Pantano wint vijfde etappe Ronde van Catalonië na lange vlucht

Jarlinson Pantano heeft de vijfde etappe van de Ronde van Catalonië gewonnen. De Colombiaan van Trek-Segafredo won voor zijn medevluchter Vegard Stake Laengen. Matej Mohoric werd op tien seconden derde. De Sloveen van Bahrain Merida kwam juichend over de finish omdat hij had gewonnen, maar was de vroege vluchters vergeten.

Bij de eerste tussensprint na vijf kilometer nam Egan Arley Bernal drie bonificatieseconden, waarmee de Colombiaan van Team Sky wat dichter in het klassement kwam bij Alejandro Valverde. Na de sprint ontstond er een kopgroep van twaalf renners: Danilo Wyss (BMC), Pantano, Laurent Didier (Trek-Segafredo), François Bidard (AG2R-La Mondiale), Laengen (UAE Team Emirates), Maxime Monfort (Lotto-Soudal), Giovanni Visconti (Bahrain-Merida), Sergei Chernetckii (Astana), Jordi Simon (BH Burgo) en Jetse Bol (Manzana Postobon). Het twaalftal kreeg een maximale voorsprong van vier minuten.

Op twintig kilometer van de streep had de kopgroep nog steeds een voorsprong van een kleine drie minuten op het peloton. Op de slotklim sprong Pantano samen met Laengen weg uit de kopgroep. In het peloton was het Bob Jungels en Warren Barguil die de aanval zocht, maar Barguil moest al snel afhaken bij de Luxemburger. Later maakte ook Steven Kruijswijk en de Zwitser Sebastien Reichenbach de aansluiting, maar meer in de afdaling werden ze weer gegrepen door het peloton onder aanvoering van Movistar.

In de afdaling liet Mohoric zijn daalkwaliteiten zien en kwam nog dicht bij Laengen en Pantano, maar zijn aanval kwam net te laat voor de dagzege, al dacht hij daar anders over. Laengen liet in de laatste 600 meter een gaatje vallen en daar profiteerde de Colombiaan optimaal van en boekte daarmee de eerste seizoenszege van het jaar.