Uploadfilter en 'linkbelasting' goedgekeurd door Europarlement

Het Europees Parlement heeft woensdag twee omstreden onderdelen goedgekeurd voor nieuwe copyrightregelgeving, meldt de Volkskrant. Het gaat om Artikel 13 dat internetbedrijven verplicht om met filters te zorgen dat er geen auteursrechtelijk beschermd materiaal wordt geupload. Daarnaast gaven de parlementariërs hun fiat aan Artikel 11, dat een vergoeding regels voor het gebruik van 'kleine' stukken tekst uit het werk van anderen. De wetgeving, waarover de lidstaten nu moeten onderhandelen, is bedoeld voor grote bedrijven en ontziet 'kleine' spelers, maar in beide gevallen is nog onduidelijk wat er uiteindelijk precies met 'klein' zal worden bedoeld.

De voorstellen werden met 438 tegenover 226 stemmen aangenomen. Artiesten waaronder Paul McCartney en David Guetta spraken zich eerder voor Artikel 13 uit, maar Wyclef Jean lobbyde er juist tegen. Internetplatforms zoals YouTube bieden volgens hem juist kansen en de muziekindustrie zou ze niet als bedreiging moeten zien. Bits Of Freedom is bang dat er voor de zekerheid teveel content zal worden tegengehouden, waardoor ook parodieën en wellicht tevens memes eraan gaan.

Artikel 11 is in de volksmond linkbelasting gaan heten, maar dat is het eigenlijk niet: het gaat naast zo'n link om het tonen van stukken tekst op platforms als Google News of Facebook, die door Persgroep-topman Christian Van Thillo 'internetdieven' worden genoemd. Het betalen hiervoor zou journalisten beter in staat stellen hun werk te doen, wat volgens Van Thillo goed is voor de bestrijding van nepnieuws. Maar copyrightactivist Cory Doctorow zegt dat internetters juist zullen worden beperkt in hun toegang tot betrouwbare informatie.

De lidstaten zijn nu aan zet, en moeten samen gaan onderhandelen over de precieze invulling van de voorstellen en de uiteindelijke tekst. Die moet vervolgens weer worden goedgekeurd door het Europees Parlement. De Europese Commissie hoopt dat een en ander nog dit jaar is afgerond.

Hoe Nederland zich hierin gaat opstellen zal moeten blijken. Regeringspartij D66 is niet blij met de uitkomst van de stemming, maar coalitiepartner CDA liet weten tevreden te zijn.