[Tour] Een tegen(aan)valler

Jan (Bakoenin)

Het was een lange dag
Het was behoorlijk heet
En Majka's ritwinst was bekend
Al heel ver voor de meet

De rit van vandaag was op zich een tegenvaller, maar eigenlijk was dat niet zo gek. Morgen wacht de zwaarste rit van de Pyreneeën. Na de winst van gisteren en de voorsprong van E.T. op de concurrentie hoefde je van Sky niets te verwachten vandaag en de concurrenten moesten nog even bijkomen van de schrik. Het venijn zat hem dus dit keer wel in het eerste uur toen er nog geen uitzending was. Talloze renners hebben geprobeerd om weg te komen, maar het lukte steeds niet. Onder degene die het probeerden waren ook Ten Dam en Kruiswijk. Ze zaten er uiteindelijk niet bij. Tip: als je als Nederlandse renner weg wil komen uit het peloton, dan moet je in het wiel van bekkentrekker Voeckler gaan zitten, want het is een lul, maar het lukt hem altijd. Ook nu weer.

De uitzending begon dus toen de renners ongeveer bij de Aspin waren. Voor de Nederlandse kijkers was het leuker geweest als die klootzakken van Sky op de Aspin de kopgroep niet steeds verder had laten uitlopen. Dat deed de kopgroep wel. Zeven man groot was hij en Martin en Grivko zaten in een chasse patat en Grivko kwam later in een chasse chasse patat patat toen hij Martin moest laten gaan.

Martin kwam wel bij de kopgroep. Sky maakte ondertussen nog steeds de rit niet erg hard, want er hoefden maar weinig renners af. Bardet echter wel. Voor de Tour begon reed hij geweldig en dus had ik hem in mijn rijtje. Helaas.

Nu het geel naar de knoppen is, gaat Martin wellicht voor de bollen. Hij pakte namelijk de punten op de top. In de afdaling werd er ineens wel doorgereden in het peloton. Wat was daarvan de reden? Ik was benieuwd of er iets zou gebeuren op de Tourmalet. Opeens ging Astana het tempo opvoeren. Gelukkig, want Sky was echt aan het wandelen. Meteen waren Peraud en Pinot er ook weer af. De voorsprong van de kopgroep verdween als rotte appels uit een boom. In de kopgroep kregen ze het door en Majka vertrok.

Ik was benieuwd of de move van Astana was bedoeld als plan van Nibali om in de afdaling van de Tourmalet weg te rijden bij Froome. Maar nog een eind voor de top van de Tourmalet zat Nibali alleen en moest voor zichzelf rijden. Sky nam het dus weer over en meteen ging de voorsprong van Majka weer omhoog.

Ook in de afdaling gebeurde er niets. O ja, toch wel. Er waren ineens koeien op de weg. Barguil kon ze ontwijken en dat was nodig want hij moest een achterstand op de groep renners uit de top tien goed maken. Dat lukte.

De laatste klim kwam eraan. Het was wel duidelijk dat Majka ging winnen. Dan Martin reed de longen weer eens voor niets uit zijn lijf en werd weer tweede.

Toch was er nog een leuk momentje. Onze Bauke had blijkbaar zijn oren onder zijn helm vandaan gehaald omdat de wind van achteren kwam. Hij ging meteen sneller vooruit dan de anderen. Nibali was meteen naar de kloten en Bauke reed zo de top tien binnen.

Mijn mening:

Ik geeft Froome voorlopig het voordeel van de twijfel. Het leek wel alsof hij zo sterk was gisteren, maar Gesink kwam op een normale achterstand binnen. Dat Nibali en Contador er zo duidelijk af werden gereden, lag aan henzelf. Beide gevallen, Contador nog een grote ronde gereden en de Astanaploeg is ziek, zwak en misselijk. Armstrong heb ik nooit geloofd. Je zag het gewoon aan de blik in zijn gezicht. Froome lijkt me wel eerlijk.

Leukste uitspraak van Herbert: Er wordt wel hard gereden in het peloton want de voorsprong van de kopgroep wordt kleiner.

Tweet van de dag: Sjoerd van den Berg: Poll: op hoeveel km begint Herbert over de Katharen?

De rit van morgen

De renners krijgen morgen een beest van een rit voor de kiezen en ook voor de fietsen. De Portet d´Aspet, de Col de la Core, de Port de Lers en last but not least, Plateau de Beille. Daar is de eindstreep. Het wordt dus zwoegen.

Het is jammer dat de renners tijdens hun verblijf in de Pyreneeën zulke hevige inspanningen moeten leveren, want als je daar een beetje om je heen kunt kijken dan zie je een ongelooflijk panorama. Het is één geweldig natuurgebied. Er komen zelfs bruine beren voor, maar of de renners ze op de weg zullen zien, dat betwijfel ik.

Niet ver van de klim naar Plateau de Beille heb je de mooie Massat vallei. Ongerepte natuur is daar te vinden en het plaatsje Massat zelf is pittoresk. Zeker een bezoekje waard. Maar wat nog fijner is voor de wielertoerist: het is het uitgangspunt voor veel fietsroutes. Over het algemeen zijn het wel klimroutes, want er zijn nogal wat cols in de Ariège en de fietsroutes starten allemaal vanuit Biert, Massat en Seix. Mocht je zin hebben om daar eens een weekje lekker te gaan klimmen met de racefiets dan heb je er ook een echt fietshotel. Les Deux Vélos. En je hebt het voordeel dat je alle tijd hebt en die hebben de renners van de Tour de France nou eenmaal niet.