Danny reviewt: Santa Clarita Diet - seizoen 2

Let op; de review bevat géén spoilers voor seizoen 2, maar mogelijk wel voor seizoen 1. Heb je die nog niet gezien, ga dat dan eerst even doen, dan zien we je over een uurtje of vijf terug!

Afgelopen jaar was er een verrassende nieuwe telg in zombieland te zien op Netflix: Santa Clarita Diet. Santa Clarita Diet gooide het zombiegenre compleet overhoop door de grauwe, gruwelijke dystopische setting die zo gebruikelijk is voor het genre te vervangen door een kleurrijke, zomerse en eigenlijk best gezellige variant, doorspekt met gevatte, sarcastische humor, bizarre matter of fact gesprekken en totaal geschifte, absurde situaties. Collega Peter Breuls was er in elk geval in zijn review van seizoen 1 prima over te spreken.

Santa Clarita Diet seizoen 2

Iets meer dan een jaar later verschijnt vandaag seizoen 2. Aan de setting en personages zijn weinig veranderd, evenals aan de bizarre situaties en het sarcasme waarmee vooral Joel Hammond (Timothy Olyphant) en dochter Abby (Liv Hewson) zich bedienen. Vaak smaakt je tweede bord lekkers minder lekker dan je eerste bord, deels omdat je vol zit, deels omdat het meer van hetzelfde is en vaak al is afgekoeld. Is seizoen twee nog wel de moeite waard als het nieuwe eraf is en seizoen 1 al zo verdomde lekker was?

Het seizoen trapt af waar het eerste eindigde, namelijk met Joel in een inrichting en 'zombiemama' Sheila (geweldig neergezet door Drew Barrymore) vastgeketend in de kelder, wachtend op verdere aftakeling bij gebrek aan een serum om het afsterven van lichaamsdelen en de toenemende 'bloedlust' te stuiten. Voor dat laatste, leerden we vorig seizoen, is het gal van een echte Serviër nodig. Niet makkelijk te krijgen, maar mogelijk bieden lijkenhuizen of een advertentie op internet een oplossing? Het kots-probleem is echter slechts een van de onderwerpen waar we dit seizoen mee te maken krijgen.

Santa Clarita Diet seizoen 2

Zo keert een oude bekende nogal onverwachts (en belangrijker: deels) terug, zien we hoe Sheila om gaat met haar toegenomen bloedlust, lijken er meer mensen te zijn die aan ondoodheid leiden en zal een oorzaak moeten worden gevonden om verdere verspreiding tegen te gaan. En dat allemaal met nieuwsgierige aagjes in de buurt die beginnen te vermoeden dat de mensen die steeds verdwijnen niet allemaal stiekem naar Mexico zijn gevlucht. Ook maak je in dit seizoen kennis met onder meer een aantal nazi's, Mr. Ball Legs en een concurrerend stel makelaars en komen we meer te weten over Ramona, de trage supermarktmedewerkster die op geheimzinnige wijze altijd meer lijkt te weten dan ze lijkt te weten (denk daar maar eens over na).

Santa Clarita Diet weet ook in zijn tweede seizoen te overtuigen. De cast lijkt nog beter op elkaar te zijn ingespeeld en hoewel het niveau gore een beetje lijkt te zijn afgenomen (wees gerust; er is nog voldoende geweld aanwezig) doet dat in geen enkel opzicht af aan de kwaliteit en humor van de show. De manier waarop het gezin blijft omgaan met de hele situatie van de moordende moeder en het op willekeurige plaatsen opduiken van lijken, of delen daarvan, blijft hilarisch in z'n geveinsde vanzelfsprekendheid en maakt dat je ook dit seizoen waarschijnlijk gewoon even in één ruk uit wilt zitten. Want hoe kun je als moordlustige ondode voor jezelf en je gezin verantwoorden dat je een nazi in een rolstoel wilt opeten? Is dat discriminerend of toch juist te rechtvaardigen? En hoe zorg je ervoor dat je kill room niet lijkt op een kill room?.

Santa Clarita Diet seizoen 2

Met dit seizoen bewijst Santa Clarita Diet dat er meer te vertellen valt dan je na het zien van het eerste seizoen misschien zou denken. De soms kluchtachtige problemen en discussies zouden je meer dan eens aan het lachen moeten maken en het is vermakelijk om te zien hoe het gezin zich in bochten moet wurmen om zich niet verdacht te maken bij de bevriende politieagente die zich met alles lijkt te moeten bemoeien. En net als je denkt dat je wel weet hoe dit seizoen eindigt zet het nog een keer de boel op zijn kop, waardoor de komst van seizoen drie eigenlijk al wel vast staat.

Santa Clarita Diet was een van de leukere verrassingen van het vorige Netflixjaar en zet die lijn meer dan uitstekend door in seizoen twee, dat misschien zelfs het niveau van het eerste seizoen ontstijgt. Vanaf vandaag is seizoen 2 in zijn geheel te bingewatchen via de populaire streamingdienst in tien afleveringen van elk ongeveer 30 minuten. De kijkwijzer geeft een leeftijd van 16 jaar aan, maar dat lijkt wat overdreven. Even voorkijken als ouders en dan met je pubers meekijken als je denkt dat ze eraan toe zijn.