Vroegtijdige uitschakeling dreigt voor Afrikaanse toppers in kwalificatie WK

Op vrijdag werden de meeste heenwedstrijden gespeeld in de tweede ronde van de kwalificatie van het wereldkampioenschap voetbal in Afrika. Veertig landen bepalen in twintig tweekampen wie er naar de groepsfase gaat. Er zijn nog heel wat stunts mogelijk.

Ghana bleef op bezoek op de Comoren steken op 0-0. De Ghanezen staan dertigste op de FIFA-ranking en de Comoren staan 177e. Ook Nigeria op bezoek bij Swaziland wist het net niet te vinden.

Zuid-Afrika deed goede zaken door in Angola met 1-3 te winnen. Bij Zuid-Afrika had Ajax-middenvelder Thulani Serero een basisplaats, hij werd tien minuten na rust vervangen. Angola kwam na twee minuten wel op 1-0, maar een kwartier later door treffers van Tokelo Rantie en Thamsanqa Gabuza was het al 1-2. Andile Jali, speler van KV Oostende, benutte na rust een strafschop voor 1-3.

Senegal moest flink aan de bak tegen Madagascar om een 2-0 achterstand weg te werken. Moussa Konate en Sadio Mane zorgden dat in de tweede helft een afgang voorkomen werd en het er 2-2 op het scorebord kwam te staan.

Er zijn zaterdag nog enkele heenwedstrijden te spelen. Zo moet Algerije nog naar Tanzania. Zondag en dinsdag zijn de returns. Alleen de winnaars van de tweekampen plaatsen zich voor de groepsfase en houden zicht op het eindtoernooi.