Grote belangen bij Zweden-Denemarken

Behalve de felbegeerde deelname aan het Europees kampioenschap volgend jaar in Frankrijk staat in het komende tweeluik tussen de buurlanden Zweden en Denemarken ook de toekomst van een aantal sleutelfiguren op het spel. De Zweedse spits en sterspeler Zlatan Ibrahimovic speculeerde donderdag over een mogelijk afscheid als de Zweedse nationale ploeg zich niet kwalificeert via de play-off.

Bovendien hangt de toekomst van de beide bondscoaches af van de uitkomst van de Scandinavische derby. De Deense coach Morten Olsen stopt zeker als de EK-missie mislukt en het is onwaarschijnlijk dat de Zweedse trainer Erik Hamrén nog doorgaat als hij na het WK in Brazilië ook het EK in Frankrijk niet haalt.

Ibrahimovic is er alles aan gelegen om EK-deelname veilig te stellen. "Ik kan niet naar een EK kijken waarop ik zelf niet actief ben", liet de flamboyante spits zich al eens ontvallen. Als de charismatische aanvaller besluit te stoppen bij Zweden, heeft het Nederlands elftal in de WK-kwalificatie voor Rusland 2018 geen last van hem. Beide landen zitten dan in dezelfde groep.

Olsen heeft Ajacied Viktor Fischer weer bij het team gehaald omdat het de afgelopen drie kwalificatieduels niet lukte om te scoren. De 21-jarige aanvaller was in de laatste competitiewedstrijd van Ajax betrokken bij vier van de zes doelpunten als aangever of maker. De jonge Deen speelt het liefst als als linksbuiten maar voetbalde afgelopen weken ook regelmatig als spits van de Amsterdammers. "We zullen hard moeten werken om onszelf in scoringspositie te brengen en kansen te creëren en uiteraard moeten we ze beter benutten", blikte Olsen vooruit.

De Denen hebben de statistieken mee. Ze wonnen de laatste vier duels met Zweden. Hamrén is desondanks optimistisch: "Mijn gevoel zegt dat ons moment is aangebroken."

Beide ploegen hebben problemen op het middenveld door blessures. De Denen missen Pione Sisto and Leon Andreasen en bij Zweden ontbreken Albin Ekdal en Pontus Wernbloom (ex-AZ). De play-off begint zaterdag met een wedstrijd in Stockholm. Drie dagen later wordt de strijd beslist in Kopenhagen.

Grote belangen bij Zweden-Denemarken
Grote belangen bij Zweden-Denemarken (Foto: ANP)