Disgaea 5: Alliance of Vengeance

Pheno

Een serie die al tijden op PlayStation is verschenen maakt deze herfst de overstap naar PlayStation 4. Je zou alleen wat verbeteringen in graphics verwachten, maar de ontwikkelaars hebben meer veranderingen aan gebracht.

Voor wie de reeks Disgaea gemist heeft volgt er een uitleg. De games qua verhaal zijn nooit zo heel verrassend: een grote demoon met een flink leger bedreigt alle Netherworlds en elke Netherworld heeft een overlord om ze te beschermen. Die overloards trekken dus met elkaar ten strijde tegen de grote demoon. Het verkennen van een level doe je in een grid. Je loopt wat rond met verschillende personages, komt zo af en toe een vijand tegen en dan verandert de arena in een gevechtsscherm. Hierin vecht je turned-based tegen vijanden, in je eentje, of als je meerdere personages in de buurt van elkaar had toen je de aanval aanging, met een team. Niets nieuws onder de zon, iedereen die wel eens een JRPG heeft gespeeld herkent het meteen.

Disgaea 5

De sfeer in de game maakt Disgaea wat het is. Het spel neemt zichzelf niet serieus, het wordt gekenmerkt door zwarte humor, tegen een achtergrond van kleurrijke personages. Bizarre personages, bizarre vijanden, en bizarre vaardigheden. Zo was er in de demo een enorme zombie, groter dan op het scherm paste op te roepen die lasers uit zijn mond schoot. Ook de personages zelf vergroten elk cliche wel uit, zoals maids met uzi’s, feeën en weet ik wat meer.

In het verhaal van Disgaea 5 zint een zelfverzekerde Killian op wraak. Niet op een lullig persoontje, maar op Void Dark, de Demon Emperor . Volgens de makers heb je 45 uur nodig om de verhaallijn uit te spelen, en zit er weer honderden uren aan extra content. Genoeg te doen dus, maar dat verwachten we ook van de serie. De demo van Disgaea 5 laat meteen zien dat de graphics natuurlijk zijn verbeterd. Vernieuwde en vooral vloeiende animaties, mooiere belichting van effecten enhet meest over-the-top: tot honderd teamleden zijn er te zien op één scherm, maar dat is niet alles.

Disgaea 5

De ontwikkelaars zijn ook op zoek gegaan naar vernieuwingen in de gameplay. Zo is er de Revenge Gauge. Als je vrienden in het spel aangevallen worden, dan vult er bij jou een wraakmeter. Is deze eenmaal vol, dan komt je personage in Revenge Mode. Hierin heb je betere stats en de mogelijkheid Overload-vaardigheden los te laten op de vijanden. Dit kan alleen als je personage een Overlord is, niet elk personage heeft wraakgevoelens. Grappig is de Man of the Match op het eind van een gevecht, waarin je ziet wie er het best gepresteerd heeft in een gevecht. De top drie krijgt ook een extra ervaringsbonus.

In Disgaea 5 zijn er ook kleinere aanpassingen. Je kunt levels veranderen waarin er nadelige effecten, zoals giftige ondergrond, zijn. Een onderzoeksteam in je organisatie onderzoekt nieuwe Netherworlds zodat je meer plekken hebt om te gaan vechten, nieuwe overlords tegen te komen of items te vinden. Een Quest-winkel verkoopt opdrachten, waarmee je nieuwe vaardigheden of klassen verdient. Iets wat nog niet uit te proberen was in de demo waren teams die gevangen genomen mensen martelen om zelf meer ervaring te krijgen.

Disgaea 5

Disgaea 5 is niet alleen maar een snelle port naar de current-gen console. De makers proberen nieuwe gameplayelementen uit en dat is alleen maar toe te juichen. De fans zullen niet eens twijfelen om deze op te pakken. JRPG-fanaten die niet eerder aan een Disgaea zijn begonnen krijgen nu de kans om de mooiste versie uit de serie uit te proberen met meer content dan ooit te voren. Disgaea 5 komt 6 oktober uit op PlayStation 4.