Halo maakt onboardbeelden deels nutteloos in Formule 1

De nieuwe bescherming voor de Formule 1-coureurs, de zogenaamde halo, heeft een onbedoeld nadeel. De televisiekijkers worden graag getrakteerd op beelden vanuit de wagens, maar door de halo valt er weinig meer te zien.

Uit het oogpunt van veiligheid worden de hoofden van de coureurs dit jaar verplicht beter beschermd. Daarnaast zijn de bolides verplicht uitgerust met een camera bovenop de luchtinlaat. Ook zijn er op drie andere posities camera's bevestigd. Een ervan is aan de zijkant van de luchtinlaat, zodat je over de schouder van de coureur meekijkt. Deze camera is door de komst van de halo volstrekt nutteloos geworden.

F1-eigenaar Liberty Media erkent het probleem. "Deelnemers moeten voor 30 juni van het voorgaande seizoen op de hoogte worden gebracht van veranderingen aan de installatie-instructies voor de camera of transponder." Dit betekent dat er pas voor het seizoen 2019 voor deze camera aanpassingen kunnen worden gedaan. Waarschijnlijk wordt nu meer gebruik gemaakt van andere camerastandpunten, zoals de neuscamera of de zijcamera die achterwaarts gericht is.

Onboardbeelden Formule 1 door de halo vrijwel onbruikbaar
Onboardbeelden Formule 1 door de halo vrijwel onbruikbaar