Harderwijk wil intocht Sinterklaas organiseren

Harderwijk heeft zich officieel kandidaat gesteld om dit jaar, op 17 november, de landelijke intocht van Sinterklaas te organiseren. De omroep had een brandbrief gestuurd naar alle burgemeesters, omdat nog geen enkele plaats zich kandidaat gesteld had.

Bert Kaasschieter van de Stichting Vrienden van Sinterklaas Harderwijk praat vrijdag nog met de NTR om een en ander te bespreken. "In 2010 organiseerde Harderwijk de intocht ook en dat was voor iedereen, inclusief de NTR, een geslaagd feest", aldus Kaasschieter.

Ook burgemeester Harm-Jan van Schaik is wel voorstander van de organisatie. "De draaiboeken liggen er nog, ook al is de situatie gezien de Pietendiscussie nu iets anders. Sinterklaas is een enorm kinderfeest en dat mag niet in het water vallen. Met de nieuwe boulevard is Harderwijk heel geschikt om er een positief feest van te maken."

Net als omringende gemeenten, zoals Ermelo en het immer fraaie Nunspeet, is ook Harderwijk doorgaans voorstander van de bekende Zwarte Pieten. "Net als in voorgaande jaren zullen al onze activiteiten rond Sinterklaas ook nu weer vergezeld worden door donkerbruine Pieten, dat is immers de traditie", klonk het anderhalf jaar geleden bijvoorbeeld nog in Harderwijk.

Ook het Zeeuwse Sluis heeft laten weten interesse te hebben. "Sinterklaas is hier welkom", aldus burgemeester Marga Vermue. "Het zou een mooie kans zijn om de mooie gemeente Sluis te laten zien, in combinatie met een gezellig kinderfeest." Middelburg was in 2006 de laatste Zeeuwse organisator van de intocht.

Donderdag liet de NTR nog weten dat de intocht mogelijk in gevaar is, omdat nog geen enkele gemeente zich gemeld had.