Griekse onderminister van FinanciŽn stapt op

De Griekse onderminister van Financiën, Nadia Valavani, is volgens Griekse media woensdag opgestapt uit protest tegen "de nutteloze maatregelen" die de Europese schuldeisers haar land opleggen. "Wat vandaag op tafel ligt, is zo deprimerend en het biedt geen oplossing voor de mensen of voor het land", schreef de bewindsvrouw aan premier Alexis Tsipras over de economische koers die de regering zou moeten volgen.

De krant Kathimerini meldde dat ook de secretaris-generaal van het ministerie van Financiën, Manos Manousakis, woensdag zijn ontslag heeft ingediend.

Woensdagavond stemt het Griekse parlement over de jongste plannen waarmee Griekenland in ruil nieuwe noodkredieten krijgt. Eerder liet de minister van Defensie, Panos Kammenos, al weten faliekant tegen de plannen van de geldschieters te zijn. Hij stapte echter niet op.

Varoufakis
Valavani's voormalige baas, ex-minister Yanis Varoufakis, stapte 6 juli na ruim vijf maanden op de ministerspost op. Hij had zich zowel bij de Europese geldschieters als in eigen kring onmogelijk gemaakt door zijn confrontatiekoers en weigering toe te geven aan de overige eurolanden en andere Europese instellingen. Hij verweet pas nog de regering Tsipras het referendum van 5 juli te hebben genegeerd door enorme concessies te doen in plaats van voet bij stuk te houden.

Tsipras ziet het jongste plan van aanpak overigens zelf ook niet zitten. Maar hij heeft dinsdagavond betoogd geen andere keuze te hebben dan de geëiste maatregelen uit te voeren om Griekenland binnen de eurozone te houden en om straks over kwijtschelding van schulden verder te praten.

Griekse onderminister van Financiën stapt op
Griekse onderminister van Financiën stapt op (Foto: ANP)