Vuelta: Etappe 17 - Feest in het Baskenland

De tijdrit in de Vuelta a España zit erop, Steven Kruijswijk is gestegen naar de derde plek in het klassement en Simon Yates is nog altijd de leider. Vandaag wordt het weer knallen, met aankomst bergop in, jawel, het Baskenland!

Zeker vandaag verwijzen we graag naar de uitgebreide voorbeschouwing van FOK!ker Rellende_Rotscholier, ongeveer de grootste Basken-fan die er is. We komen weer langs talloze mooie plaatsen en ook door Gernika, wat door de Duitsers platgebombardeerd werd en waar Pablo Picasso een schilderij van maakte.

Na een kleine 150 kilometer volgt de slotbeklimming op de Monte Oiz, waar in 1985 een vliegtuig neerstortte, met 148 doden als gevolg. Vandaag is het een stuk feestelijker: de beklimming staat vol met ongetwijfeld schreeuwende en feestende Basken, wellicht dat het voor een mooie Baskische winnaar kan zorgen.

Om 13.26 uur gaat de rit van start, maar vanaf één uur is Eurosport er al live bij met de neutralisatie (en reclames). De Belgen moeten uiteraard het nieuws eerst nog uitzenden, want het nieuws gaat bij onze buren voor álles, maar rond half twee zijn ook zij van de partij. Dat zal een uurtje of vier duren, de finish wordt grofweg tussen half zes en zes verwacht.

De route van vandaag (Bron: La Vuelta)
De route van vandaag (Bron: La Vuelta)

Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)
Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)