FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 15 juli 2015

Tent bij hospice Bobbi Kristina Brown

De hospice waar Bobbi Kristina Brown al een paar weken verblijft, is voorzien van een grote witte tent voor de deur. Hierdoor is de ingang van de instelling vanaf de straat niet meer te zien, weet website TMZ. Volgens TMZ is de tent bedoeld om paparazzi weg te houden.

De dochter van Bobby Brown en de overleden zangeres Whitney Houston raakte eind januari in coma nadat ze bewusteloos werd aangetroffen in de badkuip van haar huis in Atlanta. Vorige maand werd ze overgebracht naar de hospice.

Volgens eerdere berichten maakt de familie van de 22-jarige Amerikaanse zich op voor haar overlijden.

Tent bij hospice Bobbi Kristina Brown
Tent bij hospice Bobbi Kristina Brown (Foto: ANP)

Close-ups Pluto zijn binnen

Pluto heeft weer wat minder geheimen voor de mens. Woensdagavond bracht NASA de eerste close-upfoto's van de mysterieuze dwergplaneet naar buiten. Daarop zijn onder meer ijsbergen te zien en scherpe beelden van Pluto's grootste maan Charon.

De foto's tonen een relatief 'jonge' bergketen op Pluto, niet ouder dan 100 miljoen jaar, schrijft NASA in een begeleidend bericht. De toppen reiken tot 3500 meter hoog. NASA is in de wolken met de foto's. 'De beelden overtreffen al onze verwachtingen', zei een woordvoerder van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie.

New Horizons
Dinsdag maakte de ruimtesonde met de naam New Horizons contact met de aarde. Hij was toen al bijna tien jaar onderweg. De sonde vloog op dat moment langs Pluto en maakte urenlang opnames van zijn omgeving.

New Horizons is de eerste missie naar de dwergplaneet, die pas in 1930 werd ontdekt. Na zijn bezoek aan Pluto vliegt de New Horizons door. Rond 2047 bereikt hij de rand van ons zonnestelsel. Het is niet bekend of hij dan nog werkt.

Close-ups Pluto zijn binnen
Close-ups Pluto zijn binnen (Foto: ANP)

Lens voor vier jaar naar Sunderland

Jeremain Lens heeft in Sunderland een nieuwe club gevonden. De Nederlandse vleugelaanvaller komt over van Dinamo Kiev waarvoor hij een jaar gespeeld heeft. De onrust in Oekraïne en het weer in beeld komen voor het Nederlands elftal hebben hem naar de ploeg van Dick Advocaat gebracht.

Lens: "Ik ben blij dat ik in de Premier League kan spelen. Ik heb Sunderland het afgelopen seizoen gevolgd. Dit is een goede ploeg. Ik zag de derby tegen Newcastle en vond het publiek geweldig."

Advocaat is blij dat hij de oud-speler van onder meer PSV vast heeft gelegd. "Lens is een ervaren speler. Hij heeft meer dan dertig interlands gespeeld. En ik heb al bij PSV en AZ met hem gewerkt."

De 27-jarige Lens was na het EK van 2012 bijna vaste waarde in het Nederlands elftal en kwam vorig jaar tijdens het WK in Brazilië tweemaal in actie. Daarna raakte de aanvaller buiten beeld, maar afgelopen juni werd hij toch weer opgeroepen. Met zijn overstap naar Sunderland hoopt hij bij de nieuwe bondscoach Danny Blind in beeld te komen.

Ex-bondskanselier Kohl is er slecht aan toe

Het gaat niet goed met de voormalige Duitse bondskanselier Helmut Kohl. De 85-jarige staatsman lijdt aan complicaties na een heupoperatie. Dat hebben zijn medewerkers gemeld.

Kohl werd in mei in het ziekenhuis opgenomen voor de operatie. Ook toen verscheen het bericht dat zijn toestand kritiek zou zijn, maar dat werd al snel weersproken. De CDU-politicus verblijft nu nog steeds in het ziekenhuis. Dit leidt tot speculaties over de ernst van de aandoeningen. Recent meldde een Duits medium per ongeluk dat hij was overleden.

Een woordvoerder van Kohl noemde diens toestand woensdag voor het eerst 'ernstig'. Maar de ex-bondskanselier herstelt naar verwachting wel. Helmut Kohl leidde de Bondsrepubliek Duitsland van 1982 tot 1998.

Ex-bondskanselier Kohl is er slecht aan toe
Ex-bondskanselier Kohl is er slecht aan toe (Foto: ANP)

Uitslagen tweede voorronde Champions League 15/07/2015

Afgelopen dinsdag werden er al twaalf wedstrijden gespeeld in de tweede voorronde van de Champions League. Vanavond werden er nog eens vijf wedstrijden afgewerkt. In dit bericht de uitslagen van de gespeelde wedstrijden van vanavond.

De returns zijn volgende week dinsdag en woensdag. Aanstaande vrijdag is al de loting voor de derde voorronde. Namens Nederland zit AFC Ajax dan in de koker. Ajax is geplaatst en zal worden gekoppeld aan Young Boys, Sparta Praag, Fenerbahçe, Panathinaikos of Rapid Wien.  

Uitslagen tweede voorronde Champions League - heenduels 

Thuis Uit Uitslag (ruststand)
Qarabag Agdam (Aze) FK Rudar (Mon) 0-0 (0-0)
Malmö FF (Zwe)

Zalgiris Vilnius (Lit)

0-0 (0-0)
BATE Borisov (WRu) Dundalk (Ier) 2-1 (2-1)
Celtic (Sch) Stjarnan (IJs) 2-0 (1-0)
Dinamo Zagreb (Kro) CS Fola Esch (Lux) 1-1 (1-1)

Muis zet moskee op stelten: 81 gewonden

Grote consternatie in de Hassan II-moskee in de Marokkaanse stad Casablanca. Daar raakten 81 mensen maandag gewond nadat er paniek uitbrak. De reden bleek een doodsimpele muis, meldt Metro.be.

De grootste moskee van Marokko zat volgens het persagentschap MAP afgeladen vol voor de Waardevolle Nacht, een belangrijk moment tijdens de ramadan. Tijdens het gebed sprong een muis op de voet van een vrouw. Zij raakte hierdoor in paniek. Dat veroorzaakte opschudding bij de andere vrouwen in de buurt, waardoor er plots een stormloop naar de uitgang ontstond.

Tijdens die stormloop raakten maar liefst 81 mensen gewond. Het gaat vooral om lichte verwondingen, zoals ontwrichtingen of breuken. Een zwangere vrouw liep echter een dubbele beenbreuk op in het gedrang. Zij werd overgebracht naar het ziekenhuis en blijft nog een tijdje onder medisch toezicht.

Boer gebruikt sekspop

Een boer uit Schotland heeft wel een hele lekkere unieke oplossing bedacht tegen zijn hertenprobleem. Hij heeft namelijk een sekspop in het veld staan zodat de herten zijn gewassen niet meer vernietigen. Volgens de boer is de opblaasbare vrouw veel effectiever dan traditionele methoden.

"Ze doet het beter dan mijn oude vogelverschrikker die gemaakt was van een tas op het einde van een stok'', zegt David Gray. Hij wilde graag iets wat meer op een echt persoon leek om de herten weg te houden, dus bestelde hij de sekspop op Amazon en zette haar op een tactische plek in het veld.

De pop schrikt dan wel herten af, maar trekt mensen juist aan die even een kijkje willen nemen naar deze naakte opblaaspop. "Er zijn veel mensen die even stoppen wanneer ze langsrijden." De pop zorgt ook voor gevaarlijke situaties. Doordat de geile automobilisten vaak nog een keertje langsrijden, is er al een paar keer bijna een ongeluk gebeurd.

Toen David aan zijn bejaarde moeder een foto van de achterkant van de pop liet zien dacht zij dat ze naar een foto van zijn dochter zat te kijken. David heeft ook ook overwogen om zijn pop aan te kleden. Zijn vrouw zegt: "David staat bekend om zijn grappen. Ik zie hem mijn kledingkast wel overvallen voor kleren voor haar, maar dat kan hij maar beter niet doen." 

FBI rolt groot hackersforum op

Met een infiltratie-operatie heeft de FBI een wijdvertakt hackersforum opgerold. Het forum, Darkode, was vooral een megasupermarkt voor handelaars in malware, gestolen creditcardgegevens, botnets en allerlei andere data en software ten behoeve van cybercriminaliteit. Ook wisselden de leden ideeën en kennis uit.

Bij het oprollen van het hackersforum kreeg de FBI hulp van opsporingsdiensten uit twintig landen, waaronder Duitsland, Groot-Brittannië, Denemarken, Israël, Brazilië en Australië. Ook Europol was erbij betrokken.

Verschillende Darkode-leden zijn gearresteerd en de FBI heeft de servers en de domeinnaam in beslag genomen, zo heeft de Amerikaanse veiligheidsdienst woensdag bekendgemaakt. Twaalf mensen zijn gepakt in de Verenigde Staten, 28 anderen in andere landen. Ook is bij diverse leden huiszoeking verricht.

Het forum had tussen 250 en 300 leden. Ze werden streng 'gekeurd' voor ze lid mochten worden, en dan nog alleen op uitnodiging.

FBI rolt groot hackersforum op
FBI rolt groot hackersforum op (Foto: ANP)

Vlam in de pan bij Grieks protest

De politie in de Griekse hoofdstad Athene heeft traangas ingezet tegen demonstranten die woensdag de straat op zijn gegaan uit protest tegen het akkoord met de Eurotop. Dat gebeurde nadat betogers brandbommen naar agenten hadden gegooid.

De demonstratie verliep in eerste instantie rustig, tot zich een groep van ongeveer tweehonderd betogers bij de protestmars voegde met schijnbaar minder vreedzame bedoelingen.

Honderden betogers vluchtten toen de relletjes uitbraken.

In het parlementsgebouw debatteert het Griekse parlement woensdagavond over het Europees akkoord. Na het debat wordt er gestemd, mogelijk is dat pas na middernacht.

Vlam in de pan bij Grieks protest
Vlam in de pan bij Grieks protest (Foto: ANP)

Weer relschoppers Schilderswijk bestraft

Zes verdachten van de rellen in de Haagse Schilderswijk begin juli zijn woensdag voor de snelrechter verschenen. Vijf van de zes kregen celstraffen, een werd vrijgesproken en voor vier van de zes was er een gebiedsverbod van een halfjaar.

Ze werden veroordeeld voor het gooien van stenen naar de politie en politievoertuigen. Geen van de veroordeelden hoeft de cel nog in, het onvoorwaardelijk deel van hun gevangenisstraf hebben ze al in voorarrest uitgezeten. De celstraffen liepen uiteen van 13 dagen (de duur van het voorarrest) tot 42 dagen, de werkstraffen van 50 tot 60 uur.

De vrijspraak was voor een 23-jarige man uit Den Haag. Tegen hem had één politieagent twee processen-verbaal opgemaakt, die met elkaar in tegenspraak waren. Een jongen van 18 uit Den Haag kreeg wel een celstraf en een werkstraf, maar geen gebiedsverbod omdat hij in de Schilderswijk woont.

Moeilijk
Twee van de verdachten hadden het moeilijk in de rechtszaal, een man van 29 uit Rotterdam en een jongen van 18 uit Den Haag. Ze raakten door emoties overmand.

De kortste straf, 13 dagen cel, was voor een 18-jarige Hagenaar. Hij bekende direct en betuigde spijt.

Vrijdag en maandag werden ook al relschoppers veroordeeld voor hun aandeel in de rellen. Die ontstonden na de dood van de Arubaan Mitch Henriquez. Hij stierf eind juni, een dag na het festival Night at the Park in het Zuiderpark. Daar kreeg hij een woordenwisseling met agenten. Toen zij hem wilden overmeesteren en de nekklem toepasten, kreeg hij geen lucht meer. Een dag later overleed hij. De vijf betrokken agenten zijn op non-actief gesteld.

Weer relschoppers Schilderswijk bestraft
Weer relschoppers Schilderswijk bestraft (Foto: ANP)

Gesink: "Bauke was me net voor"

Robert Gesink eindigde woensdag in de tweede bergrit van de Tour de France tussen de voornaamste klassementsrenners als vijftiende. "Het was een zware dag. Ik had goede benen, maar geen superbenen", meldde de kopman van LottoNL-Jumbo na de rit.

Gesink zag op de slotklim zijn landgenoot Bauke Mollema de aanval kiezen. "Hij was me eigenlijk net voor", vertelde de Achterhoeker die even probeerde naar zijn voormalig ploeggenoot toe te rijden. "Maar ik was te laat. Jammer, het was misschien een mooie 'combi' geweest. Hij reed knap door. Toen ik het gat niet dicht kreeg heb ik het maar gelaten. Ik wilde niet het risico lopen dat de andere klassementsmannen over me heen zouden komen. Bovendien: de Tour is nog lang."

Gesink staat achtste op 4.35 van klassementsleider Chris Froome. Mollema klom naar de tiende plaats en volgt op tweeënhalve minuut van zijn landgenoot.

Gesink: Bauke was me net voor
Gesink: Bauke was me net voor (Foto: ANP)

Onfortuinlijke Dempster morgen toch in Tour

Zakkari Dempster huilde na afloop van de elfde etappe in de Tour de France tranen met tuiten. De renner van Team Bora-Argon kwam 28 seconden te laat over de finish, waardoor hij morgen aanvankelijk niet meer aan de twaalfde rit mocht beginnen. Maar de organisatie van de Franse wielerronde toonde zich coulant en streek over het hart.

Dempster zou eigenlijk 45 minuten en 19 seconden langer over de etappe mogen doen, die na iets meer dan vijf uur door de Pool Rafal Majka werd gewonnen. De Australiër kwam echter 45 minuten en 47 seconden later over de finish, wat een overschrijding van de tijdslimiet betekende.

Na de finish kon Dempster zijn tranen niet bedwingen en liet ze dan ook de vrije loop. Uiteindelijk kon hij deze dus drogen, waarna morgen de rit naar Plateau de Beille wacht.

France Football: Depay grootste talent ter wereld

Memphis Depay is door het Franse tijdschrift France Football verkozen tot grootste talent ter wereld in de categorie tot en met 21 jaar. De top drie wordt gecompleteerd door Marquinhos van Paris Saint Germain en Raheem Sterling, die recent van Liverpool naar Manchester City ging.

Depay dankt deze uitverkiezing onder meer aan een prima seizoen bij PSV, wat hem enkele weken geleden zelfs een overgang naar Manchester United opleverde. In het afgelopen seizoen kwam de vleugelaanvaller tot 30 competitiewedstrijden in de Eredivisie en kwam 22 keer tot scoren.

Er staat overigens nog een Nederlander in de lijst: Jaïro Riedewald van Ajax. Zijn naam komen we tegen op de vijftiende plaats. De linksback kwam vorig seizoen 19 keer in actie, maar scoorde niet.

De top tien volgens France Football:

# Naam Club Nationaliteit
1 Memphis Depay Manchester United Nederland
2 Marquinhos Paris Saint-Germain Brazilië
3 Raheem Sterling Manchester City Engeland
4 Kurt Zouma Chelsea Frankrijk
5 Maximilian Meyer Schalke 04 Duitsland
6 Munir El Haddadi FC Barcelona Spanje
7 Martin Ödegaard Real Madrid Noorwegen
8 Bernardo Silva AS Monaco Portugal
9 Alen Halilovic FC Barcelona Kroatië
10 Julian Brandt Bayer 04 Leverkusen Duitsland

Het ooit zo grote voetbaltalent Freddy Adu (26) toe aan 12e club

Na DC United, Real Salt Lake, Benfica, AS Monaco, Belenenses, Aris, Rizespor, Philadelphia Union, EC Bahia, FK Jagodina en KuPS Kuopio wordt Tampa Bay Rowdies de twaalfde voetbalclub voor Freddy Adu. De 26-jarige Amerikaan debuteerde op zijn veertiende in de Major Soccer League en twee jaar later debuteerde hij voor zijn land. Nu gaat hij spelen bij een club uit de North American Soccer League, op het tweede Amerikaanse niveau.  

Hij speelde hiervoor bij KuPS Kuopio uit Finland. Na zes gespeelde wedstrijden maakte het voormalige wonderkind gebruik van een ontsnappingsclausule en kon zo zijn contract laten ontbinden. Bij Tampa Bay Rowdies wordt hij herenigd met trainer Thomas Rongen, die hem al eerder coachste op het WK onder 20 in 2007. 

"Freddy en ik hebben elkaar altijd gerespecteerd", aldus Rongen. "Hij is een unieke speler en zeer begaafd. Hij maakt het verschil en heeft een goede techniek. Hij kan het team beter maken." Clubeigenaar Bill Edwards schuift zijn ambities met de club en Adu niet onder stoelen of banken. "Ons doel is om van de Rowdies de succesvolste club van Noord-Amerika te maken. Dit is weer een stap in de goede richting", zegt hij op de clubwebsite.

Hartje Rome: moslim probeert meisje te executeren

Een religestoorde (en dus verwarde) man heeft in het hartje van Rome een toeriste kort gegijzeld gehouden. Vlakbij het Colosseum leek het er even op alsof de hoogtijdagen van Nero opnieuw aangebroken waren.

Middenin een drukke massa, zat Chiara lekker te chillen op een muurtje, toen ze plotseling daar vanaf getrokken werd. Voordat iemand door had wat er gebeurde zat de dame opeens op haar knieën, met een mes op haar strot gedrukt. Volgens ooggetuigen leek het erg veel op een executiefilmpje van Daesh/ISIS/IS. Alleen de oranje overall ontbrak.

De man riep allerlei onverstaanbare dingen, maar wat omstanders wel konden verstaan was het karakteristieke 'Allah Akhbar', dat hoort immers bij dit soort daden. Ook liet de man weten dat god hem gezonden had. De politie durfde niet te schieten vanwege de grote drukte.

Toen het lid van de harde kern van Mohammed de politie in de gaten kreeg, ging hij er als een haas vandoor. Later kon hij op het Piazza Venezia worden overmeesterd. Het bleek te gaan om een 33-jarige man uit Brazilië.

Chiara was in de eeuwige stad om te vieren dat haar zus haar diploma had gehaald.

Restauratie Colosseum begint in december (Novum)Vroeger was het hier al gezellig

Tour 1980: Zoetemelk wint tijdrit, Hinault pakt geel

Dit jaar 35 jaar geleden won er voor het laatst een Nederlander de Tour de France. FOK!sport blikt daarom de komende drie weken elke dag terug op een etappe van de Tour van 1980.

De elfde etappe van 1980 was een individuele tijdrit over bijna 52 kilometer en leverde wederom een Nederlandse zege op. Joop Zoetemelk toonde voor het eerst deze ronde echt zijn klasse. Zijn grote Concurrent Bernard Hinault greep weliswaar het geel maar werd toch de verliezer van de dag.

Zoetemelk was in de tijdrit van Damazan naar Laplume oppermachtig. Hij bleef zijn landgenoot Hennie Kuiper meer dan driekwart minuut voor. Hinault kampte al een aantal dagen met een knieblessure en kon zich nu niet meer verstoppen, hij werd slechts vijfde op meer dan anderhalve minuut.

Hinault nam weliswaar de gele trui van Rudy Pevenage, die de leiderstrui negen dagen mocht dragen, hij zag zijn voorsprong op Zoetemelk slinken tot slechts 21 seconden. Kuiper kijkt tegen een achterstand van anderhalve minuut aan.

De zege van Zoetemelk betekende ook alweer de negende ritzege, waarvan de zesde op rij, voor de Raleigh-ploeg van Peter Post.

Uitslag elfde etappe

# Naam Ploeg Tijd
1. Joop Zoetemelk (Ned) Ti - Raleigh 1:10'24"
2. Hennie Kuiper (Ned) Peugeot - Esso + 00'46"
3. Joaquim Agostinho (Por) Puch - Sem + 01'09"
4. Bert Oosterbosch (Ned) Ti - Raleigh + 01'12"
5. Bernard Hinault (Fra) Renault + 01'39"
6. Johan De Muynck (Bel) Splendor - Admiral + 01'44"
7. Gerrie Knetemann (Ned) Ti - Raleigh + 01'56"
8. Patrick Perret (Fra) Peugeot - Esso + 01'58"
9. Gilbert Duclos-Lassalle (Fra) Peugeot - Esso + 01'59"
10. Jean Chassang (Fra) Renault + 02'04"

Klassement na de elfde etappe

# Naam Ploeg Tijd
1. Bernard Hinault (Fra) Renault 52u02'05"
2. Joop Zoetemelk (Ned) Ti - Raleigh + 00'21"
3. Rudy Pevenage (Bel) Ijsboerke + 01'29"
4. Hennie Kuiper (Ned) Peugeot - Esso + 01'31"
5. Pierre Bazzo (Fra) La Redoute + 02'40"
6. Henk Lubberding (Ned) Ti - Raleigh + 05'03
7. Ronny Claes (Bel) Ijsboerke + 05'24"
8. Johan van der Velde (Ned) Ti - Raleigh + 06'03"
9. Patrick Bonnet (Fra) Renault + 06'13"
10. Patrick Perret (Fra) Peugeot - Esso + 06'27"

Transferoverzicht: Weer aankopen voor Van Gaal


De voorbije dagen zijn verschillende voetbalclubs weer actief geweest op de transfermarkt. In Nederland heeft PSV enkele spelers ingelijfd. In het buitenland was Manchester United vooral actief. Bastian Schweinsteiger en Morgan Schneiderlin moeten het middenveld versterken. Ook Matteo Darmian werd gehaald. Hieronder een overzicht.

Transfers Nederland

Speler Van Naar
Donovan Slijngard sc Cambuur Zalgiris
Arnaud de Greef Eendrach Aalst FC Dordrecht
Erik Falkenburg NAC Breda Willem II
Marten de Roon sc Heerenveen Atalanta Bergamo
Maxime Lestienne (Huur) Al-Arabi PSV
Davy Propper Vitesse PSV
Oscar Hiljemark PSV Palermo
Bart Buysse Cercle Brugge NEC
Bruno Uvini (Huur) Napoli FC Twente
Jonas Heymans AZ Royal Antwerp
Danilo Pantic (Huur) Chelsea Vitesse

Transfers buitenland

Speler Van Naar
Matteo Darmian Torino Manchester United
Valon Behrami Hamburger sv Watford
Lionel Carole Troyes Galatasaray
Iker Casillas Real Madrid FC Porto
Emiliano Insua Atletico Madrid VfB Stuttgart
Kevin Stewart Liverpool Swindon Town
Ciro Immobile (Huur) Borussia Dortmund Sevilla
Giampaolo Pazzini AC Milan Hellas Verona
Glen Johnson Liverpool Stoke City
Eduardo Flamengo Shakhtar Donetsk
Morgan Schneiderlin Southampton Manchester United
Bastian Schweinsteiger Bayern Munchen Manchester United
Asmir Begovic Stoke City Chelsea
Kleber FC Porto BJ Guoan
Josue (Huur) FC Porto Bursaspor
Frederic Bulot Standard Luik Reims
Robert Ibanez (Huur) Valencia Granada
Isaac Donkor (Huur) Internazionale FC Bari
Robin van Persie Manchester United Fenerbahce
Luis Pedro Cavanda Lazio Roma Trabzonspor

Jimmy Fallon wil geen trouwring meer om

Presentator Jimmy Fallon denkt er niet over zijn trouwring weer te gaan dragen. Na een ongelukje vorige maand verloor hij bijna een kootje van zijn ringvinger. De vinger is weer beter, maar de ring gaat niet meer om.

Fallon, bekend van The Tonight Show, struikelde vorige maand in de keuken van zijn huis. Hij probeerde zijn val te breken maar zijn ring kwam vast te zitten in een kleedje. Jimmy raakte gewond aan zijn vinger en lag tien dagen in het ziekenhuis.

De vinger zit er nog aan, al heeft de presentator er geen gevoel meer in. De ring raakte volgens TMZ beschadigd bij het ongeluk en wordt momenteel gerepareerd. Jimmy wil er nu nooit meer eentje dragen. Hij overweegt de ring aan een ketting te gaan dragen.

Jimmy Fallon wil geen trouwring meer om
Jimmy Fallon wil geen trouwring meer om (Foto: ANP)

Majka wint tweede Pyreneeënetappe, Mollema pakt tijd terug

Rafal Majka heeft de elfde etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De Pool van Tinkoff-Saxo was in de 188 kilometer lange etappe naar Cauterets te sterk voor zijn medevluchters. Van de klassementsrenners pakte alleen Bauke Mollema tijd terug op het geel dat stevig om de schouders van Chris Froome blijft zitten.

Het duurde lang voordat er een vluchtgroep weg was. Onder meer Lieuwe Westra, Laurens ten Dam en Steven Kruijswijk probeerden weg te komen, maar zij kregen geen ruimte. Na de tussensprint, waar Peter Sagan het groen weer overnam van Andé Greipel, kregen Steve Morabito, Serge Pauwels, Rafal Majka, Thomas Voeckler, Emanuel Buchmann, Julien Simon en Arnaud Demare wel de ruimte. Dit groepje bouwde een ruime voorsprong op, terwijl Daniel Martin en Andrij Grivko verwoede pogingen deden om het gat te dichten.

Grivko kon op de Aspin het tempo niet bolwerken, terwijl Martin het gat langzaam maar zeker dichtte met de groep van waaruit Demare weggevallen was. Voor de top kwam hij erbij. Op de volgende berg, de Tourmalet, sprong Majka weg uit het leidende groepje. Pauwels ging achter de Pool aan die eerst de Tourmalet als eerste rondde en later naar de finish op Cauterets soleerde. Pauwels kon het echter niet bolwerken en werd op de slotklim nog voorbijgereden door Martin en Buchmann.

De favorieten hielden zich lang rustig. Op de Tourmalet werd al snel duidelijk dat enkele Franse favorieten door het ijs zakten en ook dat Joachim Rodríguez niet in goeden doen was. Toch duurde het pas tot de Cauterets tot er enige tekening in de strijd kwam. Mollema ging in de aanval en pakte tien seconden terug op het groepje met onder meer Froome, Nairo Quintana en Robert Gesink. De winnaar van vorig jaar, Vincenzo Nibali, kon wederom het tempo niet bijbenen en verloor een minuut.

In de top van het klassement deden zich weinig verschuivingen voor. Froome heeft een voorsprong van 2.52 minuten op Tejay van Garderen, terwijl Quintana op 3.09 minuten derde staat. Alejandro Valverde verkleinde zijn achterstand met twee tellen en is vierde op 3.59 minuten. Robert Gesink is op plaats acht op 4.35 minuten achterstand de beste Nederlander. Mollema sloop door zijn actie de top tien binnen en staat nu tiende op 7.05 minuten van het geel.

De toekomstplannen van Microsoft

Satya Nadella is sinds 2014 de directeur van Microsoft. In een interview met ZDNet gaf hij interessante informatie over de toekomstige plannen van Microsoft. Hij heeft het onder andere over je telefoon als pc, GigJam en HoloLens.

In het verleden heeft Microsoft de fout gemaakt om de pc te zien als het vertrekpunt van alles. Dat concept bleek al snel achterhaald te zijn. Nu draait het allemaal om de smartphone, maar Nadella beseft ook dat dit snel kan veranderen. Om deze uitdaging te ondervangen pakt Microsoft het anders aan.

Nadella op de praatstoel 

Overal Microsoft
Microsoft wil overal aanwezig zijn in de maatschappij bij zoveel mogelijk eindgebruikers. De eindgebruiker kan een student zijn, maar ook een bedrijf en Nadella wil producten maken die iedereen kan gebruiken. Dit strekt zich ook uit naar mobiele apparaten. Ondanks het feit dat Microsoft heeft besloten slechts twee Windows Phones per jaar te lanceren, betekent dit dus niet dat zij zich terugtrekken van de mobiele markt. Het idee is om iedere mobiele gebruiker te laten werken met software van Microsoft, waarbij zij steeds vaker hun Microsoft Account (MSA) gebruiken. Het lijstje van applicaties waar Nadella specifiek aan denkt als het gaat om mobiele dominantie, zijn Skype, Outlook, Wunderlist (een concurrent van Evernote, waarmee je lijstjes en notities kan maken en delen) en Sunrise (agenda app en directe concurrent van iCloud Calender en Google Agenda) met op de achtergrond de One Cloud van Office 365 en de identiteitsmanagementsoftware van Azure Active Directory. De meeste van deze applicaties draaien gewoon op iOS. Op de iPhone is Outlook zelfs het beste programma om je Gmail en je Exchange mee te benaderen.

Je telefoon als pc
Nadella denkt dat de opzet om Windows 10 te laten draaien op pc’s en mobiele apparaten Microsoft het grote voordeel geeft ten opzichte van Apple. Apple zit namelijk met de verschillen tussen Mac OS en iOS. [Dit is wat Satya Nadella zegt en niet iemand van de redactie van FOK! Let daarop in de reacties alsjeblieft.]

Een van de stokpaardjes wordt `Continuum for Phones`. Hiermee kun je een Windows Phone aansluiten op een beeldscherm en laten functioneren als een pc. Een toetsenbord en muis kunnen draadloos via Bluetooth worden toegevoegd. Voor ontwikkelaars komen er tools om hun applicaties hiermee te laten werken. Zoals reeds bekend kunnen Windows Phones met Windows 10 in de toekomst ook Android en iOS apps draaien. In principe kunnen Android- en iOS-apps ook schaalbaar worden gemaakt. Apple zet in op Continuity, waarmee gebruikers naadloos kunnen wisselen tussen iPad, iPhone en Mac. Microsoft laat de consument hetzelfde apparaat gebruiken in meer verschillende situaties. Het feit dat je met een Windows Phone toegang hebt tot alle verschillende soorten apps is natuurlijk ook interessant.

Microsoft zet in op drie categorieën Windows Phone.

  1. Het vlaggenschip met alle toeters en bellen, zoals Continuum.
  2. Het zakenmodel met toegepaste bedrijfssoftware, workflowsynchronisatie en extra beveiliging
  3. Het budgetmodel voor Skype en Office voor mensen die voor het eerst een smartphone gebruiken.

Een grote familie
Op dit moment heeft Windows Phone slechts drie procent van de smartphone-markt in handen. De flexibiliteit die Microsoft aanbiedt kan de verhouding flink verschuiven, maar dat is niet eens het uitgangspunt. Nadella kijkt voornamelijk naar de samenwerking tussen een miljard desktop pc’s, Xbox, HoloLens en Band (concurrent van de Apple Watch).

Microsoft Band

Het is het grote geheel van een apparaten-familie. Windows 10 betekent niet meer gebonden zijn aan een form factor, maar één besturingssysteem dat naadloos overloopt tussen grote en kleine hardware. Software wordt dus niet ontwikkeld voor drie procent van de smartphones, maar voor de gehele familie. Dat maakt het ontwikkelen voor Windows 10 een stuk interessanter, dan het programmeren voor bijvoorbeeld `slechts Android`. Een app die in de Windows Store beschikbaar is, komt ook meteen via het Startmenu onder de aandacht van alle desktopgebruikers. Daarnaast is de app ook meteen beschikbaar voor Xbox en HoloLens.

Als bedrijven geen Windows-apparaten willen maken, dan doet Microsoft dat zelf. Nadella denkt niet dat het zo ver komt, maar houdt wel rekening met dit scenario.

HoloLens
De eerste versie van Microsoft HoloLens is voornamelijk gericht op bedrijven en industriële toepassingen. Nadella denkt daarbij aan gezondheidszorg, ziekenhuizen en verkoopafdelingen.

Qua gaming wil Microsoft met HoloLens een nieuw genre te creëren, namelijk mixed reality. Om dit te promoten hebben ze een groot gamesucces nodig en daarom is Minecraft indertijd gekocht. Het is een hit op pc, console, iOS en Android. Naast bedrijfstoepassingen en gaming is er ook een brede focus op entertainment. Helaas moeten de consumententoepassingen wachten op ten minste de tweede versie van HoloLens.

Windows wil samenwerken
Nadella ziet Windows als een open platform dat graag met andere bedrijven samenwerkt om betere producten te maken. Veel producten draaien op Windows en met samenwerking worden deze alleen maar beter. Daarom werken ze al nauw samen met bijvoorbeeld Adobe en Dropbox. Ook ziet Nadella mogelijkheid om op Azure- en Office-gebaseerde producten samen met anderen te ontwikkelen. Als voorbeeld noemt hij Salesforce, een bedrijf dat je verkoopadministratie in de cloud kan zetten. Zij werken nu al veel samen met Microsoft.

 

Nadella wil graag samenwerken met Google. Op dit moment is er geen YouTube op Windows Phones en dat is een groot gemis. Nadella ziet daarnaast de kennis en kunde van Google-ontwikkelaars graag toegepast op applicaties die zij kunnen ondersteunen.

GigJam
Een ander stokpaardje waar Nadella veel van verwacht is GigJam. GigJam is een applicatie waarmee je stukjes informatie kunt verzamelen uit verschillende andere programma's en delen met collega's. Met behulp van Cortana (de ingebouwde spraakgestuurde assistent van Microsoft) kun je informatie uit databases, e-mails, agenda's et cetera met elkaar verbinden, aantekeningen erbij zetten en doorsturen. Het is Groove, OneNote en meer in een pakket.

GigJam werkt op Windows 10, Android, iOS en Mac OS. Je kunt dus iedereen tegelijk bereiken, wat hun favoriete platform ook mag zijn.

GigJam Het idee achter GigJam kwam niet alleen van wensen van de consument . Het is wat Microsoft denkt waar de consument in de directe toekomst behoefte aan heeft.

Ten slotte
Satya Nadella is een gedreven man met veel ideeën en idealen. De toekomst voorspellen is niet zo makkelijk als het soms lijkt en we zijn benieuwd in hoeverre deze strategie succesvol is. Voor de nieuwsgierige lezers, Nadella gebruikt zelf een Windows Phone 830.

Dumoulin denkt aan Vuelta

Als zijn herstel volgens plan verloopt hoopt Tom Dumoulin te kunnen starten in de Ronde van Spanje. Dat zei de Limburger van Giant-Alpecin woensdag bij de NOS. Dumoulin ging vorige week maandag op weg naar de Muur van Hoei onderuit en moest met een breuk in het schoudergewricht de Tour verlaten. Voor zijn herstel staat zo'n zes weken.

"Het oorspronkelijke plan was dat ik na de Tour zou starten in de Eneco Tour en daarna naar wedstrijden in Canada zou toewerken. De Eneco Tour gaat sowieso niet lukken, waardoor nu de Vuelta een optie is. Maar dat kan alleen als het herstel geen vertraging oploopt", aldus Dumoulin, die had gehoopt in de rit naar Hoei een greep naar de gele trui te kunnen doen. "Ik heb ontzettend gebaald, zeker toen ik de uitslag zag. Het was heel reëel dat ik het daar goed had gedaan." De Ronde van Spanje begint op 22 augustus.

Sagan neemt groene trui over van Greipel

Peter Sagan zal hoogstwaarschijnlijk na de elfde etappe de groene trui weer in ontvangst mogen nemen. De Slowaakse sprinter moest het groen gisteren nog afstaan aan André Greipel, maar kon vandaag met zijn tweede plek in de sprint weer tien punten goedmaken.

Na afloop van de tiende etappe moest Sagan nog genoegen nemen met een zevende plek, terwijl Greipel met een derde plek genoeg had om de leiding in het puntenklassement over te nemen. Vandaag slaagde de Duitser er echter niet in om zijn voorsprong te behouden en moest na de sprint uiteindelijk genoegen nemen met een negende plek. Omdat Greipel niet bij de top wordt verwacht aan het einde van de etappe is de kans groot dat hij het groen weer moet afstaan.

Sagan neemt groen weer over van Greipel
Sagan neemt groene trui over van Greipel (Foto: ANP)

OVV zwijgt over bericht neerschieten MH17

De Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) wil niet ingaan op berichtgeving van CNN, die meldt dat het erop lijkt dat pro-Russische rebellen verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van de MH17 vorig jaar. CNN meldt dit op basis van maar één bron, die het conceptrapport over het onderzoek van de OVV naar de oorzaak van de ramp zou hebben ingezien.

Volgens CNN-bronnen dichtbij het onderzoek staat in het conceptrapport ook gespecificeerd met wat voor raket de MH17 is neergehaald en het traject dat die raket heeft afgelegd. Ook zou duidelijk zijn waar de raket is afgevuurd en wie controle had over dat betreffende gebied.

Een woordvoerder van de OVV zegt dat er niet wordt gereageerd op het bericht, omdat het gaat om een vertrouwelijk conceptrapport. Het is de verwachting dat het eindrapport in de eerste helft van oktober worden gepubliceerd.

Inmiddels wordt bijna algemeen aangenomen dat het vliegtuig van Malaysia Airlines is neergehaald met een BUK-raket.

OVV zwijgt over bericht neerschieten MH17
OVV zwijgt over bericht neerschieten MH17 (Foto: ANP)

Nepal leidt in sneltreinvaart mensen op voor wederopbouw

Nepal gaat zo'n 50.000 mensen opleiden om de schade te herstellen van de verwoestende aardbevingen in april en mei. Dat zei de Nepalese minister van Financiën woensdag bij de presentatie van de staatsbegroting.

In een speciaal programma worden onder andere timmerlieden, loodgieters, metselaars en elektriciens opgeleid die in het land aan het werk gaan. Het is de grootste lesprogramma ooit in het land.

Volgens minister Ram Sharan Mahat Mahat heeft Nepal omgerekend ongeveer 6 miljard euro nodig voor de wederopbouw. Door de aardbevingen kwamen bijna negenduizend mensen om.

Nepal leidt mensen op voor wederopbouw
Nepal leidt mensen op voor wederopbouw (Foto: ANP)

Nederland helpt im- en export Gaza met nieuwe scanner

Nederland geeft de Palestijnse Autoriteit een nieuwe scanner om meer in- en uitvoer van goederen uit Gaza mogelijk te maken. "Dat is goed voor de mensen in Gaza. Tegelijkertijd wordt rekening gehouden met de legitieme Israëlische veiligheidszorgen", aldus minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) woensdag.

Met zo'n scanner kunnen containers op hun inhoud worden gecontroleerd. Er staat al langer een door Nederland gedoneerde scanner bij een grensovergang tussen Gaza en Israël. Ook wordt de plaatsing van scanner bij de grens tussen de Westelijke Jordaanoever en Jordanië voorbereid.

Israël en de Palestijnse Autoriteit willen veel meer handel mogelijk maken voor Gaza en daarom komt er nu nog één voor Gaza, aangeboden op verzoek van zowel de Palestijnse Autoriteit als de Israëlische regering.

Twee-statenoplossing
Nederland vindt het "cruciaal" dat Israël meer export toelaat vanuit de Palestijnse gebieden. "Als het goed gaat met de welvaart in Gaza draagt dit bij aan een klimaat waarin onderhandelingen over een twee-statenoplossing mogelijk zijn",denkt Koenders.

Nederland gaf in 2012 de eerste scanner. "Zowel de Palestijnse Autoriteit als Israël is het er over eens dat de eerste scanner doorslaggevend is geweest voor hervatting van het handelsverkeer tussen beide gebieden"', zegt Koenders.

Afhandeling
Sinds het plaatsen van de eerste scanner is het aantal vrachtwagens dat per dag vanuit Gaza de grens over gaat, gestegen van 200 naar 530. Daarbij gaat de afhandeling aan de grens sneller .

De nieuwe scanner wordt eigendom van de Palestijnse Autoriteit, maar bediend door Israël.

Bloedbad in Amerika voorkomen: echte wapens op filmset

Ongeveer dertig kinderen die figureerden in een gevechtsscène voor een Amerikaanse sciencefictionfilm zouden op het nippertje zijn behoed voor een bloedbad. Een anonieme klokkenluider riep snel de Internationale Vereniging van Theaterpodium-Personeel te hulp toen hij op de eerste opnamedag in Lindale zag dat dertig kinderen door circa honderd onvoorbereide volwassen figuranten werden aangevallen met echte metalen staven, bijlen sikkels en machetes, meldde de website Deadline.com.

Bij de chaotische scènes zwaaiden volwassen figuranten met hun scherpe wapens en kettingen wild om zich heen. De vereniging en de autoriteiten hebben snel ingegrepen om het gevaar te stoppen. Op de tweede opnamedag was er daarom voor plastic en rubberen wapentuig gezorgd.

De opnames zijn in en rond een verlaten fabriek in Lindale voor de filmserie Allegiant gebaseerd op de boekentrilogie Divergent van Veronica Roth. Daarin zijn onder anderen Shailene Woodley, Zoë Kravitz en Naomi Watts te zien.

Kinderen in gevaar door wapens op filmset
Kinderen in gevaar door wapens op filmset (Foto: ANP)

GeenStijl haalt geld op voor schietende agent

Weblog GeenStijl heeft woensdag in enkele uren tijd ruim 6000 euro opgehaald voor een agent die een dag eerder werd veroordeeld omdat hij in 2012 een vluchtende inbreker in zijn been schoot. Ruim 600 mensen deden een donatie via de website World of crowdfunding, bleek 's middags uit de tussenstand.

De rechtbank in Den Bosch veroordeelde de 44-jarige politieman uit Veghel voor zware mishandeling. Hij had niet mogen schieten toen de inbreker over de schutting klom, want er was geen sprake van geweld of een dreigende situatie en de bewoners waren niet thuis. De rechter had wel enig begrip voor het handelen van de agent. Hij kreeg daarom geen gevangenisstraf, maar alleen een voorwaardelijke geldboete.

Wel moet de politieman de inbreker een schadevergoeding betalen van 2351,05 euro. GeenStijl vindt dat "nergens op slaan"en begon de inzamelingsactie.

GeenStijl haalt geld op voor schietende agent
GeenStijl haalt geld op voor schietende agent (Foto: ANP)

Spanje legt Grieks plan voor aan parlement

Hoewel formeel geen toestemming is vereist, zal het Griekse reddingsplan ter goedkeuring worden voorgelegd aan het Spaanse parlement. Dat maakte de Spaanse premier Mariano Rajoy woensdag bekend.

Volgens Rajoy worden er een hoop garanties geëist van de Spaanse belastingbetalers en is het daardoor niet meer dan logisch dat het parlement om goedkeuring wordt gevraagd.

Regeringspartij PP van Rajoy heeft overigens de absolute meerderheid in het parlement. Het is nog niet bekend wanneer het debat over het Griekse steunpakket zal plaatsvinden.

Spanje legt Grieks plan voor aan parlement
Spanje legt Grieks plan voor aan parlement (Foto: ANP)

Griekse banken ook donderdag nog dicht

De banken in Griekenland blijven ook donderdag nog zeker dicht. Dat maakte het ministerie van Financiën woensdag bekend.

Maandag werd gemeld dat de banken zeker nog tot en met woensdag gesloten blijven. De financiële sector van Griekenland zit sinds maandag 29 juni op slot, om het faillissement van de banken te voorkomen. Zij dreigden ten onder te gaan omdat Grieken massaal hun geld van hun rekeningen haalden, vanwege de vrees dat Griekenland uit de eurozone zou worden gestoten.

De noodsteun die de banken met goedkeuring van de Europese Centrale Bank kunnen krijgen was niet voldoende om die uitstroom te compenseren. Ook de beurs is dicht.

Griekse banken ook donderdag dicht
Griekse banken ook donderdag dicht (Foto: ANP)

'Rente VS dit jaar nog omhoog'

De rente in de VS gaat waarschijnlijk nog dit jaar omhoog. Dat zei Janet Yellen, president van de Amerikaanse centrale bank, woensdag. Volgens de topvrouw van de Fed zijn de ontwikkelingen op en de vooruitzichten voor de arbeidsmarkt daarvoor goed genoeg.

Het belangrijkste rentetarief in de VS is in 2006 voor het laatst verhoogd en staat al sinds 2008 op het historisch lage niveau van 0 tot 0,25 procent. "Als de economie zich ontwikkelt zoals we voorzien, is het gepast om de rente op enig moment dit jaar te verhogen", aldus Yellen.

De Fed rekent op een aan kracht winnend herstel van de economie en een geleidelijke daling van de werkloosheid.

Yellen ziet ruimte voor rentestap dit jaar
Yellen ziet ruimte voor rentestap dit jaar (Foto: ANP)

15-jarige zoon van Nick Cave overleden na val van rots

De vijftienjarige zoon van zanger Nick Cave is dinsdag overleden na een val van een rots. Dat meldt BBC News.

Arthur Cave werd na zijn val in het Engelse Brighton ernstig gewond aangetroffen en naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij aan zijn verwondingen.

"Onze zoon Arthur is dinsdagavond overleden", lieten Nick en zijn vrouw Susie weten in een verklaring. "Hij was onze prachtige, vrolijke en lieve jongen. Wij vragen om de privacy die ons gezin nodig heeft om in deze moeilijke tijd het verlies te verwerken."

De Australische zanger werd bekend met de groep The Birthday Party en later Nick Cave and the Bad Seeds. Hij schreef ook enkele romans. Hij woont al jaren in Groot-Brittannië.

15-jarige zoon van Nick Cave overleden
15-jarige zoon van Nick Cave overleden (Foto: ANP)

'Festivalganger beter informeren over drugs'

Het kabinet moet, nu het festivalseizoen is losgebarsten, meer werk maken van voorlichting over drugsgebruik. Dat vinden D66-Kamerleden Vera Bergkamp en Magda Berndsen. Vooral voorlichting aan buitenlandse toeristen schiet tekort, aldus het tweetal.

"Nederland doet het goed als festivalland. Drugsgebruik onder festivalbezoekers komt voor en daarom is het van belang om de gezondheidsrisico's voor iedereen zo beperkt mogelijk te houden. Goede voorlichting, vooral ook richting het groeiend aantal buitenlandse festivalbezoekers, is daarom van groot belang. Staatssecretaris Martin van Rijn heeft hier nog een slag te maken", zegt Bergkamp.

Buitenlandse toeristen zijn niet altijd even goed op de hoogte van de risico's van "recreatief" drugsgebruik, zeggen de twee. "Vanwege het vaak grote taboe in eigen land durven ze soms niet naar voorlichtingsstands te gaan en zijn ze zelfs terughoudend om een EHBO post te bezoeken als ze onwel worden. De voorlichting die er is richt zich met name op de Nederlandse festivalbezoekers. Dat is helaas niet voldoende."

Ook de voorlichting over de gevolgen van het meesmokkelen van bijvoorbeeld een paar xtc-pillen moet beter. Vorig jaar konden festivalbezoekers kiezen: of direct een boete betalen of op een later moment voorkomen. Met de boete zit je echter ook meteen aan een strafblad. "Ze werden niet voorgelicht over hun keuze. Dat moet dit jaar beter, zodat iedereen duidelijk de juridische gevolgen van hun keuze overziet", aldus Berndsen.

'Festivalganger beter informeren over drugs'
'Festivalganger beter informeren over drugs' (Foto: ANP)

Zelfs golfer Spieth heeft ontzag voor St. Andrews

Golfer Jordan Spieth lijkt voor niets of niemand bang. De 21-jarige Texaan won dit jaar al de Masters en de US Open en is deze week de topfavoriet in het Brits Open. Maar voor de baan waar de befaamde major dit jaar wordt gespeeld, de 'Old Course' in het Schotse St. Andrews, heeft het supertalent groot ontzag. "Ik ben me zeer bewust van de historische betekenis van St. Andrews. Hier wordt al eeuwen golf gespeeld, nog voor Amerika was ontdekt. Dit is zonder twijfel de beroemdste baan in onze sport", zei Spieth in aanloop naar de 144e editie van het Brits Open.

Spieth voelt het ook als hij over de baan loopt. "Als je laatste negen holes speelt en terugloopt richting het stadje, dan proef je die geschiedenis. Het is een geweldige ervaring", aldus de Amerikaan, die door velen als de opvolger van icoon Tiger Woods wordt gezien. Woods veroverde op dezelfde leeftijd zijn eerste majortitel en heeft er daarna nog dertien gewonnen.

Spieth kan deze week echter in St. Andrews al iets presteren dat zijn illustere landgenoot nooit heeft gedaan. Hij kan de eerste speler worden na Ben Hogan in 1953 die de eerste drie majors van het jaar op zijn naam zet: Masters, US Open en Brits Open. Een zege op St. Andrews brengt hem ook al op de eerste plaats van de wereldranglijst, want de huidige nummer aanvoerder, de Noord-Ier Rory McIlroy, ontbreekt op het Brits Open wegens een enkelblessure.

Maar Spieth heeft een groter doel. Hij wil de eerste golfer ooit worden die een grand slam haalt, dus alle vier de majors in één jaar wint. "Hopelijk lukt het me dit jaar al, maar over veertig jaar mag het ook. Ik zie het als de ware uitdaging voor een golfer die alle aspecten van spel beheerst", zei hij tegen Sky Sports. Eerst maar eens de lastige holes op de baan van St. Andrews bedwingen: "De bal rolt hier verder door dan op de banen in Amerika, dus je moet heel goed de afstand inschatten. Dus vaker een ijzer gebruiken bij de afslag. En verder vooral de bunkers vermijden."

Zelfs Spieth heeft ontzag voor St. Andrews
Zelfs Spieth heeft ontzag voor St. Andrews (Foto: ANP)

Patricia Paay: Adam blijft verleden tijd

Patricia Paay had dinsdag een gezellige dag met haar ex Adam Curry in Amsterdam, zo bleek uit een foto van de twee die zij op Facebook zette. Maar een nieuwe romance tussen de twee zit er niet in, zegt Patricia tegen Bekende Buren.

De twee trokken flink de aandacht toen ze samen het Amsterdamse Apollo Hotel binnenstapten om te lunchen, vertelt de bejaarde. "Het hele restaurant stond gelijk op zijn kop. André van Duin zat er ook, maar niemand had op dat moment nog belangstelling voor hem."

Patricia zegt dat zij en Adam weer goed met elkaar kunnen opschieten. "Maar het is helemaal geen begin van ook maar iets, dat op een relatie lijkt. Welnee, dat is en blijft verleden tijd."

De twee waren ruim twintig jaar getrouwd. In 2009 werd bekend dat ze gingen scheiden. Curry trouwde in 2012 met Micky Hoogendijk maar is sinds begin dit jaar weer vrijgezel.

Patricia Paay: Adam blijft verleden tijd
Patricia Paay: Adam blijft verleden tijd (Foto: ANP)

'Jennifer Lawrence verloofd met Chris Martin'

Chris Martin mag dan nog maar net gescheiden zijn van Gwyneth Paltrow, hij staat al klaar om opnieuw te trouwen. Volgens OK! Magazine heeft hij Jennifer Lawrence een huwelijksaanzoek gedaan. De actrice zei ja, meldt een bron aan het blad.

De twee zouden inmiddels officieel verloofd zijn en op korte termijn een bruiloft plannen in Napa, waar onder anderen Brad Pitt, Angelina Jolie en Kate Hudson voor worden uitgenodigd.

Jennifer wil volgens de bron graag een kind, iets waar de Coldplay-zanger geen bezwaar tegen zou hebben. "Chris vindt het idee om opnieuw vader te worden heel spannend", aldus de insider.

Nadat Jennifer en Chris vorig jaar iets met elkaar kregen, werd in oktober bekend dat ze uit elkaar waren. Daarna verschenen regelmatig berichten dat ze weer opnieuw samen gezien waren. De scheiding van Chris en Gwyneth Paltrow is in april afgerond, een jaar nadat ze bekendmaakten uit elkaar te gaan.

'Jennifer Lawrence verloofd met Chris Martin'
'Jennifer Lawrence verloofd met Chris Martin' (Foto: ANP)

Meer slachtoffers ontdekt bij Duitse verpleger

In het onderzoek naar een serie moorden door een Duitse verpleger heeft de politie bij tien opgegraven stoffelijke resten verdachte omstandigheden ontdekt. Bij onderzoek van de lijken werd een hartmedicijn aangetroffen dat de verpleger ook bij andere moorden had gebruikt. Bij elkaar werden 29 overleden mensen opgegraven in de plaatsen Delmenhorst en Gandderkesee ten weste van Bremen in de deelstaat Nedersaksen.

De verpleger, Niels H., is al tot levenslang veroordeeld voor de moord op zeker drie patiënten van het ziekenhuis waar hij werkte in het stadje Delmenhorst. Tegenover een psychiater heeft H. toegegeven dat hij in werkelijkheid de dood van ongeveer dertig patiënten op zijn geweten heeft.

De Duitse politie wil uiteindelijk ongeveer tweehonderd lijken laten opgraven om te onderzoeken. H. wordt ook in verband gebracht met sterfgevallen in andere klinieken waar hij heeft gewerkt, in Oldenburg en Wilhemshaven.

Meer slachtoffers ontdekt Duitse verpleger
Meer slachtoffers ontdekt Duitse verpleger (Foto: ANP)

Brussel scherpt regels CO2-handel aan

Om het klimaat te beschermen wil de Europese Commissie de handel in CO2 aanscherpen. Het is een van de voorstellen in een pakket maatregelen rond energie, dat de Europese Commissie woensdag naar buiten bracht.

Bedrijven kunnen hun uitstoot van CO2 afkopen met emissierechten, maar er zijn te veel rechten in de markt waardoor de prijs ervan laag is. Dit stimuleert bedrijven onvoldoende om hun uitstoot te verminderen en dus moet het huidige systeem (ETS genaamd) worden aangescherpt.

Vanaf 2021 neemt de totale hoeveelheid emissierechten met 2,2 procent per jaar af, tegenover 1,74 procent tot 2020. Ook komen er minder uitzonderingen voor sectoren, stelt Brussel voor.

Doel
Europa heeft zich ten doel gesteld dat de uitstoot van CO2 in 2030 met 40 procent is verminderd ten opzichte van het niveau in 1990.

Voor D66-Europarlementariër Gerben Jan Gerbrandy had de commissie wel wat ambitieuzer gemogen. "De huidige CO2-markt is nog altijd te zwak om de Europese klimaatdoelstelling in 2030 te behalen." Hij is zeer teleurgesteld dat elektriciteitscentrales in Oost-Europa hun uitzonderingspositie houden.

Collega-parlementariër Cora van Nieuwenhuizen (VVD) noemt de herziening goed "zolang die onze energie-intensieve industrie niet over de grens jaagt". GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout vindt dat de commissie "haar oren te veel te luisteren legt bij de gevestigde industriële orde en verliest daarbij de consumenten en de strijd tegen klimaatverandering uit het oog".

Label
Brussel vindt bovendien dat het huidige energielabel op bijvoorbeeld koelkasten en andere elektrische apparaten toe is aan een opfrisbeurt. Er moet één label komen van A (goed) tot G (slecht) als het gaat om energiezuinigheid. Nu zitten de meeste producten al in de A(+++)-schaal en daardoor is het onderlinge verschil lastig te maken. Daarnaast moeten fabrikanten hun producten registreren zodat het onderling vergelijken makkelijker wordt voor consumenten.

Het is nu aan de Europese lidstaten en het Europees Parlement om zich over de voorstellen te buigen.

Brussel scherpt regels CO2-handel aan
Brussel scherpt regels CO2-handel aan (Foto: ANP)

Modewinkels beginnen speciale ramadancollecties voor moslima's

Grote modeketens besteden dit jaar aandacht aan het Suikerfeest, het feest waarmee moslims de islamitische vastenmaand ramadan afsluiten. Kledingwinkels lanceren vanwege het Suikerfeest speciale ramadancollecties voor moslima's. In de supermarkten zijn veel verkochte artikelen voor het feest niet meer te vinden in aparte schappen, maar opgenomen in het gewone assortiment.

Bijna een miljoen moslims in ons land vieren vrijdag het Suikerfeest. Vanaf dan wordt gedurende drie dagen feestelijk gegeten met veel zoetigheid en uitbundige maaltijden. Tijdens familiebezoek worden cadeaus uitgewisseld. Volgens onderzoeksbureau Motivaction geven moslims tijdens de ramadan 35 procent extra uit. Islamitische ondernemers spelen hier al jaren op in en draaien in de dagen voor het Suikerfeest extra omzet.

Ook sommige Nederlandse winkelketens, zoals V&D, spelen daar dit jaar op in. In steden waar veel islamitische vrouwen wonen, hebben zij een ramadancollectie gelanceerd. Moslima's kunnen daar tijdens de vastenmaand bij terecht voor feestelijke kleding. Ook accessoires als sjaals en hoofddoeken maken deel uit van de collectie.

Mango
V&D maakt sinds kort gebruik van tijdelijke winkeltjes (pop-up stores) in het warenhuis met een collectie kleding voor jonge moslima's. "Dit betekent dat er producten in de rekken komen waarvan de onderneming denkt dat die goed bij die locatie passen", zegt Edwin van Wijk van V&D. La Place, de horecatak van de keten, ligt bovendien vol met snoep en zoetigheid voor het feest.

De Spaanse winkelketen Mango besteedt dit jaar eveneens voor het eerst aandacht aan het Suikerfeest. Daar zijn feestelijke outfits zoals jurken en broekpakken, versierd met fonkelende strasssteentjes, online te bestellen.

Supermarktketens
Supermarktketens als Albert Heijn en Jumbo spelen ook op het religieuze feest in. "Voor mensen die een Marokkaanse harira, zoete Turkse baklava, of een lekkere warme linzensoep willen maken voor het Suikerfeest, biedt Albert Heijn verschillende soorten recepten", zegt AH. Dit jaar heeft de supermarkt weliswaar geen aparte ramadanschappen, maar de producten zijn wel verkrijgbaar in grotere verpakkingen. Albert Heijn verkoopt een speciaal assortiment van onder meer dadels, vijgen, bulgur en rode linzen.

Jumbo heeft volgens een woordvoerder voor de gelegenheid recepten op zijn website gezet "om klanten te inspireren". Hema verkoopt dit jaar onder meer halalsnoepjes. DKNY kwam vorig jaar met een speciale ramadancollectie. Die bestond uit conservatieve kleding met feestelijke kleuren en prints.

Modewinkels openen ogen voor Suikerfeest
Modewinkels openen ogen voor Suikerfeest (Foto: ANP)

Subsidiebesluit voor Holland Opera moet over

Een subsidieaanvraag van Stichting Holland Opera is in 2012 op onterechte gronden geweigerd. Het Fonds Podiumkunsten moet daarom een nieuw besluit nemen over de subsidieverlening voor de periode 2013-2016.

Dit heeft de Raad van State woensdag bepaald in een langlopende procedure die het gezelschap had aangespannen tegen het fonds. Drie andere gezelschappen kregen wel subsidie: Tafel van Vijf, Stichting Nederlands Vocaal Laboratorium (nu: Silbersee) en de Veenfabriek. Dat gebeurde op basis van een rangorde met punten. Daarna was het budget op.

De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State oordeelt in haar uitspraak dat Holland Opera in de rangorde boven Tafel van Vijf had moeten eindigen. Holland Opera had een extra punt verdiend op het criterium ondernemerschap. De subsidie aan Tafel van Vijf komt met deze beslissing overigens niet in gevaar.

Muziekeducatie
Holland Opera is een gezelschap dat zich bezighoudt met muziekeducatie en moderne opera voor kinderen en jongeren en is gevestigd in Amersfoort.

Het Fonds Podiumkunsten weigerde aanvankelijk inzage te geven in de aanvragen van de andere gezelschappen, zodat het niet mogelijk was de rangschikking te kunnen controleren. Volgens de hoogste bestuursrechter moeten gezelschappen inzage kunnen krijgen in de aanvragen van andere clubs als ze aanspraak maken op hetzelfde subsidiebudget.

Subsidiebesluit voor Holland Opera moet over
Subsidiebesluit voor Holland Opera moet over (Foto: ANP)

Van Warmerdam-komedie gaat naar Locarno

De Nederlandse film Schneider vs. Bax van regisseur Alex van Warmerdam is geselecteerd voor de 68e editie van het Internationale Filmfestival van Locarno. De film draait in de hoofdcompetitie en dingt daarin mee naar de Gouden Luipaarden, de prijzen van Locarno. Dat heeft distributeur Cineart woensdag bekendgemaakt. Het festival is van 5 tot en met 15 augustus.

Schneider vs. Bax vertelt over een huurmoordenaar die de opdracht krijgt om een schrijver uit te schakelen die midden in de rietvelden woont. Het is echter niet zo'n eenvoudige klus als het in eerste instantie lijkt.

Schneider vs Bax is de negende film van regisseur-scenarist Van Warmerdam. De hoofdrollen worden vertolkt door Tom Dewispelaere, Van Warmerdam en Maria Kraakman. In bijrollen zijn Annet Malherbe, Pierre Bokma, Loes Haverkort en Eva van de Wijdeven te zien. De film draait sinds eind mei in de Nederlandse arthousebioscopen en trekt daar volle zalen.

Van Warmerdam-komedie gaat naar Locarno
Van Warmerdam-komedie gaat naar Locarno (Foto: ANP)

Nerz en Bennati uit Tour de France

De Duitse wielrenner Dominik Nerz heeft de Tour de France woensdag moeten verlaten. De renner van Bora-Argon 18 hield het in de elfde etappe na zo'n vijftig kilometer voor gezien wegens maagklachten. "Het ging dinsdag al slecht met hem en het is alleen maar erger geworden", meldde een woordvoerder van het Duitse team.

Nerz stond op de 21e plaats in het algemeen klassement op iets meer dan dertien minuten van leider Chris Froome.

Alberto Contador heeft ook een ploeggenoot minder. De Italiaan Daniele Bennati moest woensdag in de elfde etappe van de Tour de France opgeven na een val eerder op de dag. Eerder moest de ploeg Tinkoff-Saxo al afscheid nemen van diens landgenoot Ivan Basso bij wie teelbalkanker was ontdekt. Hij wordt woensdag geopereerd. De ploeg van Contador telt nu nog zeven renners.

Nerz met maagklachten uit Tour
Nerz met maagklachten uit Tour (Foto: ANP)

Beurzen wachten op Grieks parlement

De Europese effectenbeurzen bleven woensdagochtend dicht bij huis. Beleggers hielden hun kruit droog in afwachting van de cruciale stemming in Griekenland over het eerder deze week bereikte akkoord met de eurolanden. Op het Damrak viel het kwartaalbericht van chipmachinemaker ASML in goede aarde.

"Het blijft een beetje hetzelfde verhaal op de beurzen en het is opnieuw wachten op Griekenland", aldus Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments. De marktkenner hoopt dat de tweedekwartaalcijfers ervoor zullen zorgen dat de Griekse kwestie naar de achtergrond verhuist. "De Grieken hebben niet veel keus. De plannen zullen waarschijnlijk wel door het parlement worden aangenomen en dan kunnen we weer overgaan tot de orde van de dag", zei Plomp.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 0,2 procent hoger op 494,90 punten. De MidKap won 0,3 procent tot 729,97 punten. De beurzen in Londen en Parijs stonden vlak. De DAX in Frankfurt noteerde een plus van 0,1 procent.

ASML
Het Griekse parlement stemt woensdagavond om 23.00 uur (Nederlandse tijd) over de eerste pijnlijke maatregelen die in ruil voor extra noodkrediet genomen moet worden. De Griekse banken, die al ruim twee weken dicht zijn, blijven ook donderdag nog gesloten. Ook op de beurs in Athene kan nog altijd niet worden gehandeld.

ASML was koploper in de AEX met een winst van meer dan 2 procent. Het Veldhovense technologiebedrijf zag de winst afgelopen kwartaal afnemen, maar kijkt positiever aan tegen de rest van het lopende boekjaar. De vraag vanuit fabrikanten van zowel geheugen- als rekenchips ontwikkelt zich volgens ASML sterker dan verwacht.

In de MidKap stond PostNL bovenaan met een plus van ruim 2 procent. Het postbedrijf heeft afspraken gemaakt met actievoerende pakketbezorgers die dinsdag de uitgangen van een aantal depots blokkeerden. Ondanks de afspraken is een onbekend aantal zelfstandige pakketbezorgers woensdag opnieuw niet aan het werk gegaan.

Euro
In Londen klom BHP Billiton 0,2 procent. 's Werelds grootste mijnbouwer schrijft wederom miljarden af op zijn investeringen in Amerikaans schaliegas en -olie. Aer Lingus won in Dublin 0,4 procent. De budgetmaatschappij mag van Brussel deel gaan uitmaken van de International Airlines Group (IAG), het moederbedrijf van onder meer British Airways.

De euro was 1,1025 dollar waard, tegen 1,1015 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent goedkoper op 52,81 dollar. De prijs van Brentolie zakte 0,5 procent tot 58,24 dollar per vat.

Beurzen wachten op Grieks parlement
Beurzen wachten op Grieks parlement (Foto: ANP)

Opzet bij brand bij petrochemie Marseille

De brand in een petrochemisch complex in Berre-l'Étang, ten noordwesten van Marseille, is aangestoken. De politie heeft ontstekingsmechanismen gevonden, meldden Franse media woensdag. De brand brak dinsdag na explosies gelijktijdig uit in twee opslagtanks van de onderneming LyondellBasell.

Er zijn geen doden of gewonden gevallen. De brand was een week nadat op een legerbasis in Miramas, ook in de omgeving van Marseille, explosieven en veertig granaten werden gestolen.

In juni viel een man een gasfabriek ten zuidoosten van Lyon aan en probeerde er explosies te veroorzaken. Justitie beschouwt dat als een terroristische daad.

Opzet bij brand bij petrochemie Marseille
Opzet bij brand bij petrochemie Marseille (Foto: ANP)

Wereldreis met zonnevliegtuig uitgesteld

De wereldreis met het zonnevliegtuig Solar Impulse 2 is afgebroken en uitgesteld tot 2016. Volgens piloot Bertrand Piccard en technicus/piloot Andre Borschberg duurt het inbouwen van nieuwe accu's dermate lang dat er daarna op de route te weinig zon is om de reis af te maken. Dat meldde CNN woensdag.

Het toestel stond aan de grond omdat de accu's oververhit waren geraakt tijdens de recordvlucht van Japan naar Hawaï. De batterijen konden niet meer worden gerepareerd en moeten worden vervangen. Het duo heeft besloten de reis zeker acht maanden uit te stellen omdat het waarschijnlijk zo lang duurt om de nieuwe batterijen in te bouwen en te testen.

Het vliegtuig probeerde zonder druppel brandstof een reis om de wereld te maken en was in maart vertrokken uit Abu Dhabi. De initiatiefnemers moesten eerder de etappe vanuit China naar Hawaï afbreken wegens slecht weer en het toestel in Japan aan de grond zetten. Uiteindelijk lukte het Borschberg om in bijna vijf dagen vanuit Japan naar Hawaï te vliegen.

"We zijn teleurgesteld maar niet somber", reageerde Piccard in Hawaï. Zoals het er nu naar uitziet zal Piccard de reis vervolgen met een vlucht in april naar de Amerikaanse stad Phoenix. Daarna gaat het over de VS en de Atlantische Oceaan richting Abu Dhabi. Dat zal er een reis van 35.000 kilometer op zitten.

Wereldreis met zonnevliegtuig uitgesteld
Wereldreis met zonnevliegtuig uitgesteld (Foto: ANP)

Thijs Römer op vakantie met Katja Schuurman

Katja Schuurman en Thijs Römer mogen dan sinds begin dit jaar uit elkaar zijn, de twee gaan binnenkort wel samen op vakantie. Dat doen ze met hun dochter Sammie, vertelde Thijs op 100% NL.

"We zien elkaar heel veel", vertelde de acteur. "We gaan gezellig een weekje met z'n drieën op vakantie over een paar weken." De twee maakten in februari bekend dat ze uit elkaar gingen, waarbij ze lieten weten 'als meer dan goede vrienden' verder te gaan.

Thijs noemde het een 'dieptriest moment' dat de twee een persbericht over hun persoonlijk leven moesten uitbrengen. Hij zei verder nog geen nieuwe liefde in zijn leven te hebben, maar daar wel voor open te staan.

Hij zei bezig te zijn met het schrijven van een scenario voor de tv-serie die gebaseerd is op zijn roman Weemoedt. De opnamen voor de serie beginnen in maart.

Thijs Römer op vakantie met Katja Schuurman
Thijs Römer op vakantie met Katja Schuurman (Foto: ANP)

'Grieks overbruggingskrediet uit EU-potje'

Alle 28 landen van de Europese Unie zouden mee moeten betalen aan het overbruggingskrediet voor Griekenland. Geld geparkeerd in een noodpotje bij de Europese Commissie, EFSM genaamd, is de enige en "beste" oplossing om Griekenland op korte termijn te helpen.

Dat stelt vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis (de Euro) woensdag op een persconferentie.

Het zou gaan om een overbruggingskrediet van 7 miljard euro voor drie maanden of totdat er een derde steunprogramma is. Hiermee kan Griekenland even mee vooruit. Berekeningen toonden echter dat Griekenland tot media augustus 12 miljard euro nodig heeft. Waar de andere 5 miljard euro vandaan moet komen is nog onduidelijk.

ESM
Het noodpotje dat Brussel wil gebruiken, is gevuld door alle EU-landen. Toen de eurolanden het permanente noodfonds ESM oprichtten, werd afgesproken dat het noodpotje niet meer zou worden gebruikt om eurolanden financieel te helpen. Landen als het Verenigd Koninkrijk hebben hier al op gewezen en weigeren dan ook toestemming te geven.

Dombrovskis zei dat hier een oplossing voor moet worden gevonden. Zo zou er iets geregeld kunnen worden in de vorm van een onderpand voor de niet-eurolanden, zodat ze beschermd zijn als Athene de lening niet terugbetaalt.

"Dit is geen makkelijke optie. Wij zijn op de hoogte van de zorgen van enkele niet-eurolanden. We snappen hun zorgen en we moeten dit aanpakken", zei Dombrovskis. Maar volgens de Let is er op dit moment geen andere mogelijkheid, aangezien er geen kans is dat eurolanden bereid zijn direct geld te lenen aan Griekenland.

Cameron
Er wordt op dit moment onderhandeld over het gebruik van dit EU-potje. Een overeenkomst met alle EU-landen is er nog niet.

De Britse premier David Cameron zei woensdag dat het niet aan het Verenigd Koninkrijk is om een land uit de eurozone te redden, tekende persbureau Reuters op. Ook Tsjechië is fel gekant tegen het gebruik van het EU-potje.

'Grieks overbruggingskrediet uit EU-potje'
'Grieks overbruggingskrediet uit EU-potje' (Foto: ANP)

Donald Trump gebruikt Nazi's voor campagne

De campagne #MakeAmericaGreatAgain van Donald Trump voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, is snel teruggetrokken wegens controverse. Op de op Twitter geplaatste afbeelding staan namelijk een aantal Waffen-SS soldaten in de 'stars-and-stripes' afgebeeld.

Een oplettende Twitteraar merkte op dat de gebruikte foto verdacht veel weg had van Wehrmacht soldaten uit de Tweede Wereldoorlog. De soldaten dragen de bekende Stahlhelm en op hun mouwen dragen ze het insigne met adelaar van de Schutzstaffel.

De ontdekker van deze blunder kreeg al snel bijval en het duurde niet lang voordat de gebruikte stockfoto werd gevonden. Daarop zijn een aantal soldaten te zien in SS-kledij. De fotograaf van de foto zegt dat de foto is genomen tijdens een reënscenering van de Tweede Wereldoorlog in het Britse Kent. Zelf grapt hij er over; "Ik heb ook foto's van Amerikaanse soldaten, maar op de een of andere manier kiezen politici toch telkens voor Nazi's".

Het is overigens niet de eerste keer dat de Republikeinse presidentskandidaat ongemakkelijk in het nieuws komt. Recentelijk noemde hij illegale immigranten uit Mexico nog 'verkrachters en aanranders'.

Rechtsonder zijn de soldaten te zien
Rechtsonder zijn de soldaten te zien

Griekse onderminister van Financiën stapt op

De Griekse onderminister van Financiën, Nadia Valavani, is volgens Griekse media woensdag opgestapt uit protest tegen "de nutteloze maatregelen" die de Europese schuldeisers haar land opleggen. "Wat vandaag op tafel ligt, is zo deprimerend en het biedt geen oplossing voor de mensen of voor het land", schreef de bewindsvrouw aan premier Alexis Tsipras over de economische koers die de regering zou moeten volgen.

De krant Kathimerini meldde dat ook de secretaris-generaal van het ministerie van Financiën, Manos Manousakis, woensdag zijn ontslag heeft ingediend.

Woensdagavond stemt het Griekse parlement over de jongste plannen waarmee Griekenland in ruil nieuwe noodkredieten krijgt. Eerder liet de minister van Defensie, Panos Kammenos, al weten faliekant tegen de plannen van de geldschieters te zijn. Hij stapte echter niet op.

Varoufakis
Valavani's voormalige baas, ex-minister Yanis Varoufakis, stapte 6 juli na ruim vijf maanden op de ministerspost op. Hij had zich zowel bij de Europese geldschieters als in eigen kring onmogelijk gemaakt door zijn confrontatiekoers en weigering toe te geven aan de overige eurolanden en andere Europese instellingen. Hij verweet pas nog de regering Tsipras het referendum van 5 juli te hebben genegeerd door enorme concessies te doen in plaats van voet bij stuk te houden.

Tsipras ziet het jongste plan van aanpak overigens zelf ook niet zitten. Maar hij heeft dinsdagavond betoogd geen andere keuze te hebben dan de geëiste maatregelen uit te voeren om Griekenland binnen de eurozone te houden en om straks over kwijtschelding van schulden verder te praten.

Griekse onderminister van Financiën stapt op
Griekse onderminister van Financiën stapt op (Foto: ANP)

Rod Stewart: ik ben er ingeluisd

Rod Stewart is kwaad op een Canadese kledingwinkel die een foto van hem gebruikte om zeehondenbont te promoten. De 70-jarige zanger vindt dat hij er is ingeluisd.

Stewart deed een optreden op een festival in het Canadese St. John's. Het bleek een stuk kouder te zijn dan Stewart en zijn entourage hadden verwacht. Een kledingwinkel in de buurt bleek bereid om de zanger een aantal truien te lenen voor zijn achtergrondzangeressen. Toen ze vertrokken, vroeg de winkelbediende of Stewart nog even in een jas van de winkel wilde poseren.

De foto verscheen even later op Twitter, met een bijschrift waarin de zanger werd bedankt voor het steunen van de zeehondenbontindustrie. Er kwamen al snel verontwaardigde reacties van Twitteraars die het 'walgelijk' vonden dat Stewart een jas van zeehondenbont droeg en de wrede jacht op zeehonden steunde.

Op Facebook verscheen daarna een verklaring waarin Stewart uitlegde dat hij niet wist dat de jas van zeehondenbont was gemaakt. Hij poseerde uit dankbaarheid voor de hulp van de winkel. "Ik ben woedend dat een beeld van mij is misbruikt voor iets dat ik niet steun", aldus Stewart.

Rod Stewart: ik ben er ingeluisd
Rod Stewart: ik ben er ingeluisd (Foto: ANP)

Boeken top 10 week 29: Boek Hawkins loopt als een trein

Het meisje in de trein van Paula Hawkins is deze week het bestverkochte boek. De wereldwijde bestseller heeft Mooie Meisjes van Karin Slaughter verstoten van de eerste plek in de Boeken Top 10. Het leven van hoofdpersoon Rachel verandert drastisch als ze vanuit de trein iets vreemds ziet in de tuin van een stel dat ze elke ochtend observeert.

Op de tweede plek van de lijst staat Jeff Kinney's Het leven van een loser. Flutvakantie. Het jeugdboek is bezig aan een gestage opmars.

Nieuwe binnenkomer in de top tien is De waanzinnige boomhut van 52 verdiepingen, het nieuwste kinderboek in de succesvolle reeks van Andy Griffiths en Terry Denton.

Kom hier dat ik u kus van Griet op de Beeck, al 41 weken in de top 60, blijft in trek. Het boek stijgt van de negende naar de vijfde plaats.

Boeken Top 10 (notering, tussen haakjes notering vorige week, auteur, titel. Bron: CPNB. Zie www.debestseller60.nl)

1. (2) Paula Hawkins - Het meisje in de trein

2. (3) Jeff Kinney - Het leven van een loser. Flutvakantie.

3. (1) Karin Slaughter - Mooie meisjes

4. (4) Joris Luyendijk - Dit kan niet waar zijn

5. (9) Griet op de Beeck - Kom hier dat ik u kus

6. (5) Esther Verhoef - Lieve mama

7. (6) Suzanne Vermeer - Costa del Sol

8. (7) Isabel Allende - De Japanse minnaar

9. (8) Michel van Egmond & Jan Hillenius -

10 (12) Andy Griffiths en Terry Denton - De waanzinnige boomhut van 52 verdiepingen

Boek Hawkins loopt als een trein
Boek Hawkins loopt als een trein (Foto: ANP)

James Bond en M maken zich sterk voor BBC

James Bond-vertolker Daniel Craig en zijn collega Judi Dench (die een tijdlang Bonds baas M speelde) zijn enkele van de beroemde Britten die de BBC te hulp schieten. In een open brief roepen zij de regering op niet te tornen aan de publieke omroep.

De Britse minister van Cultuur John Whittingdale is naar verluidt van plan om de BBC te reorganiseren. De omroep zou geen dure entertainmentshows meer moeten brengen en zou moeten worden afgeslankt.

De open brief, die werd gepubliceerd door The Telegraph, roept premier David Cameron op om de BBC een sterk instituut te laten blijven. Naast Daniel Craig en Judi Dench is de brief ondertekend door onder anderen Stephen Fry, Gary Lineker, Graham Norton, J.K. Rowling en David Attenborough.

James Bond en M maken zich sterk voor BBC
James Bond en M maken zich sterk voor BBC (Foto: ANP)

ACM verbiedt ziekenhuisfusie

Het Albert Schweitzer Ziekenhuis en Rivas Zorggroep mogen niet met elkaar fuseren. Deze twee ziekenhuizen zijn belangrijke concurrenten van elkaar. Een fusie zou negatieve gevolgen voor de patiënten kunnen hebben, zoals hogere prijzen, minder kwaliteit en minder innovatie. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) woensdag naar buiten gebracht. Niet eerder verbood de ACM een fusie tussen twee ziekenhuizen.

De besturen van beide instellingen zijn "verbaasd en teleurgesteld". Tegen de beslissing is beroep mogelijk. De ziekenhuizen beraden zich "hoe toch invulling te geven aan de samenwerking", staat in een gezamenlijke reactie.

Het Albert Schweitzer Ziekenhuis biedt ziekenhuiszorg aan in en rond Dordrecht. Onder de Rivas Zorggroep vallen het Beatrixziekenhuis in Gorinchem en diverse verzorgings- en verpleeghuizen.

De reden om de fusie te verbieden is volgens de ACM dat daarmee de concurrentiedruk voor alle twee de instellingen weg zou vallen. Patiënten hebben maar beperkte mogelijkheden uit te wijken naar een ander ziekenhuis en volgens de ACM blijven er na een fusie voor zorgverzekeraars onvoldoende alternatieven om scherp te kunnen inkopen.

ACM verbiedt ziekenhuisfusie
ACM verbiedt ziekenhuisfusie (Foto: ANP)

Kenny B en Paul de Leeuw openen Uitmarkt

Kenny B en Paul de Leeuw treden op vrijdag 28 augustus op tijdens de openingsavond van de Uitmarkt in Amsterdam. De 38e editie van de Uitmarkt in het laatste weekend van augustus speelt zich af in de omgeving van het Museumplein, het Leidseplein en het Vondelpark. Dit kondigde de organisatie woensdag aan.

De Uitmarkt vormt traditioneel het begin van het nieuwe culturele seizoen en opent op vrijdagavond met optredens van De Jeugd van Tegenwoordig en Paul de Leeuw onder leiding van huisband New Cool Collective.

Jörgen Raymann presenteert de openingsavond op het Museumplein die live wordt uitgezonden op NPO2. Kenny B, bekend van zijn hit Parijs, verzorgt tegen 22.00 uur het afsluitende optreden.

Uitnacht
Het Museumplein is drie dagen lang het decor voor presentaties van de musea, theaters, concertzalen, dans- en toneelgezelschappen en Amsterdamse clubs. Liefhebbers van klassieke muziek kunnen terecht in Het Concertgebouw aan het Museumplein en de Vondelkerk en het Orgelpark bij het Vondelpark. Rond het Leidseplein is toneel, dans, cabaret en kleinkunst te zien in de Stadsschouwburg, Theater Bellevue, het DeLaMar Theater, De Balie, de Melkweg en Paradiso.

Tijdens de zogeheten Uitnacht organiseren Amsterdamse clubs een stille disco op het Museumplein met muziek van Amsterdamse dj's.

Traditiegetrouw wordt het weekend op zondag afgesloten met de Musical Sing-a-Long onder begeleiding van het Metropole Orkest. Ook dit jaar is het thema Talent Groeit. Voorgaande jaren trok de Uitmarkt een half miljoen bezoekers.

Kenny B en Paul de Leeuw openen Uitmarkt
Kenny B en Paul de Leeuw openen Uitmarkt (Foto: ANP)

Feyenoord contracteert Zweedse middenvelder

Feyenoord heeft zich versterkt met Simon Gustafson. De Zweedse middenvelder komt over BK Häcken en tekent voor vier jaar, meldt de club op de officiële website.

Gustafson arriveerde woensdagochtend in Rotterdam, waar hij in het Erasmus Medisch Centrum medisch goedgekeurd werd. Vervolgens werd hij in De Kuip verwelkomt en ondertekende hij zijn contract.

"Feyenoord volgt Gustafson al heel lang intensief", aldus technisch directeur Martin van Geel. "Daarom zijn we heel blij dat we hem voor meerdere jaren aan Feyenoord hebben kunnen binden."

Van Geel omschrijft Gustafson als een creatieve middenvelder met scorend vermogen. "Daarom zijn we ervan overtuigd dat Simon van toegevoegde waarde gaat zijn voor Feyenoord."


'Casillas werd gedwongen om Real Madrid te verlaten'

Supporters en de ouders van Iker Casillas beweren dat de keeper noodgedwongen weg moest bij Real Madrid. Zij krijgen nu bijval.

Florentino Pérez schoot in de verdediging tegen de kritiek op Real Madrid. Volgens de clubpresident wilde hij Casillas helemaal niet laten gaan. Santos Márquez, die betrokken was bij de transfer, beweert echter iets heel anders.

"Casillas heeft helemaal niet zelf gekozen voor een vertrek uit Madrid. Hij is gedwongen", vertelt Márquez in Marca. Rafael Benítez had er volgens hem niets mee te maken. "Ik heb Rafa op geen enkel moment horen zeggen dat hij Casillas er wel of juist niet bij wilde hebben."

Pérez zei eerder nog dat niemand bij de Koninklijke gezegd heeft dat Casillas moest vertrekken. "Er was een aanbod van Porto en dat hebben we overwogen. Iker heeft het recht om de club te verlaten, na alles wat hij heeft betekend. Hetzelfde gebeurde met Raúl. Hier vertrekt niemand door de achterdeur."

"Wij hebben zijn beslissing om te vertrekken geaccepteerd, maar we wilden hem houden. Ik had gehoopt dat hij zijn loopbaan hier zou afsluiten." Het 34-jarige clubicoon speelde zeventien jaar in het eerste elftal. Hij speelde 725 officiële duels voor zijn jeugdliefde.

Froome: "Graag iets meer respect"

Chris Froome zou graag iets meer respect krijgen voor zijn prestaties op de racefiets. "Ik benadruk opnieuw dat ik een schone renner ben en geen doping gebruik", zei de Britse geletruidrager in de Tour de France tegen Britse media na zijn machtsgreep in de eerste bergetappe. "Ik snap de twijfels en de vragen wel, want deze sport heeft een geschiedenis met doping, ook met voorgaande winnaars, maar aan de andere kant moet er ook een zekere mate van respect zijn."

Sinds Froome de Tour in 2013 won, proberen criticasters aan te tonen dat de in de Kenia geboren renner verboden middelen tot zich neemt. Hackers zouden deze week hebben geprobeerd de trainingsgegevens van Froome uit de computers van Team Sky te 'stelen' om hun gelijk aan te tonen. "Ik word er niet boos om. Het zou een ander verhaal zijn als ik iets te verbergen had. Ik weet dat ik keihard heb gewerkt om zo ver te komen", aldus de kopman van Team Sky, die in het algemeen klassement bijna drie minuten voorsprong heeft op de nummer twee, de Amerikaan Tejay van Garderen.

De 30-jarige Froome wil zich na de Tour uitgebreid laten onderzoeken door onafhankelijke artsen om erachter te komen waarom hij zo'n buitengewone sportman is. "Wat kan ik nog meer doen? Ik heb mijn best gedaan om als woordvoerder van het schone wielrennen op te treden. Ik heb ook suggesties gedaan aan de internationale wielerbond, bijvoorbeeld om nachtelijke dopingcontroles te houden en vaker te testen op trainingsstages." Hij legde nogmaals uit dat de hackers niets hebben aan de trainingsgegevens. "Zonder de juiste context heb je er niets aan."

Froome: graag iets meer respect
Froome: "Graag iets meer respect" (Foto: ANP)

Pereiro tekent alsnog bij PSV

Het is PSV woensdag alsnog gelukt om de transfer van de Uruguayaanse jeugdinternational Gastón Pereiro af te ronden. Het twintigjarige talent, dat als aanvaller en middenvelder uit de voeten kan, heeft woensdag een contract tot medio 2020 ondertekend.

De onderhandelingen tussen beide partijen werden dinsdagavond gestaakt. De zaakwaarnemers van Pereiro wilden toen nog niet akkoord gaan met het aanbod van PSV.

PSV had Pereiro bij zijn club Nacional al geruime tijd op het oog. Hij speelde 39 wedstrijden op het hoogste niveau in Uruguay waarin hij elf keer tot scoren kwam. Pereiro behaalde in het afgelopen seizoen de landstitel met Nacional.

De jonge aanvaller was al enige tijd in Nederland en was ook al medisch goedgekeurd door PSV. Hij werd eerder deze week zelfs al in PSV-tenue gefotografeerd. Het zetten van de nodige handtekeningen duurde echter langer dan gedacht. Volgens een PSV-woordvoerder wilde de speler graag, maar ging het om een gecompliceerde zaak.

Voetsporen

Pereiro reageerde woensdag verheugd op het behaalde akkoord. "De eredivisie is een fantastische competitie voor een jonge speler. Ik krijg bij PSV bovendien de kans om Champions League te spelen. PSV heeft een rijke traditie met Zuid-Amerikaanse spelers. Ik hoop in hun voetsporen te kunnen treden", liet hij weten op PSV TV.

Pereiro is de tweede aanwinst die PSV deze week vastlegde. Middenvelder Davy Pröpper (ex-Vitesse) ondertekende maandag een vierjarig contract in Eindhoven. De selectie van PSV is momenteel op trainingskamp in de Franse Alpen en speelt woensdagavond een oefenwedstrijd tegen Olympique Lyon.

Pereiro tekent alsnog bij PSV
Pereiro tekent alsnog bij PSV (Foto: ANP)

Geen geld voor nieuwe islamitische school

De aanvraag van de Stichting Islamitisch Onderwijs Amsterdam om een nieuwe middelbare school in Rotterdam te beginnen, is terecht niet gehonoreerd. Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) heeft de bekostiging geweigerd en dat was de juiste beslissing, oordeelt de Raad van State woensdag.

De stichting had om de bekostiging gevraagd om in Rotterdam een nieuwe scholengemeenschap van "islamitische, rooms-katholieke en protestants-christelijke richting" te starten. Maar uit de statuten volgt niet van welke andere richting, anders dan de islamitische, het onderwijs uitgaat. "De vrijheid om een school naar eigen inzicht in te richten strekt niet zover dat onderwijs van een andere richting dan uitdrukkelijk vermeld in de statuten, bekostigd moet worden", aldus de Raad van State.

Rotterdam had tot voor kort één islamitische middelbare school: Ibn Ghaldoun. De overheidsbekostiging werd november 2013 stopgezet omdat de staatssecretaris geen toekomst meer zag in de school. De school was enkele maanden daarvoor het middelpunt van de grootst eindexamenfraude ooit in Nederland nadat uit de kluis 27 examens werden gestolen.

Geen geld voor nieuwe islamitische school
Geen geld voor nieuwe islamitische school (Foto: ANP)

Monument Grabovo voor MH17-slachtoffers

In het Oekraïense Grabovo is woensdag begonnen met de bouw van een monument voor de slachtoffers van de vliegramp met het toestel van Malaysia Airlines met vluchtnummer MH17 in Oekraïne vorig jaar. Het wordt een granieten steen en een abstract beeld. Burgemeester Vladimir Berezjnoi hoopt dat het monument vrijdag af is. Dan is het exact een jaar geleden dat de MH17 uit de lucht werd geschoten.

Het monument komt op een plek waar volgens de burgemeester de grootste verschrikkingen plaatsvonden op de dag van de ramp: "Slachtoffers vielen er uit het vliegtuig naar beneden. Mensen hebben daar de naarste herinneringen."

Vrijdag wordt in Grabovo en omgeving, net als in Nederland, de ramp herdacht. Deze herdenking begint om 08.00 uur lokale tijd. Eerst wordt er een kerkdienst gehouden, gevolgd door een korte processie naar de rampplek.

Monument Grabovo voor MH17-slachtoffers
Monument Grabovo voor MH17-slachtoffers (Foto: ANP)

Kamer wil IMF-rapport plus oordeel kabinet

De Nederlandse regering moet het IMF-rapport waarin wordt gesteld dat Griekenland veel meer hulp nodig heeft dan nu wordt aangenomen, openbaar maken voordat de Tweede Kamer er donderdag over vergadert. Een Kamermeerderheid heeft zich bij deze wens van CDA-Kamerlid Pieter Heerma aangesloten, aldus een woordvoerder van de partij woensdag.

De Kamercommissie die de vergadering voorbereidt, wil bovendien een oordeel van het kabinet over dat rapport, ook nog voor het debat. De Kamer debatteert donderdag met minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en premier Mark Rutte over Griekenland.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft dinsdagavond laat bevestigd dat Griekenland veel meer hulp nodig heeft om zijn schuldenlast houdbaar te maken dan wordt aangenomen. Ook zou er meer nodig zijn dan de 85 miljard euro noodhulp die maandag overeen is gekomen. De Kamer wil nu alles horen "ook voor zover dit niet openbaar is", aldus het CDA.

Kamer wil IMF-rapport plus oordeel kabinet
Kamer wil IMF-rapport plus oordeel kabinet (Foto: ANP)

Jamaica en Costa Rica door in Gold Cup

Jamaica en Costa Rica hebben zich dinsdagavond (lokale tijd) geplaatst voor de kwartfinales van de Gold Cup, het kampioenschap van Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied. Jamaica verzekerde zich van de eindzege in groep B met een zege van 1-0 op El Salvador. Ruim een kwartier voor tijd kwam Garath McCleary tot scoren in Toronto. Jamaica, dat op zeven punten eindigde, speelt in de kwartfinales tegen Haïti.

Costa Rica had genoeg aan een doelpuntloos gelijkspel tegen Canada (0-0). De thuisploeg kwam in Toronto voor de derde keer op rij in de groepsfase niet tot scoren. Met twee punten eindigde Canada op de laatste plaats. Costa Rica ging met drie punten als nummer twee door naar de laatste acht.

NAC op zoek naar veelscorende spits

NAC Breda doet er alles aan om zo snel mogelijk terug te keren in de Eredivisie. De Brabantse club heeft de nodige uitgaande transfers moeten slikken, maar hoopt dit snel te compenseren met nieuwe spelers. Met name in de voorhoede zal er versterking moeten komen.

Onder meer Demy de Zeeuw, Remy Amieux, Jeffrey Sarpong, Erik Falkenburg en Adnane Tighadouini verlieten Breda om hun geluk elders te zoeken. Met name de laatste twee hadden veel invloed op het scorend vermogen van de ploeg. Trainer Robert Maaskant hoopt dan ook snel een nieuwe aanvaller te verwelkomen.

"We blijven zoeken", aldus de oefenmeester in BN De Stem. "We hebben de Poolse markt bekeken, maar ook de Engelse en Schotse. We zoeken iemand die er 20 à 25 maakt of iemand die anders anderen laat scoren. En iemand die sterk is in de kleine ruimte en in de combinatie. En ja, wachten is niet ideaal. Maar soms moet je wel eens geduld hebben om de juiste persoon te vinden."

Een naam die al lange tijd rondzingt in het Rat Verlegh Stadion is Michiel Hemmen. De boomlange spits van Cambuur Leeuwarden lijkt echter de voorkeur te geven aan een avontuur in het buitenland of in de Eredivisie.

US Open verhoogt prijzengeld naar 38,3 miljoen

De tennissers die deel gaan nemen aan het hoofdtoernooi van de US Open hoeven niet op een houtje te gaan bijten. De organisatie van het evenement in New York gaat onder hen namelijk een prijzenpot van maar liefst 42,3 miljoen dollar (38,3 miljoen euro) verdelen.

Hiermee is de US Open het tennistoernooi waar het meeste geld verdeeld wordt. Wimbledon keerde dit jaar 42 miljoen dollar (38 miljoen euro) uit. In New York krijgen de winnaars in het enkelspel bij de mannen als vrouwen 3,3 miljoen dollar (drie miljoen euro) op de bankrekening bijgeschreven. Deelname aan de eerste ronde in het hoofdtoernooi levert 39.500 dollar (35.800 euro) op. Bij iedere ronde die een speler verder komt verdubbelt dit bedrag ruwweg.

De US Open beginnen om 31 augustus op het tennispark Flushing Meadows, waarna de finale van het mannen enkelspel op 13 september is.

Kont vrouw (27) ontploft tijdens squatten

Het zit Serena Beuford niet mee. Het achterwerk van de 27-jarige dame is letterlijk ontploft tijdens het squatten. Sindsdien ligt de vrouw uit Boston in coma.

Beuford wil het helemaal gaan maken in de showbizz. Omdat ze met behulp van haar Instagram-account beroemd wil worden, besloot ze haar kont te vergroten tot een omvang van maar liefst 162 centimeter. Om geld te besparen, besloot ze haar implantaten te betrekken bij een beunhaas.

Ze had beter wat meer geld kunnen uitgeven, want in de sportschool ging het mis. Terwijl ze met een vriendin aan het squatten was, ontplofte haar kont. "Ik hoorde een luide ontploffing", aldus een ooggetuige in de sportschool. "Ze schreeuwde: 'Mijn kont is verdwenen!'"

De Amerikaanse schreeuwde het uit van de pijn. Ze is direct afgevoerd naar het ziekenhuis en ligt nog altijd in coma. Haar toestand is kritiek.

Het filmpje van de ontplofte kont (niet geschikt voor gevoelige kijkers!)

Museum gevuld met zonnebloemen voor MH17

In Museum Jan van der Togt in Amstelveen is woensdag een besloten herdenking met nabestaanden van passagiers die vorig jaar omkwamen bij de vliegtuigramp in het oosten van Oekraïne. Bijna 5000 zonnebloemen in het museum herinneren aan de rampplek waar het toestel van Malaysia Airlines met vluchtnummer MH17 neerstortte.

De expositie draait om het kunstwerk van het zonnebloemboeket van kunstenaar Bas Meeuws. Hij maakte dat met de bloemen die medewerkers van Nieuwsuur plukten op de rampplek. Van het werk zijn driehonderd replica's gemaakt die grotendeels bij de nabestaanden thuis hangen als aandenken.

Vanaf donderdag tot en met 26 juli is de expositie Monument MH17 - Zonnebloemboeket open voor publiek. Het museum is daarvoor extra open op maandag 20 en dinsdag 21 juli van 11 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Museum gevuld met zonnebloemen voor MH17
Museum gevuld met zonnebloemen voor MH17 (Foto: ANP)

Geraldine Kemper: wel pillen, geen coke

Geraldine Kemper neemt 'wel eens een pilletje', maar houdt zich verre van cocaïne. Dat vertelt de Spuiten en Slikken-presentatrice in Viva.

Gevraagd naar haar drugsgebruik, zegt Geraldine dat ze 'lang niet alles interessant' vindt en per definitie geen cocaïne gebruikt. "Dat heb ik geprobeerd, maar ik werd er niet leuker op. Dan word je een soort van egoïstisch en praat je veel over jezelf. Ik gebruik liever iets waarvan ik socialer naar anderen toe word."

BNN-collega Jan Versteegh zegt dat hij 'veel geprobeerd' heeft. "Zeker twee handen vol, maar dat was bijna allemaal beroepstechnisch."

Geraldine Kemper: wel pillen, geen coke
Geraldine Kemper: wel pillen, geen coke (Foto: ANP)

New Horizons scheert vlak langs Pluto

Het ruimtevaartuig New Horizons van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is dinsdag vlak langs Pluto gescheerd. De bevestiging dat de missie een succes was kwam nadat de ruimtesonde contact had opgenomen met de thuisbasis van de NASA, bijna vijf miljard kilometer verderop. Het duurde dertien uur voor het bericht binnenkwam.

Wetenschappers van het New Horizons-team vierden feest toen het bericht binnenkwam. "Dit is een geweldig moment in de geschiedenis van de mensheid", zei John Grunsfeld, hoofd van het wetenschappelijke team van NASA. Wetenschapper Alan Stern vroeg na het heugelijke nieuws het hele New Horizons-team te gaan staan. "We hebben het geflikt! Maak een diepe buiging!"

De New Horizons-ruimtesonde, die ongeveer zo groot is als een concertvleugel, raasde met vijftigduizend kilometer per uur langs Pluto op een afstand van iets meer dan 12 duizend kilometer. De ruimtesonde maakte foto's van de dwergplaneet. De eerste foto's zijn binnen en de verwachting is dat woensdag in de loop van de dag meer foto's binnen druppelen.

Carolyn Porco, een van de wetenschappers die zich bezighoudt met de beelden die New Horizons maakt, schreef op Twitter: "Hey, mensen over de hele wereld. Letten jullie een beetje op? We hebben Pluto bereikt. We verkennen nu het achterland van het zonnestelsel. Geniet ervan!"

Pluto (Foto: Nasa.gov)
Pluto (Foto: Nasa.gov)

E-mailactie tegen omstreden e-nummers

Consumentenorganisatie foodwatch wil dat supermarkten Albert Heijn en Jumbo tientallen producten uit de schappen halen waar omstreden kleurstoffen in zitten. Op het etiket van de producten staat de waarschuwing bij de E-nummers: 'kan de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden'. Het gaat om omstreden stoffen in bijvoorbeeld limonadesiroop, zuurtjes en frisdrank. Foodwatch begint een e-mailactie om de producten met de kleurstoffen definitief uit de schappen te krijgen. Dat heeft de organisatie woensdag bekendgemaakt.

De verplichte waarschuwing staat sinds 2010 op tientallen producten. Destijds was de verwachting dat fabrikanten de omstreden E-nummers zouden vervangen door natuurlijke kleurstoffen, maar dat is nog niet het geval. De E-nummers worden de 'Southampton Six' genoemd omdat wetenschappers van de Universiteit van Southampton erachter kwamen dat de vijf azo-kleurstoffen E102, E110, E122, E124 en E129 en de andere kleurstof E104 hyperactiviteit bij kinderen kunnen veroorzaken.

Daarom is besloten dat er voortaan een verplichte waarschuwing op de verpakkingen moet komen. Dat gaat foodwatch echter niet ver genoeg. "Het is vijf jaar later tijd dat supermarkten hun verantwoordelijkheid nemen'', aldus de organisatie. "Albert Heijn en Jumbo moeten geen risico's willen nemen met de gezondheid van kinderen, enkel om een fel kleurtje aan snoep of frisdrank te geven.''

'Nederlandse bedrijven weinig risicobewust'

Nederlandse bedrijven zijn zich internationaal bezien weinig bewust van risico's die hun bedrijfsvoering bedreigen. Dat stelt risico-adviseur en verzekeringsmakelaar Aon op basis van eigen onderzoek.

Bij ruim een kwart van de Nederlandse bedrijven (28 procent) heeft de raad van bestuur geen beleidsplan gemaakt om risico's te beheersen. Internationaal is dat slechts bij 16 procent van de organisaties het geval. Onder meer op grond van die uitkomst concluderen de onderzoekers dat Nederlandse organisaties minder goed zijn voorbereid op incidenten.

De onderzoekers noemen het voorts opvallend dat cybercriminaliteit niet voorkomt in de Nederlandse top tien van belangrijkste risico's. Dit in tegenstelling tot de internationale ranglijst. Datzelfde geldt voor het risico op bedrijfsonderbreking en schade aan een van de eigendommen.

Aan het onderzoek hebben wereldwijd meer dan 1400 topfunctionarissen van bedrijven meegewerkt, van wie 124 uit Nederland.

DMX voor zes maanden de cel in

Rapper DMX is veroordeeld tot een celstraf van zes maanden. Dat melden lokale media. Earl Simmons, zoals de echte naam van de rapper luidt, werd dinsdag in een rechtbank in Buffalo veroordeeld tot de celstraf wegens het niet betalen van alimentatie.

DMX werd eind juni in de boeien geslagen nadat zijn betalingsachterstand voor de kinderalimentatie was opgelopen tot 400.000 dollar (ruim 362.000 euro). De arrestatie vond vlak voor een optreden in New York plaats, onder toeziend oog van wachtende fans.

De 44-jarige rapper heeft een flink strafblad opgebouwd en werd afgelopen jaren meerdere keren opgepakt, onder meer vanwege drugsbezit, rijden onder invloed en andere verkeersovertredingen. In april werd hij nog beschuldigd van beroving. Een 21-jarige man claimde dat DMX hem 3200 dollar afhandig zou hebben gemaakt bij een benzinestation.

Touretappe van vandaag: weer de bergen in

Voor de renners in de Tour de France staat vandaag de tweede rit in de Pyreneeën op het programma. Dit keer geen aankomst op een berg van buitencategorie zoals gisteren, maar aankomst op een klim van derde categorie. Daarvoor moeten wel de Col d'Aspin en de Tourmalet worden beklommen.

De Tour lijkt al wel beslist na de demonstratie van Chris Froome van gisteren. De strijd daarachter lijkt echter vrij open te zijn. Belangrijkste vraag voor ons Nederlanders is; kan Robert Gesink zijn gisteren getoonde vorm doorzetten?

Pau
De start ligt vandaag in Pau, een stad die in de geschiedenis van de Tour een zeer prominente rol vervult. Na Parijs en Bordeaux is Pau de stad die het vaakst is voorgekomen in de Tour, dit jaar al voor de 67e keer. Maar liefst zes Nederlanders hebben een etappe gewonnen met aankomst in Pau. Toekomstig wereldkampioen Theofiel Middelkamp was in 1938 de eerste, in 1978 werd hij opgevolgd door Henk Lubberding. Ook Gerrie Knetemann (1980), Erik Breukink (1987), Adri van der Poel (1988) en Léon van Bon (1998) pakten een zege in Pau. De laatste twee keer dat de Tour aankwam in Pau werd de rit gewonnen door Fransman Pierrick Fedrigo.

Ook in de algemene geschiedenis heeft Pau een belangrijke rol gespeeld. In 1553 werd koning Hendrik IV er geboren. Dankzij het door hem uitgevaardigde Edict van Nantes in 1598 kwam er een einde aan 36 jaar burgeroorlog, die aan miljoenen Fransen het leven had gekost.

Cauterets - Vallée de Saint-Savin
Cauterets was drie keer eerder finishplaats in de Tour de France. In 1995 was het voor het laatst gastheer voor de finish van een etappe. Die rit werd toen gewonnen door de 'onomstreden' Fransman Richard Virenque, die dat jaar voor de tweede keer de bolletjestrui zou winnen.

Etappebeschrijving
Het peloton krijgt vandaag liefst zes bergen voor de kiezen; één van de vierde, drie van de derde, één van de eerste en één col van buitencategorie. Na drie minder lastige klimmen krijgen de renners de eerste zware berg voorgeschoteld; de Col d'Aspin. De klim is twaalf kilometer lang met een stijgingspercentage van 6,5%. Vooral het tweede deel van de klim, die al vele malen in de Tour zat, is zwaar te noemen. 

Profiel van de elfde etappe (Bron: LeTour.fr)Profiel van de elfde etappe (Bron: LeTour.fr)

Na de afdaling van de Col d'Aspin volgt direct de volgende klim; de Tourmalet. De berg is het op één na hoogste punt van deze Tour en de hoogste in de Pyreneeën. De klim start relatief eenvoudig, maar na vijf kilometer komen de stijgingspercentages bijna niet meer onder de acht procent met stukken boven de tien procent. De klim is in totaal 17,1 kilometer lang aan 7,3%. Na een afdaling van 31 kilometer komen de renners aan het laatste stuk klimmen op de Côte de Cauterets. Die klim is 6,5 kilometer lang, maar met vijf procent niet zo steil. 

Profiel van de Col du Tourmalet (Bron: LeTour.fr)Profiel van de Col du Tourmalet (Bron: LeTour.fr)

Algemeen klassement na de tiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1. Chris Froome GBr Team Sky 35h 56' 09''
2. Tejay Van Garderen VS BMC + 02' 52''
3. Nairo Quintana Col Movistar + 03' 09''
4. Alejandro Valverde Spa Movistar + 04' 01''
5. Geraint Thomas GBr Team Sky + 04' 03''
6. Alberto Contador Spa Tinkoff-Saxo + 04' 04''
7. Tony Gallopin Fra Lotto-Soudal + 04' 33''
8. Robert Gesink NED LottoNL-Jumbo + 04' 35''
9. Warren Barguil Fra Giant-Alpacin + 06' 12''
10. Vincenzo Nibali Ita Astana + 06' 57''
11. Bauke Mollema NED Trek + 07' 15''
12. Rigoberto Uran Col Etixx-Quick Step + 07' 22''
13. Jakob Fuglsang Den Astana + 08' 41''
14. Jean-Christophe Péraud Fra AG2r + 09' 18''
15. Mathias Frank Zwi IAM Cycling + 09' 26''
16. Joaquim Rodriguez Spa Katusha + 10' 09''
17. Samuel Sanchez Spa BMC + 10' 27''
18. Roman Kreuziger Tsj Tinkoff-Saxo + 12' 31''
19. Gorka Izagirre Spa Movistar + 12' 47''
20. Alexis Vuillermoz Fra AG2r + 13' 03''

FOK!sport favorieten voor de etappe
Een lastige keuze voor vandaag. De klassementsrenners zijn gisteren al voor de etappezege gegaan en daarom kan de kans zomaar aanwezig zijn dat een groepje vluchters om de etappezege mogen gaan strijden. Maar wie zouden dat dan zijn? De kans is groot dat er enkele klimmers die tijd verloren hebben door pech, of gewoon geen interesse hadden in het klassement, voor hun kans zullen gaan.

***** Adam Yates
**** Samuel Sanchez
*** Pierre Rolland, Dan Martin, Steven Kruijswijk
** Alejandro Valverde, Joaquim Rodriguez 
* Chris Froome, Nairo Quintana, Alberto Contador, Tejay Van Garderen

Politie zoekt met sirene naar dronken fietser

Inwoners van het Gelderse plaatsje Eefde die dinsdagavond zijn geschrokken van minutenlang geloei van politiesirenes rond het dorp, kunnen opgelucht ademhalen. De reden om de noodsignalen te gebruiken kwam niet voort uit een zwaar ongeval, moord of gijzeling, maar van een beschonken fietser die in de sloot was beland. De man wist niet meer waar hij was en kon alleen met behulp van de sirenes worden gevonden.

Volgens een woordvoerder belde het 54-jarige slachtoffer uit Zutphen zelf de politie toen hij in het buitengebied van Eefde in het water lag. Het lukte hem niet om er zelf uit te komen en hij klaagde over pijn. Hij kon ook niet aangeven waar hij precies was. Om hem te lokaliseren zetten de agenten de sirenes aan, waarna het slachtoffer via de telefoon aangaf of hij de agenten dichterbij hoorde komen. Na ongeveer een half uur geloei werd de man gevonden en naar huis gebracht. Naast een nat pak hield hij aan zijn val ook een bekeuring voor fietsen onder invloed over.

Boeren Colombia verruilen wiet voor avocado's

Kwekers in Colombia die de kost verdienden met wietplantages, zijn daar massaal mee gestopt. Marihuana levert zo weinig geld op dat ze de wietplanten vervangen voor avocadoplanten.

Boeren in het Colombiaanse deel van het Andesgebergte hebben zoveel wiet gekweekt dat de prijzen afgelopen jaar met 70 procent zijn gedaald. Een halve kilo wiet brengt nu nog maar 15 dollar (13 euro) op, terwijl dat eerst nog 50 dollar (45 euro) was. "Het is bijna niet meer winstgevend omdat iedereen nu wiet verbouwt", aldus een gedupeerde boer.

Het Andesgebergte ligt zo afgelegen dat de overheid daar vrijwel nooit controleert en drugs openlijk langs de kant van de weg worden verhandeld. Boeren hadden daardoor vrij spel en konden ongestraft wiet telen.

Boeren Colombia verruilen wiet voor avocado's
Boeren Colombia verruilen wiet voor avocado's (Foto: ANP)

Chinese beurs opnieuw onderuit

De aandelenbeurs in China ging woensdag opnieuw onderuit. Een beter dan verwachte groei van de Chinese economie wist het vertrouwen onder beleggers niet te herstellen. De Shanghai Composite Index leverde tussentijds ruim 4 procent in.

De handel in aandelen van 790 Chinese bedrijven werd stilgelegd vanwege het bereiken van de dagelijks toegestane dalingslimiet van 10 procent. Ook kan er op last van de Chinese overheid nog altijd niet worden gehandeld in 689 fondsen. Peking hoopte daarmee verdere paniekverkopen te voorkomen, nadat de Chinese hoofdindex afgelopen maand al 25 procent aan waarde kwijtraakte.

De andere effectenmarkten in het Verre Oosten toonden een verdeeld beeld. De Hang Seng-index in Hongkong verloor 1 procent. In Seoul won de Kospi 0,7 procent en de All Ordinaries in Sydney klom 1 procent.

In Tokio eindigde de Nikkei 0,4 procent hoger op 20.463,33 punten. De Japanse centrale bank besloot de omvang van economische steunmaatregelen en de rente ongemoeid te laten, maar verlaagde wel zijn verwachtingen voor de inflatie en economische groei. Het Japanse elektronicabedrijf Toshiba zakte 2 procent, na berichten dat topman Hisao Tanaka in september zal vertrekken vanwege het boekhoudschandaal bij het bedrijf.

Chinese beurs opnieuw onderuit
Chinese beurs opnieuw onderuit (Foto: ANP)

Blurred Lines blijft plagiaat

Een rechter heeft het verzoek om de copyright-zaak rond Blurred Lines opnieuw te doen geweigerd. Dat meldt The Hollywood Reporter.

Afgelopen maart oordeelde de rechter dat Robin Thicke en Pharrell Williams de auteursrechten van Marvin Gaye hadden geschonden. Hun hit Blurred Lines zou teveel lijken op Gaye's nummer Got To Give It Up. Thicke en Williams waren het niet eens met de gang van zaken tijdens de rechtszittingen en wilden dat de zaak opnieuw werd gedaan. Rechter John Kronstadt heeft dat verzoek nu verworpen: "De groep rond Thicke heeft niet kunnen bewijzen dat er fouten zijn gemaakt die een nieuwe zaak garanderen."

Wel besloot Kronstadt dat de schadevergoeding van 7,3 miljoen dollar (6,6 miljoen euro) verlaagd wordt naar 5,3 miljoen dollar (4,8 miljoen euro). Daarbij concludeerde hij dat niet alleen Thicke en Williams schuldig zijn aan het schenden van auteursrechten. Ook Interscope Records, UMG Recordings, Star Trak Entertainment en rapper Clifford Harris dragen verantwoordelijkheid.

Rechter verwerpt beroep Blurred Lines-zaak
Rechter verwerpt beroep Blurred Lines-zaak (Foto: ANP)

Varoufakis: Griekenland vazal van eurogroep

Griekenland wordt een vazal van de eurogroep als het parlement instemt met de voorwaarden aan verdere steun voor het land. Dat zei voormalig minister van Financiën Yanis Varoufakis woensdag tegen de Spaanse krant El País.

Varoufakis, die ruim een week geleden opstapte, is faliekant tegen wat hij het capitulatieverdrag noemt. De afspraken maken de Griekse schuldenlast in zijn ogen niet houdbaar, waardoor de economie amper herstel zal kunnen laten zien en een eindeloze crisis dreigt. "Het is zuiver en alleen een manifestatie van vernederend beleid en een voorbeeld van de volledige vernietiging van de nationale soevereiniteit".

Het Griekse parlement stemt woensdagavond over een reeks maatregelen die de schuldeisers hebben opgelegd. Minister van Economische Zaken George Stathakis zei dat kabinetsleden die tegen stemmen hun ontslag moeten indienen bij premier Alexis Tsipras.

Varoufakis: Griekenland vazal van eurogroep
Varoufakis: Griekenland vazal van eurogroep (Foto: ANP)

Whoopi Goldberg valt Bill Cosby af

Whoopi Goldberg was een van de laatste sterren die Bill Cosby bleef verdedigen nadat hij werd beschuldigd van seksueel misbruik, maar is daar nu toch op teruggekomen. In haar talkshow The View concludeert ze dat het aannemelijk is dat de komiek schuldig is.

Goldberg werd fel bekritiseerd toen ze weigerde Bill Cosby af te vallen, ook nadat er bewijs boven water kwam waaruit bleek dat Cosby eerder heeft toegegeven dat hij vrouwen heeft gedrogeerd om seks met ze te hebben. De talkshowhost ontving zelfs bedreigingen nadat ze onlangs herhaalde dat Cosby 'onschuldig is totdat zijn schuld is bewezen.'

Dinsdag legde een expert in The View uit hoe het zit met de strafrechtelijke situatie en dat bracht Goldberg tot inzicht: "Wat we hier hebben geleerd is dat deze vrouwen geen andere mogelijkheid hebben dan wat ze nu doen", concludeerde ze. "Ik moet zeggen dat alle informatie die nu op tafel ligt erop wijst dat hij schuldig is." Goldberg realiseerde zich niet goed dat de vrouwen om verschillende redenen niet direct naar de politie stapten en nu door verjaring de zaak niet voor de rechter kunnen brengen. "Ik dacht altijd dat ze de mogelijkheid hadden om hem voor de rechter te slepen."

Whoopi Goldberg valt Bill Cosby af
Whoopi Goldberg valt Bill Cosby af (Foto: ANP)

Extra geld om mensen aan het werk te houden

Er komt ruim 20 miljoen euro extra beschikbaar om meer mensen op een gezonde en productieve manier langer aan het werk te houden. Het geld komt uit het Europees Sociaal Fonds en kan bijvoorbeeld worden gebruikt om werknemers tijdig te laten omscholen, schrijft minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) woensdag aan de Tweede Kamer.

Om te voorkomen dat werknemers afhaken door de vele veranderingen op de arbeidsmarkt is het zaak dat ze tijdig nieuwe kennis en vaardigheden opdoen, vindt hij. Onderzoek wijst uit dat mensen die nieuwe kennis en vaardigheden missen vaker verzuimen of burn-out klachten hebben.

Vorig jaar meldden zich 2000 bedrijven voor de 20 miljoen die toen beschikbaar was. Bedrijven kunnen hooguit 10.000 euro aanvragen en moeten dan zelf ook de helft bijdragen.

Extra geld om mensen aan het werk te houden
Extra geld om mensen aan het werk te houden (Foto: ANP)

Meer agressie tegen apothekersassistenten

Het komt steeds vaker voor dat apothekersassistenten agressief worden belaagd door patiënten. Dat meldt brancheorganisatie KNMP woensdag. Uit onderzoek onder 741 assistenten blijkt dat bijna de helft van hen wekelijks of dagelijks agressiviteit van patiënten ondervindt. Het percentage ligt vijf keer zo hoog als voor 2014.

Patiënten zijn vooral boos over de kosten die zijn verbonden aan het verplichte informatiegesprek dat volgt als ze een nieuw medicijn krijgen. Die kosten zijn niet nieuw, maar worden sinds 1 januari 2014 vermeld op de rekening van de patiënt. De overheid heeft apothekers daartoe verplicht om zo de zorgkosten transparanter te maken. Voorheen zaten de kosten voor zo'n gesprek - gemiddeld 6 euro - ingesloten in de prijs voor het medicijn.

De assistenten krijgen vooral verbale agressie naar het hoofd geslingerd. "Mensen komen soms binnen met vingers in hun oren en zeggen: Ik wil geen gesprek en ik wil er ook niet voor betalen", gaf een assistent aan in het onderzoek. Af en toe worden assistenten serieus bedreigd. "Ik kom naar de apotheek en trek je over de balie", luidt een ander voorbeeld uit het onderzoek.

Weinig plezier

Door de toename van de agressie gaat tegenwoordig 80 procent van de assistenten met weinig plezier naar het werk. Voor de invoering van de splitsing van de kosten was dat nog maar 20 procent. Ook de relatie van de assistenten met de patiënten is in veel gevallen verslechterd. KNMP zegt dat assistenten in nog maar een kwart van de gevallen op een prettige manier met hun patiënten omgaan.

KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent stelt voor om de splitsing van de kosten op de rekening terug te draaien. "Door de splitsing in de verstrekkingskosten begrijpt de patiënt er niets meer van. De verwarring is compleet", aldus de bestuurder. "De splitsing moet zo snel mogelijk worden teruggedraaid. Dan kan de apothekersassistent zich weer bezighouden met de zorg in plaats van gebakkelei over de rekening."

Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport laat weten na het zomerreces te kijken naar de uitkomsten van het onderzoek.

Meer agressie tegen apothekersassistenten
Meer agressie tegen apothekersassistenten (Foto: ANP)

'Feyenoord en Southampton eens over Clasie'

Feyenoord en Southampton zijn het eens over de transfer van Jordy Clasie. Diverse media melden dat dinsdagavond. Volgens de Telegraaf vliegt de 24-jarige international woensdag naar Engeland om een contract te tekenen bij de club van trainer Ronald Koeman.

Feyenoord gaat niet in op de berichten. De club verwijst naar een verklaring eerder deze week dat de speler serieus in gesprek is over een transfer.

Koeman ziet Clasie als de ideale vervanger voor Morgan Schneiderlin die deze week naar Manchester United vertrok.

'Feyenoord en Southampton eens over Clasie'
'Feyenoord en Southampton eens over Clasie' (Foto: ANP)

Deep Silver breekt met dev-partner Yager, zet ontwikkeling Dead Island 2 voort

Het laatste wat we hoorden van Dead Island 2 was dat de game uitgesteld was naar 2016. Ook was er geen coverage van de zombieopvolger op E3 dit jaar. De reden voor de radiostilte is nu wellicht te verklaren: ontwikkelaar Deep Silver heeft aangegeven de samenwerking met ontwikkelaarpartner Yager te beëindigen.

Een vertegenwoordiger bij Deep Silver heeft het volgende statement afgegeven: "Met Dead Island 2 heeft Deep Silver van begin af aan gestreefd naar een opvolger die de fans verdienen. Na zorgvuldige overweging hebben wij besloten om de samenwerking met Yager te beëindigen". 

Er is geen verdere informatie vrijgegeven over het hoe en wat, of wat het betekent voor de ontwikkeling van Dead Island 2. Wel geeft het bedrijf aan door te gaan met het werken aan een waardige opvolger.

Het originele Dead Island en diens opvolger Riptide werden ontwikkeld door Poolse gamestudio Techland. Techland ging echter verder met Warner Bros. en kwam met het vergelijkbare Dying Light. De meest recente Dead Island-game was Escape Dead Island, een kwalitatief zwaar teleurstellende survival/horror game.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
special
Random Pics van de Dag #1244
©FOK.nl e.a.