'Historische' handbalwedstrijd Kosovo in Servië afgelast, gratis winst Kosovo

Politiek gedoe heeft ervoor gezorgd dat een historische handbalwedstrijd tussen teams uit Kosovo en Servië vrijdag is afgelast. In de kwalificatie voor het WK voor vrouwen onder 20 zou Kosovo beginnen met een uitwedstrijd in Servië, dat Kosovo nog altijd ziet als afvallige provincie in plaats van onafhankelijk land.

Door alle spanningen tussen de landen speelde nog nooit een nationaal Kosovaars team een wedstrijd in Servië, in welke sport dan ook. De jonge handbalsters moesten daar verandering in gaan brengen en het team arriveerde zonder problemen - zij het onder politiebegeleiding - in de Servische hoofdstad Belgrado.

Vooraf was al afgesproken dat het duel zonder fans en media gespeeld zou worden en dat ook nationale symbolen zoals volksliederen en vlaggen niet aanwezig zouden zijn, om spanningen zo te voorkomen. Dat leek te lukken, ook al stonden de nodige extreemrechtse Serviërs de hele nacht voor het hotel van de jonge Kosovaarse speelsters te schreeuwen om maar duidelijk te maken hoe niet welkom ze waren.

Uiteindelijk werd de sport dan toch het slachtoffer: de Servische overheid besloot vrijdag, enkele uren voor de wedstrijd, dat een en ander niet veilig genoeg was en dus werd de wedstrijd in het nabij Belgrado gelegen Kovilovo alsnog afgelast. Doordat de schuld daarvoor bij Servië werd gelegd, kreeg Kosovo de reglementaire 0-20 overwinning.