten van het merk Barkoo. Bijna vijftig honden werden ziek, met symptomen zoals rusteloosheid, agressie en huilen als een wolf. Deze verschijnselen wijzen op een ernstige neurologische aandoening, ook wel het 'weerwolfsyndroom' genoemd.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt de zaak en waarschuwt hondeneigenaren om deze botten niet meer te geven. Het is nog onduidelijk welke stof in de botten de klachten veroorzaakt. De NVWA ontving tot nu toe 47 meldingen van zieke honden na consumptie van deze botten.

In Duitsland zijn soortgelijke incidenten gemeld. De Universiteit van Hannover voert onderzoek uit naar de oorzaak van de vergiftigingsverschijnselen. Duitse experts vermoeden dat een toxine in de botten verantwoordelijk is voor de neurologische symptomen bij de getroffen honden.

Hoewel de incidenten ernstig zijn, is het aantal getroffen honden relatief klein in vergelijking met het totale aantal honden in Nederland. Toch adviseert de NVWA hondeneigenaren om alert te zijn en bij twijfel over de veiligheid van hondensnacks contact op te nemen met een dierenarts.

Rechter verwerpt zaak tegen Trump over geheime documenten: aanklager onrechtmatig benoemd

Een Amerikaanse rechter heeft de federale rechtszaak tegen oud-president Donald Trump over het achterhouden van geheime documenten verworpen. Trump nam bij zijn vertrek uit het Witte Huis in 2021 diverse vertrouwelijke documenten mee naar zijn landgoed Mar-a-Lago in Florida. De rechter oordeelde dat speciaal aanklager Jack Smith onrechtmatig was benoemd, waardoor de aanklachten ongeldig zijn verklaard.

De beslissing van de rechter betekent een abrupt einde van wat werd gezien als een van de meest kansrijke rechtszaken tegen de oud-president. Het is een grote overwinning voor Trump, die deze dagen volop in het nieuws is na de mislukte moordaanslag en de aanstaande benoeming als presidentskandidaat van de Republikeinen. In een reactie noemt Trump het verwerpen van de zaak een eerste stap. Hij vindt dat de andere rechtszaken tegen hem ook snel moeten worden afgewezen.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen de uitspraak. Volgens het ministerie is de beslissing van de rechter in strijd met eerdere rechterlijke uitspraken over de bevoegdheid van speciale aanklagers. Juridische experts zagen de zaak over de geheime documenten als de sterkste van de vier zaken die tegen de oud-president lopen.

Ondanks de ernst van de beschuldigingen zijn er relatief weinig ernstige slachtoffers gevallen in deze zaak. De focus ligt voornamelijk op juridische en politieke implicaties, zonder directe schade aan individuen. Trump blijft volhouden dat alle aanklachten tegen hem politiek gemotiveerd zijn en spreekt van een "heksenjacht". Met het oog op de komende presidentsverkiezingen blijft hij een dominante en controversiële figuur in het Amerikaanse politieke landschap.

Zelfrijdende Tesla stuurt trambaan op

Een incident met een zelfrijdende Tesla heeft geleid tot opschudding op sociale media, nadat een tech-CEO zijn leven moest riskeren om aan een mogelijk ongeluk te ontsnappen.

Jesse Lyu, oprichter en CEO van AI-startup Rabbit Inc., deelde zijn ervaring op Twitter. Zijn Tesla, uitgerust met Full Self-Driving (FSD) software v13.2.2, stuurde hem tijdens een linkerbocht onverwachts de tramrails op. Lyu moest ingrijpen door de FSD uit te schakelen en door een rood licht te rijden om een van achteren naderende tram te ontwijken. Hij beschreef het voorval als "beangstigend" en meldde dat hij "letterlijk stond te trillen."

In een video-opname legt Lyu uit hoe de FSD plotseling verkeerd stuurde: "Het licht sprong op groen en de auto draaide direct de treinsporen op. Ik had geen uitweg, en de tram was al vlakbij." Snel handelen bleek noodzakelijk. Terwijl hij op voetgangers wachtte, koos hij ervoor door te rijden om een botsing te voorkomen.

Ondanks de schrik, benadrukte Lyu dat hij normaal gesproken tevreden is met Tesla’s technologie, maar dat deze fout hem ernstig deed twijfelen aan de betrouwbaarheid ervan.

Op Twitter riep hij Elon Musk direct op om actie te ondernemen en de software te verbeteren. Zijn oproep werd gevolgd door een mix van reacties. Sommige gebruikers vroegen zich af waarom Lyu niet eerder had ingegrepen, terwijl anderen wezen op het bredere probleem van fouten in zelfrijdende software. "We willen dit soort situaties niet meemaken als volledig autonome voertuigen dit jaar worden uitgerold," reageerde een gebruiker.

Lyu benadrukte dat zijn prioriteit het vermijden van een aanrijding met de tram was. Hij hoopt dat Tesla deze problemen snel oplost, vooral gezien de plannen voor bredere invoering van zelfrijdende technologie.

Nederlandse films redden bioscoopjaar 2024 ondanks dalende bezoekersaantallen

In 2024 bezochten Nederlanders minder vaak de bioscoop; het aantal verkochte kaartjes daalde met 7% ten opzichte van 2023, tot ruim 29,3 miljoen. Ondanks deze daling steeg het aantal bezoekers van Nederlandse films met 20%, wat neerkomt op een toename van bijna 840.000 bezoekers.
Hierdoor bezochten voor het eerst in negen jaar meer dan 5,1 miljoen mensen een Nederlandse film.

De animatiefilm "Inside Out 2" trok bijna 1,4 miljoen bezoekers en was daarmee de best bezochte film van het jaar. Ook "Despicable Me 4" bereikte een miljoenenpubliek. Onder de Nederlandse producties was "Loverboy: Emoties Uit" het populairst, met bijna 377.000 bezoekers, gevolgd door "Bon Bini: Bangkok Nights" en "Verliefd op Bali".

Volgens Boris van der Ham, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF), speelden Nederlandse films een cruciale rol in het opvangen van de terugloop in bezoekersaantallen.

De stakingen in Hollywood leidden tot vertragingen van Amerikaanse films, waardoor het belang van nationale producties toenam. Van der Ham benadrukt het belang van blijvende investeringen in de Nederlandse filmsector om minder afhankelijk te zijn van internationale ontwikkelingen.

Ondanks de algemene daling in bioscoopbezoek tonen deze cijfers aan dat Nederlandse films aan populariteit winnen. Het succes van films met zware thema's, zoals "De Terugreis" over dementie, illustreert de diversiteit en aantrekkingskracht van nationale producties. Dit biedt perspectief voor de toekomst van de Nederlandse filmindustrie en de bioscoopsector als geheel.

FOK! Wat een weer: Het blijft winters, koud en nat

winterbanner

Hoi FOK!kers!

Vandaag staat er weer eens een frisse winterdag op het programma. In de ochtend zijn er hier en daar wat opklaringen, maar kun je ook een paar winterse buien met kans op hagel en natte sneeuw verwachten. De temperatuur ligt rond de 5 graden, en kan vanwege de wind en neerslag behoorlijk fris aanvoelen.

In de loop van de middag neemt de bewolking toe en vooral in het zuiden van Limburg kan er later op de dag sneeuw vallen. Het kan daardoor lokaal behoorlijk glad worden op de wegen. Vooral tijdens stevige hagelbuien.

De wind waait uit het zuidwesten en is met windkracht 3 matig van kracht, maar aan de kust kan deze vrij krachtig zijn, windkracht 5 tot 6. Het blijft oppassen geblazen voor plaatselijke gladheid, vooral tijdens stevige hagelbuien.

Vanavond koelt het nog verder af naar temperaturen die dicht bij het vriespunt liggen. In het binnenland is er zelfs kans op lichte vorst. De wind neemt in de avond iets af, maar het blijft oppassen voor gladde wegen door bevriezing van natte weggedeelten.

Een foto inzenden? Dat kan hier!
Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Random Pics van de Dag #1489

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1489
special
Random Pics van de Dag #1488
special
VrijMiBabes #242 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1487
special
Random Pics van de Dag #1486
special
Random Pics van de Dag #1485
©FOK.nl e.a.