FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 23 maart 2018

Heerlijke 'buzzer beater' in Braziliaanse basketbalcompetitie

Zo nu en dan kom je ze tegen: heerlijke buzzer beaters in het basketbal, waarmee een wedstrijd in de allerlaatste seconde nog gewonnen wordt. Dit keer was het raak in de NBB, de Novo Basquete Brasil - de Braziliaanse competitie dus.

Middenmoter Basquete Cearense nam het in eigen huis op tegen regerend kampioen Bauru uit São Paulo en leek het te gaan verliezen. Met krap een seconde op de klok stond het 77-80 voor de bezoekers op het moment dat Paulinho Boracini - voormalig Bauru-speler - twee vrije worpen mocht nemen.

De eerste ging raak, nummer twee ging mis en dus stond het 78-80. Met nauwelijks tijd op de klok wist Boracini zich gelijk na de gemiste vrije worp in razend tempo naar de hoek van het veld te begeven, waar hij de bal ontving en van achter de driepuntslijn een ultieme poging kon wagen. Die viel zowaar binnen en dus won de ploeg uit Ceará de wedstrijd alsnog met 81-80, waardoor een plekje in de play-offs binnen is.

'Historische' handbalwedstrijd Kosovo in Servië afgelast, gratis winst Kosovo

Politiek gedoe heeft ervoor gezorgd dat een historische handbalwedstrijd tussen teams uit Kosovo en Servië vrijdag is afgelast. In de kwalificatie voor het WK voor vrouwen onder 20 zou Kosovo beginnen met een uitwedstrijd in Servië, dat Kosovo nog altijd ziet als afvallige provincie in plaats van onafhankelijk land.

Door alle spanningen tussen de landen speelde nog nooit een nationaal Kosovaars team een wedstrijd in Servië, in welke sport dan ook. De jonge handbalsters moesten daar verandering in gaan brengen en het team arriveerde zonder problemen - zij het onder politiebegeleiding - in de Servische hoofdstad Belgrado.

Vooraf was al afgesproken dat het duel zonder fans en media gespeeld zou worden en dat ook nationale symbolen zoals volksliederen en vlaggen niet aanwezig zouden zijn, om spanningen zo te voorkomen. Dat leek te lukken, ook al stonden de nodige extreemrechtse Serviërs de hele nacht voor het hotel van de jonge Kosovaarse speelsters te schreeuwen om maar duidelijk te maken hoe niet welkom ze waren.

Uiteindelijk werd de sport dan toch het slachtoffer: de Servische overheid besloot vrijdag, enkele uren voor de wedstrijd, dat een en ander niet veilig genoeg was en dus werd de wedstrijd in het nabij Belgrado gelegen Kovilovo alsnog afgelast. Doordat de schuld daarvoor bij Servië werd gelegd, kreeg Kosovo de reglementaire 0-20 overwinning.

Treffer Jansen genoeg voor zege hockeysters Oranje-Rood op hdm

In de Hoofdklasse in het Nederlandse dameshockey werd vrijdagavond een volledige speelronde afgewerkt. Oranje-Rood en SCHC deden daarin goede zaken in de strijd om een play-offticket. In Eindhoven won Oranje-Rood met 1-0 van hdm door een treffer van Yibbi Jansen in de slotfase.

SCHC zegevierde, al was het ook moeizaam, met 0-1 bij Nijmegen. Laren leed gevoelig puntenverlies tegen Kampong: 2-2. Met dat gelijke spel mocht Laren overigens niet klagen, want Lieke van Wijk scoorde pas zeven minuten voor tijd de gelijkmaker.

Hurley - Den Bosch (0-6)
3' 0-1 Lieke Hulsen
8' 0-2 Lidewij Welten
16' 0-3 Imme van der Hoek
28' 0-4 Maartje Krekelaar
38' 0-5 Maartje Krekelaar
49' 0-6 (sb) Ireen van den Assem
Na 28 minuten spelen stond er vrijdag 0-4 op het scorebord bij Hurley. Den Bosch, toch de ploeg die de meeste treffers in de eerste helft maakt in de Hoofdklasse, knalde uit de startblokken in Amsterdam. Behalve goed nieuws in de score moet ook de tweede doelpuntenmaker bij de Brabantse formatie een glimlach om de gezichten hebben getoverd: international Lidewij Welten is weer hersteld van haar enkelblessure en was meteen trefzeker. In het derde en vierde kwart nam de landskampioen iets gas terug, maar Hurley was nog steeds kansloos.

Laren - Kampong (2-2)
8' 0-1 (sc) María López
10' 1-1 Maxime Kerstholt
60' 1-2 (sc) Malou Pheninckx
63' 2-2 (sc) Lieke van Wijk
Kampong blijft het goed doen in de tweede helft van de competitie. Tegen Laren had de ploeg van Santi Freixa zelfs zicht op meer dan een punt. Maar bij Laren heeft Lieke van Wijk sinds kort de strafcorner terug. Vorige week scoorde de verdediger al twee keer, vandaag zorgde ze voor een punt voor Laren. De ploeg van Robert-Jan Cox zag door het gelijke spel wel Oranje-Rood in punten op gelijke hoogte komen in de tussenstand.

Huizen - Groningen (1-1)
42' 0-1 (sc) Willemijn Bos
48' 1-1 Lara Kok
In dit degradatieduel had Groningen behoefte aan een zege, maar zo ver kwam de formatie van coach Marc Matarek niet. Wel was er opnieuw een treffer van Willemijn Bos.

Nijmegen - SCHC (0-1)
33' 0-1 Julie Brinkman
SCHC had ongetwijfeld een gemakkelijker avond verwacht in Nijmegen. De thuisploeg heeft in de winterstop echter veel aandacht besteed aan de defensie en daar kwamen de gasten uit Bilhoven niet gemakkelijk doorheen. Uiteindelijk was een treffer van Julie Brinkman voldoende voor de zege van SCHC en plek drie in tussenstand.

Amsterdam - Bloemendaal (3-0)
3' 1-0 (sc) Kelly Jonker
40' 2-0 Charlotte Vega
65' 3-0 Noor de Baat
Amsterdam was duidelijk een maatje te groot voor het dapper strijdende Bloemendaal. Na de openingstreffer van Kelly Jonker duurde het tot de veertigste minuut voordat Amsterdam de voorsprong verdubbelde. Uiteindelijk bepaalde Noor de Baat de eindstand op 3-0 in het voordeel van de thuisploeg.

Oranje-Rood - HDM (1-0)
68' 1-0 Yibbi Jansen
Yibbi Jansen was vrijdagavond de gevierde speelster aan de kant van Oranje-Rood. In een spannend duel hielden Oranje-Rood en hdm elkaar lange tijd in evenwicht. Twee minuten voor tijd was het de kersverse international die de thuisploeg toch nog aan een zege hielp. Door het puntenverlies van Laren staat de ploeg van coach Toon Siepman in punten gelijk met Laren. De Eindhovense formatie had daar wel twee wedstrijden meer voor nodig, maar lijkt toch weer een beetje mee te doen in de strijd om een play-offticket.

Hattrick Semedo houdt Fortuna in titelstrijd na snelle achterstand

Fortuna Sittard heeft prima zaken gedaan wat betreft het levend houden van de titelkansen in de Jupiler League. Daar leek het aanvankelijk niet op, want de bezoekers van SC Cambuur schoten als een speer uit de startblokken.

Fortuna had te kampen met flink wat afwezigen en dat was te merken. Matthew Steenvoorden en Ricardo Kip zetten de Friezen al binnen tien minuten op 0-2, maar Fortuna herstelde zich. Nog geen tien minuten later had Lisandro Semedo twee keer het doel gevonden en stond het weer gelijk, waarbij de gelijkmaker wel uit een volgens sommigen dubieuze penalty kwam.

Cambuur-keeper Steven Cummins voorkwam kort na rust de hattrick van Semedo, maar toch kwam die winnende treffer er nog. Ook dit keer scoorde de spits uit een penalty, waardoor Fortuna op 59 punten uit 31 wedstrijden komt. Dat zijn er twee minder dan N.E.C. Nijmegen, dat thuis niet verder kwam dan 1-1 tegen De Graafschap. Ook Jong Ajax staat op 61, maar de Amsterdammers hebben nog een wedstrijd te gaan.

Uitslagen Jupiler League vrijdag
Fortuna Sittard - SC Cambuur 3-2
N.E.C. Nijmegen  - De Graafschap 1-1
Helmond Sport - FC Oss 2-1
Jong FC Utrecht - Jong PSV 1-4
MVV Maastricht - FC Eindhoven 1-0

ME in Amsterdam, 90 Engelse relschoppers opgepakt

Het Wallengebied in Amsterdam loopt op dit moment vol met Engelse voetbalsupporters. Omdat de Engelsen daar massaal aan Bacchus offeren, heeft de Politie besloten het alcoholverbod in de binnenstad tijdelijk niet te handhaven.

Drank wordt nu enkel nog geschonken in plastic bekers. Volgens de politie wordt het steeds onrustiger op de Wallen en zijn de supporters laveloos lallende trapleerliefhebbers daar veelal uit op vechtpartijtjes.

Er is vandaag al één aanhouding verricht, gisteren waren dat er 25, toen is zelfs de ME ingezet om het zatte zooitje uiteen te drijven. Rond 15.00 uur waren er circa 4500 Engelse supporters in de binnenstad.

Update 19:35
De Mobiele Eenheid is in actie gekomen vanwege de Engelse supporters in de binnenstad. Er zijn beelden verschenen waarop te zien is dat relschoppers die weigeren te vertrekken, met wapenstokken geslagen worden. Ook is te zien hoe een aantal relschoppers over een scooter heen valt en blijft liggen.

De politieactie vond plaats op de Lange Niezel. Op een video die een cafebezieker maakte is te zien dat niemand de straat op mag. "wij zijn ingesloten" valt uit het filmpje op te maken.

Update 22:44
De politie heeft vandaag in totaal negentig Engelse voetbalsupporters opgepakt vanwege ongeregeldheden in de binnenstad.

Er is onder meer een agent, een lid van de mobiele eenheid, mishandeld. De politie wist de dader van die mishandeling op te pakken. Hij raakte bij de aanhouding gewond en is naar een ziekenhuis gebracht.

Een groot deel van de supporters werd op de Oudezijds Achterburgwal ingesloten door agenten. Zij werden een voor een opgepakt en afgevoerd. Andere verdachten werden tegen de grond gewerkt nadat ze bijvoorbeeld met bier naar agenten en politiepaarden gooiden.

 

Ex van Christina Aguilera is gay

Een van de eerste liefdes van Christina Aguilera blijkt op mannen te vallen. Dit onthulde de zangeres in RuPaul's Drag Race, een Amerikaanse talentenjacht voor travestieten. Christina vertelde dat het nummer Infatuation dat ze in 2002 uitbracht, is gebaseerd op deze liefdesbreuk.

"Het was hartverscheurend, omdat ik erachter kwam dat hij meer voor jouw team speelde en niet in de mijne", antwoordde Christina Aguilera op een vraag van een van de dragqueens. De 37-jarige Aguilera noemde niet zijn naam, maar eerder had ze aan MTV News al verteld dat de track ging over haar ex-vriend Jorge Santos met wie ze twee jaar lang dates had.

Christina is sinds februari 2014 verloofd met gitarist Matt Rutler. Ze hebben samen een dochter.

Ex van Christina Aguilera is gay
Ex van Christina Aguilera is gay (Foto: BuzzE)

Pixeljunk Monsters 2 aangekondigd

Spike Chunsoft heeft een sequel aangekondigd op tower-defense Pixeljunk Monsters. Pixeljunk Monsters 2 belooft nieuwe monsters, nieuwe torens, nieuwe werelden met nieuwe manieren om ze te onderzoeken en co-op multiplayer voor vier personen.

Hieronder vind je een trailer van de game vanaf GDC, zodat je alvast kan wennen aan de nieuwe grafische stijl. Lang hoeven we ook niet meer te wachten op de game: 25 mei lanceert de game voor Nintendo Switch, pc en PlayStation 4.

Laatste kans: FOK! F1-manager sluit vanavond

Vanmorgen werden in Melbourne de eerste vrije trainingen verreden voor de opener van het Formule 1-seizoen. Ook dit seizoen zijn er weer wat regels gewijzigd, waardoor het afwachten is welk team het in de wedstrijd goed gaat doen. Als manager van je eigen team bij de FOK! Formule 1-manager kan je je eigen team opstellen om zo punten te scoren met de kwalificatie en de race.

Je hebt alleen niet te veel tijd meer. Vanavond om 23.59 uur worden alle teams vastgezet en kan je niet meer wisselen. Zorg ervoor dat je team volledig maakt bij het teammanagement als je dat nog niet gedaan hebt.

Heb jij je team al ingevuld? Mooi zo! Dan weet je in ieder geval zeker dat je dit weekend punten kan scoren in de FOK! Formule 1-manager. Maar weet je het echt wel zeker dat dit de juiste combinatie is.. Je kunt tot vanavond 23.59 uur nog je team wijzigen!

Als je je nog niet hebt ingeschreven, doe dat dan alsnog! Inschrijven kan via deze linkWil je meespelen, maar heb je nog geen account op FOK!? Registreer je dan hier!

We wensen je veel plezier met het seizoen 2018 van de FOK! Formule 1-manager!

De Bruyne over tackles: "Op m'n tanden bijten en weer door"

Kevin De Bruyne hekelt de felle tackles die hij soms in de Premier League te verduren krijgt, maar hij beseft ook dat dat bij het voetbal hoort.

Manchester City is dit seizoen bijna onverslaanbaar in Engeland en sommige tegenstanders gebruiken alle middelen om de ploeg af te stoppen. "Ik snap echt niet wat de tegenstander denkt. Je kan toch ook aan een shirt trekken. Veel effectiever en minder gevaarlijk dan een tackle. Het begint soms te frustreren", zei hij al eens.

Inmiddels heeft hij de tackles wel geaccepteerd, zo zegt de Belgische middenvelder in Het Belang van Limburg. "Ik heb niet het gevoel dat ik opgezocht wordt door mijn tegenstanders. Tackles zijn nou eenmaal onderdeel van het voetbal. Ik huil niet als ik weer geraakt wordt. Ik bijt op mijn tanden en ga door, met of zonder pijn. Voetbal is een contactsport."

Overigens wil De Bruyne niet meer worden vergeleken met Cristiano Ronaldo en Lionel Messi. "Het is onmogelijk om mij met hen te vergelijken. Onze posities zijn compleet verschillend", aldus de 26-jarige spelmaker. "Ze spelen in de aanval en scoren tien keer meer dan ik. Als ik tien goals maak in een seizoen, maken zij er honderd. Maar ik heb ook andere taken op het veld."

Fraser nieuwe trainer van Sparta

Henk Fraser volgt komend seizoen Dick Advocaat op als trainer van Sparta. De huidige trainer van Vitesse heeft een contract ondertekend voor twee seizoenen.

De 51-jarige Fraser begon zijn voetbalcarrière bij de jeugd van de Rotterdamse club. Na de jeugd speelde hij twee seizoenen voor het eerste elftal. In de afgelopen twee seizoenen was hij trainer van Vitesse. Met die club won Fraser de KNVB beker.

Volgens technisch manager Henk van Stee is de keuze op Fraser gevallen vanwege zijn ervaring, prestaties bij andere clubs en zijn verleden bij Sparta.

“Ik ben Sparta altijd blijven volgen en het is een unieke club. Ik kijk er naar uit om na het huidige seizoen bij Sparta aan de slag te gaan.”, aldus Fraser. “Natuurlijk ligt mijn focus er volledig op om het seizoen bij Vitesse goed af te sluiten.”

Langlaufster Kowalczyk kondigt afscheid aan

Langlaufster Justyna Kowalczyk heeft het einde van haar carrière aangekondigd. In elk geval wat betreft de World Cup is de 35-jarige Poolse er definitief klaar mee, zo heeft ze vrijdag bevestigd nadat ze in eigen land nog één keer de nationale titel veroverde op de 15 kilometer klassieke stijl.

Kowalczyk heeft het de laatste jaren lastig, maar was enkele jaren geleden de dominante vrouw in het langlaufen, waar ze vrijwel als enige 'buitenstaander' keer op keer de Scandinavische dames het nakijken gaf. In 2009, 2010, 2011 en 2013 leverde dat Kowalczyk de eindzege op in de World Cup, waarin ze in haar beste jaren zowel op de lange afstand als op de sprint tot de absolute wereldtop hoorde.

Kowalczyk maakte al in 2001 haar World Cup-debuut en verscheen in totaal 319 keer aan de start. Dat leverde maar liefst 104 podiumplaatsen op, wat alleen door de Noorse legende Marit Bjørgen (184) is overtroffen. Vijftig keer won Kowalczyk, en op de Olympische Spelen pakte ze twee keer brons, één keer zilver en twee keer goud: in 2010 won ze de 30km klassiek massastart en in 2014 was er goud op de 10km klassiek met individuele start.

De Poolse geeft aan nog niet helemaal klaar te zijn met de sport. Zo wil ze zich wanneer dat nodig is nog wel beschikbaar stellen voor het Poolse team op de estafette op het WK, en ze is ook van plan om zich nu helemaal te gaan richten op de marathons: wedstrijden van 50 tot zo'n 90 kilometer.

LA Galaxy presenteert Ibrahimovic

LA Galaxy heeft de komst van Zlatan Ibrahimovic bevestigd. De Zweed bracht de transfer eerder op de dag zelf al naar buiten.

Met een paginagrote advertentie in de Los Angeles Times maakte Ibrahimovic zijn overstap naar de Major League Soccer wereldkundig. LA Galaxy heeft inmiddels via de officiële kanalen bevestigd dat de transfer is afgerond. Ibrahimovic is transfervrij, omdat zijn contract bij Manchester United donderdag werd ontbonden.

Op Old Trafford kwam de 36-jarige superster amper nog aan spelen toe, nadat hij aan het einde van vorig seizoen zwaar geblesseed was geraakt. Hij miste daardoor onder meer de gewonnen Europa League-finale tegen Ajax. Dit seizoen speelde Ibracadabra slechts acht duels voor de Engelse grootmacht.

Trump tekent met tegenzin staatsbegroting

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn handtekening gezet onder de nieuwe staatsbegroting. Trump had uren eerder nog gedreigd een veto uit te spreken en waarschuwde het Congres dat hij "nooit meer een andere wet zoals deze" zal ondertekenen.

"Mijn belangrijkste plicht is het veilig houden van Amerika. Niets is belangrijker dan dat", zei Trump in het Witte Huis. Hij benadrukte ontevreden te zijn over "een hoop dingen" in de meer dan 2000 pagina's tellende begroting. "Niemand heeft het gelezen. Het is pas een paar uur oud."

Trump had geen geheim gemaakt van zijn kritiek op de begroting, die met steun van Democraten en Republikeinen is goedgekeurd door het Congres. De president schreef vrijdag op Twitter een veto te overwegen, onder meer omdat de muur bij de grens met Mexico "niet volledig gefinancierd is".

Een veto van Trump had een nieuwe 'shutdown' tot gevolg kunnen hebben. Dat betekent dat niet-essentiële overheidsdiensten tijdelijk de deuren moeten sluiten. Het dreigement van Trump een veto uit te spreken kwam naar verluidt als een verrassing voor zijn eigen medewerkers en Congresleden.

Trump tekent met tegenzin staatsbegroting
Trump tekent met tegenzin staatsbegroting (Foto: ANP)

Bloedmooie juf (27) doet jonge scholier

Brittany Zamora uit Goodyear is woensdag door de lokale politie in de boeien geslagen. De 27-jarige niet onknappe juf heeft namelijk een 13-jarige knul een heel 'good year' willen bezorgen.

De gehele gemeenschap in het stadje in Arizona is in rouw gedompeld. De mooie blondine stond namelijk bij ouders van leerlingen aan Las Brisas Academy in Goodyear als een toegewijd echtgenote en 'lerares van het jaar'.

Helaas bleek de juf van groep 8 een echte nymfomane. Zij legde het namelijk aan met een dertienjarige leerling, die uiteindelijk tegen de lamp is gelopen. Zijn ouders hadden namelijk zijn telefoon uitgeplozen en zo heel pikante sms'jes tussen de twee tortelduifjes kunnen lezen.

De blonde Brittany is eergisteren direct gearresteerd en op water en brood gezet. Zij zal ongetwijfeld zeer, zeer zwaar worden gestraft.

jufDe juf in kwestie. Nice?
(foto: Goodyear Police Dpt.)

Kickbokskampioen Verhoeven wil dit jaar nog tegen Hari

Kickbokskampioen Rico Verhoeven wil in september al tegen Badr Hari vechten en het liefst ergens in Nederland. Dat zei hij vrijdag tijdens een interview met BNR-Nieuwsradio.

'Badr kwam met een boodschap na zijn laatste wedstrijd en zei: er zit een rematch aan te komen,' aldus de 28-jarige zwaargewicht kickboksen. 'Laat ik wat duidelijkheid verschaffen met een datum en een locatie: september, ergens in Nederland.'

In december 2016 vochten beide kickboksers al eens tegen elkaar in Oberhausen. Verhoeven won toen in de tweede ronde, door opgave van Hari vanwege een armblessure. Hari vocht dit jaar tegen Hesdy Gerges, een kwalitatief teleurstellende partij, die gewonnen werd door de Marokkaanse Nederlander. Ook Verhoeven won zijn laatste partij, tegen de Marokkaanse Belg Jamal Ben Saddik, tijdens een zinderende partij in een uitverkocht Ahoy.

Zowel het management van Hari als Hari zelf heeft nog niet gereageerd op de uitnodiging van Verhoeven, maar eerder dit jaar liet trainer Mike Passenier zich ontvallen dat de Amsterdam ArenA hem wel een mooie locatie lijkt voor het gevecht tegen Verhoeven.


'Clubs uit Manchester willen Neymar halen'

Neymar aast naar verluidt op een terugkeer naar Spanje, maar de sterspeler van Paris Saint-Germain kan ook in Engeland terecht.

Het Spaanse Mundo Deportivo meldt dat Manchester City overweegt om komende zomer een bod uit te brengen op Neymar. In de media verschijnen regelmatig verhalen dat de Braziliaan het niet naar zijn zin heeft in Frankrijk. Afgelopen zomer stapte hij voor 222 miljoen euro over van Barcelona naar Paris Saint-Germain.

De Franse grootmacht is in Ligue 1 al bijna kampioen, maar daarmee nemen de fans tegenwoordig geen genoegen meer mee. In de Champions League werd PSG al in de achtste finales uitgeschakeld door titelverdediger Real Madrid. Neymar miste de return door een blessure die hem voor de rest van dit seizoen aan de zijlijn houdt.

Naar verluidt heeft Manchester United ook interesse om de aanvaller over te nemen. De Engelsen zoeken een nieuwe superster nu Zlatan Ibrahimovic deze week is vertrokken. De Zweed kondigde vrijdag aan dat hij aan de slag gaat bij LA Galaxy.

Elon Musk verwijdert Facebook-pagina Tesla

Elon Musk verwijdert de pagina's van zijn autobedrijf Tesla en die van ruimtevaartonderneming SpaceX van Facebook. Dat liet hij weten op Twitter. Ook zijn eigen pagina wordt verwijderd.

Musk reageert daarmee op het schandaal rond gebruikersinformatie waarin Facebook is verwikkeld. Op Twitter wordt via de hashtag #deleteFacebook opgeroepen tot het beëindigen van Facebook-accounts. Musk gaf verder aan dat Instagram, eigendom van Facebook, wat hem betreft ,,een grensgeval" is.

Elon Musk verwijdert Facebook-pagina Tesla
Elon Musk verwijdert Facebook-pagina Tesla (Foto: ANP)

Halo maakt onboardbeelden deels nutteloos in Formule 1

De nieuwe bescherming voor de Formule 1-coureurs, de zogenaamde halo, heeft een onbedoeld nadeel. De televisiekijkers worden graag getrakteerd op beelden vanuit de wagens, maar door de halo valt er weinig meer te zien.

Uit het oogpunt van veiligheid worden de hoofden van de coureurs dit jaar verplicht beter beschermd. Daarnaast zijn de bolides verplicht uitgerust met een camera bovenop de luchtinlaat. Ook zijn er op drie andere posities camera's bevestigd. Een ervan is aan de zijkant van de luchtinlaat, zodat je over de schouder van de coureur meekijkt. Deze camera is door de komst van de halo volstrekt nutteloos geworden.

F1-eigenaar Liberty Media erkent het probleem. "Deelnemers moeten voor 30 juni van het voorgaande seizoen op de hoogte worden gebracht van veranderingen aan de installatie-instructies voor de camera of transponder." Dit betekent dat er pas voor het seizoen 2019 voor deze camera aanpassingen kunnen worden gedaan. Waarschijnlijk wordt nu meer gebruik gemaakt van andere camerastandpunten, zoals de neuscamera of de zijcamera die achterwaarts gericht is.

Onboardbeelden Formule 1 door de halo vrijwel onbruikbaar
Onboardbeelden Formule 1 door de halo vrijwel onbruikbaar

'Oranje begint met Zoet en debutant Hateboer'

Het Nederlands elftal speelt vrijdagavond tegen Engeland in een 5-3-2-systeem, met basisplaatsen voor onder meer Jeroen Zoet en Hans Hateboer.

Dat meldt het Algemeen Dagblad. In het doel krijgt PSV'er Zoet de voorkeur boven Jasper Cillessen, die bij Barcelona amper speeltijd krijgt. Aanvoerder Virgil van Dijk, Stefan de Vrij en Matthijs de Ligt staan centraal achterin, op links staat Nathan Aké en op de rechterflank lijkt Hans Hateboer zijn debuut te gaan maken.

Volgens het dagblad hebben Kevin Strootman en Georginio Wijnaldum op het middenveld een basisplek, maar hoe de aanvallende posities worden ingevuld, is nog niet duidelijk. Bondscoach Ronald Koeman liet donderdag op de persconferentie al weten dat hij iets anders wil proberen dan het bekende systeem met twee buitenspelers.

"We hebben niet meer de echte toppers, dus dan zoek je het in andere dingen. Ik zeg niet dat we nooit meer 4-3-3 gaan spelen", zei Koeman donderdag. Oranje trapt in de Johan Cruijff Arena om 20:45 uur af tegen de Engelsen. Komende maandag is in Genève de oefenwedstrijd tegen Portugal.

Burgemeester Den Haag beroofd in eigen stad

Burgemeester van Den Haag Pauline Krikke is maandag een paar weken geleden in de Schilderswijk in haar stad beroofd van haar tas. Een woordvoerder van de burgemeester bevestigt een bericht hierover van RTL Nieuws. In een verklaring laat de burgemeester weten dat ze niet het gevoel had dat het incident tegen haar persoonlijk was gericht. "Ik stond simpelweg op het verkeerde moment op de verkeerde plek."

Het voorval gebeurde bij een tramhalte op de Hobbemastraat, waar de burgemeester stond te wachten op de tram. "Dit voltrok zich razendsnel. Ik heb alleen een schim van het postuur van de dader gezien. Ik heb nog getracht de dader achterna te gaan, maar deze was snel weg", zegt de burgemeester in de verklaring.

Krikke, die is geschrokken van de beroving, heeft aangifte gedaan. Over wat er in de tas zat, wil de woordvoerder van Krikke geen mededelingen doen.

De burgemeester stelt veel door Den Haag te lopen, ,,op alle momenten van de dag. Dat ben ik ook direct na het incident blijven doen. Dat heeft geholpen om het snel achter me te kunnen laten. Ik laat me door één onverlaat niet permanent de dienstauto in jagen, daarvoor loop ik veel te graag door onze mooie stad".

Burgemeester Den Haag beroofd in eigen stad
Burgemeester Den Haag beroofd in eigen stad (Foto: ANP)

Neukende zeeduivels gefilmd: vrouwtje absorbeert mannetje

In de diepte van 's werelds oceanen en zeeën leven genoeg vreemde, maar bijzonder interessante dieren. Zo ook de zeeduivels, of in elk geval een aantal van de soorten daarvan. Veel mensen kennen ze wel zo'n beetje, de Engelse naam anglerfish die voor een aantal soorten geldt is dan ook wat duidelijker: ze hebben een soort lichtgevende hengel voor zich uit hangen, waar in het donker prooien mee gelokt worden.

Over de paargewoonten van de dieren is echter nog altijd niet heel veel bekend, ondanks het feit dat de dieren toch al een goede eeuw bestudeerd worden. Dat gebeurt vaak door aangespoelde dieren te bekijken, of ze naar boven te halen, maar onderzoekers Kirsten en Joachim Jakobsen pakten het anders aan: met een speciale duikboot gingen ze de diepte in, om de vissen zo te filmen.

Dat leverde bijzondere beelden op, want het echtpaar stuitte zowaar op een stomende seksscène. Of nou ja, stomend...het was dusdanig veel eenrichtingsverkeer dat het de slaapkamer van een FOK!ker wel leek te zijn. Het mannetje had namelijk bijzonder weinig te zeggen en dat is wel te begrijpen: de arme drommel is vele malen kleiner dan de vrouw, zoals bij veel soorten zeeduivels het geval is.

Daar kwam dan nog bij dat het mannetje tijdens de seks vrijwel geheel geabsorbeerd werd door het vrouwtje. De hitsige dame heeft haar lichtgevende 'tentakels' overal om zich heen uitgespreid en het mannetje had er zin in. Het hele doel van zijn bestaan is wel een beetje simpel: sperma deponeren. 

Om zijn zaadwerk te voltooien maakt het mannetje zich vast aan het vrouwtje, permanent. Als hij eenmaal vast zit bevrucht hij het vrouwtje, die hem op haar beurt absorbeert. De twee fuseren daarbij en het mannetje wordt onderdeel van de hele bloedsomloop van zijn partner, waarna hij niet meer eet, maar gevoed wordt door de interne systemen van het vrouwtje. 

Wetenschappers hadden wel vaker dode vrouwtjes gevonden waar nog een mannetje aan vast zat, maar een parend zeeduivelpaar werd nog nooit eerder in het wild gezien. "Ik bestudeer deze dieren bijna mijn hele leven en zoiets heb ik nog nooit gezien", aldus onderzoeker Ted Pietsch van de universiteit van Washington in Seattle. "Deze ontdekking is zeer zeldzaam en bijzonder."

Zeeduivelporno pur sang (Bron: YouTube)

'Twente krijgt enorme naheffing en geldboete'

FC Twente moet twee miljoen euro betalen aan de Belastingdienst. Er zou belasting zijn ontdoken bij de aankoop van Dusan Tadic.

Volgens de fiscus hebben bestuursleden van FC Twente de zaakwaarnemer van Tadic 1,8 miljoen zwart uitbetaald. Op die manier hebben ze belasting ontdoken, schrijft NRC Next. Twente ziet geen grond voor een naheffing, maar de club heeft al wel een boete van 250.000 euro geaccepteerd. Dat blijkt uit een gepubliceerd vonnis van de KNVB over een conflict tussen Twente en Tadic' zaakwaarnemer.

De belangenbehartiger van de speler eiste tweemaal ruim 1,8 miljoen euro aan commissie toen Tadic in 2014 voor ruim dertien miljoen euro naar Southampton vertrok. De bedragen werden overgemaakt naar het bedrijf van de zaakwaarnemer. Het is niet duidelijk of hij die bedragen zelf heeft doorbetaald aan Tadic.

FC Twente hield al rekening met een forse aanslag van de Belastingdienst. De Tukkers hadden daarvoor 5,9 miljoen euro gereserveerd. In de Eredivisie bezet Twente momenteel de laatste plaats. Op zondag 1 april speelt de ploeg een uitwedstrijd tegen VVV-Venlo.

'Commando's terug na verklaring Kroon'

De verklaring van Marco Kroon over een geheime operatie in Afghanistan tien jaar geleden heeft er onlangs toe geleid dat Nederlandse commando's zijn teruggehaald uit een missiegebied. Dat gebeurde uit veiligheidsoverwegingen. Dat meldt Nieuwsuur vrijdag.

In januari bracht Kroon naar buiten dat het Openbaar Ministerie (OM) onderzoek doet naar hem, omdat hij een man zou hebben gedood tijdens een geheime missie in Afghanistan in 2007. Hij had Defensie daarvan een jaar eerder op de hoogte gesteld. Normaliter wordt zoiets direct na de operatie gemeld.

Een maand later bracht hij een uitvoerige verklaring over de zaak in het AD naar buiten. De Telegraaf meldde later dat voor de inlichtingenmissie een huis in de Afghaanse hoofdstad Kabul werd gebruikt als uitvalsbasis.

Onrust

Bij het Korps Commandotroepen is onrust ontstaan over de verklaring van Kroon. Een aantal commando's riep Kroon op om zich niet meer in media uit te laten over de zaak. Volgens Nieuwsuur heeft het ministerie van Defensie familieleden van uitgezonden commando's telefonisch gerust moeten stellen.

Het ministerie van Defensie laat weten niet op de publicatie van Nieuwsuur te willen reageren.

'Commando's terug na verklaring Kroon'
'Commando's terug na verklaring Kroon' (Foto: ANP)

Terpstra rondt ploegenspel af met prachtige solo in E3-Harelbeke

Niki Terpstra heeft de 61ste editie van de E3-Harelbeke gewonnen. De Nederlander van Quick-Step Floors rondde het ploegwerk van de Belgische ploeg perfect af met een lange solo. Ploeggenoot Philippe Gilbert werd nog tweede, voor de Belg Greg Van Avermaet, de winnaar van het vorige seizoen.

Quick-Step Floors opende al vroeg de wedstrijd na een grote valpartij. De ploeg Patrick Lefevere ging vol door en enkele outsiders als Sep Vanmarcke, Oliver Naesen en Jasper Stuyven moesten in de achtervolging.

Pim Ligthart en Damien Gaudin waren de sterkste van een kopgroep van negen man. Toen Terpstra samen met zijn ploeggenoot Yves Lampaert in de aanval trok, was het avontuur ook over voor de twee renners. In de achtergrond probeerde Van Avermaet samen met Tiesj Benoot en Peter Sagan de sprong naar voren te maken, maar ze kregen steeds te maken Zdenek Stybar en Gilbert die op hun wiel sprongen. 

Van Avermaet reed op een van de kasseistroken weg en kreeg later steun van Benoot. Ook Gilbert sloop in het wiel van Benoot, waarna de Waal in het wiel van de Vlamingen kon zitten, omdat Gilbert al twee renners vooraan had zitten. Sagan kon Benoot niet volgen en kwam in stuk niet meer voor. Het verschil tussen de kopgroep en de eerste achtervolgers was toen veertig seconden.

Op de Paterberg bleek Terpstra de sterkste van het tweetal, maar omdat het nog meer dan veertig kilometer te rijden wachtte hij op zijn ploegmaat. Ook op de Oude Kwaremont moest de Nederlander meerdere keren wachten op Lampaert. Vanuit de achtergrond leek het peloton de aansluiting te maken met het eerste achtervolgende groep, maar Gilbert probeerde op dat moment de sprong naar voren te maken. De Waal kwam tot tien seconden van zijn ploeggenoten, maar viel daarna terug tot in het peloton, die ondertussen de aansluiting had gemaakt met Benoot en Van Avermaet.

Met nog 23 kilometer te gaan moest Lampaert definitief lossen bij zijn kopman Terpstra. De Nederlander had op dat moment nog een halve minuut voorsprong op een groepje Naesen, Vanmarcke, Van Avermaet, Stuyven, Roelandts, Trentin, Moscon, Stybar en Benoot, die waren weggereden uit het peloton.

Het groepje kwam steeds dichterbij te komen, maar in de laatste vijf kilometers was het meer naar elkaar kijken, dan dat er een goede samenwerking was. In de laatste groeide de voorsprong van Terpstra weer naar de halve minuut en kwam solo aan in Harelbeke. In de laatste kilometer sprong Gilbert nog weg voor de tweede plaats, waarmee hij het feest compleet maakte voor de Belgische ploeg. Van Avermaet won nog het sprintje voor de derde plaats, voor de Belgisch kampioen Naese

Festival CityRock gaat dit jaar niet door

Na een aantal jaren met grote namen als Europe, Within Temptation, De Staat en Epica op het podium zal het dit jaar stil blijven tijdens CityRock 2018. Het festival is afgelast.

Redenen voor de afgelasting zijn volgens de organisator, Paul van Berlo, het niet voorhanden zijn van voldoende bij het festival passende betaalbare bands en een traag werkende gemeente. 

Van Berlo wilde dit jaar Madness op het podium hebben. Deze bekende Britse band kon alleen niet op de al bij de gemeente aangevraagde datum voor het houden van het festival. Tegen de tijd dat de gemeente groen licht gaf voor het veranderen van de datum was de band al niet meer beschikbaar. 

Volgens Van Berlo zal er in 2019 wel weer een CityRock georganiseerd worden.

Stoch vliegt naar achtste zege van het seizoen

Schansspringer Kamil Stoch heeft zijn achtste overwinning van het World Cup-seizoen te pakken. De Pool was op de grote Letalnica-vliegschans in het Sloveense Planica de beste in de voorlaatste individuele wedstrijd van de winter.

Stoch vloog met 245 meter in de eerste ronde al naar de leiding en die stond hij in de finaleronde niet meer af. Met name Johann André Forfang deed nog wel een aanval op de leidende positie van de Pool, maar de Noor moest het bij plek twee houden. Op enige afstand pakte de Oostenrijkse wereldrecordhouder Stefan Kraft de derde plek.

Zaterdag om 10.00 uur begint de landenwedstrijd in Planica, waar Noorwegen de torenhoge favoriet is. Naast Forfang bestaat het dream team ook nog uit Robert Johansson, Anders Fannemel en Andreas Stjernen, de nummers vier, vijf en acht van vrijdag - en dat was gezien de vorm nog een ietwat teleurstellend resultaat.

Rutte: nog veel onduidelijk over staalheffing

Het is op zichzelf goed nieuws dat de Verenigde Staten een uitzondering maken door tot 1 mei geen heffing op staal en aluminium uit Europa in te voeren, maar het lastige is dat heel veel nog onduidelijk is. Premier Rutte zei dat na afloop van een top in Brussel waar de regeringsleiders president Trump opriepen de uitgestelde maatregel permanent te schrappen.

Rutte wilde niet speculeren over wat de EU zou moeten doen om de heffingen definitief te ontlopen. "Ik weet niet zeker of erna grote problemen komen." We moeten de tijd gebruiken voor overleg tussen de Europese Commissie en de VS, zei Rutte. Commissievoorzitter Juncker is er niet gerust op en gaf al aan dat het onrealistisch is om de gesprekken voor 1 mei af te ronden.

"Natuurlijk bereiden we ons intussen voor op een gepaste reactie, maar die is hopelijk niet nodig", aldus Rutte. De regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), door Rutte de internationale marktmeester van de vrijhandel in de wereld genoemd, zijn voor de EU leidend.

De WTO-regels zijn voor Nederland als een van de grootste handelslanden ter wereld essentieel, onderstreepte Rutte. De lidstaten laten zich volgens de premier niet uit elkaar spelen: "Wij vonden allemaal vandaag dat er geen misverstand kan bestaan over onze vastberadenheid en eensgezindheid."

Rutte: nog veel onduidelijk over staalheffing
Rutte: nog veel onduidelijk over staalheffing (Foto: ANP)

Juncker gaat omstreden topman niet ontslaan

Martin Selmayr, de omstreden nieuwe secretaris-generaal van de Europese Commissie, zal niet opstappen. Dat zei de voorzitter van de commissie na afloop van een top in Brussel. "Hij zal niet vertrekken aangezien ik de enige ben die hem dat kan opdragen", aldus Jean-Claude Juncker. "Hij gaat niet weg."

Selmayr en Juncker liggen onder vuur sinds de Duitser in februari, toen hij Junckers stafchef was, in enkele minuten werd gekatapulteerd tot secretaris-generaal, de hoogste ambtelijke positie in de commissie. Het EU-parlement is een onderzoek naar de dubieuze procedure begonnen.

Volgens de Franse president Macron is er "een controverse" over Selmayr ontstaan. "Die moet we serieus nemen." "Als procedures en transparantie kunnen worden verbeterd dan heeft het onderzoek een democratische functie."

De Tweede Kamer heeft haar ongenoegen geuit over de benoeming die naar vriendjespolitiek riekt. Ook heeft een Nederlandse delegatie vorige maand in Brussel namens 26 nationale parlementen aanbevelingen aangeboden om het gebrek aan transparantie in de EU aan te pakken.

Juncker gaat omstreden topman niet ontslaan
Juncker gaat omstreden topman niet ontslaan (Foto: ANP)

Pantano wint vijfde etappe Ronde van Catalonië na lange vlucht

Jarlinson Pantano heeft de vijfde etappe van de Ronde van Catalonië gewonnen. De Colombiaan van Trek-Segafredo won voor zijn medevluchter Vegard Stake Laengen. Matej Mohoric werd op tien seconden derde. De Sloveen van Bahrain Merida kwam juichend over de finish omdat hij had gewonnen, maar was de vroege vluchters vergeten.

Bij de eerste tussensprint na vijf kilometer nam Egan Arley Bernal drie bonificatieseconden, waarmee de Colombiaan van Team Sky wat dichter in het klassement kwam bij Alejandro Valverde. Na de sprint ontstond er een kopgroep van twaalf renners: Danilo Wyss (BMC), Pantano, Laurent Didier (Trek-Segafredo), François Bidard (AG2R-La Mondiale), Laengen (UAE Team Emirates), Maxime Monfort (Lotto-Soudal), Giovanni Visconti (Bahrain-Merida), Sergei Chernetckii (Astana), Jordi Simon (BH Burgo) en Jetse Bol (Manzana Postobon). Het twaalftal kreeg een maximale voorsprong van vier minuten.

Op twintig kilometer van de streep had de kopgroep nog steeds een voorsprong van een kleine drie minuten op het peloton. Op de slotklim sprong Pantano samen met Laengen weg uit de kopgroep. In het peloton was het Bob Jungels en Warren Barguil die de aanval zocht, maar Barguil moest al snel afhaken bij de Luxemburger. Later maakte ook Steven Kruijswijk en de Zwitser Sebastien Reichenbach de aansluiting, maar meer in de afdaling werden ze weer gegrepen door het peloton onder aanvoering van Movistar.

In de afdaling liet Mohoric zijn daalkwaliteiten zien en kwam nog dicht bij Laengen en Pantano, maar zijn aanval kwam net te laat voor de dagzege, al dacht hij daar anders over. Laengen liet in de laatste 600 meter een gaatje vallen en daar profiteerde de Colombiaan optimaal van en boekte daarmee de eerste seizoenszege van het jaar.

Strijd om World Cup biatlon blijft spannend na nipte zege Domracheva

De strijd om de eindwinst in de World Cup bij de biatlondames blijft nog altijd spannend. Tijdens de eerste vrouwenwedstrijd van de World Cup-finales in het Russische Tyumen, de sprint, liet klassementleidster Anastasia Kuzmina de nodige punten liggen.

De Slowaakse was wel nipt de snelste op de langlauflatten, maar ze kon haar drie gemiste schoten niet goedmaken en moest genoegen nemen met een twaalfde plek. De zege was voor de Wit-Russische Darya Domracheva, die het behoorlijk spannend maakte.

Na de tweede schietbeurt was ze 3,6 seconden sneller dan leidster Kaisa Mäkäräinen, maar de Finse had een prima slotronde neergelegd. Toch hield Domracheva nog net stand en aan de finish bleek ze 1,2 seconden sneller dan de Finse, terwijl de Noorse Tiril Eckhoff op 33 seconden derde werd.

Dat Domracheva nog net onder de tijd van Mäkäräinen dook kost de Finse dure punten, maar het gat naar Kuzmina in de World Cup-stand is met nog twee wedstrijden te gaan wel weer verkleind. Domracheva heeft in theorie ook nog een kans op de eindzege, net als nummer vier Laura Dahlmeier.

Zaterdag staan om 13.00 en 15.00 uur de achtervolgingen bij de mannen en vrouwen op het programma in Tyumen, zondag wordt het seizoen afgesloten met de massastarts om 14.00 en 16.00 uur Nederlandse tijd.

Mollema schrijft tweede etappe van Coppi e Bartali op zijn naam, Eenkhoorn verliest leiderstrui

Bauke Mollema heeft de tweede etappe van de Internationale Wielerweek Coppi e Bartali gewonnen. De Nederlander van Trek Segafredo was na 130 kilometer de snelste van een groepje van vijf renners. In eerste instantie was ook Koen Bouwman daarbij, maar kwam in de slotfase ten val. Pascal Eenkhoorn verloor in de etappe naar Sogliano al Rubicone zijn leiderstrui aan Diego Rosa van Team Sky.

Zes renners kregen in het begin van de etappe de ruimte van het peloton: Brice Feillu (Fortuneo-Samsic), Patryk Stosz (CCC Sprandi Polkowice), Tyler Williams (Israel Academy), Marco Minnaard (Wanty Groupe Gobert), Sebastien Delfosse (WB Aqua Protect Varanclssic) en Calvin Watson (Aqua Blue Sport). Ze kregen een voorsprong van maximaal drie minuten.

In de finale reden de renners een lokaal parcours met daarin een stevige klim, de Ville di Monte Tiffi, van 4,4 kilometer aan 7,6%. In de eerste van de drie rondes moest Stosz en Delfosse lossen in het peloton. In het peloton moest Eenkhoorn lossen en werd duidelijk dat hij zijn leiderstrui niet kon verdedigen.

In de laatste plaatselijke ronde werd de andere vluchters teruggepakt door een uitgedund peloton. Op de laatste beklimming van de Ville di Monte versnelde Richard Carapaz en kreeg een zestal renners met zich mee met onder meer de Nederlanders Bouwman en Mollema. Met nog twee kilometer van de finish koos Bouwman voor de aanval en de renner van LottoNL-Jumbo had een gaatje op de rest, maar kwam ten val. In de sprint was Mollema de sterkste van het overgebleven vijftal.

Onderzoek naar dode Schaijk in volle gang

De recherche is druk bezig met het onderzoek naar de dood van de 51-jarige Henk Baum uit Nistelrode. Hij werd donderdagmiddag doodgeschoten onder een viaduct langs de Rijksweg in Schaijk. De technische recherche rondde het sporenonderzoek vrijdagochtend tegen 1.00 uur af. Op dit moment is het nog onduidelijk wat de aanleiding is geweest van het schietincident. Om daar antwoord op te krijgen wordt onder meer uitgebreid gesproken met de familie, vrienden en kennissen van het slachtoffer, een bekende van de politie.

Het vermoeden is dat hij even voor 15.00 uur werd beschoten op de plek waar hij werd gevonden. Gisteren deed het onderzoeksteam al een uitgebreide getuigenoproep, onder meer via social media. De oproep leidde tot nu toe tot zeker tien tips, die allemaal worden uitgezocht. Aan het onderzoek werken op dit moment zo’n twintig rechercheurs.

Langs de plek waar Baum is gevonden komt veel verkeer. Het is heel goed mogelijk dat mensen rond 15.00 uur iets hebben gezien dat verband kan houden met de zaak. Henk Baum reed in een opvallende, lichtgrijze Porsche Panamera. Er zijn mogelijk automobilisten, fietsers, voetgangers of andere passanten die iets opvallends hebben gezien of mogelijk meer weten. Alle informatie is welkom bij het rechercheteam. Het kan zijn dat mensen rond 15.00 uur op de rijksweg opnames hebben gemaakt met bijvoorbeeld een dashcam. De recherche verzoekt deze mensen om de beelden met de politie te delen.

In de buurt van de plek waar de auto met het slachtoffer werd gevonden trof de politie een donkere Ford aan die mogelijk door de dader of daders is gebruikt. De politie wil graag weten of er mensen zijn die de auto hier eerder hebben gezien of hebben gezien wie auto daar heeft geparkeerd of mensen in de buurt van de geparkeerde auto hebben gezien. Wil je contact met de politie opnemen, alle info daarover staat in het bronartikel. 

Busje forensische opsporing (Foto: Politie)
Onderzoek naar dode Schaijk in volle gang (Foto: Politie)

Terrorist gedood na gijzeling in Franse supermarkt

In een supermarkt in Zuid-Frankrijk zou een gijzeling gaande zijn. Volgens onder meer het Franse persbureau APF is op agenten geschoten die in vestingstad Carcassonne aan het hardlopen waren, waarna in het nabijgelegen Trèbes mensen in een supermarkt gegijzeld werden.

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft bevestigd dat er inderdaad iets aan de hand is en dat hulpdiensten bezig zijn met de zaak. Lokale media melden dat het behandeld wordt als een terreurdaad.

Volgens nog onbevestigde berichten zou de schutter hebben geroepen namens IS bezig te zijn. Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigde dat één agent gewond is geraakt.

Update 12.25 
Volgens France3 zouden de joggende agenten vanuit een auto beschoten zijn in Carcassonne, waarbij één van hen ernstig gewond is geraakt aan zijn schouder. Kort voor elf uur werd de auto aangetroffen bij een vesting van de Super U-supermarktketen in Trèbes, waar de schutter zich in verschanst bleek te hebben.

De lokale krant La Dépêche du Midi meldt dat er zeker één dode is gevallen. Eric Ménassi, de burgemeester van Trèbes, heeft tegen de krant gezegd dat de slager van de supermarkt vermoord zou zijn door de gijzelnemer.

Update 12.43 uur
Premier Édouard Philippe heeft inmiddels ook bevestigd dat het om een gijzeling gaat. Reuters meldt dat het gros van de gijzelaars vrij is gelaten, met uitzondering van een niet nader genoemd aantal agenten. 

Update 13.33 uur
Diverse media melden dat de gijzelnemer in de supermarkt - wiens identiteit bij de politie inmiddels bekend is - een eis gesteld heeft, zoals bij gijzelingen wel vaker het geval is. Meneer zou graag zien dat collega-terrorist Salah Abdeslam, bekend van de aanslagen in Parijs in november 2015, weer op vrije voeten gesteld wordt, een niet al te realistische eis.

Ook wordt gemeld dat er twee doden gevallen zijn, maar dit is nog niet bevestigd. Lokale media vertellen dat er twee mensen op de grond liggen in de supermarkt, maar over hun toestand is nog bijzonder weinig bekend.

Update 15.00 uur
De gijzelnemer is door de politie uitgeschakeld. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken in Frankrijk bevestigd, zonder daarbij te melden of de dader gedood is - iets wat volgens lokale media het geval is.

Ondertussen zou de Cité van Carcassonne, de prachtige, historische binnenstad, geëvacueerd en afgesloten worden. Lokale media melden dat er twee lichamen gevonden zijn, mogelijk de bestuurder en een passagier van de auto die door de gijzelnemer is gestolen. Het kasteel van Carcassonne zou geëvacueerd zijn, net als zaken als winkels. Restaurants en hotels in de stad moeten hun gasten binnen houden, terwijl de scholen afgegrendeld zijn, mogelijk omdat nog een medeplichtige gezocht wordt.

Voetballer Behrami doet het met skiester Gut

Tragisch nieuws uit Zwitserland: alpineskiester Lara Gut heeft een nieuwe liefde. Niemand minder dan voetballer Valon Behrami is de nieuwe vlam van de 26-jarige snelheidsspecialiste, die drie jaar lang single was, zo kondigde Gut op Facebook aan in een post waarin ze terugblikt op het wat matige seizoen.

De 32-jarige Behrami zat daarentegen nog tot vorige maand in een twaalf jaar lange relatie met ene Elena Bonzanni, de moeder van zijn twee dochters. Gut stond er jarenlang om bekend haar privéleven goed privé te houden. Zo werd pas na een jaar of zes duidelijk dat de Italiaanse skiër Simone Eydallin haar vriend was, maar nadat dat openbaar werd eindigde de relatie al snel.

Lara Gut (Pro Shots/Gepa)
Lara Gut (Pro Shots/Gepa)

Lara Gut, de juichende dame (Pro Shots/Action Images)
Lara Gut, de juichende dame (Pro Shots/Action Images)

Lara Gut (Pro Shots/Gepa)
Lara Gut (Pro Shots/Gepa)

Diverse gemeenten gaan stemmen hertellen

Diverse gemeenten gaan de stemmen hertellen. In Rijswijk en Venray gebeurt dat omdat er volgens burgemeesters Michel Bezuijen en Hans Gilissen signalen zijn binnengekomen dat er 'onvolkomenheden' of 'vermoedelijke onjuistheden' zijn bij de telling op de stembureaus.

In Maastricht heeft burgemeester Annemarie Penn-te Strake besloten tot een hertelling op maandag naar aanleiding van een verzoek van D66. Deze partij komt bij de verdeling van restzetels een paar stemmen tekort voor een extra zetel in de raad. De betreffende zetel is nu voorlopig toegewezen aan het CDA, waardoor het CDA op 6 zetels uitkomt en D66 op 4 zetels.

"Deze uitslag is zo bepalend voor de komende vier jaar dat het centraal stembureau Maastricht, om alle twijfel weg te nemen, besloten heeft tot hertelling", aldus Penn.

Restzetel
Ook in Beek (Limburg) gaat het tellen van de stemmen over. De reden in Beek is dat het verschil bij het toekennen van de restzetel dusdanig klein is (6 stemmen) dat een fout in de telling tot onjuiste toekenning van de restzetel geleid kan hebben.

Medemblik hertelt eveneens alle stemmen. De reden is dat de tweede zetel van GroenLinks in de Noord-Hollandse plaats en het verdwijnen van de lokale partij BAMM uit de raad, is gebaseerd op één stem. "Ik wil honderd procent uitsluiten dat er op de bijna 19.000 stemmen niet per ongeluk een verkeerd aantal is aangekruist", zegt burgemeester Frank Streng.

Bergen op Zoom
Ook ging het mis bij het stembureau in de zorgcentrum Stuijvenburgh in Bergen op Zoom en bij dorpshuis 't Weike in Lepelstraat. Maikel de Bekker van Lijst Linssen stemde in de Stuijvenburgh op zichzelf. Ook zijn vrouw stemde op hem. "Maar er staat nul stemmen bij de uitslag achter mijn naam'', vertelt hij. "Dat hadden er minimaal twee moeten zijn.'' Hij waarschuwde Linssen die vervolgens belde met burgemeester Petter.

"In 't Weike klopten het aantal stemkaarten en het aantal stembiljetten niet. Er waren twee stembiljetten te weinig. Toen heeft de voorzitter van dat stembureau twee stembiljetten ingevuld. Op naam van GBWP en CDA." zo vertelde de Bekker. Omdat dat de grootste partijen zijn in het dorp. Linssen hoorde dit omdat een partijgenoot tot de tellers behoorde. Ook over dit geval wil hij opheldering van Petter hebben.

Volgens lijsttrekker Joey van Akeren (PvdA) zijn bij stembureau brandweerkazerne Halsteren, in Bergen op Zoom, ongeregeldheden geconstateerd. De PvdA steunt de oproep van Lijst Linssen om alle stemmen van de gemeente, ruim 26.000, opnieuw te tellen.

Diverse gemeenten gaan stemmen hertellen
Diverse gemeenten gaan stemmen hertellen (Foto: ANP)

Art Rooijakkers stopt met Wie is de Mol en gaat naar RTL

Presentator Art Rooijakkers (43) gaat per 1 april aan de slag bij RTL. Hij tekent een driejarig contract. Hij gaat zowel studioprogramma's als programma's op locatie doen, maakte het mediabedrijf vrijdag bekend.

Rooijakkers zal niet alleen te zien zijn bij de tv-zenders, maar ook bij digitale platformen, zoals Videoland. Naast presenteren, gaat hij ook eigen programma's ontwikkelen.

De presentator was de afgelopen jaren in dienst van de NPO. Hij presenteerde onder meer het succesprogramma Wie is de mol? Het spelprogramma werd in 2013 bekroond met een Gouden Televizierring.

Volgens programmabaas Erland Galjaard, die RTL volgende week verlaat, heeft Rooijakkers "de kracht om elk onderwerp met oprechte nieuwsgierigheid te benaderen en voor iedereen toegankelijk te maken" De presentator zelf stelt dat hij uitkijkt naar alle nieuwe kansen die hij bij RTL gaat krijgen. "Het begon te tintelen: nieuwe impuls, nieuwe energie, nieuwe kansen. Ik vind het spannend en kan niet wachten."

Na de zomer is Rooijakkers voor het eerst te zien bij RTL.

Art Rooijakkers maakt overstap naar RTL
Art Rooijakkers maakt overstap naar RTL (Foto: BuzzE)

Henk Bres gekozen in gemeenteraad Den Haag

Henk Bres gaat aan de slag als gemeenteraadslid van Den Haag. De 'Ras-Hagenees' kreeg als lijstduwer van de PVV 1802 voorkeursstemmen. Dat blijkt uit de officiële uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag.

De 65-jarige Bres kreeg ook de stem van PVV-partijleider Geert Wilders. Bres, bekend van zijn deelname aan televisieprogramma's als Kopspijkers, Big Brother en Waku Waku, heeft tegen zijn management gezegd dat hij zijn zetel zal innemen. Onlangs werd hij als columnist bij weekblad De Posthoorn weggestuurd vanwege omstreden uitlatingen op Twitter.

Ook oud-zwemmer Maarten van der Weijden komt in een gemeenteraad. Inwoners van Waalwijk konden stemmen op de olympisch kampioen op de 10 kilometer in 2008. Van der Weijden deed als lijstduwer voor de VVD mee aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Acteur en presentator Marc Klein Essink (VVD, Waterland), cabaretier Vincent Bijlo (Perspectief 21, Bunnik), oud-voetballers René Eijkelkamp (Gemeentebelangen Dalfsen) en Lex Schoenmaker (CDA, Den Haag) en darter Raymond van Barneveld (Groep de Mos, Den Haag) kwamen niet in de raad.

Henk Bres gekozen in gemeenteraad Den Haag
Henk Bres gekozen in gemeenteraad Den Haag (Foto: BuzzE)

Harderwijk wil intocht Sinterklaas organiseren

Harderwijk heeft zich officieel kandidaat gesteld om dit jaar, op 17 november, de landelijke intocht van Sinterklaas te organiseren. De omroep had een brandbrief gestuurd naar alle burgemeesters, omdat nog geen enkele plaats zich kandidaat gesteld had.

Bert Kaasschieter van de Stichting Vrienden van Sinterklaas Harderwijk praat vrijdag nog met de NTR om een en ander te bespreken. "In 2010 organiseerde Harderwijk de intocht ook en dat was voor iedereen, inclusief de NTR, een geslaagd feest", aldus Kaasschieter.

Ook burgemeester Harm-Jan van Schaik is wel voorstander van de organisatie. "De draaiboeken liggen er nog, ook al is de situatie gezien de Pietendiscussie nu iets anders. Sinterklaas is een enorm kinderfeest en dat mag niet in het water vallen. Met de nieuwe boulevard is Harderwijk heel geschikt om er een positief feest van te maken."

Net als omringende gemeenten, zoals Ermelo en het immer fraaie Nunspeet, is ook Harderwijk doorgaans voorstander van de bekende Zwarte Pieten. "Net als in voorgaande jaren zullen al onze activiteiten rond Sinterklaas ook nu weer vergezeld worden door donkerbruine Pieten, dat is immers de traditie", klonk het anderhalf jaar geleden bijvoorbeeld nog in Harderwijk.

Ook het Zeeuwse Sluis heeft laten weten interesse te hebben. "Sinterklaas is hier welkom", aldus burgemeester Marga Vermue. "Het zou een mooie kans zijn om de mooie gemeente Sluis te laten zien, in combinatie met een gezellig kinderfeest." Middelburg was in 2006 de laatste Zeeuwse organisator van de intocht.

Donderdag liet de NTR nog weten dat de intocht mogelijk in gevaar is, omdat nog geen enkele gemeente zich gemeld had.

Rechter gaat Catalaanse leiders vervolgen

Het Spaanse hooggerechtshof gaat dertien Catalaanse separatistische leiders vervolgen voor rebellie. De dertien, onder wie de vroegere Catalaanse leider Carles Puigdemont, waren vorig jaar betrokken bij het uitroepen van een Catalaanse republiek. Op rebellie staat in Spanje een maximale gevangenisstraf van 25 jaar.

In totaal zullen 25 separatistische politici worden berecht wegens rebellie, verduistering of ongehoorzaamheid, aldus het hof.

Dat stelt ook dat veertien leden van de voormalige Catalaanse overheid 2,1 miljoen euro moeten terugbetalen. Dat geld was onder meer gebruikt voor het houden van een illegaal referendum over onafhankelijkheid op 1 oktober. Een ander deel van het geld moet de gerechtelijke kosten dekken.

Het hof gaf nog geen datum voor het proces.

Rechter gaat Catalaanse leiders vervolgen
Rechter gaat Catalaanse leiders vervolgen (Foto: ANP)

'Russen gooiden brandbommen in Syrië'

Volgens activisten heeft Rusland brandbommen met een soort napalm gebruikt bij luchtaanvallen op de plaats Irbin in de Syrische regio Oost-Ghouta. Bij die aanvallen kwamen 37 burgers om het leven, vooral vrouwen en kinderen.

Het Syrische Observatorium voor Mensenrechten verklaarde dat Rusland een schuilkelder bestookte met bommen geladen met de brandbare stof thermiet. Op foto's waren verbrande lijken te zien. Er was verder geen bewijs voor de beschuldiging.

'Russen gooiden brandbommen in Syrië'
'Russen gooiden brandbommen in Syrië' (Foto: ANP)

Xiaomi Redmi Note 4X

Xiaomi heeft inmiddels veel verschillende telefoons voor ieder budget. De Redmi-lijn is de wat goedkopere lijn, maar wel een mooie middenmoot. Met deze Redmi Note 4X haal je voor rond de 150 euro een telefoon in huis met een degelijke bouwkwaliteit zoals je van Xiaomi mag verwachten, een Snapdragon 625 processor, 4GB werkgeheugen en 64GB opslag. Kortom, best wat nette specificaties voor dat geld.

Prijsvraag & kortingsacties

Vergeet deze week niet even de prijsvraag (Xiaomi telefoon, Huawei, router, tablet) en kortingsacties mee te pakken. De prijsvragen staan op het forum hier én hier. Voor de hele feestweek van Gearbest kan je op hun eigen Nederlandse actiepagina terecht.

Argentijnse WK-finalist 1978 'El Loco' overleden

De Argentijnse oud-voetballer René Houseman is donderdag overleden. De voormalig speler van onder meer Huracán, River Plate en Independiente leed al enige tijd aan tongkanker. El Loco, zo genoemd wegens zijn wat rebelse gedrag en briljante acties op het veld, is 64 jaar geworden.

Houseman kwam in zijn carrière tot 55 interlands voor het Argentijnse elftal. Het absolute hoogtepunt uit de loopbaan van de buitenspeler valt samen met een dieptepunt uit het Nederlandse voetbal: Houseman viel in 1978 in de 75e minuut in tijdens de WK-finale. Daarin won Argentinië na verlenging uiteindelijk met 3-1 van Nederland, dat Rob Rensenbrink in de blessuretijd op de paal zag schieten.

"René was een buitengewone en unieke speler, die over alle mogelijke kwaliteiten beschikte", aldus oud-teamgenoot Osvaldo Ardiles. "Dapper en snel, zowel op als buiten het veld. Hij was ook bescheiden en het was een voorrecht om zo lang samen met hem gespeeld te mogen hebben."  

Kamerspringer betuigt spijt

De man die zich donderdag probeerde te verhangen in de vergaderzaal van de Tweede Kamer, zegt dat hij spijt van zijn actie heeft, vooral omdat diverse Kamerleden het hebben zien gebeuren. "Het is natuurlijk nogal wat, ik heb geprobeerd om ze wakker te schudden", zegt hij in een gesprek met Omroep Gelderland.

De 65-jarige man uit Groenlo voert al een tijd actie voor legalisering van wietteelt. Hij bivakkeerde al geruime tijd voor het Kamergebouw om aandacht te vragen voor zijn zaak. Ook deze actie was bedoeld om aandacht te vragen voor wietteelt.

"Het kwam ineens in me op om dit te doen. In die twee maanden heb ik Kamerleden petities gestuurd en nooit wat gehoord, ze liepen allemaal om mij heen terwijl ik daar zat", aldus de man tegen de Gelderse omroep. "Ik heb dit met mijn volle verstand gedaan, het was een daad van liefde voor de aarde en de mensen. Ik ben niet depressief."

Hij werd na zijn mislukte zelfmoordpoging naar het ziekenhuis gebracht. Het incident vond plaats tijdens een Kamerdebat over georganiseerde misdaad.

Kamerspringer betuigt spijt
Kamerspringer betuigt spijt (Foto: ANP)

Gridstraf voor Ricciardo in Melbourne

Red Bull-coureur Daniel Ricciardo heeft voor zijn thuisrace een gridstraf van drie plaatsen opgelopen. De Australiër wordt zwaar aangerekend dat hij in Melbourne in de tweede vrije training tijdens een rode vlag iets te snel richting pits reed. Ook heeft hij twee strafpunten op zijn licentie gekregen.

De rode vlag kwam uit omdat er op het rechte stuk van start/finish een stuk kabel los was geraakt. De coureurs krijgen vervolgens een minimuntijd op hun display in de auto geprojecteerd waar ze boven moeten blijven. Ricciardo ging in eerste instantie bij bocht 12 op Albert Park nog 175 kilometer per uur, maar nam in het slotstuk van de baan flink gas terug.

Toch bleef Ricciardo hiermee onder de door de FIA gestelde minumumtijd, waardoor hij regel 31.6 van het Sportief Reglement brak. Omdat hij echter toch flink gas terug had genomen hebben de stewards de straf versoepeld tot drie plaatsen gridstraf en twee strafpunten.

Charmeoffensief van Zeeland voor mariniers

Zeeland is een charmeoffensief gestart na alle ophef rond de verhuizing van het Korps Mariniers vanuit Doorn naar Vlissingen. Deze week meldde de voorzitter van de medezeggenschapscommissie van het Korps dat mariniers uit onvrede over de verhuizing bij het korps vertrekken.

De mariniers vrezen dat hun partners in Vlissingen geen werk kunnen vinden en dat ze een koophuis er nooit meer kunnen verkopen. Acht organisaties hebben de handen ineen geslagen om te laten zien dat Zeeland veel te bieden heeft en hier meer dan genoeg vacatures zijn voor de partners van de mariniers.

Per jaar heeft Zeeland 36.000 vacatures, waarvan een groot deel daadwerkelijk gepubliceerd wordt op vacaturesites, aldus de organisaties. Vooral in de gezondheidszorg, industrie, horeca, dienstverlening en toerisme zijn veel banen beschikbaar.

Drie vacaturesites en vijf bedrijven en instellingen hebben vrijdag een advertentie in de Volkskrant geplaatst om de mariniers en hun partners welkom te heten.

Charmeoffensief van Zeeland voor mariniers
Charmeoffensief van Zeeland voor mariniers (Foto: ANP)

NHL: Kopitar schittert met vier goals tegen Avalanche op doelpuntrijke avond

IJshockeyer Anze Kopitar heeft voor het eerst in zijn carrière vier keer in één wedstrijd gescoord. De 30-jarige Sloveen leidde de Los Angeles Kings zo naar een ruime overwinning op bezoek bij de Colorado Avalanche in Denver.

In de Mile High City zette Mikko Rantanen de thuisploeg nog op een 1-0 voorsprong, maar dankzij onder meer twee goals van Kopitar werd de eerste periode afgesloten met een 1-3 stand. De Kings bleven komen en Kopitar, die al een dikke tien jaar in LA speelt, voegde er nog twee goals aan toe, wat uiteindelijk leidde tot een 1-7 overwinning.

Het was sowieso een doelpuntrijke avond in de NHL. Zo wonnen de Carolina Hurricanes in eigen huis met 6-5 van de Arizona Coyotes, nadat Valentin Zykov en Jeff Skinner in de derde periode een 4-5 achterstand ombogen in de winst. De New York Islanders scoorden thuis tegen de Tampa Bay Lightning drie keer in de eerste vijf minuten van derde periode - waaronder twee keer door Anthony Beauvillier - maar het was net niet genoeg om de bezoekers te stoppen: 6-7.

Uitslagen NHL donderdag
Carolina Hurricanes - Arizona Coyotes 6-5
Columbus Blue Jackets - Florida Panthers 4-0
New York Islanders - Tampa Bay Lightning 6-7
Philadelphia Flyers - New York Rangers 4-3
Detroit Red Wings - Washington Capitals 0-1
Ottawa Senators - Edmonton Oilers 2-6
Nashville Predators - Toronto Maple Leafs 2-5
Chicago Blackhawks - Vancouver Canucks 2-5
Colorado Avalanche - Los Angeles Kings 1-7
San Jose Sharks - Vegas Golden Knights 2-1 OT

De hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)

GroenLinks definitief grootste in Amsterdam

GroenLinks is definitief de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. De partij krijgt, zoals eerder voorspeld, tien plekken in de raad. Forum voor Democratie (FVD) en DENK zijn de grote nieuwkomers, met elk drie zetels. Ook BIJ1 van Sylvana Simons heeft een plek in de raad bemachtigd.

Dat blijkt uit de definitieve uitslag van de gemeente Amsterdam. Tot nu toe was alleen een tussenstand op basis van 69 procent van de getelde stemmen bekend, maar de uitkomst van vrijdag wijkt hier niet van af. Het opkomstpercentage is 52,2 procent.

Dat betekent dat D66 van 14 naar 8 zakt, de PvdA van 10 naar 5 zetels en de SP van 6 naar 3. De Partij voor de Dieren heeft 3 zetels bemachtigd, tegen één in 2014. De VVD blijft gelijk op 6 zetels en de Partij van de Ouderen, CDA en ChristenUnie hebben 1 zetel.

Record
Hiermee krijgt de Amsterdamse gemeenteraad een recordaantal van twaalf partijen. Aan de verkiezingen deden maar liefst 28 partijen mee.

Het tellen van de stemmen was in Amsterdam een megaklus, omdat er ook is gestemd op het landelijk referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten en de stadsdeelcommissies. Hoewel de gemeente extra tellers had ingezet op de 560 stembureaus, lukte het niet om zoals gebruikelijk woensdag rond middernacht een tussenstand te geven van 85 tot 90 procent van de stemmen.

GroenLinks definitief grootste in Amsterdam
GroenLinks definitief grootste in Amsterdam (Foto: ANP)

Defiance 2050 krijgt gesloten bèta

Trion Worlds, ontwikkelaar van Defiance 2050 heeft aangekondigd dat er volgende maand een gesloten beta zal komen van het spel. De beta zal beschikbaar zijn op PlayStation 4, Xbox One en pc. Helaas zal voor de PS4 gebruikers de beta alleen beschikbaar zijn in Noord-Amerika.

Defiance 2050 is een upgrade van de originele Defiance. Ieder aspect van de game is aangepakt in de futuristische shooter. Naast al het oude is er ook een nieuwe class en een nieuw progressiesysteem. Defiance 2050 staat gepland voor release deze zomer. Inschrijven voor de bèta kan hier.


EPIC laat nieuwe performance capture technologie zien

Eerder konden we al genieten van de nieuwe Unreal Engine 4 Star Wars demo, maar er is meer. EPIC heeft namelijk ook een nieuwe Unreal Engine 4 performance capture technologie laten zien. Hierdoor is het mogelijk om via dynamische motion capture van een persoon tegelijk een digitale animatie in real-time weer te geven.

De software heet Siren en hiervoor werkt samen gewerkt met 3Lateral, Cubic Motion, Tencent en Vicon. Acteur Andy Serkis die we kennen als Gollum, Snoke en Caeser werkte mee aan de demo. Hoe we de toepassing terug zullen zien in games is afwachten, maar het geeft ontwikkelaars wel meer mogelijkheden.

Kemphanen aangehouden voor mishandeling

Twee mannen (48 jaar en 52 jaar) uit Oosterhout zijn donderdag 22 maart aangehouden voor mishandeling.

Agenten kregen rond 19.00 uur een melding dat er een mishandeling zou hebben plaatsgevonden op de Europaweg. Eenmaal ter plaatse troffen de agenten beide mannen aan. De mannen kregen vermoedelijk een conflict met elkaar waarbij de 48-jarige man letsel opliep.

De exacte toedracht is nog onduidelijk. De mannen zijn ingesloten voor verhoor. De politie doet verder onderzoek naar wat er precies is voorgevallen tussen de mannen.

Kemphanen aangehouden voor mishandeling (Foto: Stockfoto politie)
Kemphanen aangehouden voor mishandeling (Foto: Stockfoto politie)

Verstappen zit Hamilton op de hielen in Australië

Lewis Hamilton heeft ook in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Australië de snelste tijd gereden. In de straten van Melbourne kwam de regerend wereldkampioen tot een tijd van 1.23,931 waarmee hij een tiende sneller was dan Max Verstappen. Opvallend was het goede optreden van de Haas van Romain Grosjean die zich voor Daniel Ricciardo wist te nestelen.

Hamilton noteerde al voor de helft van de sessie zijn snelste tijd, waarmee hij Verstappen afloste. Op plek drie eindigde Valtteri Bottas met de Mercedes. De Fin moest in deze sessie nog wel even door de grindbak nadat hij uit moest wijken voor zijn landgenoot Kimi Räikkönen. Die verklaarde Bottas niet gezien te hebben. Ook Fernando Alonso maakte een dergelijke situatie mee.

In de lange runs leek het erop dat Mercedes de boel goed voor elkaar heeft, omdat zowel Hamilton als Bottas snelle tijden lieten noteren. Verstappen zat hier vlak achter, gevolgd door de Ferrari's.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:23.931 35
2 M. Verstappen Red Bull 1:24.058 34
3 V. Bottas Mercedes 1:24.159 34
4 K. Räikkönen Ferrari 1:24.214 39
5 S. Vettel Ferrari 1:24.451 38
6 R. Grosjean Haas 1:24.648 34
7 D. Ricciardo Red Bull 1:24.721 28
8 F. Alonso McLaren 1:25.200 28
9 K. Magnussen Haas 1:25.246 30
10 S. Vandoorne McLaren 1:25.285 34
11 C. Sainz Jr. Renault 1:25.390 35
12 S. Pérez Force India 1:25.413 30
13 N. Hülkenberg Renault 1:25.463 35
14 L. Stroll Williams 1:25.543 32
15 E. Ocon Force India 1:25.888 33
16 B. Hartley Toro Rosso 1:25.925 41
17 P. Gasly Toro Rosso 1:25.945 39
18 S. Sirotkin Williams 1:25.974 37
19 M. Ericsson Sauber 1:26.814 31
20 C. Leclerc Sauber 1:26.815 35

Konami komt met 4K en VR versie van Zone of the Enders

Zone of the Enders: The 2nd Runner kreeg eerder al een HD versie, maar Konami gaat nu toch een stap verder. Ze hebben namelijk aangekondigd met een nog een remaster te komen waarbij er 4K en VR ondersteuning zal worden toegevoegd.

De game zal ergens deze lente uitkomen voor PlayStation 4 en pc. In de onderstaande video zie je een vergelijking tussen de verschillende versies.


Ni No Kuni 2 Kings Edition in beeld

Bandai Namco stuurde ons de Kings Edition van Ni no Kuni 2: Revenant Kingdom. In onderstaande foto's kun je zien wat daar in zit, met als klapstuk het bewegende muziekdoosje.

In de Kings Edition zit de game met daarbij The Kingmakers: een making-of Ni no Kuni II op Bluray disc, een soundtrack op vinyl die je in bijgeleverde popup diorama kunt wegstoppen, een stel ansichtkaarten, een 20cm hoog muziekdoosje met daarin een diorama dat draait terwijl het de main theme van de game afspeelt, een 148-pagina dik artbook met de personages, vijanden en omgevingen in de game, een SteelBook-case en de season pass.

Ni No Kuni 2 is nu beschikbaar voor PlayStation 4 en pc. Deze editie met muziekdoos is er alleen voor PlayStation 4. Mocht je je afvragen hoe de game zelf is, dan kun je de review lezen.

Ni no Kuni 2: Kingdom Edition - Case and making of (Foto: Pheno)
Ni no Kuni 2: Kingdom Edition - Case and making of

Ni no Kuni 2: Kingdom Edition - Cards (Foto: Pheno)
Ni no Kuni 2: Kingdom Edition - Cards

Ni no Kuni 2: Kingdom Edition - Popup (Foto: Pheno)
Ni no Kuni 2: Kingdom Edition - Popup

Ni no Kuni 2: Kingdom Edition - Soundtrack (Foto: Pheno)
Ni no Kuni 2: Kingdom Edition - Soundtrack

Ni no Kuni 2: Kingdom Edition - Artbook (Foto: Pheno)
Ni no Kuni 2: Kingdom Edition - Artbook

Ni no Kuni 2: Kingdom Edition - Artwork (Foto: Pheno)
Ni no Kuni 2: Kingdom Edition - Artwork

Ni no Kuni 2: Kingdom Edition - Artwork (Foto: Pheno)
Ni no Kuni 2: Kingdom Edition - Artwork

Edwin Evers stopt met ochtendshow bij 538

Met duidelijk hoorbare emoties heeft Edwin Evers vanochtend op Radio 538 laten weten aan het eind van het jaar te stoppen met de 'Evers-staat-op' ochtendshow bij Radio 538. Een beslissing die hij enkele weken gemaakt lijkt te hebben en ook besproken heeft met de directie van 538 en Talpa Radio. Ik ben toen bij de directie fantastisch opgevangen en gesteund en dat heeft me erg goed gedaan, zegt Edwin op de radio.  Hij gaf aan dat de ochtendshow op Radio 538 het aller-aller-allergaafste was wat hij ooit heeft gedaan.

Ik heb een geweldig radioteam om mij heen, misschien wel het beste dat er op de radio te vinden is, maar het is tijd voor wat anders. De beslissing was zeker niet makkelijk. Edwin gaf aan meer tijd voor zichzelf en zijn priveleven te willen hebben. Hij hikte steeds meer aan tegen de avondklok van 20.00 uur wat voor hem aangaf dat hij naar bed moest omdat de volgende dag de ochtendshow weer vroeg op het programma staat.

De geruchten dat Evers zou stoppen gaan al langer. Hij had nog altijd zijn contract niet verlengd en ook was  al bekend dat Radio 538 bezig was om DJ Frank Dane klaar te stomen voor een opvolging van Edwin indien deze zou vertrekken. De 46-jarige DJ liet wel weten dat de zender had laten weten dat de deuren altijd voor hem open zouden staan als hij wilde terugkomen. Evers liet weten dat de kans dat hij zou terugkomen 120 tot 130% was alleen niet te zeggen wanneer. Evers bedankte zijn luisteraars, zijn team en de zender voor de samenwerking van 21-jaar bij Radio 538. 

Unreal Engine 4 laat mogelijkheden zien

EPIC games laat weer eens hun spierballen zien van hun Unreal Engine 4. Samen met ILMxLAB en NVIDIA hebben ze een Star Wars demo laten zien die gebruik maakt van real-time raytracing, een nieuwe technologie dit dit jaar voor het eerst in games zal verschijnen. Real-time raytracing is een simulatie van licht waardoor alles er realistischer uitziet.

De techniek eist wel een hoop van computersen zal dus voorlopig nog niet in alle games volledig benut worden. Voor de demo werd er gebruik gemaakt van 4 geavanceerde NVIDIA Volta GPU's. Het zal nog wel even duren voor we dit in games zien, maar het geeft wel aan wat we kunnen verwachten.

Oceanhorn 2 - GDC Demo Trailer

De Zelda kloon Oceanhorn 2 heeft weer wat nieuwe gameplay-beelden laten zien. Het spel dat in 2016 al werd aangekondigd is nog volop in ontwikkeling en laat dus nog niet de volle potentie van het spel zien volgens de makers. De beelden zijn trouwens van de iOS versie van het spel.

Wanneer Oceanhorn 2: Knights of the Lost Realm uitkomt is nog niet bekend en ook niet op welke platformen. Het eerste deel verscheen op alle consoles en pc.

Rechtbank Kenia: anaal onderzoek mag niet

Activisten die strijden voor LHBT-rechten in Kenia hebben er een overwinning bij. De rechtbank in Kenia heeft namelijk besloten dat anale onderzoeken bij mannen, die worden verdacht van homoseksuele contacten, in strijd zijn met de wet.

Homosexualiteit is strafbaar in Kenia en het anale onderzoek was één van de manieren om erachter te komen of mannen homoseksuele contacten hadden gehad. Activisten schaarden dit onderzoek onder marteling en volgens Human Rights Watch is Kenia één van tenminste acht landen waar sinds 2010 gedwongen anale onderzoeken worden uitgevoerd. Ook in Egypte, Kameroen, Oeganda en Zambia zou dit gebeuren.

De straf op Homosexualiteit liegt er niet om, zodra de anale variant van het CBR in Kenia een man positief test op mannenliefde kan er 14 jaar gevangenisstraf worden opgelegd.

Rechtbank Kenia: Anaal examen mag niet (Foto: ANP)
Rechtbank Kenia: anaal onderzoek mag niet (Foto: ANP)

NBA: Walker en Hornets verpulveren Grizzlies met grootste zege ooit

De basketballers van de Charlotte Hornets hebben donderdagavond in het eigen Spectrum Center ongenadig hard uitgehaald. De Memphis Grizzlies werden op zelden vertoonde wijze over de knie gelegd door de Hornets, waar Kemba Walker schitterde.

Al na één kwart was de wedstrijd nagenoeg gespeeld (37-14), maar de Hornets kenden geen enkele genade. Halverwege stonden ze 33 punten voor, dat werd al snel uitgebreid naar meer dan vijftig en uiteindelijk was de lijdensweg van de Grizzlies pas over bij een eindstand van 140-79.

Voor de Hornets was het met 61 punten met afstand de grootste zege ooit. In 1992 werd het oude record gevestigd door met 52 punten van de Philadelphia 76ers te winnen, terwijl de zwaarste nederlaag ooit voor de Grizzlies sinds 2015 (Golden State Warriors) op 50 punten stond.

Vooral Walker speelde een heerlijke wedstrijd. De 27-jarige guard kwam tot maar liefst 46 punten, met onder meer tien van de veertien pogingen op een driepunter die in de basket vielen.

Uitslagen NBA donderdag
Charlotte Hornets - Memphis Grizzlies 140-79
Orlando Magic - Philadelphia 76ers 98-118
Houston Rockets - Detroit Pistons 100-96 OT
New Orleans Pelicans - Los Angeles Lakers 128-125
Dallas Mavericks - Utah Jazz 112-119
Sacramento Kings - Atlanta Hawks 105-90

Walker trekt de Grizzlies uit elkaar (Bron: YouTube)

FOK! Wat een weer: en nu de waarheid

Na de desillusie van Djeez, dan nu het echte weerbericht. Er is veel bewolking en slechts een enkele opklaring. In het oosten en noordoosten valt er eerst nog lichte motregen. Van het westen uit gaat er vanmiddag ook elders af en toe (mot)regen vallen. In de avond klaart het in het westen mogelijk weer op. De zuidwestenwind neemt toe naar matig, aan zee (vrij) krachtig en de middagtemperatuur ligt rond 9°C.

In de nacht naar zaterdag is het nog meest bewolkt en kan er hier en daar nog wat lichte motregen vallen. Later in de nacht komen er geleidelijk meer opklaringen. De temperatuur daalt naar 3°C. De wind is zuidelijk en zwak.

Zaterdag begint met wolkenvelden, maar ook af en toe zon, in de loop van de dag neemt de bewolking toe en kan er zeer lokaal een lichte bui voorkomen. De middagtemperaturen lopen uiteen van 8°C in het noorden tot 11°C in het zuiden van het land. De zwakke zuidelijke wind neemt verder af naar zwak en veranderlijk. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Een anonieme lezer is op vakantie in Oostenrijk (Foto: Anoniem)
Een anonieme lezer is op vakantie in Oostenrijk (Foto: Anoniem)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Verstappen derde in eerste training, Hamilton bovenaan

Lewis Hamilton heeft de eerste vrije training van het nieuwe Formule 1-seizoen als snelste afgesloten. De Britse Mercedescoureur bleek in een warm en zonnig Melbourne na anderhalf uur de snelste.

Hamilton reed zijn snelste tijd op de ultrasofts, net als teamgenoot Valtteri Bottas. Max Verstappen reed op die band in de slotfase van de training nog een puik rondje, wat hem als best of the rest achter de Mercedes-coureurs op de tijdenlijsten zette, voor beide Ferrari-coureur en teamgenoot Daniel Ricciardo.

McLaren-coureurs Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne hadden aanvankelijk de nodige problemen, maar het team kreeg de boel later in de training toch op orde en het duo kon zich gewoon netjes in de middenmoot melden.

Uitslag eerste vrije training Grand Prix van Australië (Bron: Formula1.com)
Uitslag eerste vrije training Grand Prix van Australië (Bron: Formula1.com)

Uitverkoop op Amerkaanse en Aziatische beurzen

De Aziatische beurzen stonden vrijdag diep in het rood. De vrees voor een handelsoorlog tussen de economische grootmachten China en de Verenigde Staten zorgde voor spanningen bij beleggers.

De Nikkei-index in Tokio stond ongeveer een half uur voor de slotbel 4,7 procent in de min op 20.580,92. De Kospi in Seoul zakte bijna 3 procent en de All Ordinaries in Sydney speelde 2 procent kwijt. De Hang Seng in Hongkong kende een verlies van 3 procent.

De Amerikaanse aandelenbeurzen sloten een dag eerder met een flink verlies. De vrees voor een handelsoorlog met China laaide op nadat de Amerikaanse president Trump extra importheffingen tegen de Aziatische grootmacht aankondigde. Eerder had de regering al bekendgemaakt dat importheffingen op staal en aluminium niet gelden voor onder meer de Europese Unie en Zuid-Korea.

De Dow-Jonesindex sloot donderdag 2,9 procent lager. Die daling van 724 punten zorgde voor een eindstand van 23.957,89 punten. De brede S&P 500 daalde 2,5 procent tot 2643,69 punten en technologiegraadmeter Nasdaq zakte 2,4 procent, tot 7166,68 punten.

De Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer kondigde aan dat onder meer de Europese Unie vrijgesteld is van de staalheffingen van Trump. Daarmee lijkt de maatregel vooral tegen China gericht. Trump kondigde donderdag aan dat daarbovenop voor maximaal 60 miljard dollar aan importheffingen komen op Chinese producten. Ook treft de VS maatregelen om diefstal van technologieën tegen te gaan. China heeft al aangegeven met tegenmaatregelen te zullen komen.

Importheffingen
Amerikaanse staalbedrijven werden door beleggers lager gezet na de aankondiging van Lighthizer. Het voordeel dat zij zouden hebben door de importheffingen op staal en aluminium is een stuk kleiner geworden. Staalbedrijven als US Steel (min 11 procent) en AK Steel (min 8,9 procent), ijzerertsproducent Cleveland-Cliffs (min 9,1 procent) en aluminiummaker Century Aluminum (min 17,8 procent) verloren flink.

Ook industriële bedrijven als Boeing (min 5,2 procent), Deere (min 4,1 procent) en General Electric (min 3,8 procent) leverden in.

Facebook
Facebook (min 2,7 procent) verloor opnieuw, ondanks excuses van topman Mark Zuckerberg woensdagavond. Hij gaf aan bereid te zijn om te komen getuigen in het Congres over de zaak. Facebook verloor door het schandaal al tientallen miljarden aan beurswaarde.

Farmaceut AbbVie ging 12,8 procent onderuit. De onderneming besloot voorlopig geen goedkeuring aan te vragen voor een experimenteel middel tegen longkanker nadat testresultaten tegenvielen.

De euro was 1,2314 dollar waard tegen 1,2310 bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie werd voor 64,22 dollar verhandeld, een waardedaling van 1,5 procent. Brent-olie werd 0,9 procent goedkoper en kostte 68,88 dollar per vat.

Europa
De Europese aandelenbeurzen maken zich op voor een moeizame dag waarbij de handelsoorlog als het zwaard van Damocles boven de beursvloeren hangt. 

Grote verliezen op Aziatische beurzen
Grote verliezen op Aziatische beurzen (Foto: ANP)

EU-landen: Rusland achter aanslag zenuwgas

De regeringsleiders van de EU-landen zijn het erover eens dat Rusland hoogstwaarschijnlijk achter de zenuwgasaanval in Salisbury op een oud-dubbelspion zit. Volgens hen is er geen andere plausibele verklaring voor, liet EU-president Donald Tusk weten op een top in Brussel.

De leiders hebben de eerste 2,5 uur van hun diner gepraat over Rusland. De Britse premier May, de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Macron hadden voor het eten beraadslaagd over een sterkere veroordeling van de aanval.

De ministers van Buitenlandse Zaken kwamen maandag niet verder dan dat de EU de Britse vaststelling dat Rusland hoogstwaarschijnlijk verantwoordelijk is "zeer serieus" neemt. Naar verluidt wilden Griekenland en Hongarije de schuld niet bij Rusland leggen. Kennelijk zijn deze landen nu wel zover. Nederland toonde zich overigens ook voorzichtig.

De lidstaten gaan nu bekijken voor maatregelen er volgen, waarbij rekening wordt gehouden met antwoorden die Rusland geeft op de vragen die met name de Britten hebben gesteld.

EU-landen: Rusland achter aanslag zenuwgas
EU-landen: Rusland achter aanslag zenuwgas (Foto: ANP)

Trump vervangt nationale veiligheidsadviseur

John Bolton volgt Herbert McMaster op als de nationale veiligheidsadviseur van de Verenigde Staten. President Donald Trump maakte via Twitter bekend dat McMaster na veertien maanden dienst wordt bedankt voor zijn werk.

Bolton (69) wordt beschouwd als een havik. Zo pleitte hij in het verleden voor militaire actie tegen Iran en voor een harde lijn tegen Noord-Korea en Rusland.

"Ik ben generaal McMaster dankbaar voor zijn uitstekende werk en zal voor altijd zijn vriend zijn", schreef Trump. McMaster begint op 9 april aan zijn nieuwe baan.

Oostvaardersplassen: to feed or not to feed?

Drie mensen zijn onlangs gearresteerd toen ze over een hek klommen bij de Oostvaardersplassen nadat een te zwak edelhert werd doodgeschoten door boswachters van Staatsbosbeheer. Iedere winter is er een steeds heftiger wordende discussie over het wel of niet bijvoeren van de dieren in het gebied. Actievoerders die willen dat er wordt bijgevoerd blijven lijnrecht tegenover Staatsbosbeheer staan dat niet wil bijvoeren. Hoe moet dat nu verder?

Play-offwedstrijd Russische ijshockeycompetitie pas na zes uur beslist

In de Russische/Oost-Europese ijshockeycompetitie KHL valt wat spanning om de titel betreft niet altijd evenveel te beleven - Vladimir Poetin's favoriete club SKA St Petersburg lijkt hoe dan ook kampioen te moeten worden - maar donderdagavond ging het toch even flink tekeer.

In de halve finales van de Western Conference stonden CSKA Moskou en het Finse Jokerit tegenover elkaar in Moskou. Het was de vijfde wedstrijd in de best-of-7-serie, waarin CSKA met 3-1 aan de leiding ging, en het zou een lange avond worden in het CSKA IJspaleis.

Brian O'Neill tekende binnen vier minuten voor de 0-1 namens Jokerit, supertalent Kirill Kaprizov was zeven minuten later goed voor de gelijkmaker. Daar bleef het vervolgens bij in de reguliere speeltijd en dus moest er overtime gespeeld worden. En nog eens. En nog eens. En nog eens. En nog eens.

Een kleine vijf uur na het begin van de wedstrijd, inmiddels ver na één uur 's nachts in Moskou, begon de vierde overtime van de wedstrijd, met nog altijd geen enkele golden goal. Die leek dan eindelijk te vallen: Roman Lyubimov scoorde namens CSKA, maar na videoberaad besloten de scheidsrechters de goal toch af te keuren.

Het spel ging dus vrolijk verder en inmiddels belandden we bij de vijfde overtime. Jokerit had inmiddels ook al twee grote kansen gehad, maar stuitte in een paar seconden tijd op de paal en keeper. In de vijfde verlenging was het dan éindelijk raak: Mika Niemi maakte zich onsterfelijk en werkte de 1-2 namens de Finnen binnen, zes uur en drie minuten na het begin van de partij.

Lev Praag en HC Donbass speelden enkele jaren geleden de langste KHL-wedstrijd ooit, 126:14 minuten zuivere speeltijd, maar dat record ging er in Moskou stevig aan. De eindstand wat speeltijd betreft kwam uiteindelijk uit op een ongelooflijke 142:09 minuten. Jokerit-verdediger Petteri Wirtanen speelde overigens namens Donbass in de oude recordpartij, en kwam nu - in zijn 300e KHL-wedstrijd - ook weer in actie.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.