E-mailactie tegen omstreden e-nummers

Consumentenorganisatie foodwatch wil dat supermarkten Albert Heijn en Jumbo tientallen producten uit de schappen halen waar omstreden kleurstoffen in zitten. Op het etiket van de producten staat de waarschuwing bij de E-nummers: 'kan de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden'. Het gaat om omstreden stoffen in bijvoorbeeld limonadesiroop, zuurtjes en frisdrank. Foodwatch begint een e-mailactie om de producten met de kleurstoffen definitief uit de schappen te krijgen. Dat heeft de organisatie woensdag bekendgemaakt.

De verplichte waarschuwing staat sinds 2010 op tientallen producten. Destijds was de verwachting dat fabrikanten de omstreden E-nummers zouden vervangen door natuurlijke kleurstoffen, maar dat is nog niet het geval. De E-nummers worden de 'Southampton Six' genoemd omdat wetenschappers van de Universiteit van Southampton erachter kwamen dat de vijf azo-kleurstoffen E102, E110, E122, E124 en E129 en de andere kleurstof E104 hyperactiviteit bij kinderen kunnen veroorzaken.

Daarom is besloten dat er voortaan een verplichte waarschuwing op de verpakkingen moet komen. Dat gaat foodwatch echter niet ver genoeg. "Het is vijf jaar later tijd dat supermarkten hun verantwoordelijkheid nemen'', aldus de organisatie. "Albert Heijn en Jumbo moeten geen risico's willen nemen met de gezondheid van kinderen, enkel om een fel kleurtje aan snoep of frisdrank te geven.''