Russische atletiekbond geschorst, deelname Spelen onzeker

De wereldatletiekbond IAAF heeft de Russische atletiekbond (ARAF) geschorst, zo heeft de bond bepaald tijdens een speciale bijeenkomst in Monaco. Aanleiding van de schorsing is het vernietigende rapport van een onafhankelijke commissie in opdracht van wereldantidopingorganisatie WADA.

In het rapport kwamen beschuldigingen naar voren over systematisch dopinggebruik in de Russische atletiek, waarschijnlijk gesteund door de overheid. De Russische sportminister Vitaly Mutko liet eerder al weten dat de beschuldigingen onzin zijn, maar dat hij wel zou willen samenwerken met WADA in de strijd tegen doping. Veel voorname Russen uit de sportwereld lieten al weten dat het rapport 'waarschijnlijk politieke doeleinden heeft'. Een - overigens voor samenzwering tot moord veroordeelde - oud-biatlonkampioen noemde de Russische militaire acties in Syrië zelfs als de reden voor het uitbrengen van het rapport. 

De stemming tijdens de bijeenkomst van de IAAF verliep vrij duidelijk in het nadeel van Rusland: van de 26 IAAF-leden die mochten stemmen, de Rus Mikhail Butov trok zich vrijwillig terug, stemden 22 leden vóór de uitsluiting van de Russen. Drie leden weerhielden zich van een stem terwijl slechts één lid tegen de schorsing stemde. De schorsing betekent onder meer dat het WK atletiek voor junioren volgend jaar niet zoals gepland in Rusland gehouden gaat worden, net als de World Cup snelwandelen, een van de grootste evenementen in die discipline. De toernooien stonden aanvankelijk gepland voor Kazan respectievelijk Cheboksary.

De schorsing is wel een voorlopige en nog geen volledige. De Russische bond krijgt de kans om zelf alsnog voor een volledige schorsing te gaan, maar als ze dat niet doen is de IAAF alsnog vrij om daarvoor te kiezen. Om weer volledig lid te worden van de IAAF moet de nieuwe Russische atletiekbond - zoals in een statement van de IAAF staat - aan een aantal criteria voldoen met betrekking tot de organisatie van onder meer de strijd tegen doping.