FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 13 november 2015

Robben leidt Oranje langs Wales

Arjen Robben heeft vrijdag weer eens bewezen dat hij het Nederlands elftal kan helpen als de defensie de schade enigszins beperkt houdt. De aanvoerder van Oranje had met twee doelpunten een groot aandeel in de oefenzege op Wales: 2-3.

Het optreden van Robben in Cardiff riep de vraag op hoe de EK-kwalificatie was geëindigd als de aanvaller niet zo vaak had ontbroken en als Oranje eerder was teruggeschakeld naar een speelwijze met vijf verdedigers. Want in het eerste oefenduel na een mislukt kwalificatietoernooi koos Blind voor het systeem waarmee Oranje succes oogstte op het WK in Brazilië. Een simpele rekensom leerde de bondscoach dat Nederland sinds de mondiale eindronde in veertien duels maar liefst 23 tegentreffers incasseerde. Na overleg met dragende spelers als Arjen Robben en Wesley Sneijder besloot hij voorlopig voor een tactiek met drie centrale verdedigers en aanvallende backs te kiezen.

Louis van Gaal spijkerde de defensie van Oranje op het WK dicht, omdat hij dacht dat zijn ploeg zich anders niet kon meten met sterke ploegen als Spanje en Chili. Wales mag komende zomer weliswaar wel aan het EK deelnemen, maar dat land heeft weinig te bieden als de sterspelers Gareth Bale en Aaron Ramsey ontbreken. Oranje mocht zich aanrekenen dat het met vijf verdedigers nog twee tegentreffers incasseerde tegen een vrij pover elftal.

Openingstreffer

Bas Dost opende in de 32e minuut met een kopbal de score na een mooie aanval. De spits van VfL Wolfsburg kreeg een kans op de positie die de gepasseerde Robin van Persie lang bekleedde. Blind maakte van de gelegenheid gebruik om Jordy Clasie, Terence Kongolo en Quincy Promes ook eens vanaf de eerste minuut aan het werk te zien.

Het povere Wales kwam in de 45e minuut op gelijke hoogte nadat Kongolo van dichtbij de bal tegen zijn arm kreeg geschoten. Doelman Jasper Cillessen keerde eindelijk eens een strafschop, maar was kansloos op de rebound van Joe Ledley. Net als op het WK bewees Robben dat hij het Nederlands elftal kan laten winnen als de ploeg de schade achterin beperkt weet te houden. Hij vond kort na rust weer eens de lange hoek na een fraaie dribbel (1-2).

Onder aanvoering van een uitblinkende Robben was Oranje na rust een stuk gevaarlijker dan in het eerste bedrijf. Met vijf verdedigers gaf de formatie ook nog kansen weg. George Williams miste voor open doel, maar Emyr Huws kopte even later wel raak (2-2). Wie anders dan Robben bezorgde Oranje uiteindelijk de zege.

Robben leidt Oranje langs Wales
Robben leidt Oranje langs Wales (Foto: ANP)

Net geen WR Kulizhnikov, Mulder vierde

De Russische schaatser Pavel Kulizhnikov heeft vrijdag in Calgary bij de wereldbekerwedstrijden de eerste 500 meter gewonnen. De wereldkampioen op deze afstand eindigde op de Olympic Oval in een persoonlijk record van 34,11 seconden. Daarmee bleef hij slechts 0,08 seconde boven het acht jaar oude wereldrecord van de Canadees Jeremy Wotherspoon (34,03).

Ronald Mulder belandde met een tijd van 34,48 op de vierde plaats, ook achter de Fin Mika Poutala (34,28) en de Canadees William Dutton (34,46). Gerben Jorritsma werd negende in een persoonlijk record van 34,70, terwijl Kjeld Nuis (twaalfde in 34,79) en Kai Verbij (veertiende in 34,80) buiten de top tien eindigden. Hein Otterspeer kwam in de eerste bocht ten val.

Winst voor Koelizjnikov, Mulder vierde
Winst voor Koelizjnikov, Mulder vierde (Foto: ANP)

Gridstraf Bottas na inhalen onder rood

Williams-coureur Valtteri Bottas heeft voor de Grand Prix van Brazilië een gridstraf van drie plaatsen gekregen. De Williams-coureur is bestraft omdat hij tijdens de tweede vrije training onder de rode vlag de Sauber van Felipe Nasr inhaalde. Ook kreeg de Fin twee strafpunten op zijn Formule 1-rijbewijs.

De rode vlag werd veroorzaakt doordat Fernando Alonso zijn brandende McLaren aan de kant moest zetten. Omdat deze op een lastig punt stond moest deze weggehaald worden. Zowel Nasr als Bottas waren op dat moment op de baan met hun rondes bezig. Hierbij haalde Bottas Nasr in tussen de vijfde en zesde bocht, waarbij de wedstrijdleiding van oordeel was dat Bottas gezien het snelheidsverschil niet in had hoeven halen.

Lee Sang-hwa wint 500 meter in Calgary

Olympisch sprintkampioene Lee Sang-hwa heeft vrijdag tijdens de eerste wereldbeker in Calgary de 500 meter op haar naam geschreven. De Zuid-Koreaanse bleef op deze afstand als enige schaatsster onder de 37 seconden (36,96). Het zilver was voor de Chinese Zhang Hong (37,18), gevolgd door nummer drie Brittany Bowe uit de Verenigde Staten (37,22).

Jorien ter Mors was de beste Nederlandse in het klassement. De olympisch kampioene op de 1500 meter reed een dik persoonlijk record, maar belandde met haar tijd van 37,82 niet hoger dan de negende plek. Bo van der Werff (veertiende met persoonlijk record van 38,21), Margot Boer (vijftiende in 38,27), Floor van den Brandt (zeventiende in 38,38) en Janine Smit (negentiende in 38,58) vervulden een bijrol.

Lee Sang-hwa wint 500 meter in Calgary
Lee Sang-hwa wint 500 meter in Calgary (Foto: ANP)

Russische atletiekbond geschorst, deelname Spelen onzeker

De wereldatletiekbond IAAF heeft de Russische atletiekbond (ARAF) geschorst, zo heeft de bond bepaald tijdens een speciale bijeenkomst in Monaco. Aanleiding van de schorsing is het vernietigende rapport van een onafhankelijke commissie in opdracht van wereldantidopingorganisatie WADA.

In het rapport kwamen beschuldigingen naar voren over systematisch dopinggebruik in de Russische atletiek, waarschijnlijk gesteund door de overheid. De Russische sportminister Vitaly Mutko liet eerder al weten dat de beschuldigingen onzin zijn, maar dat hij wel zou willen samenwerken met WADA in de strijd tegen doping. Veel voorname Russen uit de sportwereld lieten al weten dat het rapport 'waarschijnlijk politieke doeleinden heeft'. Een - overigens voor samenzwering tot moord veroordeelde - oud-biatlonkampioen noemde de Russische militaire acties in Syrië zelfs als de reden voor het uitbrengen van het rapport. 

De stemming tijdens de bijeenkomst van de IAAF verliep vrij duidelijk in het nadeel van Rusland: van de 26 IAAF-leden die mochten stemmen, de Rus Mikhail Butov trok zich vrijwillig terug, stemden 22 leden vóór de uitsluiting van de Russen. Drie leden weerhielden zich van een stem terwijl slechts één lid tegen de schorsing stemde. De schorsing betekent onder meer dat het WK atletiek voor junioren volgend jaar niet zoals gepland in Rusland gehouden gaat worden, net als de World Cup snelwandelen, een van de grootste evenementen in die discipline. De toernooien stonden aanvankelijk gepland voor Kazan respectievelijk Cheboksary.

De schorsing is wel een voorlopige en nog geen volledige. De Russische bond krijgt de kans om zelf alsnog voor een volledige schorsing te gaan, maar als ze dat niet doen is de IAAF alsnog vrij om daarvoor te kiezen. Om weer volledig lid te worden van de IAAF moet de nieuwe Russische atletiekbond - zoals in een statement van de IAAF staat - aan een aantal criteria voldoen met betrekking tot de organisatie van onder meer de strijd tegen doping.

Schaatsster Schouten pakt zilver op 3000 meter

Schaatsster Irene Schouten heeft vrijdag in Calgary bij de eerste wedstrijden dit seizoen van het wereldbekercircuit zilver behaald op de 3000 meter. De wereldkampioene op de massastart eindigde op de Olympic Oval in een persoonlijke recordtijd van 3.58,39. Alleen de Tsjechische Martina Sablikova, wereldkampioene op deze afstand, was sneller: 3.57,21. Het brons was voor de Russische Natalia Voronina (3.58,78). De oude toptijd van Schouten (Team Clafis) op de 3000 meter was 4.05,65.

Jorien Voorhuis belandde met een tijd van 4.00,39 op de vierde plaats. Annouk van der Weijden (vijfde in 4.00,45) en Marije Joling (zesde in 4.00,48) verbeterden op de goed geprepareerde ijsbaan van Calgary, waar ook de lage luchtdruk snelle tijden mogelijk maakt, hun persoonlijke record evenals Schouten dik. Yvonne Nauta, die twee weken geleden in Enschede nog de nationale selectiewedstrijden op deze afstand won, stelde teleur met de elfde tijd (4.03,77).

Ireen Wüst, olympisch kampioene op deze afstand, is de grote afwezige in Calgary. De 29-jarige Brabantse wist zich in Enschede niet te plaatsen voor de eerste vier wereldbekers. De kopvrouw van Team4Gold liep in de voorbereiding op het nieuwe seizoen door een val op haar hoofd tijdens de fietstraining in fysiek opzicht een flinke achterstand op.

Schouten pakt zilver op 3000 meter
Schouten pakt zilver op 3000 meter (Foto: ANP)

GSOD: Van Barneveld naar halve finales na zege op Webster

Raymond van Barneveld staat in de halve finale van de Grand Slam of Darts. De Hagenaar was in de kwartfinales met 16-12 te sterk voor de Welshman Mark Webster.

Bij 1-1 wist Van Barneveld met een 121-finish de eerste break van de wedstrijd te plaatsen, maar Webster brak direct terug. Barney had bij de eerste pauze alsnog de voorsprong te pakken. In het tweede deel begon Van Barneveld zeer goed en liep uit naar 6-2, waarna Webster nog één break kon wegwerken voor 6-4. Het derde deel van de wedstrijd is voor Van Barneveld en hij kon uitlopen naar 10-5, mede met een 161-finish.

Na de derde break was het Webster die beter uit de startblokken kwam en kreeg kansen om op 10-8 te komen. Hij miste echte bullseye, waarna Van Barneveld instapte om alsnog op 11-7 te komen. Het werd 12-8, mede door een 146-finish voor Van Barneveld.

Het werd 13-8, waarna Van Barneveld de triple steeds moeilijker wist te vinden. Webster strafte het geklooi van de Hagenaar af en kwam terug tot 13-12. In het zicht van de finish wist Barney leg 26 weer te winnen met een 60-finish. Met Webster op 20 punten gooide Barney uit het niets 124 uit en staat op op matchpoint. Op 15-12 vond Van Barneveld zijn vorm terug. Met 140, 180 en een 81-finish trekt hij ook de 28e leg naar zich toe en staat in de halve finale. 

Barney treft zondagmiddag in de halve finales of Robert Thornton of Phil Taylor. Beide darters treffen elkaar vanavond nog. Michael van Gerwen speelt zaterdag zijn kwartfinalewedstrijd tegen Kim Huybrechts. 

Russisch sportminister Mutko belooft samenwerking

De Russische minister van sportzaken Vitaliy Mutko heeft vrijdag beloofd alle medewerking te verlenen bij het verbeteren van het antidopingbeleid in zijn land. Hij toonde zich bereid de officials die iets te verwijten valt te ontslaan. Die opmerkingen, voorafgaand aan het spoedberaad van de internationale atletiekfederatie IAAF, waren hem door Vladimir Putin hoogstpersoonlijk ingefluisterd.

"We hebben duidelijke instructies gekregen van de president een gemeenschappelijk draagvlak te vinden met de internationale organisaties. Dat ga ik doen, ik zal me coöperatief opstellen. Als we iemand moeten ontslaan, dan doen we dat." Mutko zei er nog bij dat hij openstaat voor het opzetten van een nieuw antidopingagentschap in Rusland en niet zal schuwen strafvervolging in te stellen tegen de verantwoordelijken in het grote dopingschandaal.

Sportminister Moetko belooft coöperatie
Sportminister Moetko belooft coöperatie (Foto: ANP)

Duurder shaggie brengt 100 miljoen op

Het wegpaffen van een shaggie wordt duurder. Premier Mark Rutte kondigde al aan dat de accijns op shag omhoog zal gaan. Uit een brief van staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) bleek vrijdagavond dat de verhoging vanaf 2017 ieder jaar 100 miljoen euro in het laatje moet brengen.

Een pakje shag varieert momenteel in prijs van dik vijf tot dik negen euro. De accijnsverhoging gaat per 1 april volgend jaar in.

Duurder shaggie brengt 100 miljoen op
Duurder shaggie brengt 100 miljoen op (Foto: ANP)

Ricciardo moet tien plaatsen terug in Brazilië

De Australische formule 1-coureur Daniel Ricciardo weet nu al dat hij zondag in de Grand Prix van Brazilië voor een inhaalrace staat. De kopman van Red Bull moet voor straf tien plaatsen terug op de startopstelling.

Ricciardo liet vrijdag voor de vrije trainingen de nieuwste versie van de Renault-motor monteren in zijn Red Bull. Aangezien hij het maximaal toegestane aantal motoren dit seizoen al lang heeft overschreden, moet Ricciardo tien plaatsen achteruit.

"Volgens Renault levert deze motor per ronde een paar tienden van een seconde winst op", zei de Australiër, die in de eerste training de vierde tijd neerzette. Ricciardo was twee tienden sneller dan zijn Russische teamgenoot Daniil Kvyat, die nog met de 'oude' krachtbron rijdt. De Red Bulls vertolken dit jaar met de tegenvallende Renault-motor een bijrol in de Formule 1.

Ricciardo moet tien plaatsen terug
Ricciardo moet tien plaatsen terug (Foto: ANP)

Ook Merkel wil transparantie van DFB over WK-omkoping

Ook Angela Merkel heeft zich vrijdag laten horen in de affaire rond het door Duitsland 'gekochte' WK voetbal van 2006. "De Duitse voetbalbond moet duidelijkheid geven over wat er is gebeurd", zei de bondskanselier. De sportministers van de deelstaten deden dat eveneens in hun slotverklaring na een tweedaags congres in Keulen.

Merkel reageerde op de bekentenis die Horst Schmidt deed voor de oefenwedstrijd van die Nationalelf tegen Frankrijk. De voormalig secretaris-generaal van de Duitse voetbalbond (DFB) bevestigde in het blad Bild dat hij in 2000 het beruchte contract tussen Franz Beckenbauer en de corrupte FIFA-bobo Jack Warner, zoals Süddeutsche Zeitung al meldde, heeft gezien. "En ik denk dat ik niet de enige was", voegde hij eraan toe, zonder namen te noemen.

Ook Merkel wil transparantie van DFB
Ook Merkel wil transparantie van DFB (Foto: ANP)

Nieuwslezeres Fleur Wallenburg van 3FM stopt

Nieuwslezeres Fleur Wallenburg van 3FM heeft besloten haar carrière een andere wending te geven. Ze las vrijdag in de middagshow van Frank van der Lende haar laatste nieuwsbulletin voor.

"Dit was mijn laatste bulletin, ik heb besloten dat het na al die jaren mooi is geweest'', vertelde Fleur aan Frank. Ze presenteerde sinds juni het NOS-nieuws in zijn middagshow. Daarvoor was ze zes jaar de vaste nieuwslezeres in de ochtendshow van Giel Beelen.

Fleur zei dat ze de afgelopen tijd achter de schermen heeft gewerkt bij de NOS en dat ze heeft besloten daarmee door te gaan. NOS op 3 viert vrijdag met oud-nieuwslezers dat 3FM vijftien jaar geleden begon met eigen nieuwslezers en bulletins op informele toon.

"Ergens is het heel jammer", zei Fleur. "Wat zijn er toffe dingen gebeurd en ik verlaat een fantastische club mensen. Maar het is tijd om wat anders te gaan doen. Dank voor al het luisteren." Frank, die het al een paar dagen wist, ziet op tegen het afscheid. "Het nieuws klinkt net iets minder verdrietig met jouw stem. Fleur, we gaan je missen."

Nieuwslezeres Fleur Wallenburg van 3FM stopt
Nieuwslezeres Fleur Wallenburg van 3FM stopt (Foto: BuzzE)

Merkel verdedigt vluchtelingenbeleid

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, die onder vuur ligt vanwege haar vluchtelingenbeleid, verdedigt dat beleid voor de Duitse televisie met hand en tand. Merkel zei tegen de ZDF dat ze alles onder controle heeft wat de vluchtelingen aangaat en dat Duitsland het probleem aankan. Ze herhaalde haar lijfspreuk uit de crisis: "Wir schaffen dass."

Het vraaggesprek van de ZDF met Merkel onder de titel "Wat nu, mevrouw Merkel?"wordt vrijdagavond uitgezonden. De christendemocratische Merkel weigerde opnieuw een maximum aantal vluchtelingen vast te leggen. Talrijke vooraanstaande politici, vooral leden van de christendemocratische zusterpartijen CDU en CSU eisen dat de stroom vluchtelingen op een of andere manier wordt gestopt. Zo riepen de deelstaatpremier Reiner Haseloff van Sachsen-Anhalt en de Beierse minister van Financiën, Markus Söder, om maxima. Beiden zijn christendemocraten.

Merkel verdedigt vluchtelingenbeleid
Merkel verdedigt vluchtelingenbeleid (Foto: ANP)

Anti-Zwedenreclames op Deense zenders

In Denemarken wordt er erg uitgekeken naar de dubbele confrontatie met het Zweedse voetbalelftal. De ploegen zijn tegen elkaar geloot voor de play-offs. De winnaar van deze confrontatie mag naar het EK. Dat er meer dan alleen een deelname aan het EK op het spel staat, laten Deense zenders nog even blijken.

Het Deense Kanal 5 heeft een aantal harde anti-Zwedenreclameblokken gemaakt. Onder elke ad staat de hashtag: '#MereEndEnKamp'. Vertaald is dit 'Meer dan een wedstrijd'. 

Meer informatie over de wedstrijd is hier te lezen. 

Koerden dringen Buitenlandse Zaken binnen

Een groep Koerdische betogers is vrijdagavond het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag binnengedrongen. Dit heeft de politie van de hofstad bevestigd na berichtgeving van Omroep West.

Een groep van vijftien tot dertig betogers kwam vrijdag naar het departement. Een politiewoordvoerder kon niet zeggen waarvoor of waartegen zij demonstreren. Een onbekend aantal betogers drong het gebouw binnen. Agenten zijn met hen in gesprek om een oplossing te vinden voor de ontstane situatie.

Koerden dringen Buitenlandse Zaken binnen
Koerden dringen Buitenlandse Zaken binnen (Foto: ANP)

Vroegtijdige uitschakeling dreigt voor Afrikaanse toppers in kwalificatie WK

Op vrijdag werden de meeste heenwedstrijden gespeeld in de tweede ronde van de kwalificatie van het wereldkampioenschap voetbal in Afrika. Veertig landen bepalen in twintig tweekampen wie er naar de groepsfase gaat. Er zijn nog heel wat stunts mogelijk. 

Ghana bleef op bezoek op de Comoren steken op 0-0. De Ghanezen staan dertigste op de FIFA-ranking en de Comoren staan 177e. Ook Nigeria op bezoek bij Swaziland wist het net niet te vinden. 

Zuid-Afrika deed goede zaken door in Angola met 1-3 te winnen. Bij Zuid-Afrika had Ajax-middenvelder Thulani Serero een basisplaats, hij werd tien minuten na rust vervangen. Angola kwam na twee minuten wel op 1-0, maar een kwartier later door treffers van Tokelo Rantie en Thamsanqa Gabuza was het al 1-2. Andile Jali, speler van KV Oostende, benutte na rust een strafschop voor 1-3. 

Senegal moest flink aan de bak tegen Madagascar om een 2-0 achterstand weg te werken. Moussa Konate en Sadio Mane zorgden dat in de tweede helft een afgang voorkomen werd en het er 2-2 op het scorebord kwam te staan.

Er zijn zaterdag nog enkele heenwedstrijden te spelen. Zo moet Algerije nog naar Tanzania. Zondag en dinsdag zijn de returns. Alleen de winnaars van de tweekampen plaatsen zich voor de groepsfase en houden zicht op het eindtoernooi. 

Uitslagen WK kwalificatie Afrika - tweede ronde - heenwedstrijden

Thuis Uit Heenwedstrijd
Niger Kameroen 0–3
Mauritius Tunesië 1-2
Namibia Guinea 0–1
Ethiopië Congo 14/11
Tsjaad Egypt 14/11
Comoren Ghana 0–0
Swaziland Nigeria 0-0
Botswana Mali 14/11
Burundi DR Congo 2–3
Liberia Ivoorkust 0–1
Madagascar Senegal 2–2
Kenia Kaapverdië 1–0
Tanzania Algerije 14/11
Sudan Zambia 0–1
Libya Rwanda 1–0
Marokko Equatoriaal Guinea 2–0
Mozambique Gabon 1–0
Benin Burkina Faso 2–1
Togo Uganda 0–1
Angola Zuid-Afrika 1–3

F1: Uitslag VT2 Grand Prix van Brazilië

Nico Rosberg heeft de eerste tijd geklokt in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Brazilië. In de ochtend was teamgenoot Lewis Hamilton nog de snelste, maar ditmaal was Rosberg met een tijd van 1.12,385 een halve tel los van de rest van het veld. Max Verstappen werd veertiende in een tijd van 1.14,226.

Het regende lichtjes in de Braziliaanse middag, maar geen van de coureurs vond het nat genoeg om de slicks te verruilen voor de intermediates. Rosberg bleek uiteindelijk de snelste, maar tevreden over de afstelling van zijn Mercedes was de Duitser allerminst. Fernando Alonso veroorzaakte met een brandende McLaren een rode vlag, terwijl Verstappen, Valtteri Bottas en Alexander Rossi alle drie even in de rondte gingen.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:12.385   42
2 L. Hamilton Mercedes 1:12.843 +0:00.458 39
3 S. Vettel Ferrari 1:13.345 +0:00.960 41
4 K. Räikkönen Ferrari 1:13.500 +0:01.115 43
5 D. Ricciardo Red Bull 1:13.585 +0:01.200 39
6 V. Bottas Williams 1:13.603 +0:01.218 37
7 R. Grosjean Lotus 1:13.634 +0:01.249 45
8 N. Hülkenberg Force India 1:13.710 +0:01.325 43
9 D. Kvyat Red Bull 1:13.848 +0:01.463 40
10 F. Massa Williams 1:13.870 +0:01.485 42
11 S. Perez Force India 1:14.056 +0:01.671 34
12 P. Maldonado Lotus 1:14.124 +0:01.739 42
13 F. Nasr Sauber 1:14.134 +0:01.749 44
14 M. Verstappen Toro Rosso 1:14.226 +0:01.841 35
15 C. Sainz Toro Rosso 1:14.326 +0:01.941 45
16 J. Button McLaren 1:14.644 +0:02.259 37
17 M. Ericsson Sauber 1:14.772 +0:02.387 38
18 F. Alonso McLaren 1:15.129 +0:02.744 10
19 W. Stevens Manor-Marussia 1:16.501 +0:04.116 35
20 A. Rossi Manor-Marussia 1:16.787 +0:04.402 35

Verzamel-cd Anouk voert albumlijst aan

Zelf was Anouk niet meteen enthousiast bij het idee een verzamelalbum uit te brengen, maar haar fans smullen van de plaat. Het Greatest Hits-album van de Haagse zangeres komt deze week vanuit het niets binnen op de eerste plek van de Album Top 100.

Het is de twaalfde keer dat Anouk de albumlijst aanvoert. Vorig jaar stond ze voor het laatst op de hoogste trede met Paradise and Back Again. Met haar debuutalbum Together Alone veroverde Anouk in 1997 voor het eerst de koppositie.

Deze week blijft Anouk The Beatles voor. Het album 1 Remastered komt binnen op de tweede plek. Kinderen voor Kinderen 36 zakt een plaatsje naar de derde plek. De vierde positie is voor Kerst voor iedereen, het nieuwe album van Jan Smit. Bob Dylans Bootleg Series Vol. 12 komt binnen op de vijfde plek.

Album Top 10 Week 46
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album, o.b.v. Altum Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (-) Anouk - Greatest Hits
2. (-) The Beatles - 1 Remastered
3. (2) Kinderen voor Kinderen - Kinderen voor Kinderen 36 - Raar maar waar
4. (-) Jan Smit - Kerst voor iedereen
5.(-) Bob Dylan - Bootleg Series Vol. 12 - 1965-1966 Best Of The Cutting Edge
6. (1) Armin van Buuren - Embrace
7. (-) Seal - 7
8. (-) Radical Redemption - The One Man Army
9. (-) Little Mix - Get Weird
10 (7) The Common Linnets - II

Verzamel-cd Anouk voert albumlijst aan
Verzamel-cd Anouk voert albumlijst aan (Foto: BuzzE)

OM eist megabedrag van Ferenc J.

Het Openbaar Ministerie eist liefst 51 miljoen euro van de voor internationale drugshandel veroordeelde Ferenc J. (45). Het gaat om een zogenoemde 'plukze-zaak', waarmee justitie crimineel verdiend geld wil afpakken.

Advocaat Robert van 't Land bevestigt de hoogte van het bedrag dat het OM van Ferenc J. wil hebben. Maar volgens Van 't Land zegt de hoogte van die som op dit moment nog niet veel. Hij stelt dat justitie van alles bij elkaar heeft opgeteld. "Daar gaan we nog over praten", aldus Van 't Land.

In 2011 is Ferenc J. door Spanje aan Nederland uitgeleverd. Hij was niet alleen verdachte. Ferenc J. heeft gezegd dat hij slachtoffer is van afpersing door de bekende Hells Angel Harrie S.

OM eist megabedrag van Ferenc J.
OM eist megabedrag van Ferenc J. (Foto: ANP)

'EU-ambtenaar klokkenluider dieselschandaal'

Het waren EU-ambtenaren die als klokkenluiders het dieselschandaal rond Volkswagen, dat voor het eerst in september in de Verenigde Staten in de openbaarheid kwam, aan het rollen hebben gebracht. Dat meldt het Duitse weekblad WirtschaftsWoche op basis van documenten die het in handen heeft gekregen.

Daaruit blijkt dat Brussel er al in 2011 van op de hoogte was dat autofabrikanten emissietesten manipuleerden. Een autoleverancier zou de toenmalige eurocommissaris (industrie) Antonio Tajani daarover hebben ingelicht.

Tot grote frustatie van EU-ambtenaren bleef actie uit. Ze besloten de Amerikaanse milieuorganisatie International Council on Clean Transportation (ICCT) te informeren. Die onderzocht de zaak en speelde de resultaten door aan de Amerikaanse instanties CARB en EPA. EPA maakte de zaak in september wereldkundig.

'EU-ambtenaar klokkenluider dieselschandaal'
'EU-ambtenaar klokkenluider dieselschandaal' (Foto: ANP)

Kabinet gaat door met Commissie Stiekem

Het kabinet gaat door met het delen van geheime informatie aan de Tweede Kamer via de zogenoemde Commissie Stiekem. Premier Mark Rutte zei dat vrijdag naar aanleiding van het lekken van informatie uit deze commissie.

Rutte gaf geen commentaar op het lekken, maar benadrukte dat er geen staatsgeheimen zijn gelekt.

In de Commissie Stiekem zitten tien fractievoorzitters. Zij krijgen daarin geregeld informatie over de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Zij mogen deze informatie met niemand delen.

Onderzoek
Deze week bleek dat de Rijksrecherche onderzoek heeft gedaan naar het lek. Omdat het Openbaar Ministerie niet bevoegd is om Kamerleden voor mogelijke ambtsmisdrijven te vervolgen, ligt de kwestie nu weer op het bord van het parlement.

Het bestuur van de Tweede Kamer stelt een commissie in om de affaire verder te onderzoeken.

Kabinet gaat door met Commissie Stiekem
Kabinet gaat door met Commissie Stiekem (Foto: ANP)

Portugese miljardenorder voor Airbus

De Portugese luchtvaartmaatschappij TAP heeft meer dan vijftig nieuwe vliegtuigen besteld bij Airbus, Het gaat om toestellen voor zowel korte als lange routes, met een gezamenlijke cataloguswaarde van bijna 8 miljard euro, meldde Airbus vrijdag.

TAP wil veertien toestellen hebben van het type A330-900neo. Dat zijn vliegtuigen die geschikt zijn voor intercontinentale vluchten. Die order komt overigens wel in de plaats van een eerdere bestelling voor twaalf A350-900's. De A330's bieden plaats aan meer passagiers.

Daarnaast heeft TAP 39 vliegtuigen besteld van het type A320neo, te gebruiken voor korte tot middellange vluchten. De vloot van de Portugese luchtvaartmaatschappij bestaat al volledig uit Airbus-vliegtuigen.

Portugese miljardenorder voor Airbus
Portugese miljardenorder voor Airbus (Foto: ANP)

Dieuwertje Blok wil van Zwarte Piet af

Dieuwertje Blok wil zo langzamerhand af van Zwarte Piet. Dit zegt de presentatrice van het Sinterklaasjournaal in een interview met Trouw, dat zaterdag wordt gepubliceerd in het magazine Letter&Geest.

"De pietendiscussie heeft mij de ogen wel geopend. Zelf heb ik Zwarte Piet nooit geassocieerd met donkere mensen, voor mij was hij een volkomen op zichzelf staande figuur, maar dat zegt niets over wat andere mensen hierbij voelen. Het sinterklaasfeest staat of valt niet bij die zwarte kleur, ik begin zo langzamerhand ook te denken: van die rare blackface moeten we maar eens af."

Dieuwertje wil Zwarte Piet niet abrupt afschaffen. "Zoiets moet niet van bovenaf worden opgelegd, door de politiek of het Sinterklaasjournaal, maar zich organisch in de samenleving ontwikkelen. Volgens mij is dat proces in gang gezet."De Sint komt zaterdag aan in Meppel.

Dieuwertje Blok wil van Zwarte Piet af
Dieuwertje Blok wil van Zwarte Piet af (Foto: BuzzE)

Opnieuw babylijkje gevonden in Duits huis

In een huis in het Duitse Wallenfels (Beieren) is vrijdagmiddag opnieuw een babylijkje gevonden. Het aantal ontdekte babylichaampjes komt daarmee op acht, aldus de politie. De politie is op zoek naar de 45-jarige bewoonster van het huis. Zij is mogelijk de moeder van de baby's.

Een arts ging donderdagavond een kijkje nemen na een noodoproep vanuit de woning. Buurtbewoners hadden de hulpdiensten gebeld nadat ze de lijkjes hadden gevonden. De dode baby's zijn meegenomen voor verder onderzoek. Dat moet onder meer uitwijzen hoelang de zuigelingen al dood waren en hoe ze zijn gestorven. De uitslag van de sectie wordt begin volgende week verwacht.

De vrouw, Andrea G., woonde al achttien jaar in het huis in Wallenfels, met haar man en drie kinderen van 12 en 13 jaar. De Duitse krant Bild schrijft dat de vrouw in september is vertrokken na een ruzie met haar man. Ze zou meermalen in dronken toestand hebben gezegd dat ze kinderlijkjes in het huis had verborgen.

Woensdag werd in de stad Landshut (Beieren) ook al een babylijkje gevonden. Het was verpakt in een plastic zak en lag in de kofferbak van een auto. De 22-jarige eigenares van de auto zou het kind na de geboorte hebben gedood en hebben verborgen. Het lichaam werd door de vader van de vrouw ontdekt.

Opnieuw babylijkje gevonden in Duits huis
Opnieuw babylijkje gevonden in Duits huis (Foto: ANP)

Vluchtschema Lufthansa zaterdag 'normaal'

Lufthansa verwacht dat het vluchtschema zaterdag weer grotendeels is genormaliseerd na een langdurige staking door het cabinepersoneel van de Duitse luchtvaartmaatschappij.

Vrijdag wordt nog gestaakt bij Lufthansa, waardoor meer dan negenhonderd vluchten komen te vervallen. Het totaal aantal uitgevallen vluchten sinds het begin van de staking vorige week vrijdag komt daarmee op 4700. Volgens Lufthansa werden 550.000 reizigers geraakt door de acties van het cabinepersoneel. De financiële schade wordt door analisten geraamd op ongeveer 100 miljoen euro.

De stewards en stewardessen voeren actie tegen kostenbesparingen die Lufthansa met een nieuwe cao wil afdwingen. De vakbond voor cabinepersoneel UFO houdt vrijdag een demonstratie in Frankfurt en zei dat verdere acties niet zijn uitgesloten als Lufthansa niet wil ingaan op de eisen.

Vluchtschema Lufthansa zaterdag 'normaal'
Vluchtschema Lufthansa zaterdag 'normaal' (Foto: ANP)

Files, hoge waterstanden door onstuimig weer

Een drukke avondspits op de Nederlandse snelwegen. Rond 16.45 uur stond er al bijna 300 kilometer file, vooral vanwege het onstuimige weer dat over het land trekt. Onder meer op de A4 richting Den Haag en de ringweg rond Amsterdam (A10) is het nog wat drukker dan normaal op vrijdagmiddag.

'Terwijl de buienlijn richting oostgrens verdwijnt, loopt de fileteller nu toch hard op', twitterde de ANWB.

Het KNMI stelde code geel voor gevaarlijk weer in. In de avond en nacht trekken volgens het weerinstituut van tijd tot tijd enkele buien over, met vooral in het noorden kans op onweer en zware windstoten.

Alert
Medewerkers van Rijkswaterstaat zijn alert in de kustgebieden. Buien en windstoten zorgen voor verhoogde waterstanden aan de kust. De dienst houdt de waterschappen op de hoogte van de ontwikkelingen.

De Nederlandse Spoorwegen kampen met uitval van treinen door bladeren op de rails, zogenoemde gladde sporen. Onder meer van en naar Hilversum is er uitval en vertraging van treinen.

Files, hoge waterstanden door onstuimig weer
Files, hoge waterstanden door onstuimig weer (Foto: ANP)

Smart- en fitnesswatch flink in trek

Smartwatches en zogeheten health- en fitnesstrackers worden steeds populairder in Nederland. Dat blijkt uit cijfers die marktonderzoeker GfK vrijdag bekendmaakte. Ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar is de verkoop van de innovatieve apparaten in het afgelopen kwartaal meer dan verdubbeld.

De verkoop van mobiele accessoires zoals headsets en opladers groeide met 20 procent. Ook bij de huishoudelijke apparaten was vernuft in combinatie met 'health' een drijfveer voor omzetgroei. Stoomovens vonden gretig aftrek, getuige de plus van 50 procent. Ook 'vetarme' friteuses, sapcentrifuges, citruspersen, bloeddrukmeters, digitale thermometers en personenweegschalen bleken volgens GfK veel populairder dan een jaar geleden.

De totale omzet van winkels die geen voedingsmiddelen verkopen steeg in het derde kwartaal met 2 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Boek
Naast innovatie en gezondheid won ook het ouderwetse boek aan populariteit. Daarmee zette de groei van een kwartaal eerder door. Ook kleding en schoenen en doe-het-zelfartikelen wonnen aan populariteit. Ook werd meer geld uitgegeven aan entertainment, zoals een digitaal tv-abonnement of het downloaden van muziek. Aan zogeheten streamingdiensten werd 29 procent meer uitgegeven.

Aan toerisme, consumentenelektronica, foto en IT werd in de drie maanden tot september juist minder geld uitgegeven ten opzichte van een jaar eerder.

Smart- en fitnesswatch flink in trek
Smart- en fitnesswatch flink in trek (Foto: ANP)

Red Hot Chili Peppers op Rock Werchter

Red Hot Chili Peppers staat op zaterdag 2 juli op Rock Werchter. Dit maakte de festivalorganisatie vrijdag bekend. Eerder was al aangekondigd dat Rammstein op vrijdag 1 juli het podium op de festivalweide van Werchter beklimt. Florence + the Machine staan zondag 3 juli in het Festivalpark.

Het is de zesde keer dat de Amerikaanse rockband Red Hot Chili Peppers naar Rock Werchter komt. De rockers komen een maand eerder ook naar Pinkpop in Landgraaf, net als de Duitse metalband Rammstein. Red Hot Chili Peppers is bekend van hits als Under the Bridge, Give it Away, Scar Tissue, Californication en Snow.

Rock Werchter 2016 vindt plaats van donderdag 30 juni tot en met zondag 3 juli. Vorig jaar trok het Belgische festival 150.000 bezoekers.

Red Hot Chili Peppers op Rock Werchter
Red Hot Chili Peppers op Rock Werchter (Foto: BuzzE)

Adele blijft hitlijst aanvoeren met Hello

Adele houdt de hoogste positie vast in de Single Top 10. Met haar single Hello staat ze al drie weken op nummer 1. Hello is de eerste single die Adele uitbracht in aanloop op de lancering van haar nieuwe album genaamd 25 dat het wereldwijde succes 21 uit 2011 volgt.

Justin Bieber houdt met zijn single Sorry stand op de tweede plek. Zijn hit What Do You Mean? is een plekje gezakt naar de vierde positie.

Justin Bieber kondigde deze week een wereldtournee aan om zijn album Purpose te promoten. Dit album kwam vrijdag uit. Biebers tour begint volgens zijn website op 9 maart 2016 en fans kunnen vanaf maandag november een ticket kopen.

Single Top Tien Week 46
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, nummer o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) Adele - Hello
2. (2) Justin Bieber - Sorry
3. (4) Mr. Polska en Ronnie Flex - Niemand
4. (3) Justin Bieber - What Do You Mean?
5. (5) Shawn Mendes - Stitches
6. (7) Drake - Hotline Bling
7. (8) Zara Larsson - Lush Life
8. (6) Robin Schulz feat. Francesco Yates - Sugar
9. (10) Ariana Grande - Focus
10. (9) Sigala - Easy Love

Adele blijft hitlijst aanvoeren met Hello
Adele blijft hitlijst aanvoeren met Hello (Foto: BuzzE)

Britse hardlooptop niet naar EK in Amsterdam

De Britse atletiekbond gelooft niet dat de Europese kampioenschappen volgend jaar in Amsterdam passen in de ideale voorbereiding van de Britse hardlopers op de Olympische Spelen een maand later in Rio de Janeiro. Atleten die zich in juni 2016 al hebben gekwalificeerd voor de Spelen zullen daarom worden teruggetrokken uit de EK-ploeg en worden vervangen. De bond heeft dat vrijdag geschreven in de selectiecriteria voor het toernooi in Nederland.

Alleen voor hardlopers die kunnen aantonen dat de EK een toevoegde waarde is in aanloop naar Rio 2016 wordt een uitzondering gemaakt, aldus de Britse atletiekbond.

Het EK 2016 wordt van 6 tot en met 10 juli gehouden in het Olympisch Stadion in Amsterdam. De Olympische Spelen zijn een maand later.

Britse hardlooptop niet naar EK in Amsterdam
Britse hardlooptop niet naar EK in Amsterdam (Foto: ANP)

Sportministers manen Beckenbauer tot openheid

De ministers van sportzaken van de Duitse deelstaten hebben Franz Beckenbauer vrijdag opgeroepen openheid van zaken te geven over de gang van zaken rond de toewijzing van het WK voetbal van 2006. "Als de heer Beckenbauer iets kan bijdragen aan de opheldering - en op dit moment ziet het ernaar uit dat hij dat kan - dan denk ik dat hij dat moet doen", zei Christina Kampmann van Noordrijn-Westfalen bij de afsluiting van de 39e conferentie van sportministers in Keulen, waarvan zij de voorzitter was.

De vertegenwoordigers van de 'Bundesländer' eisten van de Duitse voetbalbond "moderne regels ten aanzien van de transparantie en methodes die getuigen van goed bestuur". Michael Vesper, de directeur van het Duits olympisch comité (DOSB), vroeg de afgevaardigden enig geduld. "Franz Beckenbauer heeft gezegd dat hij een toelichting wil geven en zal geven. Laten we even afwachten wat hij te zeggen heeft."

Sportministers manen Beckenbauer tot openheid
Sportministers manen Beckenbauer tot openheid (Foto: ANP)

Rutte: door met Belastingplan zonder oppositie

Het kabinet gaat zonder oppositiepartijen verder met het nieuwe Belastingplan. Premier Mark Rutte maakte dat vrijdag bekend op zijn wekelijkse persconferentie. Dat betekent dat er vooraf geen akkoord wordt gesloten met de oppositie.

Het kabinet heeft de steun van de oppositie nodig, omdat het geen meerderheid heeft in de Eerst Kamer.

Staatssecretaris Eric Wiebes zal het plan wijzigen zoals dat tot nu toe op tafel lag. Daarin zullen zoveel mogelijk maatregelen worden verwerkt om tegemoet te komen aan de wensen van de oppositie.

Het kabinet onderhandelde nog met christelijke partijen over een akkoord. Maar die wensen liepen zo ver uiteen dat ze niet allemaal verenigbaar zijn, zei Rutte.

Rutte: door met Belastingplan zonder oppositie
Rutte: door met Belastingplan zonder oppositie (Foto: ANP)

Steun voor Jonk binnen Ajax brokkelt af

Wim Jonk kan binnen alle geledingen van Ajax op weinig steun meer rekenen. De grootaandeelhouders, verenigd in de bestuursraad, schaarden zich vrijdag bij de aandeelhoudersvergadering niet achter het hoofd van de jeugdopleiding, die in een conflict is verwikkeld met Ajax.

"We hebben uitvoerig met Wim gesproken", zei voorzitter Hennie Henrichs van de bestuursraad. "Het is helaas niet gelukt om hem aan tafel te krijgen. Dat is jammer, omdat wij Wim respecteren om zijn visie en zijn kennis en kunde."

Slechts enkele kleinere aandeelhouders schaarden zich vrijdag achter Jonk, die eveneens op de steun van Johan Cruijff kan rekenen. De enige manier waarop Jonk nog bij Ajax kan blijven, is als hij een onvermijdelijk lijkende arbitragezaak wint. Ook zou de bestuursraad in december nog kunnen worden weggestemd door de leden.

Het hoofd jeugdopleiding praat al enige tijd niet met de andere leden van het technisch hart. Ajax meent dat daardoor een onwerkbare situatie is ontstaan.

Steun voor Jonk binnen Ajax brokkelt af
Steun voor Jonk binnen Ajax brokkelt af (Foto: ANP)

Stormen van 8700 km per uur op planeet

De herfststormen op planeet HD 189733b zijn nog iets feller dan hier op aarde. De westenwind bereikt er snelheden van bijna 8700 kilometer per uur. Dat is meer dan 2 kilometer per seconde en zeven keer de snelheid van het geluid op aarde. Britse wetenschappers hebben de winden gemeten. De hoogste windsnelheid die ooit op aarde is geregistreerd, is 484 kilometer per uur.

De planeet HD 189733b staat voor ruimtebegrippen redelijk dicht bij de aarde. Hij is iets groter dan Jupiter. De temperatuur is er ongeveer 1800 graden. Omdat hij heel dicht bij zijn ster staat, is hij goed te zien met telescopen.

Een andere groep wetenschappers had enkele jaren geleden voor het eerst de kleur van HD 189733b gezien: azuurblauw, net als de aarde. Dat kwam niet door oceanen en de lucht, maar door silicaten in zijn dampkring. Ze kwamen tot de conclusie dat het er horizontaal glas regende. Die stormen zouden 7000 kilometer per uur halen, maar de Britten hebben nu dus ontdekt dat het nog harder waait.

Stormen van 8700 km per uur op planeet
Stormen van 8700 km per uur op planeet (Foto: ANP)

Amsterdam legt straatmuzikanten en bierfietsen aan banden

In de oude binnenstad van Amsterdam en op de Wallen mogen straatmuzikanten vanaf volgend jaar niet meer optreden. Ook worden er stappen ondernomen om bierfietsen in bepaalde delen te kunnen weren en mogen fietsverhuurders niet meer alle fietsen buiten stallen.

Met de maatregelen hoopt de hoofdstad de overlast in het centrum terug te dringen, zei Boudewijn Oranje, voorzitter van bestuurscommissie van Amsterdam-Centrum, naar aanleiding van een bericht in Het Parool.

Volgens hem zijn er dit jaar al 46 klachten binnengekomen over straatmuzikanten. In heel 2014 waren dat er zeventien. "We moeten de bewoners in bescherming nemen", zegt Oranje. "Sommige bewoners komen tot huilens toe hun beklag doen bij een raadsvergadering. Dan staat er bijvoorbeeld de hele dag een tetterende klarinet voor de deur. Daar worden ze helemaal gek van."

Amsterdam legt straatmuzikanten aan banden
Amsterdam legt straatmuzikanten aan banden (Foto: ANP)

RollerCoaster Tycoon World loopt weer vertraging op

Helaas, maar waar. RollerCoaster Tycoon World is wederom uitgesteld. De game moet nu ergens aan het begin van 2016 beschikbaar komen. In december ergens komt de ontwikkelaar met een preview van het spel. Hierna zal ook de definitieve release-date bekend zijn.

De reden voor de vertraging is de feedback die zij hebben terug gekregen van de bèta-spelers van het spel. De makers denken nu meer tijd nodig te hebben om het spel aan te passen naar de wensen van de spelers. 

WK-kwalificatieduel verkocht? Oordeel zelf!

Tijdens een wedstrijd in de Aziatische kwalificatiereeks voor het WK voetbal van 2018 viel er bij de wedkantoren wat opmerkelijks te zien. Bij een 5-0 stand in de wedstrijd tussen Libanon en Laos en in de 88e minuut van de wedstrijd bleef er bij de Aziatische bookmakers maar ingezet worden op een Libanese overwinning met minstens zes goals verschil, waar dus nog zeker één goal voor nodig was.

De noteringen voor een verschil van minimaal zes goals zakten zelfs naar 1.15 keer de inzet, extreem laag voor de slotfase van nagenoeg elke wedstrijd. De kans op een goal zou natuurlijk kleiner moeten worden - en de noteringen bij de wedkantoren dus hoger - naarmate het einde nadert, zeker in de slotfase. Hier leek het er echter sterk op dat 'iets of iemand' wist dat er nog gescoord zou worden en ja hoor, in de 90e minuut vloog de 6-0 op mooie wijze in het doel van de Laotiaanse keeper. Er leek aan het einde van het duel overigens ook flink ingezet te worden op meer dan zes goals en, toeval of niet, terwijl in beeld al "Full Time: 6-0" stond werd de 7-0 ook nog even in het doel gewerkt.

De hele wedstrijd is hieronder te zien, voor de goals kun je doorspoelen naar de volgende tijden in de video:

1-0: 40:30
2-0: 46:40
3-0: 48:40
4-0: 54:45
5-0: 1:29:40
6-0: 2:00:40
7-0: 2:03:30 

Libanon - Laos (Bron: YouTube)

Vier bussen met demonstranten naar intocht

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) vertrekt zaterdag met "vier volle bussen" vanuit Amsterdam en Rotterdam naar Meppel om bij de landelijke intocht van Sinterklaas te demonstreren tegen Zwarte Piet. Ook zullen mensen met het openbaar vervoer en eigen vervoer naar de Drentse stad komen, liet de organisatie weten.

Volgens de actiegroep zullen de bussen Meppel binnenrijden onder politiebegeleiding. De organisatie zegt "verschillende gewelddadige uitingen" te hebben ontvangen. "Het is verbazingwekkend dat wij een politie-escorte nodig hebben om gebruik te kunnen maken van onze rechten", zegt woordvoerder Jerry Afriyie van KOZP.

Vier bussen met demonstranten naar Meppel
Vier bussen met demonstranten naar Meppel (Foto: ANP)

Ronda Rousey op de cover van UFC 2

EA heeft zojuist aangekondigd dat Ronda Rousey op de cover zal prijken van de nieuwe UFC game. Dat er voor Ronda Rousey gekozen is zal voor MMA-fans niet echt als een verassing komen. Rousey domineert het vrouwen MMA al enige tijd nu en heeft al haar gevechten afgesloten met finishes.

Aankomend weekend zal zij haar titel gaan verdedigen in Australië op UFC 193. Een evenement wat trouwen live te zien zal zijn op FOX. De game die eerder deze week werd aangekondigd zal in de lente van 2016 verschijnen voor PlayStation 4 en Xbox One.

UFC

Bussemaker laakt Islamitische Universiteit

De Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) toont geen maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef en trekt zich niets aan van afspraken die zijn gemaakt met onderwijsminister Jet Bussemaker.

Bussemaker laat dat vrijdag weten na vragen van VVD, SP en CDA. De partijen beklaagden zich over nieuwe omstreden uitlatingen door de rector van de IUR, Ahmet Akgündüz.

Dit keer gaat het om haattweets over Koerden. Ook noemde hij de daders van de aanslag in Ankara in oktober 'helden'. Eerder deed hij al hatelijke uitspraken jegens homo's, joden, Armeniërs en alevieten.

Bussemaker had de rector en de bestuurders daar al op aangesproken. Ze heeft er geen vertrouwen meer in dat de rector zich aan de afspraken houdt. Ook de raad van toezicht en het stichtingsbestuur laten het volgens haar afweten.

Bussemaker laakt Islamitische Universiteit
Bussemaker laakt Islamitische Universiteit (Foto: ANP)

Grote kans ongeval kok, boer en bouwvakker

Werknemers in de landbouw, horeca en bouwnijverheid hebben een veel grotere kans om tijdens hun werk een ongeluk te krijgen dan personeel in andere sectoren. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag naar buiten bracht. Het arbeidsverzuim als gevolg van een ongeluk is in de sectoren landbouw en bouwnijverheid bovengemiddeld hoog.

In 2014 liepen zes à zeven van de honderd werknemers in de drie branches letsel op door een ongeval. Dat is twee keer zoveel als gemiddeld in alle sectoren. Een ongeval leidt lang niet altijd tot arbeidsverzuim. In de helft van de gevallen gaan de getroffen werknemers de volgende dag alweer aan de slag. Vooral in de horeca is het verzuim na een ongeval laag. Het gaat dan bijvoorbeeld om koks, keukenhulpen en kelners die zich gesneden, gestoten of verbrand hebben.

Behalve tot lichamelijk letsel kunnen arbeidsongevallen ook leiden tot geestelijke schade. Dit gebeurt met name in de zorgsector. Het gaat bijvoorbeeld om woonbegeleiders en sociaal werkers die worden aangevallen of bedreigd. Bij psychische schade zijn werknemers vaak langer uit de roulatie dan bij lichamelijk letsel. In het laatste geval is ruim de helft van de werknemers dezelfde of de volgende dag weer aan de slag. In het tweede geval werken nog geen vier van de tien werknemers de volgende dag weer. Een derde is dan een maand of langer thuis. Bij lichamelijk letsel is dat 6 procent.

Grote kans ongeval kok, boer en bouwvakker
Grote kans ongeval kok, boer en bouwvakker (Foto: ANP)

Schuldhulp voor gedetineerden in gevangenis

Amersfoort gaat vijftien gedetineerden uit de regio helpen om al tijdens hun gevangenisstraf van hun schulden af te komen. Het doel is te voorkomen dat de gevangenen na hun vrijheidsstraf opnieuw vervallen in crimineel gedrag, omdat ze anders geen geld hebben om van te leven.

Het project is bedacht door Stadsring51, de Amersfoortse organisatie voor schuldhulpverlening. De organisatie en de gemeente werken samen met de penitentiaire inrichting Nieuwegein. De eerste gesprekken met gedetineerden die in aanmerking komen voor het proefproject beginnen komende week, aldus Stadsring51.

Ruim 80 procent van alle gevangenen in Nederland heeft volgens Stadsring51 schulden. Na het uitzitten van een straf zijn die schulden een "belangrijke risicofactor" om opnieuw in de fout te gaan. "Veel gedetineerden komen niet uit die vicieuze cirkel", aldus de organisatie.

De vijftien deelnemers aan het proefproject krijgen in de gevangenis schuldhulp op maat. Ze kunnen een budgetcursus volgen en beginnen met afbetalen. "We hopen dat de deelnemers beter voorbereid terugkeren in de maatschappij, dat we ze beter in het zicht houden en dat daardoor de kans op herhaling afneemt."

Schuldhulp voor gedetineerden in gevangenis
Schuldhulp voor gedetineerden in gevangenis (Foto: ANP)

Oud-DFB-baas Schmidt bekent dat hij van WK-deal wist

Hij wist er inderdaad van. Voormalig secretaris-generaal van de Duitse voetbalbond (DFB) Horst Schmidt heeft in 2000 het beruchte contract tussen Franz Beckenbauer en FIFA-bobo Jack Warner gezien. Schmidt bevestigde vrijdag tegenover het blad Bild de berichtgeving van de Süddeutsche Zeiting van donderdag.

Het louche contract tussen de voorzitter van het organiserend comité voor het WK 2006 en de zeer corrupte voormalig vicepresident van de wereldvoetbalbond werd getekend vlak voor de toekenning van dat WK. Duitsland won de verkiezing, met twaalf stemmen tegen elf. De afgelopen weken duidt de ene na de andere onthulling er echter op dat het WK gekocht is.

Schmidt gaf vrijdag toe dat hij het document in 2000 heeft gezien. "En ik denk dat ik niet de enige was", zei hij zonder namen te noemen. Niemand binnen de DFB greep echter in; de deal werd verzwegen. Het contract tussen Beckenbauer en Warner staat los van de 6,7 miljoen euro die de Duitse bond overmaakte aan de FIFA om de organisatie te krijgen.

Schmidt bekent dat hij van WK-deal wist
Schmidt bekent dat hij van WK-deal wist (Foto: ANP)

Bommelding jaagt Duits elftal hotel uit

Het Duitse voetbalelftal heeft vrijdag tijdelijk het spelershotel in Parijs moeten verlaten vanwege een bommelding. Dat liet de Duitse voetbalvond DFB vrijdag weten. Na ruim twee uur werd het hotel weer vrijgegeven en konden de spelers terug naar hun kamers.

De Duitse voetballers zijn in Parijs voor een oefenwedstrijd tegen Frankrijk op vrijdagavond. "De politie zei ons dat er een anonieme bommelding is gedaan. We hebben besloten het hotel snel te ontruimen, om in alle rust de kamers en andere vertrekken te kunnen onderzoeken", aldus de bond. Volgens de politie komen er wel vaker dit soort dreigingen binnen in Frankrijk.

'Die Mannschaft' maakte er maar het beste van en bereidde de wedstrijd van vrijdagavond voor op het tennisterrein van Roland Garros. Dat ligt vlak bij het hotel.

Duitsland ontvangt dinsdag het Nederlands elftal voor een oefeninterland.

Bommelding jaagt Duits elftal hotel uit
Bommelding jaagt Duits elftal hotel uit (Foto: ANP)

Twee jaar cel voor Franse ex-minister

De voormalige Franse minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant (70) is vrijdag tot twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 75.000 euro veroordeeld wegens gesjoemel met geld van het ministerie. Guéant mag ook vijf jaar lang geen publiek ambt bekleden. Hij gaat tegen het vonnis in beroep, meldden Franse media vrijdag.

De voormalige directeur-generaal van de Nationale Politie, Michel Gaudin, kreeg een voorwaardelijke celstraf van tien maanden opgelegd. Verder werden drie andere medeplichtigen die op het ministerie hebben gewerkt, veroordeeld tot acht maanden voorwaardelijk en boetes variërend van 20.000 tot 40.000 euro.

De rechter achtte bewezen dat tussen 2002 en 2004 illegale bonussen zijn uitgekeerd op het ministerie waar toen de latere president Nicolas Sarkozy minister was. Guéant was destijds kabinetschef en de rechterhand van Sarkozy. Guéant was er in 2011 en 2012 zelf minister. Het geld werd cash uitbetaald.

Het zou in totaal om ongeveer 10.000 euro per maand zijn gegaan en het zou 21 maanden zijn volgehouden. Het geld was afkomstig van de politiechef Gaudin die het opvoerde als bijzondere onkosten om het ministerie te beveiligen.

Twee jaar cel voor Franse ex-minister
Twee jaar cel voor Franse ex-minister (Foto: ANP)

Grote belangen bij Zweden-Denemarken

Behalve de felbegeerde deelname aan het Europees kampioenschap volgend jaar in Frankrijk staat in het komende tweeluik tussen de buurlanden Zweden en Denemarken ook de toekomst van een aantal sleutelfiguren op het spel. De Zweedse spits en sterspeler Zlatan Ibrahimovic speculeerde donderdag over een mogelijk afscheid als de Zweedse nationale ploeg zich niet kwalificeert via de play-off.

Bovendien hangt de toekomst van de beide bondscoaches af van de uitkomst van de Scandinavische derby. De Deense coach Morten Olsen stopt zeker als de EK-missie mislukt en het is onwaarschijnlijk dat de Zweedse trainer Erik Hamrén nog doorgaat als hij na het WK in Brazilië ook het EK in Frankrijk niet haalt.

Ibrahimovic is er alles aan gelegen om EK-deelname veilig te stellen. "Ik kan niet naar een EK kijken waarop ik zelf niet actief ben", liet de flamboyante spits zich al eens ontvallen. Als de charismatische aanvaller besluit te stoppen bij Zweden, heeft het Nederlands elftal in de WK-kwalificatie voor Rusland 2018 geen last van hem. Beide landen zitten dan in dezelfde groep.

Olsen heeft Ajacied Viktor Fischer weer bij het team gehaald omdat het de afgelopen drie kwalificatieduels niet lukte om te scoren. De 21-jarige aanvaller was in de laatste competitiewedstrijd van Ajax betrokken bij vier van de zes doelpunten als aangever of maker. De jonge Deen speelt het liefst als als linksbuiten maar voetbalde afgelopen weken ook regelmatig als spits van de Amsterdammers. "We zullen hard moeten werken om onszelf in scoringspositie te brengen en kansen te creëren en uiteraard moeten we ze beter benutten", blikte Olsen vooruit.

De Denen hebben de statistieken mee. Ze wonnen de laatste vier duels met Zweden. Hamrén is desondanks optimistisch: "Mijn gevoel zegt dat ons moment is aangebroken."

Beide ploegen hebben problemen op het middenveld door blessures. De Denen missen Pione Sisto and Leon Andreasen en bij Zweden ontbreken Albin Ekdal en Pontus Wernbloom (ex-AZ). De play-off begint zaterdag met een wedstrijd in Stockholm. Drie dagen later wordt de strijd beslist in Kopenhagen.

Grote belangen bij Zweden-Denemarken
Grote belangen bij Zweden-Denemarken (Foto: ANP)

Duitse minister: "Ik wist niet van dubieuze deal WK 2006"

De Duitse oud-minister Otto Schily wist niet van de deal die Franz Beckenbauer sloot met de beruchte FIFA-bobo Jack Warner. Dat zegt hij vrijdag tegen het blad Bild. Schily was toezichthouder van het organiserend comité voor het WK 2006, waarvan Beckenbauer voorzitter was.

Kort voor de verkiezing van de WK-organisator in 2000 tekende Beckenbauer een dubieus contract met voormalig FIFA-bestuurder Jack Warner. Donderdag meldde de Süddeutsche Zeitung al dat zeker twee topmannen bij de Duitse bond DFB wisten van die deal: voormalig secretaris-generaal Horst Schmidt en "nog zeker één andere topfunctionaris".

De DFB ondernam echter geen actie, maar verzweeg de deal met de voetbalbobo uit Trinidad en Tobago. Ook Schily was dus - zo zegt hij althans zelf - niet op de hoogte. Duitsland kreeg het WK 2006 bij de verkiezing in 2000 toegewezen met 12 stemmen tegen 11.

Duitse minister wist niet van deal over WK
Duitse minister wist niet van deal over WK (Foto: ANP)

Koerden: 'IS verslagen en op de vlucht' in Sinjar

Het lijkt er op dat Koerdische peshmerga-strijders de Iraakse stad Sinjar in handen hebben. "IS verslagen en op de vlucht" twitterde de Koerdische regionale veiligheidsraad vrijdag. De strijders hadden op dat moment enkele belangrijke gebouwen in de stad in het noorden van Irak veroverd. Ook een belangrijke weg van Sinjar richting Syrië is in handen van de Koerden.

Die weg verbindt de IS-bolwerken Raqqa is Syrië en Mosul in Irak. Naar verluidt heeft de weg het zwaar te verduren gehad in de strijd. Het doel was dan ook onder meer om deze verbindingslijn door te snijden. 

De peshmerga begonnen in de nacht van woensdag op donderdag met 7500 strijders een groot offensief om de stad uit handen van de extremisten te bevrijden. Sinjar is sinds augustus vorig jaar in handen van IS. De terroristen hebben honderden burgers gedood en duizenden gevangen genomen. In de plaats wonen vooral jezidi's.

Vrijdagochtend vroeg meldde de regionale veiligheidsraad al dat de peshmerga de stad van alle kanten aan het binnen trekken waren. Donderdag was ook al sprake van peshmerga die Sinjar ingingen.

'IS verslagen en op de vlucht' in Sinjar
Koerden: 'IS verslagen en op de vlucht' in Sinjar (Foto: ANP)

F1: Uitslag VT1 Grand Prix van Brazilië

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd neergezet in de eerste vrije training voor de Grand Prix van Brazilië. De Brit bleef zijn teamgenoot Nico Rosberg voor. 

Ook Max Verstappen kende een goede training. Hij kwam tot de achtste tijd en reed bovendien samen met zijn teamgenoot Carlos Sainz de meeste ronden van het veld.

Pos.  Rijder Team Tijd ronden
1.  L. Hamilton Mercedes 01:13.543 28
2.  N. Rosberg Mercedes 01:14.062 36
3.  S. Vettel Ferrari 01:14.168 27
4.  D. Ricciardo Red Bull 01:14.449 27
5.  K. Raikkonen Ferrari 01:14.549 20
6.  D. Kvyat Red Bull 01:14.696 25
7.  V. Bottas Williams 01:14.886 25
8.  M. Verstappen Toro Rosso 01:14.960 38
9.  N. Hulkenberg Force India 01:15.174 33
10.  P. Maldonado Lotus 01:15.192 31
11.  C. Sainz Jr. Toro Rosso 01:15.314 38
12.  J. Palmer Lotus 01:15.352 33
13.  J. Button McLaren 01:15.379 28
14.  F. Nasr Sauber 01:15.381 29
15.  S. Perez Force India 01:15.408 32
16.  F. Alonso McLaren 01:15.413 29
17.  F. Massa Williams 01:15.469 24
18.  M. Ericsson Sauber 01:15.798 34
19.  A. Rossi Manor 01:17.860 23
20.  W. Stevens Manor 01:18.090 22

Limited Edition Dragon Quest PS Vita in Japan

Eind januari van volgend jaar kan met in Japan aan de gang met Dragon Quest Builders. Nu is er ook bekend dat er een speciale PS Vita bundel uit gaat komen. Naast het spel krijg je ook een Limited Edition Dragon Quest PS Vita.

De game is een Minecraft-kloon, dus het eerste doel is om materialen te verzamelen om een huis te bouwen. Daarnaast kun je tegen monsters vechten aan de hand van een simplistisch vechtsysteem. Het spel komt 28 januari uit voor alle huidige PlayStation systemen in Japan. Of het ook naar Europa komt is nog de vraag.

dragon

 dragon
dragon
dragon
dragon
dragon
dragon

Opvolger van Sensible Soccer komt er aan.

Begin jaren negentig werd er een voetbalspel uitgebracht dat Sensible Soccer was. Het voetbalspel was in die tijd enorm populair. Nu lijkt het er op dat er misschien wel een soort opvolger voor gaat komen. De bedenker van het spel van het spel John Hare, is namelijk een Kickstarter campagne begonnen.

Het nieuwe voetbalspel moet net als zijn voorganger ook van bovenaf te spelen zijn en moet zowel lokaal als online multiplayer krijgen. In totaal heeft ie 300.000 Engelse Pond nodig om te kunnen financieren. Het nieuwe spel krijgt de naam Socialbe Soccer. De game moet uiteindelijk naar pc, Xbox One en PS4 komen.

'Claudia de Breij maakte mooiste Nederlandse hit ooit'

Het lied Mag ik dan bij jou van Claudia de Breij staat op de eerste plaats in de 100 Procent NL Top 100. Dat heeft de zender vrijdag bekendgemaakt. 100 Procent NL vroeg luisteraars de afgelopen weken te stemmen op de grootste en mooiste hits die ooit in Nederland zijn gemaakt. Naast de Breij staan in de top 5 Guus Meeuwis met Brabant, Marco Borsato met Mooi, Bløf met Alles is liefde en Kenny B met Parijs.

Opvallend is dat er in de top 5 alleen maar nummers uit de 21e eeuw staan. Het is onduidelijk hoeveel stemmen er precies zijn uitgebracht. Het populaire lied van De Breij gaat over klaarstaan en openstaan voor andere mensen. Het nummer uit 2011 werd pas de afgelopen jaren enorm populair en wordt met grote regelmaat gebruikt op bruiloften en begrafenissen.

Vorige jaar werd De Breij bekroond met een Platina Plaat omdat het nummer meer dan 50.000 keer was gedownload. Inmiddels zijn er al diverse covers van het nummer gemaakt. Zo heeft het duo Nick & Joran een kattenparodie geschreven, Mag ik dan bij miauw, waarin dezelfde boodschap bezien wordt door de ogen van een eigenwijze huiskat. De Breij liet via Twitter weten het een leuke variant te vinden. Eerder was ze minder gelukkig met een cover die zanger Jeroen van der Boom zonder overleg zong tijdens het concert van de Toppers.

'De Breij maakt mooiste Nederlandse hit ooit'
'Claudia de Breij maakte mooiste Nederlandse hit ooit' (Foto: BuzzE)

FIFA beboet plaatsvervanger Platini

De Spaanse voetbalbaas Angel Maria Villar Llona moet een boete van 25.000 Zwitserse frank betalen, omdat hij niet mee wilde werken aan een onderzoek naar de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022. De ethische commissie van de FIFA legde hem de straf op, meldde de wereldvoetbalbond vrijdag. De Spanjaard is een van de vicevoorzitters van de UEFA en momenteel de plaatsvervanger van de geschorste voorzitter Michel Platini.

Nadat hij de boete had gekregen, besloot de president van de Spaanse voetbalbond volgens de FIFA wel mee te werken. Villar Llona houdt er een andere lezing op na, blijkt uit een verklaring op de website van de Spaanse bond RFEF. "Na het onderzoek is vastgesteld dat Villar Llona niet weigerde om mee te werken (...). De ethische commissie heeft vastgesteld dat hij geen enkele FIFA-regel heeft overtreden wat dat betreft. Echter, de commissie stelde vast dat Villar Llona een procedureel verzoek indiende na de deadline. Bovendien werd een opmerking tijdens een verhoor - ,,Dios mío, tiene cojones", oftewel "Mijn God, jij hebt ballen" - als ongewenst gezien. Voor deze vergrijpen kreeg Villar Llona een waarschuwing en een boete.

Villar Llona bekijkt nog of hij tegen de sanctie in beroep gaat, maar is blij dat zijn naam grotendeels gezuiverd is.

Zweem van corruptie

De WK's van 2018 en 2022 werden toegewezen aan respectievelijk Rusland en Qatar. Nederland was samen met België ook in de race om het WK voetbal van 2018 te organiseren, maar greep mis. Rond de toewijzing van de mondiale eindtoernooien hangt een zweem van corruptie.

Twee Congolese voetbalbobo's kregen een schorsing van de ethische commissie van de FIFA. Jean Guy Blaise Mayolas en Badji Mombo Wantete, de vice-voorzitter en secretaris van de Congolese voetbalbond, hebben zich schuldig gemaakt aan corruptie en zijn voor zes maanden geschorst. Het duo was al voorlopig geschorst voor 135 dagen, dus de mannen moeten nog slechts 45 dagen van hun straf uitzitten. FIFA maakt in haar verklaring vrijdag niet duidelijk wat ze precies op hun geweten hebben.

FIFA beboet plaatsvervanger Platini
FIFA beboet plaatsvervanger Platini (Foto: ANP)

Nieuwe Hunger Games-film in recordaantal bioscoopzalen

De nieuwe Hunger Games-film, Mockingjay Part 2, is vanaf volgende week in 131 bioscoopzalen in 118 theaters te zien. Nog nooit kreeg een Hunger Games-film zo'n grote release in Nederland, maakte distributeur Independent Films vrijdag bekend. In 96 bioscopen vindt voorafgaand aan de premiere een grote marathon van meerdere delen plaats; 29 theaters vertonen zelfs alle vier de films achter elkaar.

The Hunger Games: Mockingjay Part 2, zoals de rolprent voluit heet, draait vanaf woensdag in de Nederlandse bioscopen. De film, gebaseerd op de boeken van schrijfster Suzanne Collins, vertelt over jongeren die in een apocalyptische toekomst onder leiding van heldin Katniss (Jennifer Lawrence) in opstand komen tegen de dictator Snow (Donald Sutherland). Van de boeken zijn vele tientallen miljoenen exemplaren verkocht en ook de films zijn wereldwijd een grote hit.

Mockingjay Part 2 is bovendien de laatste film waarin acteur Philip Seymour Hoffman te zien is. De veelgeprezen acteur overleed vorige jaar aan een overdosis drugs. Hoffman vertolkt in de film de rol van verzetsheld Plutach Heavensbee.

Nieuwe Hunger Games in recordaantal zalen
Nieuwe Hunger Games-film in recordaantal bioscoopzalen (Foto: BuzzE)

Vrouw on top rijdt piemel in tweeën

Een man uit Chongqing heeft deze week een uiterst pijnlijk avontuur beleefd. De vrouw van de Chinees heeft woensdag tijdens een standje cowgirl zijn gele sabel in tweeën gebroken.

Waar men in het noorden op 11 november Sint Maarten viert, beleefden de Chinezen Vrijgezellendag. Op die dag kregen klanten van de webshop Ali Baba hoge kortingen. Omdat de dame in kwestie hier op tijd bij wilde zijn, had zij het alarm van haar smartphone op het middernachtelijk uur ingesteld.

Even voor twaalven had het echtpaar zin in een hete wip. De onbekend gebleven dame besloot eens bovenop te gaan zitten, en zij besteeg de kloppende roede van haar echtgenoot. Net toen ze lekker aan het ketsen waren, ging het alarm af.

De vrouw haastte zich om haar telefoon uit te zetten, maar vergat voor het gemak even dat zij nog op de hoofdcomputer was aangesloten. Er klonk een harde schreeuw van de arme drommel. Hierop bekeken beiden of de loempia van de man averij had opgelopen, maar ze konden niets ontdekken.

Toen de volgende ochtend de man eenmaal wakker werd, sloeg de schrik hem om het hart. Zijn gele, doch paarsgepunte lans, bleek nu helemaal paars te zijn. Ook had het lid inmiddels buitenaardse proporties aangenomen.

Er zat dus niets anders op dan naar het ziekenhuis te gaan. Hier constateerden de artsen dat zijn spelmaspeel was gebroken. De arme Chinees is geopereerd en zal naar verwachting geen blijvende schade overhouden aan het voorval.

Luiten zakt weg op lucratieve BMW Masters

Golfer Joost Luiten is na een matige tweede ronde weggezakt in het klassement van de BMW Masters, het derde lucratieve toernooi uit de Final Series van de Europese Tour. De Rotterdammer had vrijdag 74 slagen nodig op de golfbaan van Lake Malaren in Shanghai, twee boven par.

Met twee bogeys en een dubbele bogey was Luiten op weg naar een dramatische ronde maar hij wist de schade nog te beperken met twee birdies op zijn laatste twee holes. Hij zakte van de 24e naar de 49e plaats in het tussenklassement.

"Het was geen goede ronde vandaag", reageerde de 29-jarige golfer. "Gelukkig wist ik op de laatste twee holes nog birdies te maken waardoor het gevoel iets minder slecht is. In het klassement ben ik gezakt maar daar gaan we in het weekeinde wat aan proberen te doen", blikte hij vooruit. "Zaterdag ga ik op dezelfde voet verder als de laatste twee holes en dan kan er in het weekeinde nog genoeg moois gebeuren."

De Nederlander heeft een goede eindklassering nodig om te stijgen op de wereldranglijst. Hij is door zijn matige resultaten in dit jaar weggezakt naar de 82e plaats. Een positie bij de eerste vijftig geeft recht op deelname aan alle grote toernooien, zoals de majors en de world golf championships.

De Deen Lucas Bjerregaard staat na de tweede ronde in Shanghai riant aan de leiding door opnieuw een ronde in 66 slagen. Hij heeft tot dusver drie slagen minder dan de Spanjaard Sergio Garcia en de Thaise topper Thongchai Jaidee.

Luiten zakt weg op BMW Masters
Luiten zakt weg op BMW Masters (Foto: ANP)

Dijsselbloem: akkoord belastingplan komt er

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën verwacht een akkoord met oppositiepartijen over de belastingplannen van de regering. Het kabinet van VVD en PvdA heeft de oppositie nodig omdat de regeringspartijen in de Eerste Kamer niet over een meerderheid beschikken.

De kern van het plan blijft overeind, stelde Dijsselbloem vrijdag. Het kabinet wil volgend jaar de belasting voor burgers en bedrijven met 5 miljard euro verlagen.

"Er ligt gewoon een goed voorstel waar Nederland beter van wordt met een forse lastenverlichting voor het eerst sinds jaren", aldus de minister. Hij zegt erop te vertrouwen dat het belang daarvan breed wordt gezien, ook bij de oppositie.

Aanpassingen

Het kabinet blijft proberen tot een akkoord te komen. "We zijn bereid, waar mogelijk, aanpassingen te doen", zegt Dijsselbloem. Maar ook die aanpassingen moeten een breed draagvlak hebben, benadrukt hij.

Als iedereen in een andere hoek duikt, wordt het lastig, aldus de minister. De voorstellen moeten redelijk en uitvoerbaar zijn en breed worden gedragen. "We moeten zeker weten dat we de eindstreep halen."

Uiteenlopende wensen

Door het uitblijven van overeenstemming is de stemming in de Tweede Kamer over de plannen al een paar keer uitgesteld, de laatste keer tot komende dinsdag. De stemming in de Eerste Kamer staat voor midden december op de agenda.

De coalitie ziet zich geconfronteerd met uiteenlopende wensen van de oppositie. Zo wil D66 dat de belastingplannen meer banen opleveren. Ook moeten bijvoorbeeld "vieze"bedrijven zwaarder worden belast dan schone. De christelijke partijen daarentegen hameren op extra geld voor eenverdieners.

Dijsselbloem: akkoord belastingplan komt er
Dijsselbloem: akkoord belastingplan komt er (Foto: ANP)

Quintana combineert Tour en Vuelta

Wielrenner Nairo Quintana rijdt in 2016 de Tour de France en de Vuelta a España. Dat maakte zijn ploeg Movistar vrijdag bekend. De andere kopman voor de grote rondes, Alejandro Valverde, rijdt de Giro d'Italia en de Tour de France.

Quintana werd afgelopen Tour tweede achter Chris Froome en denkt op het heuvelrijke parcours van komend jaar opnieuw goed uit de voeten te kunnen. Eerder deze week zei de Colombiaan al dat Valverde hem zal helpen in de Tour.

De 35-jarige Spanjaard, dit jaar derde in de Franse rittenkoers, debuteert in de Giro. Die start komend jaar in Nederland met een tijdrit in Apeldoorn.

Quintana combineert Tour en Vuelta
Quintana combineert Tour en Vuelta (Foto: ANP)

Kamp: onderliggende beeld economie positief

Hoewel de economische groei in het derde kwartaal wat gematigder doorzette dan verwacht, is het onderliggende economische beeld positief. Dat zei minister Henk Kamp van Economische Zaken in een reactie op de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdagmorgen naar buiten bracht.

"De omvang van onze economie is nu groter dan voor de crisis en consumenten en ondernemers hebben positieve verwachtingen voor 2016." De bewindsman rekent dan ook op verdere groei de komende tijd. "Dat de groei wat trager gaat dan verwacht is geen reden tot zorgen, wel reden tot waakzaamheid. We krijgen het niet voor niets."

Kamp wees erop dat de groei mede wordt verzwakt door de vertraging van de economische groei in landen om ons heen. Als handelsland is Nederland daar gevoelig voor.

De minister liet zich verder positief uit over het verder aantrekken van de werkgelegenheid. "De hoge werkloosheid blijft een punt van zorg, maar deze positieve ontwikkelingen op de arbeidsmarkt geven ons het vertrouwen dat we op de goede weg zijn."

Kamp: onderliggende beeld economie positief
Kamp: onderliggende beeld economie positief (Foto: ANP)

Meer mensen naar de sneeuw

Voor het eerst sinds 2012 gingen afgelopen seizoen meer Nederlanders naar de sneeuw op vakantie. Het aantal ondernomen wintersportvakanties klom met zo'n 7 procent, van 929.000 naar 994.000. Dat maakte toeristenbureau NBTC-NIPO vrijdag bekend.

"Door de aantrekkende economie is het voor meer Nederlanders haalbaar om op wintersportvakantie te gaan", stellen de onderzoekers. Het wintersportseizoen liep van oktober vorig jaar tot en met maart van dit jaar.

In totaal gaven wintersporters ruim 650 miljoen euro uit aan hun vakantie, ongeveer 25 miljoen meer dan het voorgaande seizoen. Volgens het toeristenbureau komt die groei doordat het aantal vakanties toenam, niet doordat mensen meer uitgaven. Per vakantie werd zo'n 17 euro minder gespendeerd vergeleken met het voorgaande jaar.

Oostenrijk

Oostenrijk blijft het populairste sneeuwland, gevolgd door Frankrijk en Duitsland. Volgens NBTC-NIPO zijn skivakanties vooral populair bij gezinnen met kinderen en mensen uit de hoogste sociale klasse. Zo'n 80 procent van de sneeuwliefhebbers boeken hun vakantie online tegenwoordig.

Over het aantal boekingen voor het komende wintersportseizoen zijn nog geen cijfers bekend. In ieder geval is het seizoen in de Italiaanse Alpen bijzonder slecht van start gegaan. Door de uitzonderlijk hoge temperaturen voor deze tijd van het jaar ligt er nauwelijks sneeuw in het gebied. Dat geldt ook voor andere populaire skibestemmingen als Frankrijk en Zwitserland.

Meer mensen naar de sneeuw
Meer mensen naar de sneeuw (Foto: ANP)

Klacht tegen Top Gears Jeremy Clarkson

Producer Oisin Tymon heeft een klacht ingediend tegen de voormalige BBC-presentator Jeremy Clarkson. Clarkson was het boegbeeld van de wereldberoemde tv-serie over auto's, Top Gear. Volgens de klager heeft Clarkson hem op 4 maart verbaal en fysiek mishandeld tijdens opnamen voor het programma. Tymon heeft ook geklaagd over rassendiscriminatie.

De Britse publieke omroep (BBC) meldde dat Clarkson, Tymon en iemand van de BBC vrijdag zijn verschenen op een hoorzitting van een tribunaal dat zich met arbeidsrecht bezighoudt. Tymon zou minstens 140.000 euro schadevergoeding eisen.

Een intern onderzoek van de BBC had geconcludeerd dat Tymon, die al tien jaar voor Top Gear werkte, het slachtoffer was geworden van "een niet uitgelokte fysieke en verbale aanval" door Clarkson. Tymon heeft zichzelf naar een ziekenhuis gereden om bloedingen aan zijn mond te laten behandelen. Hij heeft toen geen klacht bij de politie ingediend.

Catering

Hij werd vervolgens via internet belaagd en beschimpt door mensen die hem verantwoordelijk hielden voor het verdwijnen van de populaire tv-show. Clarkson riep destijds op 'Ois' met rust te laten omdat hem geen enkele blaam trof.

De woede van Clarkson werd destijds in North Yorkshire ontketend door de gebrekkige catering. Hij koelde die woede op Tymon. Dat leidde er toe dat de BBC de uitzendingen stopte en het contract van Clarkson uiteindelijk niet meer verlengde. Zo kwam de door hem geleide versie van Top Gear tot een eind. Het vertrokken team van Top Gear, naast Clarkson ook James May en Richard Hammond, maken nu een autoshow voor Amazon Prime.

Klacht tegen Top Gears Jeremy Clarkson
Klacht tegen Top Gears Jeremy Clarkson (Foto: ANP)

Olievoorraad stijgt naar recordniveau

De wereldwijde olievoorraden zijn in september gestegen naar het recordniveau van bijna 3 miljard vaten (van 159 liter). Dat heeft het Internationale Energie Agentschap (IEA) vrijdag gezegd.

De sterke voorraadopbouw wordt gedreven door de hoge productie van het oliekartel OPEC en andere olieproducenten. Volgens het IEA zal volgend jaar de productie van olieproducenten buiten de OPEC gaan dalen omdat door de lage prijzen olieprojecten met hoge kosten niet meer rendabel zijn, zoals bijvoorbeeld de schalieproductie in Noord-Amerika. Sinds de zomer van vorig jaar zijn de olieprijzen gehalveerd.

Het IEA denkt dat de wereldwijde vraag naar olie dit jaar zal stijgen met 1,8 miljoen vaten per dag tot 94,6 miljoen vaten per dag, door een grotere behoefte vanuit India. Volgend jaar zal de groei van de vraag afzakken naar 1,2 miljoen vaten per dag, denkt het agentschap.

Olievoorraad stijgt naar recordniveau
Olievoorraad stijgt naar recordniveau (Foto: ANP)

Stafmedewerker school mocht 4 ton mee krijgen

De Haagse Hogeschool heeft wettelijk niets fout gedaan door een stafmedewerker vier ton mee te geven als vertrekregeling. Omdat het niet om een topfunctionaris gaat, is de wet die de hoogte van het salaris en de ontslagvergoedingen beperkt, niet van toepassing.

Dat heeft minister Jet Bussemaker (Onderwijs) vrijdag aan de Tweede Kamer laten weten in antwoord op vragen van het CDA. De Inspectie van het Onderwijs heeft de kwestie onderzocht en geconcludeerd dat deze wet niet van toepassing is op deze medewerker. Bussemaker schrijft dat ze zich daarbij neer moet leggen.

Desondanks vindt ze dat de toegekende ontslagvergoeding "op gespannen voet staat met het doel en de geest van de wet". De vertrekregeling zou hooguit 75.000 euro zijn geweest als de medewerker wel onder de Wet normering bezoldiging topfunctionarissen (WNT) was gevallen.

Bussemaker wijst erop dat het kabinet al werkt aan een uitbreiding van de WNT, zodat meer medewerkers onder de wet gaan vallen.

Stafmedewerker school mocht 4 ton mee krijgen
Stafmedewerker school mocht 4 ton mee krijgen (Foto: ANP)

Oostenrijk bouwt hek bij grens met Slovenië

Oostenrijk bouwt een hek langs de grens met Slovenië om de stroom vluchtelingen in goede banen te leiden. Dat meldden Oostenrijkse media. Het hek bij de grensovergang bij Spielfeld wordt 3,7 kilometer lang en moet voor het eind van het jaar klaar zijn.

De Oostenrijkse regering maakte de plannen vrijdag bekend. Het gaat vooralsnog om een rasterhek. Voor noodgevallen worden rollen met prikkeldraad achter de hand gehouden, mochten er plotseling grote hordes ontheemden tegelijk de grens over willen steken.

Binnen de Oostenrijkse regering is heftig gediscussieerd over het hek en er is een compromis bereikt. Aanvankelijk was namelijk sprake van een hek van 25 kilometer.

Oostenrijk bouwt hek bij grens met Slovenië
Oostenrijk bouwt hek bij grens met Slovenië (Foto: ANP)

'Cijfers NAM over hulp na beving niet juist'

Het aantal gevallen van aardbevingsschade in Groningen dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) zegt te hebben afgehandeld, klopt niet. De NAM geeft een veel te rooskleurig beeld. Dat meldt Vereniging Eigen Huis vrijdag op basis van een peiling onder meer dan 5700 leden die in het bevingsgebied wonen.

De Tweede Kamer moet snel de werkelijke cijfers krijgen over het aantal Groningers dat wacht op de afwikkeling van de aardbevingsschade aan hun woning, vindt de belangenvereniging.

Uit de peiling blijkt dat bij 226 Groningse woningbezitters de schade niet is opgelost door de NAM. Volgens cijfers die minister van Economische Zaken Henk Kamp naar de Kamer heeft gezonden, wachten er nog 'maar' 58 huishoudens op afhandeling van hun zaak.

'Cijfers NAM over hulp na beving niet juist'
'Cijfers NAM over hulp na beving niet juist' (Foto: ANP)

Racen op topsnelheid in FAST Racing Neo

Stiekem vindt uw schrijver het nog eeuwig zonde dat er nog geen vervolg is gekomen op F-Zero GX, dat uitkwam in 2003. Gelukkig was er gisteren op de Nintendo Direct een launchtrailer voor een game die het hart van menig F-Zero fan sneller zal laten kloppen: FAST Racing Neo. Bekijk de trailer onderaan dit bericht.

FAST Racing Neo komt in december uit in de Nintendo eshop en is exclusief voor de Wii U.

Racen op topsnelheid in FAST Racing Neo

Verstappen: "Heb mezelf op alle vlakken verbeterd"

Het eerste seizoen in de Formule 1 zit er bijna op voor Max Verstappen en de jonge Nederlander is vooral tevreden. Al bij zijn debuut in Australië bewees de toen nog 17-jarige Toro Rosso-coureur goed mee te kunnen in de race, hoewel de kwalificaties in het begin nog wat lastiger gingen. Ook daar ziet de Limburger echter verbetering in.

Zijn beste posities op de startgrid haalde Verstappen wel vroeg in het seizoen: bij de tweede race, in Maleisië, en de vijfde race, in Spanje, vertrok hij vanaf de zesde plek. De vorige drie races vertrok hij vanaf de negende en twee keer de achtste plek, waarmee hij voor het eerst drie keer op rij bij de beste tien stond. Bij de vorige race, in Mexico, reed Verstappen naar eigen zeggen een van zijn beste kwalificaties tot nu toe.

Het is volgens hemzelf geen toeval dat ook het kwalificeren steeds beter gaat. "Dit seizoen heb ik mij echt op elk vlak verbeterd", zo liet hij voorafgaand aan de Grand Prix van Brazilië weten. "Met de ruwe snelheid zat het al wel goed, maar vooral op alles daaromheen moest ik mezelf nog ontwikkelen, waaronder de kwalificatie. Ik denk dat het vooral ervaring is wat ervoor zorgt dat ook dat nu beter gaat." Ook de goede sfeer binnen het team is belangrijk en draagt bij aan het plezier dat Verstappen in zijn eerste seizoen beleeft. "Het is een gezellig team met jonge, ambitieuze mensen. Als je je goed voelt binnen zo'n team denk ik dat je vanzelf ook beter presteert. Daarnaast ben ik gewoon blij dat ik zo'n goede auto mag besturen."

Russen denken over geheel nieuw antidopingagentschap

Rusland richt mogelijk een nieuw antidopingagentschap op in de strijd tegen dopinggebruik in met name de atletiek. Dat zei minister van Sport Vitaliy Mutko vrijdag tegen zender R-Sport.

Maandag publiceerde een speciale onderzoekscommissie van het mondiale antidopingagentschap WADA een vernietigend rapport over dopinggebruik in de Russische atletiekwereld. Voornaamste conclusie: er wordt massaal en systematisch doping gebruikt, met steun van de staat. Moetko zei vrijdag toe dat hij met het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zal praten over de situatie.

"We zijn klaar voor hervormingen en bereid tot het oprichten van een heel nieuw anti-dopingbureau. We zijn klaar voor uitgebreide samenwerking", zei de minister, die ook de voorzitter is van het organiserend comité van het WK voetbal in 2018.

Russen denken over nieuw antidopingagentschap
Russen denken over nieuw antidopingagentschap (Foto: ANP)

'Aankoopbeleid De Boer en Overmars grossiert in miskopen'

Het aankoopbeleid van Ajax is een farce. Dat concludeert Tscheu La Ling in zijn vrijdag via telesport.nl uitgelekte rapport over de werkwijze van het technisch hart bij de voetbalclub. Ajax grossiert in miskopen en weet alleen winst te maken op verkopen uit de eigen jeugd.

Ling bekeek de aan- en verkopen bij Ajax sinds het aantreden van Frank de Boer als hoofdtrainer, in januari 2011. "Van de 29 aankopen voor het eerste elftal zijn er 2 aanwijsbare versterkingen, 6 breedteaankopen en 14 miskopen. Over 7 aankopen kan ik nog geen uitspraken doen", concludeert Ling.

De financiële uitwerking van dit aankoopbeleid is desastreus. Ajax verloor in amper vijf jaar 80 miljoen euro op aangekochte spelers aan transferkosten en salarissen. Ling denkt dat er nog hooguit 25 miljoen verdiend kan worden aan de verkoop van deze spelers. "Het aankoopbeleid onder De Boer en (Marc) Overmans faalt dus ook in financiële zin." De verkoop van jeugdspelers houdt Ajax drijvende: daar werd de afgelopen jaren 85 miljoen mee verdiend.

Het hele rapport is hier te lezen.

'Aankoopbeleid De Boer en Overmars faalt'
'Aankoopbeleid De Boer en Overmars faalt' (Foto: ANP)

Ronnie Wood: Stones nog dit jaar in studio

Ronnie Wood wil nog dit jaar de studio induiken met The Rolling Stones om aan een nieuwe plaat te werken. "Misschien gaan we in december de studio in", zei Wood tegen ABC Radio.

Volgens Wood is het plan met 'een paar tracks' aan de slag te gaan die mogelijk de basis vormen voor een nieuw album. "Van daaruit kijken we hoe het allemaal gaat. Eén ding tegelijk."

De meest recente studioplaat van The Rolling Stones, A Bigger Bang, stamt uit 2005. Keith Richards zei eerder deze maand dat de rockers volgend jaar, na hun tournee door Zuid-Amerika, aan een nieuw album willen werken.

Ronnie Wood: Stones nog dit jaar in studio
Ronnie Wood: Stones nog dit jaar in studio (Foto: BuzzE)

Daadkracht en schorsing Rusland verwacht van IAAF

Het bestuur van de internationale atletiekfederatie moet vrijdagavond daadkracht tonen. De IAAF heeft in Monaco een spoedberaad belegd over het dopingschandaal in Rusland. Mogelijk valt daar al een besluit over de uitsluiting van Russische atleten van deelname aan IAAF-wedstrijden, waaronder de Olympische Spelen van 2016.

De druk op de 27 bestuursleden van de IAAF, onder wie de Nederlandse oud-atlete Sylvia Barlag, is enorm toegenomen. In het deze week gepubliceerde rapport van het antidopingbureau WADA over grootschalige, systematische dopingpraktijken wordt voorlopige schorsing van Rusland geadviseerd.

Voorzitter Sebastian Coe heeft de Russische bond (ARAF) gevraagd om een reactie op de ernstige beschuldigingen. Vadim Zelichenok heeft dat naar eigen zeggen op tijd gedaan. De ARAF-preses is het op sommige punten eens met het WADA-rapport maar verweerde zich met de opmerking dat alle onregelmatigheden onder het oude bestuur hebben plaatsgevonden en van een tijd geleden dateren.

Daadkracht verwacht van IAAF
Daadkracht verwacht van IAAF (Foto: ANP)

Hoge Raad wil advies over zaak Pirate Bay

De zaak over het wel of niet blokkeren van torrentwebsite The Pirate Bay is voorlopig nog niet klaar. De Hoge Raad heeft besloten om vragen te stellen aan het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Iedere verdere beslissing is voorlopig aangehouden.

Het geschil tussen de Stichting BREIN, die opkomt voor belangen van artiesten en producenten, en de providers XS4ALL en Ziggo loopt al jaren. De rechtbank bepaalde eerder op verzoek van BREIN dat de providers The Pirate Bay moesten blokkeren omdat op de site illegaal gedownload kan worden. Het hof draaide die blokkade in hoger beroep terug, omdat de maatregel niet effectief zou zijn.

De Hoge Raad wil nu weten of de Europese rechter vindt dat The Pirate Bay zelf illegale content 'meedeelde aan het publiek'. Zo niet, dan is de volgende vraag of het hof een blokkade aan internetproviders mag opleggen.

Hoge Raad wil advies over zaak Pirate Bay
Hoge Raad wil advies over zaak Pirate Bay (Foto: ANP)

Ling: "Technisch hart Ajax is rommeltje"

De manier waarop het technisch hart van Ajax is samengesteld en opereert, is een rommeltje. Dat is het oordeel van Tscheu La Ling, die dit jaar een rapport opstelde over de voetbaltechnische zaken bij de voetbalclub. Het rapport werd nooit openbaar, maar is sinds vrijdag te lezen op telesport.nl.

Het rapport-Ling oordeelt over het Plan Cruijff. De conclusies over met name het 'technisch hart' ("leidend voor het voetbal") zijn hard. De contracten van directeur spelersbeleid Marc Overmars, trainer Frank de Boer, assistent-trainer Dennis Bergkamp en hoofd jeugdopleiding Wim Jonk spreken elkaar tegen en werken onduidelijkheid in de hand.

Zo is niet duidelijk wie er nu wel en niet in het bepalende orgaan zitten. "De contracten spreken elkaar tegen. De rol van Overmars als directeur voetbal is onduidelijk. Hoe kan hij het TH (technisch hart) vertegenwoordigen, terwijl hij er volgens zijn contract niet in zit?"

Verder is de verantwoordelijkheid voor het personeelsbeleid, aan- en verkopen, selectiebeleid en sportieve resultaten ongewis. Bovendien "erkennen allen dat er problemen zijn in en met het TH. Alleen Bergkamp wijst een schuldige aan, namelijk Jonk", schrijft La Ling. Eerder deze week werd Jonk's ontslag aangekondigd, maar hij weigert te vertrekken.

Ook de manier van werken van het technisch hart wordt gekraakt. "Er is sprake van onprofessionele besluitvorming. Er is geen vastlegging van vergaderingen, acties, besluiten en onderbouwingen. De belangrijkste technische zaken als speelwijze, transferbeleid, trainingsinhoud, doorstroom, individuele spelers, etc. worden niet of nauwelijks besproken."

Ling: technisch hart Ajax is rommeltje
Ling: technisch hart Ajax is rommeltje (Foto: ANP)

Ecuador is Uruguay de baas in WK-kwalificatie

Ecuador gaat verrassend aan de leiding in de Zuid-Amerikaanse strijd om WK-tickets. Het team van coach Gustavo Quinteros is na drie wedstrijden nog altijd ongeslagen. Donderdag (lokale tijd) werd de favorietenrol tegen Uruguay waargemaakt: 2-1.

Zonder Luis Suárez was Uruguay niet opgewassen tegen de ploeg uit Ecuador, dat thuis in Quito dankzij goals van Felipe Caicedo en Fidel Martinez won. Edinson Cavani vond het doel namens Uruguay. Voor de nummer vier van het WK van 2010 is er echter ook nog geen man overboord: het land staat derde in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiereeks voor het WK 2018 in Rusland. De beste vier Zuid-Amerikaanse landen plaatsen zich rechtstreeks.

Chili hield een punt over aan de wedstrijd tegen Colombia (1-1) en staat tweede na drie wedstrijden met zeven punten. Bolivia won met 4-2 van laagvlieger Venezuela.

Ecuador is Uruguay de baas
Ecuador is Uruguay de baas (Foto: ANP)

Curry steelt show in historische reeks Golden State Warriors

Stephen Curry heeft donderdag (lokale tijd) zijn status als absolute topbasketballer nog maar eens benadrukt. In de wedstrijd tussen de Golden State Warriors en de Minnesota Timberwolves maakte hij liefst 46 punten. De Warriors bleven door de overwinning (129-116) ongeslagen in de NBA.

Sterker nog, het team won nog nooit de eerste tien wedstrijden in het seizoen. Curry is de drijvende kracht achter die zegereeks. Voor de vierde keer dit seizoen scoorde hij meer dan twintig (ditmaal 21) punten in het eerste kwart.

De Phoenix Suns wonnen bij de LA Clippers met 118-104, Miami Heat won met nipt verschil van Utah Jazz (92-91).

Curry steelt show bij Golden State
Curry steelt show bij Golden State (Foto: ANP)

Eric Corton vertelt kerstverhaal in Apeldoorn

Eric Corton is de verteller van het kerstverhaal tijdens het familie-evenement Kerst met de Zandtovenaar. De opnames vinden dit jaar plaats in Apeldoorn, op donderdagavond 17 december. Dat maakte KRO-NCRV vrijdag bekend.

Terwijl Corton het verhaal van de geboorte van Jezus vertelt, brengt zandtovenaar Gert van der Vijver dat tot leven. Dit jaar zijn voor het eerst veel popliedjes en ballads verwerkt in Kerst met de Zandtovenaar. O'G3ne, Xander de Buisonjé en Vajèn van den Bosch zingen tijdens het evenement.

"Ik kruip dit jaar in de rol van de boze koning Herodes", zegt Xander. "Door vanuit zijn rol het verhaal te bezingen, leer ik het kerstverhaal nu wel van een heel andere kant kennen. En het Nederlandse publiek ziet mij in een heel andere hoedanigheid!"

Maria
Vajèn neemt de rol van moeder Maria op zich. "Maria speelt een belangrijke rol in het kerstverhaal. Ik voel me vereerd dat ik deze rol op me mag nemen. Ook vind ik het bijzonder om met Gert 'de zandtovenaar' samen te werken."

Kerst met de Zandtovenaar wordt volgens Vajèn 'een magisch spektakel met mooie bijzondere liedjes'. Ook Xander zegt 'enorm' uit te kijken naar het evenement. Kerst met de Zandtovenaar, sinds 2012 een jaarlijkse traditie, is 24, 25 en 26 december te zien bij NPO Zapp.

Eric Corton vertelt kerstverhaal in Apeldoorn
Eric Corton vertelt kerstverhaal in Apeldoorn (Foto: BuzzE)

Zeven babylijkjes gevonden in Duits huis

In een huis in het Duitse Wallenfels (Beieren) zijn de lijkjes van zeven baby's gevonden. Dat hebben de Duitse autoriteiten vrijdag gemeld.

Een arts ging donderdagavond een kijkje nemen na een noodoproep vanuit de woning. Bewoners hadden de hulpdiensten gebeld omdat ze de lijkjes hadden gevonden. De dode baby's zijn meegenomen voor verder onderzoek. Dat moet onder meer uitwijzen hoe lang de zuigelingen al dood waren en waar ze vandaan zijn gekomen.

Volgens Bild is de politie op zoek naar de ex-vrouw van een van de bewoners, die weken geleden is vertrokken. Zij zou meermalen toespelingen hebben gemaakt dat ze ergens in het huis lijken had verborgen.

Woensdag werd in de stad Landshut (Beieren) ook al een babylijkje gevonden. Het was verpakt in een plastic zak en lag in de kofferbak van een auto. De 22-jarige eigenares van de auto zou het kind na de geboorte hebben gedood en hebben verborgen. Het lichaam werd door de vader van de vrouw ontdekt.

Zeven babylijkjes gevonden in Duits huis
Zeven babylijkjes gevonden in Duits huis (Foto: ANP)

Nederlandse economie opnieuw amper gegroeid

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal opnieuw nauwelijks gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.

Het besluit van de overheid om de gaskraan in Groningen gedeeltelijk dicht te draaien, zorgde wederom voor een sterk remmend effect. Er kon veel minder aardgas worden uitgevoerd. De verminderde aardgasproductie volgde op de maatschappelijke ophef over de aardbevingen in Groningen als gevolg van de aardgaswinning.

De economie was in het derde kwartaal 0,1 procent groter dan in de voorgaande driemaandsperiode, toen eveneens een plus van 0,1 procent werd gemeten. Net als in het tweede kwartaal drukte het terugschroeven van de aardgasproductie de groei met ongeveer 0,5 procentpunt.

Consolidatie
Met de export in het algemeen, de investeringen en de consumptie ging het afgelopen kwartaal wel beter. Consumenten gaven vooral meer uit aan kleding en elektrische apparaten. Bedrijven staken meer geld in vervoermiddelen, machines en software dan een jaar eerder. Er is daarbij aanzienlijk meer geïnvesteerd in woningen.

Het is het zesde kwartaal van economische groei op rij. Aanvankelijk trok de groei nog behoorlijk aan. De laatste tijd lijkt er volgens het CBS min of meer sprake van consolidatie. Inmiddels is de omvang van de economie wel weer groter dan voor de crisis.

Nederlandse economie opnieuw amper gegroeid
Nederlandse economie opnieuw amper gegroeid (Foto: ANP)

Daniel Radcliffe onthult Walk Of Fame-ster

Daniel Radcliffe heeft donderdag zijn ster op Hollywood's Walk Of Fame onthuld. De 26-jarige Harry Potter-acteur beschreef het moment aan Variety als een 'ongelooflijke eer'.

"Wij Britten schamen ons al gauw wanneer mensen aardige dingen over ons zeggen, dus ik voelde me eerst wat ongemakkelijk maar daarna voelde ik me oprecht dankbaar", zei Daniel verder.

Daniel is de 2565e beroemdheid met een ster op de bekende trekpleister in Hollywood.

Daniel Radcliffe onthult Walk Of Fame-ster
Daniel Radcliffe onthult Walk Of Fame-ster (Foto: BuzzE)

Gewonde bij schietpartij Utrecht Overvecht

Een man is donderdagavond gewond geraakt bij een schietpartij in Utrecht. Op de Tiberdreef in de wijk Overvecht werd hij neergeschoten. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft een onderzoek ingesteld en zoekt de dader of daders.

De Tiberdreef is bij treinstation Utrecht Overvecht, in het noordoosten van de stad.

Gewonde bij schietpartij Utrecht Overvecht
Gewonde bij schietpartij Utrecht Overvecht (Foto: ANP)

Junkie XL wint prijs voor muziek Mad Max

De Nederlandse componist Junkie XL is bekroond voor zijn muziek voor de actiefilm Mad Max: Fury Road. Hij ontving donderdag in Hollywood de HMMA Award voor beste soundtrack voor een sf- of fantasyfilm. Dat heeft de organisatie op de website bekendgemaakt.

De HMMA Awards (Hollywood Music in Media) werden voor de zesde maal uitgereikt en zijn in het leven geroepen om filmmuziek meer onder de aandacht te brengen. Het initiatief wordt gesteund door grote media als The Hollywood Reporter en de gezaghebbende hitlijst Billboard.

Mad Max: Fury Road is het nieuwe deel in de apocalyptische reeks van regisseur George Miller over een wereld waarin wordt gevochten om brandstof en water. Junkie XL werkte achttien maanden intensief met Miller samen om de muziek voor de film te componeren. De hoofdrollen worden vertolkt door Tom Hardy, Charlize Theron en Zoë Kravitz. De film beleefde in mei zijn wereldpremiere op het festival van Cannes.

Tom Holkenborg, zoals zijn eigen naam luidt, heeft de afgelopen jaren de muziek gemaakt voor talloze grote Hollywood-titels, zoals Divergent en 300: Rise of an Empire. Voor het komende jaar staan de remake van Point Break, Batman vs Superman en de nieuwe Marvel-film Deadpool op de planning.

Junkie XL wint prijs voor muziek Mad Max
Junkie XL wint prijs voor muziek Mad Max (Foto: BuzzE)

Colombia krijgt referendum over deal met FARC

Inwoners van Colombia mogen zich uitspreken over het voorgenomen definitieve vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en rebellenbeweging FARC. Die hebben al deels overeenstemming bereikt. Als er een definitieve deal komt, legt de regering de overeenkomst voor aan het volk. "Zodat het volk kan zeggen of het voor of tegen het akkoord is", zei de Colombiaanse president Juan Manuel Santos donderdag.

Naar verwachting zetten de regering en de FARC uiterlijk in maart hun handtekening onder een vredesakkoord. Het referendum komt dan in mei of juni. "Als de bevolking de overeenkomst verwerpt, dan zullen we dat accepteren en zal de oorlog nog 20 of 30 jaar doorgaan", zei Santos.

Het conflict tussen de FARC en het Colombiaanse leger duurt al tientallen jaren en heeft zeker 220.000 levens geëist.

Colombia krijgt referendum over deal met FARC
Colombia krijgt referendum over deal met FARC (Foto: ANP)

Kort geding tegen uitlevering aan Rwanda

Twee van genocide verdachte mannen uit Nederland vrezen dat ze in Rwanda een oneerlijk proces krijgen. Vrijdag proberen Jean Claude Iyamuremye en Jean-Baptiste Mugimba met een kort geding in Den Haag te voorkomen dat ons land ze uitlevert.

Iyamuremye zou betrokken zijn bij een slachting bij de Ecole Technique Officielle in april 1994. Zijn advocaat Bart Stapert zegt dat de beschuldiging uitsluitend rust op anonieme getuigenissen. Zelf zegt Iyamuremye, die sinds 2003 in Nederland is, onschuldig te zijn.

Iyamuremye deed in Nederland aangifte tegen de huidige Rwandese president Paul Kagame. Dit omdat de president volgens Iyamuremye betrokken is bij mensenrechtenschendingen.

Rechtssysteem
De andere verdachte, Mugimba, werd vorig jaar gearresteerd. De Rwandese autoriteiten verdenken ook hem van betrokkenheid bij de volkerenmoord in 1994. Zijn advocaten hebben eerder laten weten dat Mugimba een politiek proces te wachten staat.

Rwanda heeft de afgelopen jaren het land en het rechtssysteem weer proberen op te bouwen. Maar volgens Stapert kunnen zijn cliënten daar niet van op aan.

Levenslang
"Rechters zijn er niet onafhankelijk, getuigen worden onder druk gezet en advocaten zijn niet opgewassen tegen de politieke druk", concludeert de advocaat. "Uitlevering staat dan ook gelijk aan veroordeling en een levenslange gevangenisstraf. Nederland zou zelf de vervolging kunnen en moeten overnemen."

Stapert benadrukt dat politieke tegenstanders van de Rwandese regering ondertussen regelmatig verdwijnen of ze worden "op dubieuze gronden" langdurig opgesloten. "Dat laatste is ook gebeurd met Victoire Ingabire, die ook lange tijd in Nederland verbleef."

Kort geding tegen uitlevering aan Rwanda
Kort geding tegen uitlevering aan Rwanda (Foto: ANP)

Aandeelhouders Ajax bij elkaar in crisissfeer

Uitgerekend in de week waarin de bestuurscrisis bij Ajax een nieuw hoogtepunt bereikt, komen de aandeelhouders van Ajax bij elkaar. De Amsterdam ArenA is vrijdag vanaf 14.00 uur het decor van de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering, die door alle ontwikkelingen van de afgelopen dagen onder hoogspanning is komen te staan. De perikelen rond Wim Jonk, het hoofd van de jeugdopleiding die moet vertrekken, heeft de verhoudingen binnen de Amsterdamse club op scherp gezet.

Jonk botste binnen het technisch hart van Ajax met hoofdtrainer Frank de Boer, diens assistent Dennis Bergkamp en directeur spelerszaken Marc Overmars. De Volendammer legt zich niet zomaar neer bij een gedwongen afscheid. Jonk, trouw volger van de plannen van Johan Cruijff, ging donderdag 'gewoon' weer aan het werk in Amsterdam. "Jonk heeft natuurlijk groot gelijk", zei Cruijff. "Het is omdat Jonk dit niet pikt, anders had ik het nu ook voor gezien gehouden."

Op de agenda van de aandeelhoudersvergadering staat onder meer de benoeming van Leo van Wijk tot nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen. Van Wijk volgt Hans Wijers op.

Aandeelhouders Ajax bij elkaar in crisissfeer
Aandeelhouders Ajax bij elkaar in crisissfeer (Foto: ANP)

Red Bull rijdt ook volgend jaar Formule 1

Het Formule-1-team van Red Bull doet ook volgend jaar mee aan de strijd om het wereldkampioenschap. Teambaas Christian Horner maakte donderdag (lokale tijd) in aanloop naar de Grand Prix van Brazilië een einde aan de twijfels. "We hebben besloten om ook volgend jaar en in de nabije toekomst deel uit te maken van de F1", zei hij tegen de BBC.

Eerder dit jaar dreigde Dietrich Mateschitz van Red Bull zijn twee renstallen (Red Bull en het Toro Rosso van coureur Max Verstappen) uit de Formule 1 terug te trekken als zijn coureurs volgend jaar niet over een bolide met een topmotor beschikken. De motor van Renault waar de auto's dit jaar mee reden liet namelijk flink te wensen over.

"We werken er hard aan om zo competitief mogelijk voor de dag te komen", aldus Horner. Vermoedelijk gebeurt dat toch met een nieuwe Renault-motor.

Red Bull rijdt ook volgend jaar Formule 1
Red Bull rijdt ook volgend jaar Formule 1 (Foto: ANP)

Argentinië-Brazilië uitgesteld vanwege regen

Minder dan een uur voor de aftrap van de WK-kwalificatiewedstrijd donderdagavond tussen grootmachten Argentinië en Brazilië is de wedstrijd uitgesteld. Het had zo hard geregend in Buenos Aires dat spelen onmogelijk was geworden. Het duel staat nu gepland voor vrijdagavond Argentijnse tijd, als het veld dan wel bespeelbaar is.

Volgens de Braziliaanse assistent-bondscoach Gilmar Rinaldi werd de wedstrijd afgelast na overleg met wedstrijdfunctionarissen en Argentinië. "Het zou lastig worden om goed te voetballen. Het hagelt en er is onweer en de verwachting is dat het erger wordt", zei hij. "De spelers zouden risico kunnen lopen en de scheidsrechter besloot de wedstrijd uit te stellen."

Argentinië-Brazilië uitgesteld vanwege regen
Argentinië-Brazilië uitgesteld vanwege regen (Foto: ANP)

Blind gaat defensie van Oranje versterken

Op vrijdag de dertiende wil het Nederlands elftal tijdens de vriendschappelijke uitwedstrijd tegen Wales de eerste stappen op een lange weg naar eerherstel zetten. Bondscoach Danny Blind stapt in het stadion van Cardiff City af van zijn favoriete spelsysteem. Oranje heeft in zijn ogen behoefte aan meer defensieve zekerheid.

Oranje en vrijdag dertiende. Bijgelovigen zullen weinig vertrouwen hebben in het oefenduel met de tegenstander die volgend jaar zomer wel op het EK actief is. Toch bewaart het Nederlands elftal mooie herinneringen aan de combinatie van dag en datum die voor veel mensen voor ongeluk staat. Op vrijdag de dertiende walste Oranje vorig jaar zomer op het WK over Spanje heen (5-1) en moest Frankrijk er op het EK van 2008 aan geloven (4-1).

Voor Blind is het duel met Wales, dat haar sterspelers Gareth Bale en Aaron Ramsey mist, niet zo maar een oefenwedstrijd. "We moeten dat in ieder geval niet zo benaderen. We moeten een lange periode overbruggen", verwees de bondscoach naar de start van het WK-kwalificatietoernooi volgend jaar september. "Maar alles moet nu in het teken staan van die kwalificatie. Ik zal andere spelers een kans geven. Maar ik wil een gepassioneerd Nederlands elftal zien. Een ploeg die iets wil goedmaken. We zijn heel veel goodwill kwijtgeraakt. Het Nederlands elftal is van het volk, dat ook terecht erg teleurgesteld is. We moeten iedereen weer voor ons gaan winnen."

Met maar liefst veertien tegentreffers in tien duels in de EK-kwalificatieduels in het achterhoofd heeft Blind besloten voorlopig af te stappen van zijn favoriete systeem met vier verdedigers, één verdedigende middenvelder en drie aanvallers. "Ik vind sowieso dat een ploeg in meerdere systemen moet kunnen spelen", vertelde hij. "Maar wij hebben behoefte aan een groter defensief blok. Dan kan je aan vijf verdedigers denken", doelde hij op de tactiek waarmee Louis van Gaal succes oogde op het WK in Brazilië. "Of je kan met twee verdedigende middenvelders gaan spelen."

"Ik hou nog even in het midden wat we gaan doen. Dat zien jullie tijdens de wedstrijd wel. Maar het is de bedoeling dat we tegen Wales en Duitsland in hetzelfde systeem gaan spelen. Er zullen spelers in actie komen die we het afgelopen seizoen weinig hebben gezien. Zij zullen een kans krijgen met het oog op de start van de WK-kwalificatie van volgend jaar september. Vanaf nu staat alles in het teken van het WK in Rusland."

Blind gaat defensie van Oranje versterken
Blind gaat defensie van Oranje versterken (Foto: ANP)

GSOD: Van Gerwen dendert over Beaton heen

Michael van Gerwen heeft in navolging van Raymond van Barneveld de kwartfinales bereikt van het Grand Slam of Darts, het enige grote toernooi dat hij nog nooit won. De aanvoerder van de PDC-wereldranglijst denderde donderdagavond in Wolverhampton over de Engelsman Steve Beaton heen. De winnaar stond volgens de bookmakers al wel vast, te verdienen viel slechts aan het goed voorspellen van het aantal legs dat Beaton zou pakken. De bookmakers dachten aan zo'n vier stuks, maar het bleken er slechts twee te zijn: 10-2.

De eerste was de voormalig wereldkampioen van de BDO (Lakeside) gegund bij een achterstand van 6-0. The Bronzed Adonis gooide 116 uit en vierde dat met een triomfantelijk armgebaar. Illusies had Beaton toen allang niet meer. Van Gerwen kwam uit op een gemiddelde van 109,18 punten per beurt dank zij onder meer vijf keer 180 en een hoogste finish van 124.

In de kwartfinale neemt MVG het zaterdag op tegen Kim Huybrechts. De Belg schakelde met één leg verschil debutant Martin Wolfie Adams (59) uit, de laatste van de BDO'ers die dit jaar welkom waren in het Grand Slam. Adams is al jaren het boegbeeld van de ooit grote maar sinds het vertrek van Phil Taylor steeds onbetekenender bond, waarvoor hij sinds 1992 zijn pijltjes gooit. Hij weigerde tot dusver steevast de uitnodigingen van de PDC, maar zwichtte dit jaar.

Van Gerwen dendert over Beaton heen
Van Gerwen dendert over Beaton heen (Foto: ANP)

Kuiper wijst sprint- en achtervolgingsteams aan voor World Cup

Bondscoach Geert Kuiper heeft donderdag de schaatsers aangewezen die Nederland vertegenwoordigen op de teamonderdelen van de World Cup-wedstrijden in Calgary. Wouter olde Heuvel, Jan Blokhuijsen en Douwe de Vries rijden zaterdag de achtervolging. Sven Kramer was daarvoor niet beschikbaar. Bij de vrouwen starten Marrit Leenstra, Antoinette de Jong en Marije Joling op de 'pursuit'.

De teamsprint komt voor rekening van Ronald Mulder, Kai Verbij en Stefan Groothuis. Bij de snelste schaatssters op de korte afstand vormen Bo van der Werff, Janine Smit en Margot Boer het Oranje-trio. Arjan Stroetinga en Jorrit Bergsma doen zondag in de A-groep mee aan de massastart. Irene Schouten en Janneke Ensing rijden deze discipline bij de vrouwen. Blokhuijsen en Lisa van der Geest mogen hun kwaliteiten tonen in de B-groep.

Kuiper wijst teams aan voor wereldbeker
Kuiper wijst teams aan voor wereldbeker (Foto: ANP)

Werkgelegenheid groeit door

De werkgelegenheid in Nederland is vorig kwartaal verder gegroeid. Zowel het aantal banen als de openstaande vacatures nam toe, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Het CBS telde in het derde kwartaal 33.000 banen meer dan in het voorgaande kwartaal. Daarbij nam vooral het aantal uitzendbanen toe. Verder liep het aantal vacatures met duizend op, waardoor er eind september 132.000 vacatures open stonden.

Het aantal banen groeide voor het zesde kwartaal op rij. In die periode kwamen er 148.000 duizend banen bij, nadat er in de twee voorgaande jaren ruim 150.000 banen verloren gingen. Het totale aantal banen ligt daardoor nog altijd iets lager dan in 2011.

Werkgelegenheid groeit door
Werkgelegenheid groeit door (Foto: ANP)

Hongarije start EK-play-offs met zege

Het Hongaars voetbalelftal heeft een grote stap gezet op weg naar de eindronde van het EK 2016 in Frankrijk. De ploeg van bondscoach Bernd Storck won donderdagavond in Oslo van Noorwegen. De eindstand in het Ullevaal-stadion was 0-1.

László Kleinheisler maakte de treffer halverwege de eerste helft met een prima volley op aangeven van Elek Ákos. Hongarije, aangevoerd door oud-PSV'er Balász Dzsudzsák, verdedigde die kostbare voorsprong zorgvuldig, tijdens het slotoffensief van de gastheren met enig geluk. Markus Henriksen, bij AZ in goeden doen, kon de Noren de weg niet wijzen. Vlak voor tijd kopte de actieve middenvelder, zwaar gehinderd, over.

De return van de play-off om een EK-ticket is zondag in Boedapest.

Hongarije op weg naar EK
Hongarije op weg naar EK (Foto: ANP)

Djokovic treft Federer in World Tour Finals

Novak Djokovic is in de groepsfase van de ATP World Tour Finals gekoppeld aan Roger Federer. De Servische nummer één van de wereld treft de Zwitser in Londen voor de 43e keer en tot dusver boekten ze evenveel overwinningen (21). De andere tegenstanders in hun groep zijn Tomas Berdych en Kei Nishikori.

De Londense burgemeester Boris Johson, die donderdagavond de loting verrichte, deelde de andere groep in met Andy Murray, Stan Wawrinka, Rafael Nadal en David Ferrer.

Het lucratieve toernooi met de beste acht tennissers van afgelopen seizoen begint zondag. De beste twee van elke groep gaan door naar de halve finales. Er wordt in Londen 7 miljoen dollar prijzengeld verdeeld.

In het dubbelspel is het als tweede geplaatste Nederlands-Roemeense koppel Jean-Julien Rojer en Horia Tecau als groepshoofd ingedeeld bij Ivan Dodig en Marcelo Melo, het Franse koppel Pierre-Hugues Herbert en Nicolas Mahut en het duo Marcin Matkowski en Nenad Zimonjic.

Djokovic treft Federer in World Tour Finals
Djokovic treft Federer in World Tour Finals (Foto: ANP)

Marco Borsato stopt als coach bij TVOH

Het gerucht ging al, maar vrijdag maakte Marco Borsato bekend dat hij inderdaad na dit seizoen stopt als coach bij de RTL-talentenjacht The Voice Of Holland (TVOH). Zijn agenda van volgend jaar laat dit niet toe, zei hij op NPO Radio 2 tegen dj Bart Arens van het programma Aan De Slag!.

"Het is het allerleukste programma waar ik ooit aan heb meegewerkt, maar mijn planning voor volgend jaar staat het niet toe om dit goed uit te voeren", vertelde de zanger. "Als je het goed wilt doen moet je er tijd en energie voor vrijmaken. Dat kwam dit jaar al een beetje in de verdrukking door Symphonica en er staan nog wat andere dingen op mijn bucketlist die ik volgend jaar wil doen."Zo is Borsato in 2016 van plan op een aantal festivals op te treden en moet hij op pad voor Warchild, waarvoor hij ambassadeur is.

Marco Borsato stopt als coach bij TVOH
Marco Borsato stopt als coach bij TVOH (Foto: ANP)

Dodental aanslagen Beiroet verder opgelopen

Het dodental door twee zelfmoordaanslagen in een voorstad van de Libanese hoofdstad Beiroet is opgelopen naar zeker 43. Meer dan tweehonderd mensen zijn gewond geraakt. De Verenigde Staten hebben de aanslagen veroordeeld. "De Verenigde Staten staan pal achter de regering van Libanon in hun poging om de verantwoordelijken te berechten'', luidde de Amerikaanse verklaring donderdag.

Islamitische Staat heeft de dubbele aanval via Twitter opgeëist. In Bourj al-Barajneh, waar veel sjiitische Libanezen leven, bliezen twee zelfmoordterroristen zich donderdag op. De explosies waren in de buurt van een ziekenhuis dat in handen is van Hezbollah. Milities van die beweging leveren een belangrijk aandeel in de strijd van de Syrische president Bashar al-Assad tegen rebellen in Syrië.

Dodental aanslagen Beiroet verder opgelopen
Dodental aanslagen Beiroet verder opgelopen (Foto: ANP)

Partij Suu Kyi heeft absolute meerderheid in Myanmar

De partij van oppositieleider Aung San Suu Kyi heeft in Myanmar de absolute meerderheid in het parlement gehaald. Dat heeft de kiescommissie vrijdag bekendgemaakt. Eerder op vrijdag werd gemeld dat de Nationale Liga voor Democratie (NLD) van Suu Kyi op twee zetels van de meerderheid was. Een kwart van de zetels in het parlement is gereserveerd voor de militaire machthebbers.

Duidelijk was al dat de NLD bij de parlementsverkiezingen van afgelopen zondag een grote overwinning heeft gehaald. De huidige president van het land heeft Suu Kyi gefeliciteerd met de overwinning. De verkiezingen van zondag waren de eerste vrije verkiezingen in Myanmar in 25 jaar.

Partij Suu Kyi heeft absolute meerderheid
Partij Suu Kyi heeft absolute meerderheid (Foto: ANP)

Belastingvrij shoppen op Schiphol is een illusie

Belastingvrij winkelen op Schiphol, het klinkt aantrekkelijk maar in werkelijkheid betaal je niet minder dan gewoonlijk. Dat is de conclusie die de Consumentenbond trekt na eigen onderzoek op de luchthaven.

Reizigers die buiten de Europese grens reizen mogen op Schiphol officieel belastingvrij winkelen, toch rekenen ze aan de kassa hetzelfde af als reizigers die binnen de EU vliegen. Het btw-voordeel verdwijnt in de zak van de winkelier, want die hoeven over de producten die intercontinentale reizigers kopen geen belasting af te dragen.

Schiphol geeft als reactie dat het gelijktrekken van de prijzen juist gebeurt zodat iedereen taxfree kan winkelen. Winkeliers nemen het verschil in btw voor eigen rekening. "Het bedrag dat door de consument die binnen de EU reist aan btw betaald zou moeten worden over diverse producten, nemen de winkels voor eigen rekening," zo stelt Schiphol op de site.

Adele huilt om eigen muziek

Adele huilt om haar eigen muziek. "Dat is hoe ik zelf weet dat ik een echt goed nummer heb geschreven", vertelt de Britse zangeres aan New York Times.

"Om mij echt zeker over één van mijn nummers te voelen moet het emoties bij me losmaken", legt ze verder uit. "Wanneer ik gewoon in tranen uitbarst in de opnamestudio en even een moment voor mezelf nodig heb."

Adele was nerveus voor het uitbrengen van haar nieuwe album 25, dat op het wereldwijde succes 21 uit 2011 volgt. "Ik wist niet of ik nog wel een plaat kon schrijven. Ik wist niet of ik het wel zou moeten doen. Vanwege het succes van 21, dacht ik, misschien is iedereen wel blij als dat het laatste van me is."

Adele huilt om eigen muziek
Adele huilt om eigen muziek (Foto: BuzzE)

'Jihadi John doelwit Amerikaanse luchtaanval'

De Verenigde Staten hebben in Syrië gericht een luchtaanval uitgevoerd op IS-strijder Mohammed Emwazi, beter bekend als 'Jihadi John'. Een anonieme Amerikaanse functionaris heeft dat aan persbureau Reuters laten weten. Of Emwazi bij de aanval gewond is geraakt of is omgekomen, is onduidelijk.

De aanval werd uitgevoerd in de omgeving van de stad Raqqa, een van de bolwerken van Islamitische Staat in Syrië.

Emwazi staat bekend als de beul van IS. Hij was te zien in verschillende onthoofdingsvideo's van de terreurgroep. Hij werd in februari door zijn moeder herkend in een video waarin is te zien dat hij de Amerikaan James Foley onthoofdde.

FOK! Wat een weer: paraskevidekatriafobie

De vrijdag is de onstuimigste dag van de week. Het KNMI heeft code geel afgegeven voor het hele land. Met name in de kustgebieden en boven het IJsselmeer kunnen windstoten tot 90 kilometer per uur voorkomen. Vanaf de middag trekken er ook nog eens regenbuien met flinke kans op een onweersbui over het land. De temperatuur ligt rond de 14 graden.

Denken jullie er trouwens even om om zwarte katten en ladders te vermijden? Het is vandaag vrijdag de dertiende! Mensen met een irrationele angst voor vrijdag de dertiende durven vandaag de deur niet eens uit. Hoewel men denkt dat er op vrijdag de dertiende meer ongelukken gebeuren, gebeuren er statistisch gezien juist minder. Dit valt te verklaren doordat men in het algemeen toch voorzichtiger is op een vrijdag de dertiende, dan op een andere dag.

Als ik om foto's aan het bedelen ben bij de users op het forum vraag ik altijd waar ze de foto 'ongeveer' gemaakt hebben. Vaak voeg ik er dan de opmerking aan toe dat ik geen coördinaten hoef en een globale aanduiding voldoende is. Gisteren kreeg ik van Misterwolf een prachtige foto toegestuurd, inclusief de coördinaten waar hij de foto maakte! Zie hier de relatief ruwe zee voor de kust van Denemarken. Om precies te zijn op het strand van Fjand Badeby.

Fjand Badeby (Denemarken) (Foto: Misterwolf)
Fjand Badeby (Denemarken) (Foto: Misterwolf)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 2009 werd het wereldrecord Domino verpulverd. Er vielen dat jaar maar liefst 4.491.863 steentjes om. Dus Snipperaar, niet meer zeuren dat het een afgang was

* In 1907 is de eerste helikopervlucht een feit. De Franse fietsenmaker Paul Cornu was de gelukkige piloot.

* In 1945 wordt Charles de Gaulle aangesteld als president van het voorlopige bewind van Frankrijk.

* In 1948 wordt het palindroom "A man, a plan, a canal: Panama!" gepubliceerd door Leigh Mercer.

The Beatles aan top in Billboard allertijden

The Beatles staan bovenaan in de Top 100 van best scorende artiesten allertijden van Billboard. De Britse groep wordt gevolgd door Madonna en Elton John.

De lijst is samengesteld op basis van de wekelijkse hitlijsten van Billboard tussen 1958 en nu. Elk nummer dat ooit in die hitlijsten stond kreeg een bepaald aantal punten afhankelijk van de positie en het aantal weken.

Ook Elvis Presley, Mariah Carey, Stevie Wonder, Janet Jackson, Michael Jackson, Whitney Houston en Rolling Stones staan hoog genoteerd. De meeste Top 10-hits ooit, maar liefst 38, staan op naam van Madonna, met een tweede plek voor The Beatles.

The Beatles aan top in Billboard allertijden
The Beatles aan top in Billboard allertijden (Foto: BuzzE)

Nostalgie in Pokémon Red, Blue & Yellow

Pokémon is goed vertegenwoordigd tijdens de laatste Nintendo Direct. Er komt een nieuwe puzzelgame, Pokémon Picross, voor Nintendo 3DS. Daarnaast hebben we nieuwe beelden gekregen van Pokken Tournament, dat volgend jaar uitkomt voor Nintendo Wii U.

Het beste nieuws is er echter één die onze nostalgische gevoelens aanwakkert: Pokémon Red, Blue en Yellow komen op 27 februari 2016 allemaal beschikbaar voor Nintendo 3DS via de Virtual Console. Omdat we geen ruilkabels meer hebben, heeft Nintendo de games geüpdate zodat we de draadloze functies van de 3DS kunnen gebruiken. Dat wordt weer ouderwets genieten.

Alle trailers zijn hieronder te bekijken. Pokémon Picross lanceert in het begin van december dit jaar, terwijl Pokken Tournament lanceert in de lente van 2016.

 

Dragon Quest VII en VIII komen eindelijk naar Europa

Dragon Quest VII en Dragon Quest VIII kregen beide een remake voor Nintendo 3DS in Japan. Lang bleef het stil en lang bleef het onzeker of wij in het Westen ook mochten gaan genieten van de remakes. De kogel is door de kerk: dat mogen we.

Tijdens de laatste Nintendo Direct heeft, hoe kan het ook anders, Nintendo bevestigd dat beide delen in 2016 naar Europa komen. Een precieze datum is nog niet bekend, maar het feit dat de games komen is al heel wat.

Vrouwelijke Link, Linkle, maakt debuut in Hyrule Warriors

Er waren al maanden geruchten, bewijzen en discussies, maar het moment is daar: Link krijgt een vrouwelijke tegenhangster, Linkle. Ze wordt omschreven als een 'Dual-wielding crossbow hunter' en maakt haar debuut in Hyrule Warriors Legends voor Nintendo 3DS.

De eerste beelden van Linkle zijn hieronder te bekijken. Hyrule Warriors Legends verschijnt 25 maart voor Nintendo 3DS. De extra content is ook over te zetten naar de Wii U-versie wanneer je beide games in je bezit hebt.

Cloud gaat knokken in Super Smash Bros.

Cloud, die we allemaal kennen uit Final Fantasy VII, komt naar Super Smash Bros voor Nintendo 3DS en Wii U. Tijdens de laatste Nintendo Direct is het personage getoond, compleet met nieuwe kostuums, stages en muziek. Wanneer de vechtersbaas beschikbaar komt, is nog niet bekend.

Daarnaast komt er in december een speciale uitzending over Super Smash Bros. Ongetwijfeld wordt hier de uitslag van de 'Smash Bros. Ballot' bekendgemaakt, waarin gamers zelf konden aangeven welke personages ze nog willen zien in Smash Bros.

The Legend of Zelda: Twilight Princess HD aangekondigd

Nadat er al een tijdje geruchten rondingen, heeft Nintendo in een nieuwe Nintendo Direct bevestigd dat er inderdaad een HD-versie komt van Twilight Princess. De game belooft niet alleen verbeterde graphics, maar ook amiibo-ondersteuning.

De game lanceert op 4 maart 2016. Voor de game komt er een speciale amiibo, Wolf-Link, die later ook in de nieuwe Zelda voor Wii U te gebruiken is. Daarnaast zijn ook de amiibo van Toon Link, Zelda, Link, Sheik en Ganondorf te gebruiken. Welke functie(s) de amiibo krijgen is echter nog niet duidelijk.

Ook kregen we heel kort de nieuwe Zelda te zien en de bevestiging dat we de game in 2016 mogen gaan spelen, om het 30-jarige bestaan van de Zelda-serie te vieren.

Wolf-link amiibo

Team Star Fox keert terug in april

Team Star Fox keert volgend jaar terug in Star Fox Zero. Fox McCloud, Peppy Hare, Falco Lombari en Slippy Toad keren allemaal terug in hun herziene Arwing die verschillende vormen kan aannemen.

Nintendo heeft voor Europa een release-maand gegeven: april. Amerika mag het doen met een specifieke datum, namelijk 22 april. Uiteraard ging het geheel gepaard met een trailer, die je hieronder kunt bekijken.

Het betekent een vertraging van ongeveer een half jaar voor de game, aangezien deze oorspronkelijk deze maand zou verschijnen.

Laatste overlevende Olympische Spelen Amsterdam 100 jaar

In de olympische geschiedenis is het misschien niet veel meer dan een voetnoot, maar toch vonden wij het het melden waard: de voor zover bekend laatste overlevende sporter die deelnam aan de Olympische Spelen van 1928 in ons eigen Amsterdam viert vandaag, 13 november, haar 100e verjaardag. Carla Marangoni is de naam, voormalig turnster en winnares van zilver op de enige Spelen die ooit in Nederland zijn gehouden. Al bijna 4,5 jaar is de Italiaanse de enige olympiër van 1928 waarvan men zeker weet dat ze nog leeft: op 19 juni 2011 overleed de vorige, de Hongaarse turnster Reszö Kende. Ze is overigens sowieso de nog levende olympiër die het langst geleden aan de Spelen mee heeft gedaan: voor zover bekend leeft er niemand meer die op de Winterspelen van 1928 of een van de voorgaande Spelen actief was.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.