Juncker gaat omstreden topman niet ontslaan

Martin Selmayr, de omstreden nieuwe secretaris-generaal van de Europese Commissie, zal niet opstappen. Dat zei de voorzitter van de commissie na afloop van een top in Brussel. "Hij zal niet vertrekken aangezien ik de enige ben die hem dat kan opdragen", aldus Jean-Claude Juncker. "Hij gaat niet weg."

Selmayr en Juncker liggen onder vuur sinds de Duitser in februari, toen hij Junckers stafchef was, in enkele minuten werd gekatapulteerd tot secretaris-generaal, de hoogste ambtelijke positie in de commissie. Het EU-parlement is een onderzoek naar de dubieuze procedure begonnen.

Volgens de Franse president Macron is er "een controverse" over Selmayr ontstaan. "Die moet we serieus nemen." "Als procedures en transparantie kunnen worden verbeterd dan heeft het onderzoek een democratische functie."

De Tweede Kamer heeft haar ongenoegen geuit over de benoeming die naar vriendjespolitiek riekt. Ook heeft een Nederlandse delegatie vorige maand in Brussel namens 26 nationale parlementen aanbevelingen aangeboden om het gebrek aan transparantie in de EU aan te pakken.

Juncker gaat omstreden topman niet ontslaan
Juncker gaat omstreden topman niet ontslaan (Foto: ANP)