Touretappe van vandaag: weer de bergen in

Frank (franklop)

Voor de renners in de Tour de France staat vandaag de tweede rit in de Pyreneeën op het programma. Dit keer geen aankomst op een berg van buitencategorie zoals gisteren, maar aankomst op een klim van derde categorie. Daarvoor moeten wel de Col d'Aspin en de Tourmalet worden beklommen.

De Tour lijkt al wel beslist na de demonstratie van Chris Froome van gisteren. De strijd daarachter lijkt echter vrij open te zijn. Belangrijkste vraag voor ons Nederlanders is; kan Robert Gesink zijn gisteren getoonde vorm doorzetten?

Pau
De start ligt vandaag in Pau, een stad die in de geschiedenis van de Tour een zeer prominente rol vervult. Na Parijs en Bordeaux is Pau de stad die het vaakst is voorgekomen in de Tour, dit jaar al voor de 67e keer. Maar liefst zes Nederlanders hebben een etappe gewonnen met aankomst in Pau. Toekomstig wereldkampioen Theofiel Middelkamp was in 1938 de eerste, in 1978 werd hij opgevolgd door Henk Lubberding. Ook Gerrie Knetemann (1980), Erik Breukink (1987), Adri van der Poel (1988) en Léon van Bon (1998) pakten een zege in Pau. De laatste twee keer dat de Tour aankwam in Pau werd de rit gewonnen door Fransman Pierrick Fedrigo.

Ook in de algemene geschiedenis heeft Pau een belangrijke rol gespeeld. In 1553 werd koning Hendrik IV er geboren. Dankzij het door hem uitgevaardigde Edict van Nantes in 1598 kwam er een einde aan 36 jaar burgeroorlog, die aan miljoenen Fransen het leven had gekost.

Cauterets - Vallée de Saint-Savin
Cauterets was drie keer eerder finishplaats in de Tour de France. In 1995 was het voor het laatst gastheer voor de finish van een etappe. Die rit werd toen gewonnen door de 'onomstreden' Fransman Richard Virenque, die dat jaar voor de tweede keer de bolletjestrui zou winnen.

Etappebeschrijving
Het peloton krijgt vandaag liefst zes bergen voor de kiezen; één van de vierde, drie van de derde, één van de eerste en één col van buitencategorie. Na drie minder lastige klimmen krijgen de renners de eerste zware berg voorgeschoteld; de Col d'Aspin. De klim is twaalf kilometer lang met een stijgingspercentage van 6,5%. Vooral het tweede deel van de klim, die al vele malen in de Tour zat, is zwaar te noemen. 

Profiel van de elfde etappe (Bron: LeTour.fr)Profiel van de elfde etappe (Bron: LeTour.fr)

Na de afdaling van de Col d'Aspin volgt direct de volgende klim; de Tourmalet. De berg is het op één na hoogste punt van deze Tour en de hoogste in de Pyreneeën. De klim start relatief eenvoudig, maar na vijf kilometer komen de stijgingspercentages bijna niet meer onder de acht procent met stukken boven de tien procent. De klim is in totaal 17,1 kilometer lang aan 7,3%. Na een afdaling van 31 kilometer komen de renners aan het laatste stuk klimmen op de Côte de Cauterets. Die klim is 6,5 kilometer lang, maar met vijf procent niet zo steil. 

Profiel van de Col du Tourmalet (Bron: LeTour.fr)Profiel van de Col du Tourmalet (Bron: LeTour.fr)

Algemeen klassement na de tiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1. Chris Froome GBr Team Sky 35h 56' 09''
2. Tejay Van Garderen VS BMC + 02' 52''
3. Nairo Quintana Col Movistar + 03' 09''
4. Alejandro Valverde Spa Movistar + 04' 01''
5. Geraint Thomas GBr Team Sky + 04' 03''
6. Alberto Contador Spa Tinkoff-Saxo + 04' 04''
7. Tony Gallopin Fra Lotto-Soudal + 04' 33''
8. Robert Gesink NED LottoNL-Jumbo + 04' 35''
9. Warren Barguil Fra Giant-Alpacin + 06' 12''
10. Vincenzo Nibali Ita Astana + 06' 57''
11. Bauke Mollema NED Trek + 07' 15''
12. Rigoberto Uran Col Etixx-Quick Step + 07' 22''
13. Jakob Fuglsang Den Astana + 08' 41''
14. Jean-Christophe Péraud Fra AG2r + 09' 18''
15. Mathias Frank Zwi IAM Cycling + 09' 26''
16. Joaquim Rodriguez Spa Katusha + 10' 09''
17. Samuel Sanchez Spa BMC + 10' 27''
18. Roman Kreuziger Tsj Tinkoff-Saxo + 12' 31''
19. Gorka Izagirre Spa Movistar + 12' 47''
20. Alexis Vuillermoz Fra AG2r + 13' 03''

FOK!sport favorieten voor de etappe
Een lastige keuze voor vandaag. De klassementsrenners zijn gisteren al voor de etappezege gegaan en daarom kan de kans zomaar aanwezig zijn dat een groepje vluchters om de etappezege mogen gaan strijden. Maar wie zouden dat dan zijn? De kans is groot dat er enkele klimmers die tijd verloren hebben door pech, of gewoon geen interesse hadden in het klassement, voor hun kans zullen gaan.

***** Adam Yates
**** Samuel Sanchez
*** Pierre Rolland, Dan Martin, Steven Kruijswijk
** Alejandro Valverde, Joaquim Rodriguez 
* Chris Froome, Nairo Quintana, Alberto Contador, Tejay Van Garderen