GroenLinks definitief grootste in Amsterdam

GroenLinks is definitief de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. De partij krijgt, zoals eerder voorspeld, tien plekken in de raad. Forum voor Democratie (FVD) en DENK zijn de grote nieuwkomers, met elk drie zetels. Ook BIJ1 van Sylvana Simons heeft een plek in de raad bemachtigd.

Dat blijkt uit de definitieve uitslag van de gemeente Amsterdam. Tot nu toe was alleen een tussenstand op basis van 69 procent van de getelde stemmen bekend, maar de uitkomst van vrijdag wijkt hier niet van af. Het opkomstpercentage is 52,2 procent.

Dat betekent dat D66 van 14 naar 8 zakt, de PvdA van 10 naar 5 zetels en de SP van 6 naar 3. De Partij voor de Dieren heeft 3 zetels bemachtigd, tegen één in 2014. De VVD blijft gelijk op 6 zetels en de Partij van de Ouderen, CDA en ChristenUnie hebben 1 zetel.

Record
Hiermee krijgt de Amsterdamse gemeenteraad een recordaantal van twaalf partijen. Aan de verkiezingen deden maar liefst 28 partijen mee.

Het tellen van de stemmen was in Amsterdam een megaklus, omdat er ook is gestemd op het landelijk referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten en de stadsdeelcommissies. Hoewel de gemeente extra tellers had ingezet op de 560 stembureaus, lukte het niet om zoals gebruikelijk woensdag rond middernacht een tussenstand te geven van 85 tot 90 procent van de stemmen.

GroenLinks definitief grootste in Amsterdam
GroenLinks definitief grootste in Amsterdam (Foto: ANP)