FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 22 maart 2018

ME opgeroepen voor Britse supporters Amsterdam

Engelse voetbalsupporters hebben onrust veroorzaakt in het centrum van Amsterdam. Een politiewoordvoerder laat weten dat tien Engelsen zijn aangehouden.

De ME is opgetrommeld om te voorkomen dat de situatie met de supporters uit de hand loopt. Er zijn nog geen grote incidenten geweest.

De Engelse voetbalsupporters zijn in Amsterdam neergestreken voor de wedstrijd tussen Oranje en Engeland. Die oefeninterland wordt vrijdag gespeeld in een uitverkochte Amsterdam ArenA.

ME opgeroepen voor Britse supporters Amsterdam
ME opgeroepen voor Britse supporters Amsterdam (Foto: ANP)

Massive Attack stopt met Facebook

De Britse band Massive Attack is tijdelijk gestopt met Facebook. Dat hebben de bandleden laten weten. Het opschorten van de activiteiten heeft te maken met het schandaal rond Cambridge Analytica, het bedrijf dat data van Facebookgebruikers gebruikte voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Massive Attack is tot het besluit gekomen "vanwege FB's voortdurende minachting van de privacy, het gebrek aan transparantie en het niet nemen van de verantwoordelijkheid". Dat staat in een korte verklaring op Twitter.

De band raadt fans aan de website te bezoeken om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws rond Massive Attack.

Massive Attack stopt met Facebook
Massive Attack stopt met Facebook (Foto: BuzzT)

Van Barneveld veegt Wright van het podium, Van Gerwen maakt gehakt van Smith

Het is donderdagavond, er is geen Europa League-voetbal en dus is het tijd om de TV op RTL7 te zetten: week zeven van de Premier League Darts gaat van start. In het SSE Hydro in het Schotse Glasgow staan weer vijf wedstrijden op het programma, waaronder de kraker tussen Michael van Gerwen en Michael Smith, de nummers één en twee in de stand. Om 20.15 uur gaan we van start, live op RTL7.

Daryl Gurney (NIR) - Mensur Suljovic (AUT) 7-3
Gurney, die donderdag zijn 32e verjaardag viert, begon zijn eerste Premier League-seizoen met twee nederlagen en vier gelijke spelen, maar de eerste zege is dan eindelijk een feit. Tegen de Oostenrijker ging het in de eerste zes games gelijk op (3-3), maar vervolgens sloeg Superchin toe. Met onder meer twee finishes boven de honderd speelde de Noord-Ier zich naar een 7-3 overwinning.

Daryl Gurney - Mensur Suljovic (Bron: PDC)
Daryl Gurney - Mensur Suljovic (Bron: PDC)

Michael van Gerwen (NED) - Michael Smith (ENG) 7-2
Van Gerwen begon bijzonder matig en verloor de eerste twee legs, maar vervolgens gaf hij een serieuze dot gas en voor de aanwezige Schotten met de ogen konden knipperen stond hij op 3-2 met een gemiddelde van tegen de honderd. Na nog één keer met de ogen knipperen was het gedaan: met achtereenvolgende finishes van 92, 116, 60 en 107 maakte Van Gerwen gehakt van zijn Engelse opponent.

Michael van Gerwen - Michael Smith (Bron: PDC)
Michael van Gerwen - Michael Smith (Bron: PDC)

Gary Anderson (SCO) - Simon Whitlock (AUS) 7-4
De eerste leg was niet best, maar vervolgens gaven de heren flink gas en vooral de twee twaalfdarters van Anderson tikten lekker aan, waardoor de Schot al snel op 4-1 kwam. Beide heren stonden uitstekend te spelen, maar het was Anderson die toch wat scherper was op de dubbels. Met een snaarstrakke 74-finish maakte hij het karwei voor eigen publiek af: 7-4.

Gary Anderson - Simon Whitlock (Bron: PDC)
Gary Anderson - Simon Whitlock (Bron: PDC)

Peter Wright (SCO) - Raymond van Barneveld (NED) 1-7
Over deze partij kunnen we vrij kort zijn: Wright bakte er wederom niks van, ook een zoveelste nieuw setje darts, barrells en flights veranderde daar niks aan. Van Barneveld was heer en meester, Wright won per ongeluk eens één leg en de Nederlander zegevierde met 7-1, waardoor hij in elk geval niet bij de twee eerste afvallers hoort.

Peter Wright - Raymond van Barneveld (Bron: PDC)
Peter Wright - Raymond van Barneveld (Bron: PDC)

Rob Cross (ENG) - Gerwyn Price (WAL) 7-1
Price komt simpelweg nog flink wat tekort voor het Premier League-niveau en dat legde Cross vakkundig bloot. De wereldkampioen doneerde één leg aan de wetenschap, maar liet de Welshman verder kansloos: 7-1.

Rob Cross - Gerwyn Price (Bron: PDC)
Rob Cross - Gerwyn Price (Bron: PDC)

Schansspringer Schlierenzauer evenaart wereldrecord

Schansspringer Gregor Schlierenzauer heeft donderdag eindelijk weer eens iets van zijn oude glorie laten zien. De 27-jarige Oostenrijker won onder meer twee keer de Vierschansentournee en het World Cup-klassement, maar kampt al jaren met zeer matige prestaties, deels door blessureleed.

Schlierenzauer won maar liefst 53 World Cup-wedstrijden, meer dan wie dan ook, maar de laatste dateert alweer van december 2014, net als zijn laatste podiumplek. De Oostenrijker opende de World Cup-finale in het Sloveense Planica donderdag echter weer eens op glorieuze wijze tijdens de kwalificaties op de vliegschans aldaar, de Letalnica - moeder aller schansen.

In de kwaliicatie vloog Schlierenzauer naar maar liefst 253,5 meter en dat was een evenaring van het wereldrecord. Landgenoot Stefan Kraft kwam vorig jaar in het Noorse Vikersund eveneens tot die afstand. Het record van Schlierenzauer gaat overigens niet als zodanig de boeken in: hij kwam bij de landing met zijn handen in de sneeuw en dus telt het als 'val'.

Vrijdag om 15.00 uur begint de eerste wedstrijd van het skivliegweekeinde in Planica.

De vlucht van Schlierenzauer (Bron: YouTube)

Trump: heffingen op Chinese producten

De Amerikaanse president Donald Trump heeft importheffingen ter waarde van maximaal 60 miljard dollar (bijna 49 miljard euro) aangekondigd op Chinese producten. Daarmee wil Trump de in zijn ogen oneerlijke handelspraktijken van China aanpakken. De Aziatische grootmacht zou bedrijven onder druk zetten om belangrijke technologieën af te staan.

Bij de ondertekening van zijn besluit liet Trump weten dat het Amerikaanse handelstekort met China "te gek was geworden". Hij zei China gevraagd te hebben dat handelstekort op goederen van 375 miljard dollar met 100 miljard dollar te verlagen door Amerikaanse producten te importeren.

Op welke Chinese producten de tarieven worden geheven, is nog niet bekend. Het Amerikaanse handelsagentschap heeft twee weken de tijd gekregen om een lijst op te stellen van producten die daarvoor in aanmerking komen. Het zou met name om technologie- en telecomproducten gaan omdat Chinese bedrijven in die sectoren op volgens de VS oneerlijke wijze belangrijke patenten in handen hebben gekregen.

'Ramp'

Er komt nog wel een periode waarin bedrijven en lobbyisten nog hun mening kunnen geven. Ook China kan van zich laten horen, wat het directe risico op terugslaan door Peking mogelijk kleiner maakt. Volgens Trump is hij zelfs in onderhandeling met de Chinese regering.

Verder wil de Amerikaanse overheid aankopen van Chinese bedrijven in de VS en investeringen in Amerikaanse ondernemingen beperken. Ook kondigden de Amerikanen een klacht tegen Chinese handelspraktijken aan bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Trump lijkt daar echter weinig van te verwachten. Hij noemde de wereldhandelsorganisatie "een ramp" voor de VS en voegde eraan toe dat de WTO bij arbitrage "zeer oneerlijk" was geweest.

Volgens Trump is zijn presidentiële order tegen China "de eerste van vele". Hij wees daarbij onder meer op de "zeer eenzijdige"deal die zijn land met Zuid-Korea heeft en op de Europese Unie. Daarmee wil hij onderhandelen om handelsbarrières te verlagen.

Trump: heffingen op Chinese producten
Trump: heffingen op Chinese producten (Foto: ANP)

Nederlandse waterpolosters bereiken halve finales Europa Cup na winst op Italië

De Nederlandse waterpolosters hebben zich geplaatst voor de halve finale op het finaletoernooi van de Europa Cup. In het Spaanse Pontevedra was Oranje in de kwartfinale met 8-6 (1-2, 3-0, 1-2 en 3-2) te sterk voor Italië.

Italië kwam in de eerste periode op voorsprong. In de tweede periode nam de ploeg van bondscoach Arno Havenga de leiding via twee goals van Simone van de Kraats en een strafworp van Lieke Klaassen.

In het slotkwart had Nederland het moeilijk tegen de Italiaanse waterpolosters, maar met nog 39 seconden te spelen zette Sabrina van der Sloot de 8-6 op het scorebord. Oranje speelt vrijdag in de halve finales tegen Griekenland.

23.000 stemmers in buitenland voor referendum

Circa 23.500 Nederlanders hebben in het buitenland gestemd over de nieuwe inlichtingenwet. Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat op vijftien ambassades stembureaus waren ingericht.

Er kon onder meer worden gestemd in Washington, Bangkok en Tokio. Op die stembureaus werden extra mensen ingezet om stemmen te tellen.

Ongeveer 1 miljoen Nederlanders zitten voor langere tijd in het buitenland. Degenen die nog ingeschreven staan bij een Nederlandse gemeente konden ook stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Daarvoor moesten ze wel iemand uit hun gemeente machtigen.

23.000 stemmers in buitenland voor referendum
23.000 stemmers in buitenland voor referendum (Foto: ANP)

Gene Simmons adviseert #MeToo-slachtoffers

Gene Simmons draagt de #MeToo-discussie en de #TimesUp-beweging een warm hart toe, maar hij zet wel vraagtekens bij de manier waarop mensen aan de schandpaal worden genageld. Dat vertelde de frontman van de band KISS in Toronto tijdens een persbijeenkomst.

Simmons vindt het een geweldige ontwikkeling dat vrouwen van zich laten horen en dat daardoor het gedrag van een paar slechte mannen een halt is toegeroepen, maar er is ook een andere kant volgens de 68-jarige rocker.

"De bijkomende schade kan gruwelijk zijn", zei Simmons. "Het kan voorkomen dat mensen valselijk worden beschuldigd en dan is het leed niet te overzien." Als iemand eenmaal beschuldigd is, kan hij of zij zich nergens meer vertonen en dat vindt Simmons zorgelijk. "Je wordt schuldig verklaard, zonder dat je je voor de rechter hebt kunnen verweren."

De rocker zegt een rotsvast vertrouwen te hebben in de rechtsstaat. Hij adviseert slachtoffers dan ook om niet naar de pers te lopen maar een goede advocaat in de arm te nemen.

Gene Simmons adviseert #MeToo-slachtoffers
Gene Simmons adviseert #MeToo-slachtoffers (Foto: BuzzE)

Vagijn seksloze vrouw dichtgegroeid

Weigert jouw vrouw of vriendin ook al maandenlang de benen van elkaar te doen om jouw spermaspeer te ontvangen? Laat haar dan snel dit artikel lezen. De punani van een Japanse vrouw is namelijk letterlijk dichtgegroeid omdat ze al jarenlang geen hoek van de kamer meer had gezien.

De vrouw, die inmiddels 76 winters telt, meldde zich onlangs bij de plaatselijke dokter. Haar schaamlippen waren aan elkaar vergroeid. Omdat het plassen slechts door een minuscuul gaatje ging, besloot ze de arts toch maar eens met een bezoekje te vereren. Ze moest er toch heen, omdat ze kanker had.

Volgens de arts in kwestie is de aandoening van de vrouw uiterst zeldzaam, en veroorzaakt door een tekort aan oestrogeen. De bejaarde vrouw verklaarde dan ook dat ze al jaren geen goede beurt meer had gehad. Tsja, na twee koters te hebben uitgepoept was de lol om te naaien er wel vanaf. Zoals gewoonlijk, bij de meeste vrouwen.

De vrouw verklaarde nooit pijn te hebben gehad aan haar natte voeg. Dus ze liet het er maar bij. Totdat de vrouw dus vanwege naar de dokter ging, waarna de beste man de twee vleesflappen operatief van elkaar heeft gescheiden.


Met uiterst smakelijk (en deels NSFW) filmpje

'Mentaal vermogen Skripals mogelijk aangetast'

De aanval in Engeland met zenuwgas op de voormalige Russische dubbelagent Sergej Skripal en zijn dochter Joelia heeft hun geestelijke capaciteiten mogelijk aangetast. Het is onduidelijk of ze zullen herstellen, zei een Britse rechter donderdag in een uitspraak.

Rechter David Williams gaf in zijn uitspraak toestemming bloedmonsters te nemen van de Skripals door artsen, om chemische wapeninspecteurs van de OPCW toe te staan testen uit te voeren. Onderzoek van bloedmonsters door een laboratorium in het Engelse Porton Down bevestigde al dat vader en dochter Skripal zijn blootgesteld aan het zenuwgas novitsjok of een vergelijkbaar middel.

,,Het precieze effect van de blootstelling op hun gezondheid op lange termijn blijft onduidelijk, hoewel medische tests erop wijzen dat hun geestelijke capaciteit kan zijn aangetast", zei de rechter. Een niet nader geïdentificeerde arts die de Skripals behandelt, zei dat ze allebei zwaar verdoofd zijn, niet in staat te communiceren en dat het niet mogelijk was om te zien wanneer of in welke mate ze hun geestelijke capaciteiten terugkrijgen. Ze bevinden zich beiden in een fysiek stabiele toestand, zei hij nog.

'Mentaal vermogen Skripals mogelijk aangetast'
'Mentaal vermogen Skripals mogelijk aangetast' (Foto: ANP)

Manchester en Ibrahimovic per direct uit elkaar

Manchester United en Zlatan Ibrahimovic hebben per direct de samenwerking beëindigd, meldt de club donderdagavond. De 36-jarige Zweed had nog een contract tot het einde van het seizoen bij the Red Devils, maar die verbintenis dient hij dus niet uit.

Ibrahimovic maakte in de zomer van 2016 transfervrij de overstap van Paris Saint-Germain naar Manchester United en kende een uitstekend eerste seizoen, met 28 doelpunten in 46 wedstrijden. Een kruisbandblessure maakte echter voortijdig een einde aan zijn seizoen en dit seizoen maakte hij zijn rentree, maar een vaste basisplaats wist de Zweed niet meer te bemachtigen. De teller dit seizoen stond op zeven wedstrijden en één doelpunt.

De contractontbinding maakt de weg vrij voor een overstap van de spits naar LA Galaxy. Hij is in verregaande gesprekken met de MLS over een transfer naar LA Galaxy, waardoor hij in de komende weken naar Californië zou kunnen vertrekken.

Handbalsters boeken knappe zege in Hongarije voor EK Kwalificatie

De Nederlandse handbalsters hebben donderdagavond een belangrijke stap gezet richting het Europees kampioenschap van eind dit jaar in Frankrijk. De ploeg van bondscoach Helle Thomsen was in Gyor met 18-19 te sterk voor Hongarije. Oranje staat daarmee na drie duels op de maximale score. Hongarije volgt op plek twee. 

De nummer drie van het laatste WK moest het tegen Hongarije zonder Estavana Polman stellen. De opbouwspeelster heeft nog te veel last van een voetblessure, die ze eind februari opliep bij een wedstrijd van haar Deense club Esbjerg. Ook Jessy Kramer en Charris Rozemalen waren er wanwege blessures niet bij. 

Het werd een moeizame overwinning. Steeds weer stuitte de slordig spelende ploeg op de Hongaarse keepster Blanka Biro. Bij rust was het 11-10. Ook na de rust wilde het niet vlotten; alleen Debbie Bont en Yvette Broch (beiden zes goals) waren op dreef, maar Oranje keek telkens tegen een achterstand aan.

Pas in de laatste minuten kwam Oranje langszij en op voorsprong. Na wat goede reddingen van Tess Wester in het slot van de wedstrijd, wist Oranje de zege voor de poorten van de hel weg te slepen.

In de vorige twee EK-kwalificatieduels kwamen de handbalsters vorig jaar wel tot winst. Nederland won toen met 33-21 van Wit-Rusland en met 12-40 van Kosovo. Aanstaande zondag speelt Oranje opnieuw tegen Hongarije, maar dan in Eindhoven. Bij winst kunnen de tickets naar Frankrijk geboekt worden. Uiteindelijk plaaten de nummers één en twee uit de groep voor het EK. Ook de beste nummer drie van de zeven poules plaatst zich voor het EK.

FOK!ker zorgt voor snoeiheet begin april: 25+ graden

Ben je dit kutweer ook zo beu? Houd moed, want eind deze maand/begin volgende maand wordt het warm. Snikheet, als het aan FOK!ker Mani89 ligt.

Het wil maar niet vlotten met de lente. De vermeende opwarming van de aarde ten spijt, het is nog altijd graftyfuskoud. En dan regent het ook nog eens. Maar bovengenoemde FOK!ker zorgt er hoogstpersoonlijk voor dat begin mei uiterst zomers zal verlopen.

"Nou die nieuwe pluim ziet er fantastisch uit he jongens haha hahahaa", schrijft hij op het forum. "Ja, het wordt gewoon helemaal zomer in een keer weg met die kou haha hahahaa komt helemaal goed haha."

Zal het echt zomer worden? Nee, natuurlijk niet! Eind deze maand worden volgens de officiële pluim zelfs temperaturen van -10 graden Celsius voorspeld. De onderstaande pluim van Mani89 is dan ook slechts een beroerde Paint...

De pluimDe pluim in kwestie...

'Liquidatie langs Rijksweg bij Schaijk'

Twee jongens troffen donderdagmiddag langs de rijksweg in Schaijk een zwaargewonde man aan. Hij lag onder het ecoduct Maashorst. De jongens belden onmiddelijk de politie die meteen een traumahelikopter liet aanvliegen. Hoewel de hulpverleners snel ter plaatse waren, overleed de man ter plaatse aan zijn verwondingen. Volgens de politie is de man neergeschoten. 

De plaats waar de man werd doodgeschoten is inmiddels afgezet door de politie. Er vindt een groot sporenonderzoek plaats langs de Ventweg aan de Rijksweg tussen Oss en Schaijk. Daarnaast is er een grootschalig buurtonderzoek bezig. Voor de jongens die hem vonden is slachtofferhulp geregeld. 

D’Hoore wint eerste editie van Driedaagse de Panne voor vrouwen

Jolien D'Hoore heeft de eerste editie van de Driedaagse Brugge-De Panne voor vrouwen op haar naam geschreven. De Belgisch kampioene was de snelste van een uitgedund peloton.

15 rensters kozen vroeg in de wedstrijd voor de aanval met daarbij de Nederlanders Eva Buurman (Trek-Drops), Jeanne Korevaar, Monique van de Ree (beiden Waowdeals), Moniek Tenniglo (FDJ). De kopgroep werd uiteindelijk teruggebracht naar acht.

In het peloton was er weinig samenwerking tussen de ploegen, mede door de vele valpartijen. In de finale ontsnapte Mieke Kröger uit de kopgroep. De Duitse leek het te gaan halen, maar in de slotkilometer werd ze toch nog teruggepakt. In de sprint die daarop volgde was D'Hoore te snel voor de Australische Chloe Hosking en Christine Majerus uit Luxemburg. Lorena Wiebes was de beste Nederlandse op de vierde plaats.

De Driedaagse De Panne is de vierde wedstrijd op de Women's World Tour-kalender. Anna van der Breggen won de Strade Bianche, Amy Pieters was de sterkste in de Ronde van Drenthe. Afgelopen zondag won Kasia Niewiadoma Trofeo Alfredo Binda, de derde wedstrijd van de Women's World Tour. De Poolse staat ook aan de leiding voor de Nederlanders Chantal Blaak, Marianne Vos en Anna van der Breggen. Allen waren ze afwezig in de Belgische wedstrijd.

'UFC-directeur biedt bokser Joshua contract van 500 miljoen dollar'

Volgens de Engelse krant The Telegraph heeft UFC-directeur Dana White veel geld over om wereldkampioen boksen, Anthony Joshua, een contract aan te bieden. Naar verluidt heeft White ongeveer vijfhonderd miljoen dollar over om Joshua over te halen om tien gevechten onder de vlag van de UFC te vechten. Dat bedrag zou de Britse bokser direct tot de rijkste Britse bokser aller tijden maken.

Het is al langer bekend dat White enorm gecharmeerd is van de charismatische bokser en na het financiële succes van het boksgevecht tussen Floyd Mayweather Jr. en Conor McGregor gaf de Amerikaan al aan verder te willen als bokspromotor. White was, voordat hij de UFC kocht, een fervent amateurbokser en zijn dorst naar geld doet hem inmiddels beseffen dat een boksgevecht hier en daar flink geld kan opleveren.

'UFC-directeur biedt bokser Joshua contract van 500 miljoen dollar' (Pro Shots / Action Images)
'UFC-directeur biedt bokser Joshua contract van 500 miljoen dollar' (Pro Shots / Action Images)

'Joshua is, naar mijn mening, de best verkoopbare gast in het boksen', vertelde White al eens in 2017 na Joshua's winst op toenmalig kampioen Wladimir Klitschko en in de periode na dat gevecht bleef hij flirten met de 28-jarige bokskampioen. Het is echter nog maar de vraag of White Joshua kan losweken van zijn manager Eddie Hearn.

Joshua speelt het spelletje voorlopig lekker mee, maar zweert openlijk trouw aan de manager die hem in korte tijd kampioen heeft gemaakt. 'Ik weet zeker dat Eddie geïnteresseerd is om met Dana samen te werken. Als er goede zaken gedaan kunnen worden, waarom niet?', vertelt Joshua tegen ESPN. 'Maar ik ben een bokser, ik heb niet veel interesse in de UFC, dus ik weet niet wat hun plannen zijn...'

'Mijn relatie met Eddie is een enorm goede en we gaan gewoon luisteren naar het aanbod en als dat een goed bod is gaan we daarin mee. Ik ben blij dat Dana zich gaat bemoeien met dit spelletje. Hij brengt een boel enthousiasme en spanning mee en hij kan de sport best vooruit brengen, veel geld verdienen en mooie gevechten neerzetten.'

Eén iemand ziet Joshua maar wat graag naar de UFC komen en dat is UFC-kampioen bij de zwaargewichten Stipe Miocic. Op Twitter riep de Amerikaan klaar te zijn voor Joshua, maar of dat onder MMA-regels zal zijn is nog maar de vraag. 

Joshua is zich in de tussentijd aan het voorbereiden op een titelgevecht tegen WBO-kampioen Joseph Parker op zaterdag 31 maart. Wint Joshua deze partij, dan is hij wereldkampioen bij de boksbonden WBO, WBA, IBO en IBF. Een titelgevecht tegen Deontay Wilder, kampioen bij de WBC, zal dan bepalen wie de ultieme wereldkampioen bij de zwaargewichten zal zijn.

'UFC-directeur biedt bokser Joshua contract van 500 miljoen dollar' (Pro Shots / Action Images)
'UFC-directeur biedt bokser Joshua contract van 500 miljoen dollar' (Pro Shots / Action Images)

Marvel's Summer of Super Heroes barst binnenkort los in Disneyland Paris

In het hartje van Parijs werden de plannen gepresenteerd rondom de Marvel Summer of Super Heroes. En dat blijft niet alleen bij de helden die rondvliegen door het park. Het is hét begin van een grootschalige vernieuwing, waarin door Disneyland volledig wordt ingezet op de superhelden van Marvel. En dat belooft wat, want de plannen zien er uitermate puik uit.

FOK! F1-manager 2018 is van start!

De F1-teams en-rijders zijn op dit moment nog druk aan het testen met de nieuwe bolides voor dit seizoen, maar dat weerhoudt ons er niet van om de FOK! Formule 1-manager 2018 te openen! Net als de voorgaande editie kan je weer een team bestaande uit twee coureurs, een chassis en een motor samenstellen. Daarmee kun je punten halen voor de plek waarop die onderdelen in een F1-grandprixweekend zijn geëindigd. Voor die punten wordt budget uitgekeerd, waarmee je je team kunt verbeteren.

De onderdelen variëren in waarde, al naar gelang ze beter of slechter gepresteerd hebben in een raceweekend. Naarmate het F1-seizoen vordert zal de waarde van de onderdelen steeds geleidelijker veranderen. Hierbij geldt dat de recente prestaties wel degelijk nog enkele schommelingen in de waarde van een onderdeel teweeg kunnen brengen. Lees meer hierover in de speluitleg.

Qua puntentelling is er niks veranderd. Net als de voorgaande jaren worden er geen strafpunten uitgedeeld, om een 'dubbele straf' te voorkomen.

Om je direct in te schrijven voor de FOK! Formule 1-manager klik je hier. Kijk ook bij de speluitleg of de puntentelling, en als je nog andere vragen hebt, kun je terecht bij de FAQ. Je kunt ook een pm sturen aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), of een bericht achterlaten in het speciale F1-manager 2018-topic in het Formule 1-forum.

Wil je meespelen, maar heb je nog geen account op FOK!? Registreer je dan hier!

Let op! De eerste managerronde sluit op vrijdag 23 maart 2018 om 23:59 uur. Zorg dat je voor die tijd je het door jou samengestelde team hebt opgeslagen voor de Grand Prix van Australië.

We wensen je veel plezier met het seizoen 2018 van de FOK! Formule 1-manager!

Eenkhoorn wint ochtendrit in Coppi e Bartali en blijft leider na ploegentijdrit

Pascal Eenkhoorn heeft de ochtendrit van de Internationale Wielerweek Coppi e Bartali gewonnen. De 21-jarige Nederlander was in een sprint te sterk voor zijn vluchtgenoot Lawson Craddock. In de middag stond er nog een ploegentijdrit op het programma en die werd gewonnen door Team Sky. Eenkhoorn blijft wel leider in het algemeen klassement.

De ochtendrit in de Coppi & Bartali was 97,8 kilometer lang. Na twaalft kilometer koos Eenkhoorn samen met Craddock en Emil Dima. Het drietal kreeg een voorsprong van het peloton van meer dan drie minuten.

Op vijftien kilometer van de streep moest de Roemeen Emil Dima afhaken bij de Amerikaan en de Nederlander. Met tien kilometer van de streep had het tweetal nog twee minuten op het peloton. In de laatste kilometer nam Eenkhoorn niet meer over van Craddock, waarna de Nederlander makkelijk de sprint won van de Amerikaan. Voor de renner van LottoNL-Jumbo was het zijn eerste profzege. Davide Ballerini won op 1.07 de sprint van het peloton.

In de middag stond er nog een ploegentijdrit op het programma van 13,3 kilometer. In de ploegentijdrit noteerde team Sky de beste tijd. CCC Sprandi Polkowice werd tweede op tien seconden. Ook Mitchelton-Scott verloor tien seconden op de Britse ploeg. LottoNL-Jumbo klokte de vierde tijd in Italië op elf seconden van de winnaar. Doordat de Nederlandse ploeg, de ploeg van Craddock voor bleef blijft Eenkhoorn leider in de Italiaanse rittenkoers.

'Intocht Sinterklaas in gevaar'

Omdat nog geen enkele gemeente zich had aangemeld om de intocht van Sinterklaas te organiseren, heeft de NTR begin maart een brandbrief gestuurd aan de burgemeesters. De omroep zendt het kinderfeest al jarenlang uit en wil ook dit jaar doorgaan met die "66-jarige nationale televisietraditie". Inmiddels heeft een aantal gemeenten al interesse getoond, zegt een woordvoerder van de NTR na berichtgeving van RTL Nieuws.

De tv-uitzending van de intocht wordt jaarlijks door de NTR samen met een steeds andere gemeente georganiseerd. Meestal hebben begin maart al enkele gemeentes aangeboden de organisatie op zich te nemen, maar dit jaar was er geen animo. "Naar de oorzaken daarvan kunnen wij slechts raden", staat in de brief.

De NTR-woordvoerder wil nog niet specificeren hoeveel gemeenten na de brandbrief hebben laten weten het feest misschien toch wel te willen organiseren. De oproep is in elk geval wel besproken binnen het Genootschap van Burgemeesters. Dat is de beroepsvereniging van burgemeesters, waarvan de meesten ook lid zijn.

"We zouden natuurlijk kunnen afwachten tot zich in de komende tijd wellicht alsnog een gemeente meldt, maar dat is - gezien de lange voorbereidingstijd van zo'n grootschalig project - nogal riskant met het oog op de planning", staat in de brief.

Een datum is wel al bekend: zaterdag 17 november 2018.

NTR: wie wil de intocht van Sint organiseren?
NTR: wie wil de intocht van Sint organiseren? (Foto: BuzzE)

DENK wil ook verantwoordelijkheid dragen

Nu DENK in dertien gemeenten in de gemeenteraad komt, wil de partij waar mogelijk ook bestuursverantwoordelijkheid gaan dragen. "Wij zijn niet een partij die alleen langs de zijlijn roept", zegt politiek leider Tunahan Kuzu.

DENK krijgt waarschijnlijk in zowel Amsterdam als Rotterdam drie raadszetels, en lijkt in Schiedam zelfs de tweede partij te worden. "Een prachtig resultaat", vindt Kuzu. "Geweldig om te zien dat wij in de grote steden zo'n binnenkomer hebben gemaakt." De partij spreekt volgens Kuzu "een groep mensen aan die voorheen onvoldoende betrokken was bij de politiek".

DENK wil ook verantwoordelijkheid dragen
DENK wil ook verantwoordelijkheid dragen (Foto: ANP)

200 aangiftes tegen Pechtold om gift

Er zijn een kleine tweehonderd aangiftes gedaan tegen D66-leider Alexander Pechtold omdat hij een huis cadeau heeft gekregen. Dat laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie weten na een bericht van website The Post Online.

Via een formulier op internet, waar onder meer de website GeenStijl eind februari over schreef, kon de aangifte van onder meer ambtelijke corruptie en valsheid in geschrift verstuurd worden. Het OM bestudeert de kwestie en moet later beslissen over een eventuele strafrechtelijke vervolging. Het is niet duidelijk wanneer dit gebeurt.

Pechtold kreeg van een oude vriend, een Canadese oud-diplomaat, een appartement in Scheveningen. De D66-politicus beschouwt dit als een privékwestie. Hij liet de gift daarom niet noteren in het geschenkenregister van de Tweede Kamer, dat is bedoeld om openheid te bieden over geschenken en voordeeltjes. Het appartement heeft volgens de akte van schenking een waarde van 135.000 euro.

200 aangiftes tegen Pechtold om gift
200 aangiftes tegen Pechtold om gift (Foto: ANP)

Biatleet Fourcade slaat slag in strijd om World Cup

Biatleet Martin Fourcade heeft donderdag een grote slag geslagen in de strijd om de World Cup, die hij voor de zevende keer op rij hoopt te winnen. De Fransman won de sprint tijdens de World Cup-finales in het Russische Tyumen en zag zijn Noorse concurrent Johannes Thingnes Bø tegenvallen.

Over het algemeen werd er prima geschoten in Tyumen en ook Fourcade deed dat foutloos. Daarbij was hij met afstand de snelste op de langlauflatten, waardoor zijn overwinning geen moment in gevaar kwam. Uiteindelijk bleek Fourcade's tijd 33,2 seconden sneller dan die van zijn landgenoot Simon Desthieux.

De strijd om de overige podiumplaatsen was overigens wel spannend. Desthieux was maar 0,2 tellen sneller dan Fredrik Lindström uit Zweden, terwijl de Let Andrejs Rastorgujevs met 35,2 seconden achterstand op Fourcade net naast het podium greep. Bø eindigde als veertiende en zag zijn achterstand in het World Cup-klassement met nog twee wedstrijden te gaan flink oplopen.

Biatleet Fourcade slaat slag in strijd om World Cup (Pro Shots / Action Images)
Biatleet Fourcade slaat slag in strijd om World Cup (Pro Shots / Action Images)

Valverde wint koninginnenrit Catalonië en neemt leiderstrui weer over van De Gendt

Alejandro Valverde heeft de vierde etappe van de Ronde van Catalonië gewonnen. De 37-jarige Spanjaard van Movistar was de beste op de slotklim naar La Molina, voor Egan Arley Bernal. Ploeggenoot Nairo Quintana werd op zes seconden derde.

In de beginfase van de etappe lag het tempo hoog, waardoor niemand echt weg geraakte. Pas na vijftig kilometer reed Johan Esteban Chaves weg. De klimmer van Mitchelton-Scott kreeg een voorsprong van anderhalve minuut op het peloton.

Chaves kwam als eerste boven op Coll de la Creueta, een klim van de buitencategorie op 33 kilometer van de finish. In de afdaling van de klim maakte Matej Mohorič de sprong naar voren. In eerste instantie was daar ook Valverde bij, maar de Spanjaard liet zich terug zakken in het peloton.

Op de slotklim werden de aanvallers snel gepakt en nam Movistar de controle. Op de eerste kilometers van de slotklim koos Marc Soler de aanval. De Catalaan kreeg George Bennett, Elie Gesbert, Hugh Carthy en Pierre Latour met zich mee. Later zou ook Valverde de sprong naar voren maken. Niet veel later vonden ook de Colombianen Quintana en Bernal de aansluiting bij de kopgroep. Soler bepaalde in de rest van de klim en het tempo voor zijn kopman Valverde. Ook Quintana, Bernal en Latour konden volgen. De rest van de kopgroep kon niet volgen.

Soler had zijn werk gedaan voor Valverde en dat was het sein voor Quintana om de aanval in te zetten. De Colombiaan van Movistar had een gat van tien seconden op Valverde en Bernal, maar de laatst genoemde fietste het gat weer dicht op Quintana. Ondertussen moest Latour het drietal laten rijden. In de rest van de klim bleef Quintana het tempo bepalen, waarna ploegmaat Valverde het afmaakte in de sprint voor Bernal.

Valverde neemt ook de leiderstrui over van Thomas de Gendt. De Belg moest op 35 kilometer van de meet al afhaken en kwam binnen op meer dan dertien minuten van de winnaar Valverde. Bernal staat op de tweede plaats in het algemeen klassement op negentien seconden van de 37-jarige Spanjaard.

Ollongren: kabinet gaat nee-stem wegen

Het kabinet gaat de uitkomst van het raadgevend referendum over de nieuwe inlichtingenwet ,,wegen". Maar dat gebeurt pas als de officiële uitslag bekend is. Dat is volgende week het geval. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) wil nog niet op dat moment vooruitlopen. Ook wil ze niet vooruitlopen op het resultaat van de heroverweging door het kabinet. Ze laat in het midden of de wet later wordt ingevoerd dan de beoogde datum van 1 mei.

Ollongren heeft dat gezegd in reactie op het referendum van woensdag. Ze gaf toe dat de uitslag die zich nu aftekent een teleurstelling is voor het kabinet. ,,We hebben ons ingespannen om zoveel mogelijk mensen voor te laten stemmen". Volgens voorlopige tellingen hebben de nee-stemmers een kleine overwinning behaald. ,,De nee-stemmers hebben een signaal afgegeven. Dat betekent dat het kabinet met die tegenstem aan de slag moet bij het wegen wat deze uitslag nu precies betekent", zei de minister.

Ollongren: kabinet gaat nee-stem wegen
Ollongren: kabinet gaat nee-stem wegen (Foto: ANP)

Trump: ik zou gevecht met 'gek' Biden winnen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft uitgehaald naar voormalig vicepresident Joe Biden. "De gestoorde Joe Biden probeert zich voor te doen als een stoere kerel, maar hij is zwak. Zowel mentaal als fysiek", sneerde de president op Twitter. "En toch bedreigde hij me voor de tweede keer met fysiek geweld."

Trump reageerde op een speech die Biden gaf bij de Universiteit van Miami. De vicepresident van Trumps voorganger Barack Obama zei daar volgens CNN dat hij als scholier wel raad had geweten met iemand als Trump, die zich schuldig maakt aan vrouwonvriendelijke opmerkingen. De Democraat zou hem naar eigen zeggen "bont en blauw" hebben geslagen achter de school.

De president toonde zich niet onder de indruk. Hij meent dat juist Biden bij een knokpartij het onderspit zou delven. "Hij kent me niet, maar hij zou snel en hard neergaan", twitterde Trump. "Hij zou alleen maar huilen. Je moet mensen niet bedreigen, Joe."

Trump: ik zou gevecht met 'gek' Biden winnen
Trump: ik zou gevecht met 'gek' Biden winnen (Foto: ANP)

Deadpool heeft zijn eigen clubje in nieuwe trailer voor Deadpool 2

Na de eerste teaser in november is er voor het vervolg op Deadpool, waarvan de titel Deadpool 2 nu bevestigd lijkt, een nieuwe trailer verschenen. Hieruit blijkt wat Thanos Cable te zoeken heeft in het heden en krijgen we meer te zien van een paar andere mutanten.

Er is ook een weinig concrete 'officiële' synopsis van de film: Na het overleven van een bijna fatale runderaanval worstelt een misvormde cafetaria-kok (Wade Wilson) om zijn droom te verwezenlijken om een succesvolle barman te worden - terwijl hij daarnaast ook nog moet leren omgaan met smaakverlies. Op zoek naar zijn levenslust én een fluxcondensator, gaat Wade de strijd aan met ninja’s, de yakuza en een groep seksueel agressieve honden. Terwijl hij ondertussen de wereld rondreist om het belang van familie, vriendschap en smaak te ontdekken - op zoek naar avontuur en de felbegeerde koffiemok-titel ‘World’s Best Lover’.

Deadpool 2, met Ryan Reynolds, Josh Brolin, Morena Baccarin, Brianna Hildebrand en anderen, is te zien vanaf 17 mei in IMAX en Dolby Cinema.

Ambtenaar verandert van geslacht vanwege pensioen

In Argentinië kunnen vrouwen met 60 jaar en mannen met 65 jaar met pensioen. De 60-jarige Sergio Lazarvich was het niet eens met deze geslachtsdiscriminatie en bedacht een practische oplossing: van geslacht veranderen. Als de verandering plaats heeft gevonden wil hij graag als Sergia door het leven gaan. Geslachtsverandering is in Argentinië overigens een administratieve procedure, dus Sergia hoeft geen operaties te ondergaan.

Volgens zijn collega's wil Sergia alleen van geslacht veranderen vanwege het achterdeurtje in de pensioenwet. Een vertegenwoordiger van de burgerlijke stand van de provincie Salta zegt dat niets hem wettelijk belet om de procedure in gang te zetten.

"Wenger zei: 'We zullen je geen contract aanbieden'"

Jack Wilshere kreeg voor aanvang van dit seizoen van manager Arsène Wenger te horen dat hij kon vertrekken bij Arsenal.

Het contract van de middenvelder loopt komende zomer af en de club blijft optimistisch dat ze zijn verbintenis kunnen verlengen. Toch zag zijn positie er voor aanvang van dit seizoen minder florisant uit. "Het was een eerlijk gesprek", vertelt Wilshere in gesprek met Engelse media. "Het was al een tijdje aan het borrelen."

"Iedereen wist dat ik nog een contract voor een jaar had, was uitgeleend, geblesseerd was geraakt en niet echt in zijn plannen voorkwam. Hij zei: 'Op dit moment zullen we je geen contract aanbieden, dus als je ergens anders een contract kunt krijgen, kun je gaan."

"Natuurlijk was ik niet blij met wat de manager had gezegd, maar tegelijkertijd wist een deel van mij dit al. Alles wat ik nodig had was enige duidelijkheid over wat mijn positie bij de club was. Hoe voelde ik me daarna? Het zette me aan het denken. Hij had gezegd dat ik voor mijn positie kon vechten en als ik goed presteerde in de Carabao Cup en Europa League, dan zou ik een kans maken. De transfermarkt was nog drie of vier weken over, maar ik vond niets wat ik wilde en tegelijkertijd was ik niet echt fit. Dus besloot ik mijn conditie op te bouwen. Ik heb altijd vertrouwen gehad dat ik terug kon komen op het middenveld en mijn plaats kon behouden, als ik fit was."

Wilshere knokte zich terug in het elftal en speelde dit seizoen tot dusver 33 wedstrijden, waarin hij twee keer trefzeker was en vijf assists gaf. Ook keerde hij terug in de nationale ploeg van Engeland voor de vriendschappelijke wedstrijden tegen Nederland en Italië.

Oppositie gooit rookbommen in parlement om stemming te verstoren

In de politiek ben je het soms niet eens met beslissingen, zeker niet als je in de oppositie zit. Zo ook in Kosovo, en daar zag men maar één oplossing: een traangasgranaat in het parlement gooien om zo een belangrijke stemming te verstoren.

Er werd gestemd over de afbakening van de grens tussen Kosovo en Montenegro. Voor de Kosovaren is het een belangrijke stap op weg naar meer internationale erkenning. Kosovo riep in 2008 de onafhankelijkheid uit, maar met name Servië en haar vrienden zijn het daar bepaald niet mee eens: Kosovo is en blijft een Servische provincie, zo vindt men.

Oppositiepartij Vetevendosje zegt dat de deal over de grens tussen Kosovo en Montenegro het land 8200 hectare grondgebied kost, iets wat experts tegenspreken. Montenegro is wel akkoord, het wachten was nog op Kosovo, maar die stemming werd dus flink ontregeld. 

De stemming zal na afloop toch vooral slecht zijn geweest bij Vetevendosje, want met 80-11 werd de deal ruimschoots aangenomen door het 120-koppig parlement. Oppositieleider Albin Kurti was dan weer woedend, want volgens hem zijn bijna alle tegenstemmers door de politie weggevoerd om ondervraagd te worden over het traangasgranaatincident. "Landverraad!", zo gooide hij er zelfs gelijk een ietwat overdreven term in.

Overigens is Kurti wel een liefhebber van traangas: twee jaar geleden gooide hij tijdens gesprekken over de omgang met Servië ook al eens een dergelijke granaat het parlement in, omdat het kan.

Het traangasgranaatincident (Bron: YouTube)

Roberto over Heynckes: "Hij zei tegen mij dat hij niet wil doorgaan"

Voormalig Bayern München-middenvelder Zé Roberto stelt dat Jupp Heynckes geen intentie heeft om zijn aflopende contract te verlengen.

De 72-jarige trainer werd in oktober aangesteld tot het einde van het seizoen nadat Carlo Ancelotti moest vertrekken. In aanloop naar de interlandbreak leidde hij, in zijn vierde periode bij de club, Bayern naar eerste plek in de Bundesliga, een plek in de kwartfinales van de Champions League en de halve finale van de DFB Pokal.

"Onlangs had ik de mogelijkheid om met de spelers en hem te eten, maar hij zei tegen mij dat hij niet wil doorgaan", vertelt Roberto aan TZ. "Hij wil meer tijd hebben voor zijn vrouw en gezin. Als het Bayern niet was geweest, zou hij niet zijn teruggekeerd. De club betekent veel voor hem."

"Hij identificeert zich volledig met de club, vandaar het respect dat de spelers voor hem hebben. Het is erg belangrijk in een team en ik begrijp dat ze hem graag willen houden. Hij zei echter tegen mij dat hij het alleen tot het einde van het seizoen zou doen, om dan uiteindelijk te stoppen."

De contracten van Franck Ribéry en Arjen Robben lopen komende zomer ook af bij de club en de Braziliaan zou graag zien dat Bayern de samenwerking met het tweetal gaat verlengen. "Ik zou de contract met dichte ogen verlengen. Beide zijn nog steeds de meest creatieve en onvoorspelbaarste spelers van Bayern. Desalniettemin moet men jonge opvolgers zoeken en later rijpen in de schaduw van die twee."

EU vrijgesteld van Amerikaanse staalheffing

De door de Amerikaanse president Donald Trump ingestelde importheffingen voor buitenlands staal en aluminium gelden niet voor de Europese Unie. Dat heeft handelsgezant Robert Lighthizer donderdag gezegd in de Amerikaanse Senaat. Ook Argentinië, Brazilië, Australië en Zuid-Korea worden vrijgesteld.

De Europese Unie was de afgelopen weken in onderhandeling met de Amerikaanse regering over een vrijstelling. EU-commissaris Cecilia Malmström en de Duitse economieminister Peter Altmaier hadden zich deze week ingezet om de uitzonderingspositie voor de EU-landen te bewerkstelligen.

Trump kondigde twee weken geleden een heffing van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium aan. Eerder al liet hij weten dat de importtarieven niet zouden gelden voor buurlanden Canada en Mexico. De heffingen worden vrijdag van kracht en treffen vooral China, dat 's werelds grootste staalproducent is. Ook de Japanse staalindustrie wordt door de heffingen getroffen.

Naar verwachting maakt Trump later donderdag verdere importheffingen bekend die gericht zijn tegen China. Daarmee laait de vrees voor een handelsoorlog tussen de twee economische grootmachten op.

EU vrijgesteld van Amerikaanse staalheffing
EU vrijgesteld van Amerikaanse staalheffing (Foto: ANP)

Total War Saga: Thrones of Britannia uitgesteld

Creative Assembly heeft gisteren op hun blog bekend gemaakt dat de ontwikkeling van Total War Saga: Thrones of Britannia een kleine vertraging heeft opgelopen. De game zou oorspronkelijk uitkomen op 19 april, maar de ontwikkelaar heeft die datum nu gezet op 3 mei.

Creative Assembly geeft als voornaamste reden dat ze nog wat aanpassingen willen maken aan de AI, met name hoe deze units selecteert wanneer computergestuurde legers proberen te flanken. Ook wordt de agressiviteit van de AI in de campaign aangepast op verschillende moeilijkheidsgraden.

Daarnaast worden ook wat kleine aanpassingen gemaakt aan de UI en de animaties van bepaalde units. Er komt een speciaal menu waarin je alle factoren kan zien die bijdragen aan je war fervour, en om het verschil in voedselvoorraden duidelijker te maken krijgt elk niveau daarvan een andere kleur. Wanneer units nu lopen op het slagveld houden ze hun schild voor zich (wat ook gebruikelijk was in de tijd waar Thrones of Britannia zich afspeelt) en veranderen de portraits van de generaals zodra ze ouder worden.

Total War Saga: Thrones of Britannia is een spinoff van de Total War-hoofdserie en focust zich op Groot-Britannië uit de negende eeuw. Spelers kunnen kiezen om te spelen met de Angelsaksische volkoren onder leiding van Alfred de Grote, Welsche stammen, Schotse clans en de Noorse vikingen die tijdens die eeuw de kust van het Britse eiland onveillig maakten.

Totalwarthronesofbritannia
Total War Saga: Thrones of Britannia uitgesteld

Boete van 80.000 euro voor Pieters vanwege avondje uit

Erik Pieters heeft een boete van 80.000 euro gekregen van zijn werkgever Stoke City vanwege het overtreden van clubafspraken.

De linksback bezocht in aanloop naar de wedstrijd van afgelopen zaterdag tegen Everton samen met zijn vrouw de opening van een nachtclub. Manager Paul Lambart wilde Pieters een basisplaats geven voor duel tegen The Toffees, maar veranderde van inzicht het horen van het bericht.

De Schot reageerde furieus en besloot hem direct uit de wedstrijdselectie te verwijderen. Er volgde een gesprek en de Nederlander kreeg een boete van twee weeksalaris opgelegd, waar neerkomt op 80.000 euro.

"Erik is een zeer ervaren speler, dus we zijn extreem teleurgesteld dat hij is gaan stappen voor zo'n grote wedstrijd", vertelt voorzitter Peter Coates tegen Stoke Sentinel. "We verwachten professionaliteit van al onze spelers en Erik heeft ons bij deze gelegenheid flink teleurgesteld."

Boete van 80.000 euro voor Pieters vanwege avondje uit (Pro Shots / Action Images)
Boete van 80.000 euro voor Pieters vanwege avondje uit (Pro Shots / Action Images)

Piqué: "Het is de beste, we zijn net kleine kinderen"

Gerard Piqué laat geen mogelijkheid schieten om de spelers van Real Madrid erop te wijzen dat ze een dramatisch seizoen doormaken in LaLiga.

De centrale verdediger kent met Barcelona een uitstekend seizoen en met nog negen wedstrijden te spelen staat de club ongeslagen eerste in LaLiga met een voorsprong van vijftien punten op Real Madrid.

"Ik zal je wat inside information geven. Iedereen weet dat voetballers in groepen zitten op WhatsApp. Ik heb er een voor mijn vrienden thuis en ik heb er een alleen voor mijn ploeggenoten bij Barcelona. Maar mijn favoriete zal je misschien verrassen", vertelt Piqué tegen The Player's Tribune.

"Eerder dit seizoen, toen we al acht op negen punten voorsprong hadden op Real Madrid in de compettie, startte ik een speciale groep voor enkele spelers van de Spaanse nationale ploeg die voor Real Madrid en Barcelona spelen. Het enige wat we doen is shit praten met elkaar over Barca en Real! Het is de beste, we zijn net kleine kinderen."

"Ik word erg creatief in mijn antwoorden nu we, wat vooral hilarisch is voor mij, vijftien punten voorsprong hebben op Real in de competitie. Vorig seizoen, toen de Real-spelers alles aan het winnen waren, voelden ze zich redelijk goed. Ze spraken voortdurend sh*t wanneer ik ze bij de training van het nationale team zag."

"Elke keer dat ze vorig seizoen een wedstrijd wonnen, plaatsten ze foto's vanuit de kleedkamer met ontbloot bovenlichaam op Instagram. Ze glimlachten en spanden hun spieren aan zoals The Rock en zeiden #Halamadrid en plaatsen kleine prijzen-emoji's. Dit seizoen is het echter een andere sfeer. Al hun Instagram-foto's zien er erg somber uit. 'Drie punten vandaag. We moeten harder blijven werken!'"

"Dus ik stuur ze in de WhatsApp-groep: 'Kom op jongens, waarom zo serieus?!' Daarna stuur ik een huilende emoji en een lachende emoji. Ik heb zelfs een speciale naam voor de groep gemaakt, deze heet: 'GEFELICITEERD!'"

Wijnaldum: "Virgil heeft er zeker de persoonlijkheid voor"

Georginio Wijnaldum snapt dat ploeggenoot bij Liverpool Virgil van Dijk in de race is om aanvoerder van het Nederlands elftal te worden.

"Virgil heeft er zeker de persoonlijkheid voor. Hij is een speler die heel veel praat in het veld, veel bezig is met het team, met zijn ploeggenoten", vertelt Wijnaldum in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Dat deed hij vanaf het eerste moment al bij Liverpool."

"Je hoeft alleen maar naar de statistieken te kijken, om te zien dat we bij Liverpool beter presteren sinds zijn komst deze winter. Virgil voegt echt wat toe aan ons elftal." De 26-jarige centrale verdediger speelde tot dusver tien wedstrijden voor de huidige nummer drie van de Premier League.

Toch heeft Wijnaldum een dubbel gevoel bij de mogelijke uitverkiezing van Van Dijk als aanvoerder. "Toen hij nog bij Southampton speelde, hoorde je niemand dat zeggen, terwijl hij toen al dezelfde kwaliteiten had. De theorie dat voetballers meer status krijgen omdat ze bij een bepaalde club spelen: ik geloof daar niet zo in. Dat is meer een dingetje van de media. Volgens mij krijg je als speler status door op het veld te presteren, niet omdat je bij de ene club speelt of bij de andere. Zo werkt dat in mijn beleving niet."

Driekwart Turkse Amsterdammers stemt DENK

Driekwart van de Amsterdamse kiezers van Turkse afkomst heeft gestemd op DENK. De partij, die voor het eerst meedeed aan de gemeenteraadsverkiezingen in de hoofdstad, komt volgens de laatste tussenstand met drie zetels in de gemeenteraad. De opkomst onder Turkse Amsterdammers was hoger dan vier jaar geleden, 47 procent tegen 37 procent in 2014.

De gemeentelijke dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) deed samen met de Universiteit van Amsterdam onderzoek naar kiezers met een migratieachtergrond. In totaal deden ruim 2600 mensen hieraan mee.

DENK is ook populair bij de kiezers van Marokkaanse afkomst, waarvan de helft voor deze nieuwkomer koos. De opkomst van deze groep was echter vrijwel even laag als vier jaar geleden, zo'n 23 procent ging naar de stembus.

Dat geldt ook voor de Surinaamse en Antilliaanse Amsterdammers (opkomst 25 procent). Onder deze groep zijn PvdA en BIJ1 het populairst. De PvdA, die terug lijkt te gaan van tien naar vijf zetels, kreeg bij de vorige twee gemeenteraadsverkiezingen nog de meeste stemmen van alle drie de onderzochte migrantengroepen.

Driekwart Turkse Amsterdammers stemt DENK
Driekwart Turkse Amsterdammers stemt DENK (Foto: ANP)

Licht, camera, actie in Planet Coaster

De derde grote Planet Coaster-DLC komt eraan, en deze keer is het thema de glitter en glamour van de filmindustrie. In een blogpost vertelt Frontier dat we onder andere drie nieuwe rides kunnen verwachten, een hoop nieuwe scenery en ook een aantal gratis extraatjes.

De drie nieuwe attracties zijn de Big Screen Tour,  Re-Motion en Horror Heights. De Big Screen Tour wordt een variant op de monorail en de klassieke stoomtrein, waarbij gasten in tourbussen langs verschillende scenes kunnen worden vervoerd. Re-motion is een dark ride op rails waarbij bezoekers vastzitten aan een robotarm die alle kanten op kan bewegen, vergelijkbaar met Harry Potter and the Forbidden Journey in Universal Studios. Horror Heights is de Planet Coaster-versie van de bekende drop tower, zoals de Tower of Terror in Disneyland Parijs.

Wat de scenery betreft komen er een flink aantal nieuwe props, voertuigen, animatronics en special effects, waaronder constructie-gerelateerde props om al het werk-in-uitvoering in je park nog realistischer te laten lijken. Ook komt er een nieuw thema voor gebouwen, de metropolis set.

Daarnaast komen er ook een aantal gratis toevoegingen, of je nu van plan bent de DLC te kopen of niet. Spelers kunnen nu ook hotels maken waar bezoekers in kunnen overnachten, komt er op populair verzoek tunneling met paden, en kunnen de kleuren van objecten veranderd worden met triggers. Daarnaast kun je nu ook in de ride camera makkelijk switchen tussen dag en nacht.

Wil je weten hoe alles eruit ziet: Frontier houdt een speciale livestream volgende week maandag. Planet Coaster: Studio Pack komt op 27 maart uit op steam en zal 11 euro gaan kosten.

Planetcoasterstudiospack
Licht, camera, actie in Planet Coaster

Turkse zangeres in cel na beledigen Erdogan

Een bekende Turkse zangeres en actrice is veroordeeld tot tien maanden gevangenisstraf wegens belediging van president Erdogan tijdens een optreden in 2016.

Zangeres Zuhal Olcay werd ervan beschuldigd de songtekst van een van haar liedjes te hebben gewijzigd door Erdogans naam erin op te nemen. Tijdens het zingen ervan maakte ze een beledigend handgebaar, meldde de Turkse krant Hürriyet.

Een video van de voorstelling toont Olcay terwijl ze de songtekst van haar lied verandert in: "Recep Tayyip Erdogan, het is allemaal leeg, het is allemaal een leugen, het leven zal op een dag eindigen en je zult zeggen: Ik had een droom," aldus Hürriyet.

Rijmschema

In haar getuigenis verwierp Olcay de beschuldigingen en zei dat ze Erdogans naam had gebruikt omdat het in het rijmschema paste en geen "heimelijk of beledigend motief" had. Ze zei dat het handgebaar was gericht op iemand in het publiek.

Het beledigen van de president is een misdaad in Turkije waarop maximaal vier jaar gevangenisstraf staat.

Turkse zangeres in cel na beledigen Erdogan
Turkse zangeres in cel na beledigen Erdogan (Foto: BuzzE)

Toernooien voor Splatoon 2 en Super Smash Bros. op E3

Nintendo heeft een deel van de plannen voor E3 aangekondigd. Er wordt een invitational georganiseerd om Super Smash Bros. voor Nintendo Switch te demonstreren. Daarnaast vindt het wereldkampioenschap van Splatoon 2 ook plaats.

Exacte tijden missen nog, maar de toernooien vinden plaats op 11 en 12 juni. Deelnemers voor het wereldkampioenschap Splatoon 2 moeten zich kwalificeren via een qualifier. Deze vind plaats op 21 april en de finales op 28 april Meer informatie hierover (ook over eventuele deelname) vind je hier.

Syriëganger Lieke S: ik blaas me niet op

Vermeend jihadganger Lieke S. uit Eindhoven zal zich niet opblazen. Dat heeft ze donderdag beloofd tijdens de behandeling van haar strafzaak in de rechtbank in Den Bosch.

Volgens haar zou ze haar kind niet mogen zien van haar ex, omdat ouders op de school bang zijn dat ze zich op het schoolplein zal opblazen. De vrouw wordt ervan verdacht dat ze zich wilde aansluiten bij terreurorganisatie IS. S. werd in 2016 bij de grens tussen Turkije naar Syrië tegengehouden. Later werd ze, eenmaal op een terreurlijst en op de terugweg naar huis, opgepakt bij de grens van Turkije naar Bulgarije.

De vrouw zat enige tijd in voorarrest, maar is sinds augustus op vrije voeten.

Syriëganger Lieke S: ik blaas me niet op
Syriëganger Lieke S: ik blaas me niet op (Foto: ANP)

Duitsland roept Facebook op het matje

De Duitse minister van Justitie roept leidinggevenden van Facebook op het matje. Katarina Barley wil dat het techbedrijf tekst en uitleg geeft over het vermeende misbruik van gebruikersgegevens.

"Ik eis opheldering over de vraag of Duitse gebruikers en accounts zijn getroffen", zei de minister. Barley wil ook weten wat het bedrijf gaat doen om toekomstig misbruik te voorkomen. Duitsland telt zo'n 30 miljoen Facebookgebruikers.

De aanleiding voor de onrust zijn onthullingen over het databedrijf Cambridge Analytica. Dat zou zonder toestemming persoonlijke gegevens van miljoenen Facebookgebruikers hebben gebruikt om er kiezersprofielen in de VS mee te maken. Zo kon naar verluidt het stemgedrag van mensen worden beïnvloed.

Het gesprek tussen Barley en topmedewerkers van Facebook moet volgende week plaatsvinden. Het is nog onduidelijk op welke dag dat zal gebeuren.

Duitsland roept Facebook op het matje
Duitsland roept Facebook op het matje (Foto: ANP)

'Organisatie Tour de France wil verdachte Froome weigeren'

Het lijkt erop dat de van doping verdachte wielrenner Chris Froome in juli mogelijk niet aan de start mag verschijnen van de Tour de France. Organisator ASO zou de viervoudig winnaar willen weren als er voor de start van de Tour nog geen uitspraak is in Froome's salbutamolzaak.

Inmiddels al meer dan drie maanden geleden werd bekend dat Froome een veel te hoge concentratie van astmamedicijn salbutamol in zich bleek te hebben gehad tijdens de achttiende etappe van de Vuelta a España. De zaak duurt sindsdien maar voort en Froome's Team Sky krijgt van wielerbond UCI alle tijd om elke mogelijke verklaring te bedenken en te testen, alvorens men dan met een excuus op de proppen komt om voor een zo klein mogelijke straf te gaan.

UCI-baas Davide Lappartient liet eerder al weten niet te verwachten dat de zaak voor 4 mei - als de Giro van start gaat - wordt afgehandeld, en Giro-baas Mauro Vegni gaf aan geen macht te hebben om een deelname van Froome in de weg te staan. De ASO verwacht dit echter wel te kunnen en men zou geen renners willen laten starten die een dopingschorsing boven het hoofd hebben hangen.

Man doet zelfmoordpoging vanaf tribune Tweede Kamer

Zojuist is een vergadering in de Tweede Kamer stilgelegd omdat een man van de publieke tribune is gevallen of gesprongen. Het is onduidelijk wat er precies is gebeurd.

Er zijn ambulances bij het gebouw van de Tweede Kamer gearriveerd, hulpverleners hebben zich inmiddels over de man ontfermd. Het incident gebeurde toen VVD-Kamerlid Arno Rutte het woord voerde. Er klonk een klap waarna mensen begonnen te gillen.

De zaal is afgeschermd voor publiek, ook de uitzending vanuit de zaal is gestaakt. Kamerleden die het zagen gebeuren zijn zeer aangeslagen.

Update 12:45
Volgens een kamerbode ter plaatse ging het om een poging tot ophanging. De man zou een koord of touw om de balustrade hebben gebonden en vervolgens van het balkon zijn gesprongen.

Nederlandse Spark of Light wint VR-prijs

De Nederlandse VR-game Spark of Light heeft op de Game Developers Conference (GDC) in San Francisco de de award gewonnen voor beste VR game voor mobiele VR brillen. Spark of Light is beschikbaar voor onder andere Google Daydream, Oculus Gear VR en de Vive Focus. Lees hier onze review van Spark of Light.

Spark of Light was één van de Vive Focus launch-games en zit dan ook in het rijtje van meest gedownloade games voor dit platform. De HTC Vive Focus is op dit moment helaas alleen in China verkrijgbaar, maar komt binnenkort ook naar Europa. De Eindhovense ontwikkelaar Pillow’s Willow gaat Spark of Light ook uitbrengen op augmented reality (AR) en werkt in de tussentijd aan andere games, zoals het milieubewuste ReefQuest.

Spark of Light - Poster

Bioscoopbezoeker met hoofd klem onder voetsteun en overleden

Een Britse man is overleden nadat hij met zijn hoofd klem kwam te zitten onder een elektrische voetsteun in een bioscoop in het Britse Birmingham. Het slachtoffer had zijn mobieltje laten vallen en wilde dit oprapen, maar daarbij ging het fout.

Hoe het precies kon gebeuren is nog niet duidelijk, maar hij kwam met zijn hoofd klem te zitten onder de voetsteun van een van de duurdere zitplaatsen in de zaal. Zijn partner en de medewerkers van de bioscoop probeerden hem uit alle macht te bevrijden, wat pas lukte nadat de voetsteun er met grof geweld uit gesloopt werd.

De man was ondertussen het slachtoffer geworden van een hartstilstand en werd per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. Daar overleed hij een week later. Of en hoe het klem zitten tot de hartstilstand geleid heeft is nog niet helemaal duidelijk, maar de bioscoop heeft laten weten dat een onderzoek in volle gang is.

Buma wil negeren nee-stem niet herhalen

CDA-leider Sybrand Buma wil niet herhalen dat het kabinet een afwijzing van de nieuwe inlichtingenwet in het raadgevend referendum naast zich neer moet leggen. "Het is nu aan het kabinet om te beslissen wat zij gaan doen", zegt Buma.

"Ik heb absoluut gezegd dat deze wet door moet. Dat zeg ik nu nog", stelt Buma. Maar "het kabinet zegt: laat ons naar die wet kijken. Nou, laat ze er vooral naar kijken." De CDA-voorman wijst erop dat de uitslag ook nog niet helemaal vaststaat. "Je moet wachten tot het laatste moment er is. Dan moet je kijken wat het vervolg zal zijn."

De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) kan hoe dan ook niet van tafel, herhaalt Buma. "Zonder deze wet hebben de inlichtingendiensten een groot probleem. Vooropstaat dat die wet zo ontzettend belangrijk is, want het gaat om de veiligheid van Nederland. Dat is een verantwoordelijkheid die ik heel hoog neem."

Buma's huidige standpunt is verrassend, vorig jaar liet hij namelijk nog weten maling te hebben aan het referendum en dat hij het niet als een echt referendum beschouwde. 

Buma wil negeren nee-stem niet herhalen
Buma wil negeren nee-stem niet herhalen (Foto: ANP)

Man vervolgd wegens middelvinger naar flitspaal

Een Franse man heeft zich bij de rechter mogen melden omdat hij met opgestoken middelvinger geflitst is. De man reed te snel en werd dus geflitst, maar wat bleek? Bij het bekijken van de foto's zag men dat meneer twee flitspalen met opgestoken middelvinger passeerde.

De 46-jarige man wordt nu vervolgd wegens het beledigen van een ambtenaar in functie. Het gaat daarbij niet om de onbemande flitspalen, maar om de arme mensen in het identificatiecentrum die de foto's moesten bekijken en diep beledigd werden door de vinger. 

Het duurde even voor de man geïdentificeerd kon worden, want zijn nummerplaat was deels afgeplakt met zwarte tape. Dat had een vriend die de auto eerder gebruikte gedaan, zo beweerde de man, zonder daarbij te vermelden waarom hij de tape er niet even af had gehaald.

Zijn snelheidsovertreding gaf hij toe, maar voor de middelvinger had hij een andere verklaring. "Ik was in discussie met mijn vrouw, voor wie de middelvinger bedoeld was", aldus de man, die op 3 april zijn straf hoort. Zijn advocaat gaat alvast voor vrijspraak, omdat een machine niet te beledigen is.

Zegereeks D66 doorbroken met verlies

De gemeenteraadsverkiezingen hebben een einde gemaakt aan een lange reeks verkiezingsoverwinningen van D66. De partij had het afgelopen decennium alleen maar gewonnen bij zowel landelijke, lokale als Europese verkiezingen, maar moest woensdag een terugslag incasseren. Het verlies bedraagt landelijk zo'n 25 procent.

Nu vrijwel overal de verkiezingsuitslag binnen is, staat D66 volgens gegevens van de Verkiezingsdienst van het ANP op 8,9 procent van de stemmen. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2014 stemde nog 12 procent op de Democraten.

Na het dieptepunt in 2003, toen D66 maar drie zetels behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen, wist de partij onder leiding van Alexander Pechtold uit het dal te klimmen. Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2009 kregen de Democraten 11,3 procent van de stemmen. Een jaar later haalde de partij tien zetels in de Tweede Kamer. Daarna volgden successen bij gemeenteraadsverkiezingen en verkiezingen voor Provinciale Staten. Het aantal Tweede Kamerzetels nam vorig jaar toe tot 19.

Zilver
In Amsterdam stevent D66 nu af op een extra pijnlijk verlies: volgens de voorlopige uitslag raakt de partij daar zes van de veertien zetels kwijt. Met acht zetels wordt D66 na GroenLinks volgens de tussenstanden wel de tweede partij in de hoofdstad.

"We hadden goud, maar hebben in veel gemeenten nu zilver", reageerde Pechtold woensdagavond laat.

Zegereeks D66 doorbroken met verlies
Zegereeks D66 doorbroken met verlies (Foto: ANP)

DENK boekt succes in 13 gemeentes

De partij DENK komt in dertien gemeenteraden. Het grootste succes boekte de partij in Schiedam: daar werd DENK bij deze eerste deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen de tweede partij, na de VVD. DENK kreeg er 11,7 procent van de stemmen, goed voor vier zetels in de raad. Ook in Rotterdam en Amsterdam deed de beweging die naar eigen zeggen voor diversiteit en tegen verrechtsing is, het goed.

In Rotterdam krijgt de partij drie zetels, in Amsterdam waarschijnlijk ook, maar daar is de einduitslag nog niet binnen. In Utrecht kan DENK op basis van de voorlopige uitslag rekenen op twee zetels. Alleen in Alkmaar lukte het de partij niet om verkozen te worden.

DENK is verder zeker van twee zetels in Zaanstad en twee in Arnhem. Daarnaast won de partij een zetel in Eindhoven, Deventer, Amersfoort, Lelystad, Enschede, Veenendaal en Roermond. Uit die Limburgse stad komt Kamerlid en partijvoorzitter Selçuk Öztürk.

DENK boekt succes in grote steden
DENK boekt succes in 13 gemeentes (Foto: ANP)

PVV van 16 naar 74 zetels

In elke gemeente waar de PVV van Geert Wilders meedoet, komt de partij in de raad. De partij staat op 74 zetels, en dat kunnen er nog een paar meer worden. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen, toen de partij van Geert Wilders alleen meedeed in Den Haag en Almere won de partij zestien zetels.

De PVV deed woensdag mee in dertig gemeenten. Van 28 gemeenten zijn de uitslagen bekend. De partij zakte in Almere van negen naar zeven zetels en in Den Haag van zeven naar twee. Maar daar staat tegenover dat de PVV in Nissewaard (Spijkenisse en omstreken) vanuit het niets vijf zetels pakte. In Rucphen kreeg de partij naar verhouding de meeste stemmen: 20,3 procent. Dat leverde vier zetels op. Datzelfde aantal behaalde de partij in Terneuzen en in Wilders' geboortestad Venlo. In Rotterdam won de PVV twee zetels. Ook in steden als Zaanstad, Enschede, Zoetermeer, Arnhem, Maastricht en Den Bosch kwam de partij in de gemeenteraad.

Utrecht heeft alleen een tussenstand, en daarin staat de PVV op één zetel, en in Stichtse Vecht lijkt de PVV volgens een voorlopige uitslag twee zetels te krijgen.

Elke PVV-lijst komt in de raad
PVV van 16 naar 74 zetels (Foto: ANP)

Student aangehouden voor beïnvloeden verkiezingen

Een 24 jarige student uit Rotterdam verstuurde afgelopen week uit naam van de gemeente Rotterdam een nepbrief naar bewoners. De politie startte een onderzoek. De stemmingmaker is aangehouden.

In een deel van Rotterdam kregen bewoners een brief thuis van de gemeente Rotterdam over de verkiezingen. Althans, zo leek het. Het logo op de envelop en op de brief was perfect nagemaakt. In de brief werd opgeroepen om op de site stemdrempel.nl een enquete in te vullen in relatie tot de verkiezingen. Wie de vragenlijst had ingevuld, kreeg een scherm te zien dat de invuller niet mag stemmen omdat deze over te weinig voorkennis beschikt. Bovendien verschenen popupschermen met aanbiedingen om programma’s te downloaden. Ten onrechte werd de indruk gewekt dat een en ander door de gemeente Rotterdam was georganiseerd. De gemeente Rotterdam heeft direct aangifte gedaan waarop de politie snel actie ondernam om de misleiding te stoppen.

Cyberteam
Nadat een verdachte snel werd geïdentificeerd door het Cyberteam van de politie, deed dit team gisteravond een doorzoeking in een woning van de verdachte. Ook heeft het Cyberteam van de politie de gegevens van de site veiliggesteld. De site is inmiddels uit de lucht gehaald door de provider. Vandaag is de verdachte aangehouden voor fraude en beinvloeding kiezersgedrag. Een andere verdachte zal later worden verhoord. Meerdere aanhoudingen sluit de politie niet uit.

Uit voorlopig onderzoek ontstaat het beeld dat een en ander is georganiseerd in het kader van een schoolopdracht van een HBO studie.

Student aangehouden voor beïnvloeden verkiezingen (foto: politie.nl)
Student aangehouden voor beïnvloeden verkiezingen (foto: politie.nl)

May vraagt EU-landen ook Russen uit te wijzen

De Britse premier Theresa May vraagt Europese leiders om ook Russische diplomaten uit te zetten "om zo het netwerk van het Kremlin in Europa te ontmantelen". De Britse krant The Guardian meldde donderdag dat May op de Europese top van donderdag en vrijdag waarschuwt dat de Russische president Vladimir Poetin een dreiging vormt die jaren kan gaan duren. Londen heeft 23 Russische diplomaten uitgewezen.

May ziet een heel patroon van Russisch agressief gedrag en de Europese democratieën moeten schouder aan schouder staan om zich te weer te stellen. De Britse regeringsleider vaart uit tegen het Kremlin, omdat haar regering ervan overtuigd is dat de Russische staat achter een moordaanslag met een uitzonderlijk soort zenuwgas zit. Daarbij raakten begin maart in het Zuid-Engelse Salisbury een voormalige Russische dubbelspion, Sergej Skripal, en zijn dochter Joelia in coma.

Rusland stelt dat het geen enkel motief heeft om de ex-spion nu uit de weg te ruimen en zeker niet met het merkwaardige gif dat ooit in de Sovjet-Unie als chemisch wapens is ontwikkeld.

May vraagt EU-landen ook Russen uit te wijzen
May vraagt EU-landen ook Russen uit te wijzen (Foto: ANP)

Draken meppen in Blade & Soul

De 'Fire and Blood'-update voor de MMORPG Blade & Soul biedt een nieuwe 12-speler raid; Koldrak’s Lair. De update is nu live en bevat naast de draken-dungeon, de volgende content:

  • Lyn Gunslingers, het Lyn ras kan het nu opnemen tegen de Gunslinger class
  • The Emperor’s Tomb storyline, die de Ransacked Treasury 6-player heroic dungeon opent
  • The Fire’s Favor event, die slechts beperkte tijd beschikbaar is, biedt spelers de kans om waardevolle beloningen en upgrades te verzamelen voor normale dungeons
  • Legend Mode voor PvP, biedt spelers de mogelijkheid om voor wekelijkse en seizoensgebonden beloningen te spelen zoals klassieke Blade & Soul karakters in de arena, zoals Jinsoyun en Poharan

Daarnaast wordt dit weekend het jaar van Blade & Soul eSports in het westen afgesloten met het Battle Brawl event. De twee beste teams van Europa strijden tegen de twee beste teams van Noord Amerika voor de titel: Who’s the Best in the West, waarmee ze kans maken op de prijzenpot van $ 50.000. De eerste gevechten tussen de vier teams vindt op 23 maart om 18.00 uur plaats en de dubbele eliminatie ronde die bepaald wie de winnaar is, start op 24 maart om 18.00 uur. Alle wedstrijden worden live gestreamed via http://twitch.tv/bladeandsoul.

Geavanceerd bezig zijn met karton met Nintendo Labo

In de nieuwste Nintendo Labo-video onthult Nintendo meer informatie over de Toy-Con-garage. Hierin zie je onder andere de mogelijkheid om je modelauto in een modeltank te veranderen en kom je te weten hoe de infrarood-bewegingscamera werkt.

Nintendo Labo is een nieuwe lijn met interactieve bouw-, speel- en ontdek-ervaringen, ontworpen om creatieve geesten te inspireren en voor iedereen om mee te spelen. Samen met het Nintendo Switch-systeem leveren de Nintendo Labo-pakketten het gereedschap en de technologie voor leuke doe-het-zelf-creaties.

Nintendo Labo wordt op 27 april uitgebracht in de vorm van twee pakketten: het mixpakket en het robotpakket. Beide pakketten bevatten alles wat je nodig hebt om je Toy-Con tot leven te wekken, inclusief de bouwmaterialen, stickers en bijbehorende Nintendo Switch-software. Alleen je eigen versiersingen moet je ergens anders kopen.

NHL: Bruins verliezen, maar gaan naar play-offs

Gemengde gevoelens voor de ijshockeyers van de Boston Bruins woensdagavond: de St Louis Blues bleken na overtime te sterk, maar doordat niet in reguliere speeltijd werd verloren zijn de Bruins nu wel volledig zeker van een plekje in de play-offs.

Die plaats was al min of meer zeker: om dat nog mis te lopen zouden alle resterende wedstrijden verloren moeten gaan - in reguliere speeltijd - én moest de concurrentie alle beschikbare punten pakken, een kans van grofweg 0,01 procent. 

Toch moest het nog 'even' gebeuren en in St Louis was het wederom de kersverse NHL-speler Ryan Donato die de score opende. Jaden Schwartz sloeg namens de Blues echter terug in de derde periode en in overtime tekende hij ook voor de winnende treffer: 2-1.

De Nashville Predators en Tampa Bay Lightning zijn ook al zeker van een plekje in de play-offs, die in april beginnen en in juni beslist worden.

Uitslagen NHL woensdag
Buffalo Sabres - Arizona Coyotes 1-4
Pittsburgh Penguins - Montreal Canadiens 5-3
St Louis Blues - Boston Bruins 2-1 OT
Calgary Flames - Anaheim Ducks 0-4

Blues - Bruins (Bron: YouTube)

NBA: Fenomenale Howard leidt Hornets na heerlijke comeback langs Nets

De basketballers van de Charlotte Hornets hebben een zwaarbevochten zege geboekt in de NBA. Op bezoek bij de Brooklyn Nets werd gewonnen en dat was voor een groot deel te danken aan een fenomenaal optreden van Dwight Howard, die bijna alles onder de basket vandaan plukte.

De Nets begonnen oppermachtig en liepen al in het tweede kwart uit naar 23 punten voorsprong. Ook in het derde kwart stonden ze nog meer dan twintig punten voor, maar de Hornets vochten zich terug. Met achttien seconden op de klok schoot Kemba Walker zijn ploeg voor het eerst op voorsprong en dat bleek de doodsteek.

Met 24 punten deed Walker het prima, maar vooral Howard stal de show. Superman was goed voor 32 punten en, veel opvallender, 30 rebounds. Howard is daarmee pas de eerste NBA-speler sinds Kevin Love in 2010 die in één wedstrijd zowel dertig punten als dertig rebounds maakt. Love en Andrew Bynum (2012) waren tot woensdag de enige spelers die in de huidige eeuw de dertig rebounds haalden in één wedstrijd.

Uitslagen NBA woensdag
Cleveland Cavaliers - Toronto Raptors 132-129
Philadelphia 76ers - Memphis Grizzlies 119-105
Brooklyn Nets - Charlotte Hornets 105-111
Miami Heat - New York Knicks 119-98
Chicago Bulls - Denver Nuggets 102-135
Milwaukee Bucks - Los Angeles Clippers 120-127
New Orleans Pelicans - Indiana Pacers 96-92
San Antonio Spurs - Washington Wizards 98-90

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 12

Worden de films lichter, vrijer en vrolijker nu de lente is begonnen? Dat valt best mee. Er is een verhaal over een jonge vakantieliefde (My First Highway), dat is wel geschikt voor de lente.

Verder zijn er robots versus monsters, gefingeerde ontvoeringen, bijbelvertellingen en is er iets voor de allerkleinsten en zij die graag zien dat paarden niet in gevangenschap leven.

Pacific Rim Uprising

Het vervolg op Guillermo del Toro's Pacific Rim uit 2013 laat zien dat de strijd tussen de mensheid en de reuzenmonsters nog niet voorbij is. Piloten van de Jaegers, de reuzenrobots met menselijke bestuurders, zijn deze keer onder andere John Boyega en Scott Eastwood.

Mary Magdalene

Mary Magdalene is het originele verhaal over een van de meest omstreden en fascinerende figuren uit de Bijbel. In deze biopic zien we hoe de jonge vrouw Maria Magdalena (Rooney Mara) probeert een nieuwe wending te geven aan haar leven. Zij voelt zich onderdrukt door de heersende elite en besluit zich tegen de wil van haar conservatieve familie in aan te sluiten bij een groep mensen onder leiding van de charismatische Jezus van Nazareth (Joaquin Phoenix). Ze voelt zich al snel op haar gemak bij Jezus en zijn volgelingen en speelt een belangrijke rol binnen de groep tijdens een reis die naar Jerusalem leidt.

(The) Gringo

Harold (David Oyelowo) is een hardwerkende, maar ondergewaardeerde middenmanager die te horen krijgt dat hij ontslagen zal worden. Tijdens een businesstrip naar Mexico besluit hij zijn eigen ontvoering in scène te zetten om zo losgeld te kunnen eisen van zijn werkgever. Wanneer Harolds harteloze en hebzuchtige bazen (Charlize Theron en Joel Edgerton) ontdekken dat de bedrijfsverzekering hen meer geld oplevert als Harold dood is, draaien de rollen om. Plots wordt de radeloze Harold opgejaagd door dubieuze zakenlui, huurmoordenaars, drugsbaronnen en zelfs de DEA.

Rikkie de Ooievaar

Rikkie is eigenlijk een mus, maar hij is van jongs af aan opgevoed door ooievaars. Zodoende denkt hij dat hij er zelf ook een is. Op een dag hoort hij de waarheid en kort daarna begint zijn familie zonder hem aan de trektocht naar Afrika. Maar Rikkie is eigenwijs: hij reist de anderen achterna, om te bewijzen dat hij toch echt een ooievaar is. Onderweg sluit hij vriendschap met Olga, een nogal groot dwerguiltje, en Kiki, een vrolijke parkiet met hoogtevrees. Samen reizen de drie verder naar het zuiden. Onderweg krijgen ze te maken met boze vleermuizen, elektronische postduiven, maffiakraaien en een dodelijke honingdas. De vraag is wanneer Rikkie eindelijk zal inzien dat hij geen piepklein ooievaartje is, maar een machtige mus...

Centaur

Zeven jaar geleden werd de Kirgizische regisseur Aktan Arym Kubat internationaal bekend met zijn film The Light Thief. Zijn nieuwste film heet Centaur, maar had evengoed The Horse Thief kunnen heten. De film gaat namelijk over een man die overal paarden steelt. Een paard hoort volgens hem niet op stal te staan, maar moet kunnen galopperen op de wijdse steppen. Conform een oud Kirgizisch spreekwoord: ‘Het paard is de vleugels van de mens’. Zoals de elektricien in The Light Thief stroom aftapt van de hoofdleiding om de armen van elektriciteit te voorzien, zo steelt Centaur paarden van corrupte, rijke mensen omdat paarden steeds duurder worden en voor het gewone volk niet meer te betalen zijn. Sociale rechtvaardigheid is zijn voornaamste drijfveer.

Mountain

Mountain, gebaseerd op het boek van Robert Macfarlane, is een ode aan de bergen. Oscarwinnaar Willem Dafoe vertelt op poëtische wijze over de bekoring van de bergen door de tijd heen. De betoverende muziek van The Australian Chamber Orchestra zorgt voor een prachtige omlijsting.

My First Highway

Tijdens de jaarlijkse vakantie met zijn ouders op een camping in Spanje, wordt Benjamin (16) halsoverkop verliefd op een Vlaams meisje dat er samen met haar moeder een supermarkt uitbaat. Ze is mooi en intrigerend en sleurt hem mee in een avontuur dat een gevaarlijke wending neemt. Het wordt een zomer die voor de rest van zijn leven in zijn geheugen gegrift zal staan.

Deze films zijn vanaf deze week te zien in bioscopen in heel Nederland.

AEX begint in het rood

De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag in het rood begonnen. Ook de andere Europese beurzen openden lager. Beleggers verwerkten het besluit van de Amerikaanse Federal Reserve, die de rente in de Verenigde Staten voor het eerst dit jaar opschroefde. Tevens wordt gelet op de rentevergadering van de Bank of England.

Het is aannemelijk dat de Federal Reserve de rente in de Verenigde Staten sneller zal verhogen dan aangenomen. De Federal Reserve gaat uit van een ecomomische groei van 2,7 procent voor 2018. Het belangrijkste tarief komt hiermee op een bandbreedte van 1,5 procent tot 1,75 procent.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na aanvang van de handel 0,8 procent in de min op 532,35 punten. De MidKap zakte 0,7 procent tot 804,69 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tot 0,9 procent.

Op de lokale markt kelderde AND International Publishers bijna 15 procent. De kaartenmaker leed vorig jaar voor het eerst sinds 2011 een nettoverlies. Het bedrijf keert over 2017 geen dividend uit en gaf geen verwachting voor dit jaar.

AEX begint in het rood
AEX begint in het rood (Foto: ANP)

The Elder Scrolls Online: Summerset aangekondigd

De volgende uitbreiding voor The Elder Scrolls Online is aangekondigd. In Summerset reis je naar, nou ja, Summerset. Voor het eerst opent koningin Ayrenn het huis van de High Elves wegens dreigend gevaar en gefluister van volgers van de Daedric-cult.

De uitbreiding komt met zes nieuwe steden, waaronder Alinor en Cloudrest, en stelt spelers in staat om lid te worden van de mysterieuze Psijic Order. Ook wordt jewelrycrafting toegevoegd, een nieuwe trial tegen de Welkynar en nieuwe challenges. De uitbreiding lanceert op 21 mei voor pc en op 5 juni voor PlayStation 4 en Xbox One. De eerste beelden van de uitbreiding kun je hieronder bekijken.

FOK! wat een weer: @#$@#$ Regen

Vanochtend trekt er regen en motregen zuidoostwaarts over het land. In de loop van de dag wordt het van het noordwesten uit droger, maar er blijft tamelijk veel bewolking aanwezig en soms kan er nog lichte motregen vallen. Het wordt ongeveer 9°C, maar in het Waddengebied blijft het kwik steken bij 5°C. De west- tot zuidwestenwind draait naar west tot noordwest en is matig. Aan zee is de wind vanochtend nog (vrij) krachtig.

Komende avond en nacht is het zwaar bewolkt en vooral in het oosten kan nog wat motregen vallen. In het westen komen er enkele opklaringen binnen. Vooral in de noordoostelijke helft van het land is er kans op mist(banken). De temperatuur daalt naar 4°C. De wind draait naar het zuidwesten en neemt boven land af naar zwak tot matig.

Morgen overdag begint nevelig en in het noordoosten en oosten is er aanvankelijk kans op mist(banken). Verder is er af en toe zon, maar in de loop van de dag neemt van het westen uit de bewolking weer toe en valt er plaatselijk wat lichte motregen. In de avond klaart het in het westen mogelijk weer op. De zuidwestenwind neemt toe naar matig, aan zee (vrij) krachtig en de middagtemperatuur ligt rond 8°C. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Zonsopkomst in mistig Farmsum (Foto: Interpretatie)
Zonsopkomst in mistig Farmsum (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Mogelijk EU-boete voor Facebook

Het datalek bij Facebook dat deze week aan het licht kwam krijgt mogelijk een financieel staartje voor het technologiebedrijf. Eurocommissaris Vera Jourova (justitie) liet weten dat dat de Europese Commissie in het verleden "drastische sancties" heeft opgelegd in dergelijke gevallen. "We zullen niet laten zulke middelen in te zetten."

Jourova zei te laten uitzoeken wat er precies is gebeurd en wie daarvoor verantwoordelijk is. "Facebook had veel voorzichtiger moeten zijn", voegde ze toe aan de vooravond van een EU-top in Brussel. Waarschijnlijk komt de Facebook-kwestie ook aan bod bij het overleg van staatshoofden en regeringsleiders.

Europese toezichthouders bezwoeren woensdag de zaak tot op de bodem uit te zoeken. Gegevens van tientallen miljoenen Facebookgebruikers zijn terechtgekomen bij een data-analysebureau, dat er in aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen kiezersprofielen voor maakte voor het campagneteam van Donald Trump. Mogelijk zijn daarbij privacyregels geschonden.

Mogelijk EU-boete voor Facebook
Mogelijk EU-boete voor Facebook (Foto: BuzzT)

EU-leiders twee dagen bijeen in Brussel

De 28 EU-leiders zijn donderdag en vrijdag in Brussel bijeen. Belangrijke gespreksonderwerpen zijn de Amerikaanse importheffing op staal en de gifaanval op de ex-dubbelspion Sergej Skripal in het Engelse Salisbury. Ook de brexit en de eurozone worden besproken en mogelijk het Facebookschandaal.

Donderdag om 15.00 uur begint de top met een 'uitwisseling van inzichten' met de voorzitter van het EU-parlement, Antonio Tajani. Een half uur later begint de eerste werksessie over economische en sociale onderwerpen, migratie en de handelsrelatie met Amerika.

Om 19.00 uur geven EU-president Donald Tusk en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker een persconferentie, voor het diner vanaf 19.30 uur. Daar praten de leiders over Turkije, belastingen en de volgens de Britten Russische aanslag op Skripal.

De top wordt vrijdag zonder May om 9.00 uur hervat. De 27 beoordelen het deze week bereikte akkoord over een overgangsperiode na de brexit in 2019. Ook bepalen ze hun strategie voor de toekomstige relatie met Londen.

Vanaf 11.30 uur spreken de leiders van de eurolanden over de toekomst van de eurozone.

Om 13.30 uur is een persconferentie van Tusk en Juncker voorzien.

EU-leiders twee dagen bijeen in Brussel
EU-leiders twee dagen bijeen in Brussel (Foto: ANP)

'Bomaanslagen gevolg van probleem privéleven'

De man die ervan wordt verdacht in het Texaanse Austin bomaanslagen te hebben gepleegd, heeft dat gedaan vanwege problemen in zijn privéleven. Dat zou blijken uit een geluidsopname op zijn telefoon die de politie van de 23-jarige Mark Anthony Conditt in bezit heeft, meldt CNN.

In het 25 minuten durende geluidsfragment legt Conditt onder meer uit hoe de zes bommen zijn gemaakt. Volgens de politie waren op het geluidsfragment geen gevoelens van haat jegens iets of iemand terug te horen. De politie stelt dat zijn acties vooral een gevolg waren van moeilijkheden in zijn sociaal leven.

Volgens sommige media woonde Conditt in Austin en is hij thuis door zijn moeder opgevoed en onderwezen en dus niet naar school gegaan. Bij de aanslagen kwamen twee mensen om het leven en raakten zes mensen gewond.

'Bomaanslagen gevolg van probleem privéleven'
'Bomaanslagen gevolg van probleem privéleven' (Foto: ANP)

Live: Uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen

De meeste gemeenten hebben aangegeven dat ze tot middernacht nodig hebben om de stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen te tellen. Voor de gemeenten die eerder klaar zijn hebben wij een overzicht die voortdurend zal worden bijgewerkt.

De kaart van Nederland wordt real-time bijgewerkt zodat je altijd op de hoogte bent van de laatste stand van zaken.

Update 00:16
De lijst met gemeenten zal worden toegevoegd wanneer alle uitslagen bekend zijn, de interactieve kaart wordt wel geüpdatet.

Livekaart: nek-aan-nekrace bij sleepwet

Het is nog onduidelijk of Nederlanders in meerderheid voor of tegen de nieuwe inlichtingenwet hebben gestemd, die de geheime diensten meer bevoegdheden geeft. Bij het zeer waarschijnlijk laatste raadgevend referendum stemde 49 procent voor de wet, 48 procent tegen.

Dat blijkt uit een exitpoll van Ipsos/NOS. De foutmarge is 5 procent. Het referendum is in ieder geval geldig, omdat de opkomst 48 procent was. Dat is ruim meer dan de drempel van 30 procent.

In Leeuwarden heeft een meerderheid van dik 62 procent van de kiezers tegen de nieuwe inlichtingenwet gestemd. De Friese hoofdstad is een van de eerste grote gemeenten die de uitslag van het referendum heeft doorgegeven aan de Verkiezingsdienst van het ANP.

Update 01.20 uur livekaart referendumuitslag toegevoegd

Exitpoll: nek-aan-nekrace bij inlichtingenwet
Exitpoll: nek-aan-nekrace bij inlichtingenwet (Foto: BuzzT)

Areaal bloembollen blijft groeien

De oppervlakte landbouwgrond bestemd voor de bollenteelt blijft stijgen. Het areaal bloembollen is sinds 2000 met 18 procent gegroeid naar meer dan 26.000 hectare. Vooral de tulpenbollenteelt is in deze periode toegenomen. Het aantal bloembollentelers is tegelijkertijd gedaald. Dat blijkt uit de definitieve cijfers van de CBS-landbouwtelling.

Het areaal tulpen is tussen 2000 en 2017 met 38 procent toegenomen, tot ruim 13 duizend hectare. De helft van het bloembollenareaal was in 2017 dus bestemd voor de tulpenbollenteelt. Het aantal tulpenbollentelers nam in dezelfde periode met 46 procent af. Steeds minder telers zijn dus verantwoordelijk voor het groeiende areaal tulpen.

Wel laat het aantal tulpenbollenkwekers vanaf 2015 weer een lichte stijging zien. De arealen lelies en hyacinten groeiden met respectievelijk 27 procent en 26 procent, minder hard dan het areaal tulpen. Net als bij de tulp was bij deze bollensoorten naast de groei van de arealen een daling van het aantal telers te zien sinds 2000.

De groei van het areaal tulpen lijkt ten koste te gaan van de arealen van andere populaire bollensoorten zoals de narcis en de gladiool. Het areaal gladiolen is sinds 2000 met 40 procent afgenomen, het areaal narcissen daalde met 19 procent. De daling van de arealen ging gepaard met een daling van het aantal bedrijven dat deze soorten kweekt. Het aantal telers van gladiolen en narcissen is sinds 2000 met respectievelijk 52 procent en 66 procent gedaald.

Minder bollentelers op meer land
Het aantal bedrijven dat zich met de teelt van bloembollen bezighoudt is sinds 2000 met 39 procent afgenomen naar ruim 1 600. Bij alle bolgewassen daalde het aantal telers, maar bij de teelt van irissen en krokussen was die daling met respectievelijk 81 procent en 75 procent het sterkst.
De daling van het aantal telers gaat dus gepaard met een stijging van de oppervlakte landbouwgrond die gebruikt wordt voor de bloembollenteelt. De gemiddelde bloembollenteler had in 2017 bijna twee keer zo veel bollenland als in 2000.

Verspreiding bollenteelt over Nederland
Noord-Holland neemt het leeuwendeel van de bollenteelt voor haar rekening. Vijftig procent van het areaal bloembollen, ruim 13 duizend hectare, ligt in deze provincie. De gemeente Hollands Kroon heeft met ruim 3.300 hectare de grootste oppervlakte bloembollenvelden, gevolgd door de gemeenten Noordoostpolder en Schagen met respectievelijk bijna 2.700 en ruim 2.600 hectare.

Wel is de teelt steeds meer over het land verspreid. Zo is sinds 2000 de bollenteelt vooral in Drenthe flink gegroeid. Het areaal verviervoudigde bijna tot 1 900 hectare. Hiermee komt Drenthe, na Flevoland en Zuid-Holland, op de vierde plaats van provincies met het grootste areaal bloembollen. De plaats in Drenthe waar de meeste bollenteelt plaatsvindt is Midden-Drenthe met ruim 1 200 hectare.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #44
special
Random Pics van de Dag #43
special
Westerborkpad - In het spoor van de Jodenvervolging
special
Random Pics van de Dag #42
special
Vijf gametips voor de maand juli
special
Alleen maar lollige kattenplaatjes
©FOK.nl e.a.