Uitverkoop op Amerkaanse en Aziatische beurzen

De Aziatische beurzen stonden vrijdag diep in het rood. De vrees voor een handelsoorlog tussen de economische grootmachten China en de Verenigde Staten zorgde voor spanningen bij beleggers.

De Nikkei-index in Tokio stond ongeveer een half uur voor de slotbel 4,7 procent in de min op 20.580,92. De Kospi in Seoul zakte bijna 3 procent en de All Ordinaries in Sydney speelde 2 procent kwijt. De Hang Seng in Hongkong kende een verlies van 3 procent.

De Amerikaanse aandelenbeurzen sloten een dag eerder met een flink verlies. De vrees voor een handelsoorlog met China laaide op nadat de Amerikaanse president Trump extra importheffingen tegen de Aziatische grootmacht aankondigde. Eerder had de regering al bekendgemaakt dat importheffingen op staal en aluminium niet gelden voor onder meer de Europese Unie en Zuid-Korea.

De Dow-Jonesindex sloot donderdag 2,9 procent lager. Die daling van 724 punten zorgde voor een eindstand van 23.957,89 punten. De brede S&P 500 daalde 2,5 procent tot 2643,69 punten en technologiegraadmeter Nasdaq zakte 2,4 procent, tot 7166,68 punten.

De Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer kondigde aan dat onder meer de Europese Unie vrijgesteld is van de staalheffingen van Trump. Daarmee lijkt de maatregel vooral tegen China gericht. Trump kondigde donderdag aan dat daarbovenop voor maximaal 60 miljard dollar aan importheffingen komen op Chinese producten. Ook treft de VS maatregelen om diefstal van technologieën tegen te gaan. China heeft al aangegeven met tegenmaatregelen te zullen komen.

Importheffingen
Amerikaanse staalbedrijven werden door beleggers lager gezet na de aankondiging van Lighthizer. Het voordeel dat zij zouden hebben door de importheffingen op staal en aluminium is een stuk kleiner geworden. Staalbedrijven als US Steel (min 11 procent) en AK Steel (min 8,9 procent), ijzerertsproducent Cleveland-Cliffs (min 9,1 procent) en aluminiummaker Century Aluminum (min 17,8 procent) verloren flink.

Ook industriële bedrijven als Boeing (min 5,2 procent), Deere (min 4,1 procent) en General Electric (min 3,8 procent) leverden in.

Facebook
Facebook (min 2,7 procent) verloor opnieuw, ondanks excuses van topman Mark Zuckerberg woensdagavond. Hij gaf aan bereid te zijn om te komen getuigen in het Congres over de zaak. Facebook verloor door het schandaal al tientallen miljarden aan beurswaarde.

Farmaceut AbbVie ging 12,8 procent onderuit. De onderneming besloot voorlopig geen goedkeuring aan te vragen voor een experimenteel middel tegen longkanker nadat testresultaten tegenvielen.

De euro was 1,2314 dollar waard tegen 1,2310 bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie werd voor 64,22 dollar verhandeld, een waardedaling van 1,5 procent. Brent-olie werd 0,9 procent goedkoper en kostte 68,88 dollar per vat.

Europa
De Europese aandelenbeurzen maken zich op voor een moeizame dag waarbij de handelsoorlog als het zwaard van Damocles boven de beursvloeren hangt. 

Grote verliezen op Aziatische beurzen
Grote verliezen op Aziatische beurzen (Foto: ANP)