FIFA beboet plaatsvervanger Platini

Maarten (rubbereend)

De Spaanse voetbalbaas Angel Maria Villar Llona moet een boete van 25.000 Zwitserse frank betalen, omdat hij niet mee wilde werken aan een onderzoek naar de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022. De ethische commissie van de FIFA legde hem de straf op, meldde de wereldvoetbalbond vrijdag. De Spanjaard is een van de vicevoorzitters van de UEFA en momenteel de plaatsvervanger van de geschorste voorzitter Michel Platini.

Nadat hij de boete had gekregen, besloot de president van de Spaanse voetbalbond volgens de FIFA wel mee te werken. Villar Llona houdt er een andere lezing op na, blijkt uit een verklaring op de website van de Spaanse bond RFEF. "Na het onderzoek is vastgesteld dat Villar Llona niet weigerde om mee te werken (...). De ethische commissie heeft vastgesteld dat hij geen enkele FIFA-regel heeft overtreden wat dat betreft. Echter, de commissie stelde vast dat Villar Llona een procedureel verzoek indiende na de deadline. Bovendien werd een opmerking tijdens een verhoor - ,,Dios mío, tiene cojones", oftewel "Mijn God, jij hebt ballen" - als ongewenst gezien. Voor deze vergrijpen kreeg Villar Llona een waarschuwing en een boete.

Villar Llona bekijkt nog of hij tegen de sanctie in beroep gaat, maar is blij dat zijn naam grotendeels gezuiverd is.

Zweem van corruptie

De WK's van 2018 en 2022 werden toegewezen aan respectievelijk Rusland en Qatar. Nederland was samen met België ook in de race om het WK voetbal van 2018 te organiseren, maar greep mis. Rond de toewijzing van de mondiale eindtoernooien hangt een zweem van corruptie.

Twee Congolese voetbalbobo's kregen een schorsing van de ethische commissie van de FIFA. Jean Guy Blaise Mayolas en Badji Mombo Wantete, de vice-voorzitter en secretaris van de Congolese voetbalbond, hebben zich schuldig gemaakt aan corruptie en zijn voor zes maanden geschorst. Het duo was al voorlopig geschorst voor 135 dagen, dus de mannen moeten nog slechts 45 dagen van hun straf uitzitten. FIFA maakt in haar verklaring vrijdag niet duidelijk wat ze precies op hun geweten hebben.

FIFA beboet plaatsvervanger Platini
FIFA beboet plaatsvervanger Platini (Foto: ANP)