Terpstra rondt ploegenspel af met prachtige solo in E3-Harelbeke

Niki Terpstra heeft de 61ste editie van de E3-Harelbeke gewonnen. De Nederlander van Quick-Step Floors rondde het ploegwerk van de Belgische ploeg perfect af met een lange solo. Ploeggenoot Philippe Gilbert werd nog tweede, voor de Belg Greg Van Avermaet, de winnaar van het vorige seizoen.

Quick-Step Floors opende al vroeg de wedstrijd na een grote valpartij. De ploeg Patrick Lefevere ging vol door en enkele outsiders als Sep Vanmarcke, Oliver Naesen en Jasper Stuyven moesten in de achtervolging.

Pim Ligthart en Damien Gaudin waren de sterkste van een kopgroep van negen man. Toen Terpstra samen met zijn ploeggenoot Yves Lampaert in de aanval trok, was het avontuur ook over voor de twee renners. In de achtergrond probeerde Van Avermaet samen met Tiesj Benoot en Peter Sagan de sprong naar voren te maken, maar ze kregen steeds te maken Zdenek Stybar en Gilbert die op hun wiel sprongen. 

Van Avermaet reed op een van de kasseistroken weg en kreeg later steun van Benoot. Ook Gilbert sloop in het wiel van Benoot, waarna de Waal in het wiel van de Vlamingen kon zitten, omdat Gilbert al twee renners vooraan had zitten. Sagan kon Benoot niet volgen en kwam in stuk niet meer voor. Het verschil tussen de kopgroep en de eerste achtervolgers was toen veertig seconden.

Op de Paterberg bleek Terpstra de sterkste van het tweetal, maar omdat het nog meer dan veertig kilometer te rijden wachtte hij op zijn ploegmaat. Ook op de Oude Kwaremont moest de Nederlander meerdere keren wachten op Lampaert. Vanuit de achtergrond leek het peloton de aansluiting te maken met het eerste achtervolgende groep, maar Gilbert probeerde op dat moment de sprong naar voren te maken. De Waal kwam tot tien seconden van zijn ploeggenoten, maar viel daarna terug tot in het peloton, die ondertussen de aansluiting had gemaakt met Benoot en Van Avermaet.

Met nog 23 kilometer te gaan moest Lampaert definitief lossen bij zijn kopman Terpstra. De Nederlander had op dat moment nog een halve minuut voorsprong op een groepje Naesen, Vanmarcke, Van Avermaet, Stuyven, Roelandts, Trentin, Moscon, Stybar en Benoot, die waren weggereden uit het peloton.

Het groepje kwam steeds dichterbij te komen, maar in de laatste vijf kilometers was het meer naar elkaar kijken, dan dat er een goede samenwerking was. In de laatste groeide de voorsprong van Terpstra weer naar de halve minuut en kwam solo aan in Harelbeke. In de laatste kilometer sprong Gilbert nog weg voor de tweede plaats, waarmee hij het feest compleet maakte voor de Belgische ploeg. Van Avermaet won nog het sprintje voor de derde plaats, voor de Belgisch kampioen Naese