Wereldreis met zonnevliegtuig uitgesteld

Redactie

De wereldreis met het zonnevliegtuig Solar Impulse 2 is afgebroken en uitgesteld tot 2016. Volgens piloot Bertrand Piccard en technicus/piloot Andre Borschberg duurt het inbouwen van nieuwe accu's dermate lang dat er daarna op de route te weinig zon is om de reis af te maken. Dat meldde CNN woensdag.

Het toestel stond aan de grond omdat de accu's oververhit waren geraakt tijdens de recordvlucht van Japan naar Hawaï. De batterijen konden niet meer worden gerepareerd en moeten worden vervangen. Het duo heeft besloten de reis zeker acht maanden uit te stellen omdat het waarschijnlijk zo lang duurt om de nieuwe batterijen in te bouwen en te testen.

Het vliegtuig probeerde zonder druppel brandstof een reis om de wereld te maken en was in maart vertrokken uit Abu Dhabi. De initiatiefnemers moesten eerder de etappe vanuit China naar Hawaï afbreken wegens slecht weer en het toestel in Japan aan de grond zetten. Uiteindelijk lukte het Borschberg om in bijna vijf dagen vanuit Japan naar Hawaï te vliegen.

"We zijn teleurgesteld maar niet somber", reageerde Piccard in Hawaï. Zoals het er nu naar uitziet zal Piccard de reis vervolgen met een vlucht in april naar de Amerikaanse stad Phoenix. Daarna gaat het over de VS en de Atlantische Oceaan richting Abu Dhabi. Dat zal er een reis van 35.000 kilometer op zitten.

Wereldreis met zonnevliegtuig uitgesteld
Wereldreis met zonnevliegtuig uitgesteld (Foto: ANP)