Geen geld voor nieuwe islamitische school

De aanvraag van de Stichting Islamitisch Onderwijs Amsterdam om een nieuwe middelbare school in Rotterdam te beginnen, is terecht niet gehonoreerd. Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) heeft de bekostiging geweigerd en dat was de juiste beslissing, oordeelt de Raad van State woensdag.

De stichting had om de bekostiging gevraagd om in Rotterdam een nieuwe scholengemeenschap van "islamitische, rooms-katholieke en protestants-christelijke richting" te starten. Maar uit de statuten volgt niet van welke andere richting, anders dan de islamitische, het onderwijs uitgaat. "De vrijheid om een school naar eigen inzicht in te richten strekt niet zover dat onderwijs van een andere richting dan uitdrukkelijk vermeld in de statuten, bekostigd moet worden", aldus de Raad van State.

Rotterdam had tot voor kort één islamitische middelbare school: Ibn Ghaldoun. De overheidsbekostiging werd november 2013 stopgezet omdat de staatssecretaris geen toekomst meer zag in de school. De school was enkele maanden daarvoor het middelpunt van de grootst eindexamenfraude ooit in Nederland nadat uit de kluis 27 examens werden gestolen.

Geen geld voor nieuwe islamitische school
Geen geld voor nieuwe islamitische school (Foto: ANP)